PixaBay.com
satheeshsankaran

Кои са топ 10 най-бързо развиващите се финтех компании в Европа

Мария Карашанова

PixaBay.com

© satheeshsankaran


Началото на годината определено беше трудно за европейските финтех компании, след като финансирането в сектора намаля по-бързо в сравнение с инвестициите в останалите индустрии. Въпреки това все пак могат да се открият успешни истории и проекти, които продължават да се развиват.

На база на данните от Dealroom Sifted подготвят списък с 10-те най-бързо разрастващи се стартъпа за финансови технологии на Стария континент. Сравнението се изготвя на база на броя на техните служители през последните 12 месеца, като се включват само компании, които са набрали поне 50 милиона долара инвестиции, за да се елиминира ръстът на малките екипите.

Ето кои са и водещите финтех стартъпи за миналата година:

Kroo

Базираната във Великобритания Kroo е дигитална банка, която предлага лихви върху салдата по текущата сметка и участва в проект за повторно залесяване, засаждайки дървета за всеки нов клиент, който се присъединява към услугата. Приложението също така предлага анализи на разходите и категоризация на транзакциите.

За последните 12 месеца компанията, основана през 2016 г., е увеличила екипа си със 137%, достигайки 216 служители. През май 2022 г. стартъпът набира 33 милиона долара в серия В, а общото му финансиране до момента е 57,5 милиона долара.

Keyrock

Белгийският стартъп Keyrock, основан през 2017 г., за последната година достига 123 служители, или това е 95% увеличение. Той купува и продава дигитални активи, за да освободи ликвидност както при централизираните, така и при децентрализираните пазари. Компанията освен това предлага на потребителите прозрения и статистики за информирано търгуване. През ноември 2022 Keyrock набира 72 милиона долара в серия В, като общото финансиране на стартъпа достига 77,7 милиона долара.

Kevin

Стартъпът за разплащателна инфраструктура Kevin помага на компаниите да приемат плащания без посредници и да къстъмизират изживяването при извършване на плащането. Базираната в Литва компания е основана през 2017, а ръстът на екипа й достига 93%, или 391 служители за последните 12 месеца. През май миналата година тя успява да набере 65 милиона долара в серия А, а общото й финансиране достига 79 милиона долара.

IMMO Capital

IMMO Capital се нарежда на четвърто място с 89% ръст на екипа, достигайки до 267 служители. Базираният във Великобритания стартъп предлага платформа за инвестиране в портфолио за жилищни недвижими имоти, като увеличава броя на имотите, в които институционални инвеститори могат да участват, включвайки къщи под наем. През април 2022 г. компанията набира 75 милиона долара в серия В, а общото й финансиране достига 90,4 милиона долара.

Stenn

Следващият стартъп - Stenn - отново е от Великобритания, с общо 825 милиона долара привлечен капитал и набрани през февруари тази година 200 милиона долара в кръг на дългово финансиране. Основаната през 2015 г. компания е увеличила екипа си до 193 служители (87% ръст) през последните 12 месеца. Нейното решение е насочено към фирмите, които искат да подобрят своя паричен поток и по-бързо да достъпват кеша от неплатените фактури. Платформата позволява на организациите да "продават" своите фактури на Stenn, без да засягат кредитния рейтинг на бизнеса.

KI Insurance

На шесто място се нарежда и най-младата финтех компания до този момент - основаната през 2020 г. KI Insurance. Стартъпът представлява дигитален синдикат в застрахователния пазар Lloyd's of London, насочен към брокери, работещи в сферата на ъндъррайтинга (underwriting). Общият капитал на компанията е 500 милиона долара от септември 2020 г., а за последната година броят на служителите й достига 164, което представлява 86% ръст.

Satispay

На следващо място пък се оказва и най-старият стартъп в класацията - Satispay, основан през 2013 г. Той става втория еднорог на Италия, след като набира 320 милиона евро в серия D през миналата година. Общото финансиране на компанията достига 523 милиона долара (481 милиона евро), а служителите й наброяват вече 527 (86% увеличение). Satispay предлага на търговците и потребителите бърз и лесен начин да изпращат плащания, които не са свързани с конкретна кредитна карта или банка, използвайки телефонни номера или международните номера на банковите сметки.

Dune Analytics

Норвежкия финтех Dune Analytics, основан през 2018 г., увеличава броя на служителите с 86% до 69 за последната година, заемайки осмо място в класацията. Той предлага платформа за инструменти за анализи и данни за етериум пазара. През февруари 2022 г. компанията набира 69,4 милиона долара в серия В, а общото й финансиране достига 79,4 милиона долара.

Pigment

Основаната през 2019 г. Pigment постига ръст на служителите от 79% до 271 души. През май тази година френската платформа за бизнес планиране набира 80 милиона евро в серия С, като общото й финансиране достига 244 милиона долара (224 милиона евро). Pigment помага на екипите да създават бюджети и да прогнозират своите бъдещи финанси, като данните се сортират на едно място. Решението предлага моделиране в реално време и позволява на компаниите да разглеждат сценарии "какво ще се случи, ако" с цел по-точно предвиждане на резултатите.

Revolut

На последно място се нарежда и познатият финтех Revolut, който за последната година увеличава екипа си също със 79%, достигайки 271 служители. Базираната в Обединеното кралство необанка, която е и най-голямата в Европа, наскоро направи крачка към преминаване към суперприложение с планове да допълни своите услуги с възможност за запазване на пътувания и настанявания. Тя успява да попадне в топ 10, въпреки че няколко старши служители напуснаха по-рано през година. Последно компанията, основана през 2015 г., успя да набере 800 милиона долара в серия Е през юли 2021, а общото й финансиране вече достига 1,7 милиарда долара.

Началото на годината определено беше трудно за европейските финтех компании, след като финансирането в сектора намаля по-бързо в сравнение с инвестициите в останалите индустрии. Въпреки това все пак могат да се открият успешни истории и проекти, които продължават да се развиват.

На база на данните от Dealroom Sifted подготвят списък с 10-те най-бързо разрастващи се стартъпа за финансови технологии на Стария континент. Сравнението се изготвя на база на броя на техните служители през последните 12 месеца, като се включват само компании, които са набрали поне 50 милиона долара инвестиции, за да се елиминира ръстът на малките екипите.

Привличането и задържането на хора остава проблем за стартъпите
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК