Pixabay.com
Lukas

Глобалният ERP пазар е достигнал 44,5 милиарда долара през 2022 г.

Компаниите търсят хибридни решения, като производственият сектор и здравеопазването са сред най-активните купувачи

Владимир Владков
1199 прочитания

Pixabay.com

© Lukas


Глобалният пазар на ERP системи е достигнал почти 44,5 милиарда долара през 2022 г., като се очаква той да расте със средногодишен темп от 6,2% до 2030 г., надхвърляйки 71,3 милиарда долара. Това показват данните от доклада на Fortune Business Insights. В него се анализират ключовите доставчици на ERP софтуер като Oracle, IBM, SAP, Workday и Microsoft.

ERP системите използват както структурирани, така и неструктурирани бази данни, за да визуализират и предоставят прозрения, базирани на корелации, скрити модели и други тенденции.

По време на пандемията редица малки и средни предприятия внедриха цифрови стратегии за автоматизиране на своите бизнес процеси. Увеличаващата се дигитализация на бизнеса и подходящите политики на правителствата, включително в ЕС чрез националните планове за възстановяване и устойчивост, подхранват развитието на пазара. Според доклад на IDC от 2022 г. глобалните инвестиции в цифрова трансформация са достигнали 1,5 трилиона долара, като голяма част от тях са инвестиции и от малките и средните предприятия, и от големите частни организации.

Нови технологии

Нарастващото възприемане на изкуствен интелект в ERP продуктите, както и на използването им през облачни платформи се подкрепя от основните играчи, които внедряват тези технологии, за да автоматизират по-гъвкаво бизнес процесите. По данни на Accenture над 63% от предприятията са внедрили когнитивни технологии като изкуствен интелект, блокчейн и облачни решения, за да автоматизират своя бизнес.

А според годишното проучване на PwC сред глобалните компании 80 на сто от главните изпълнителни директори смятат, че продуктовата комерсиализация ще повлияе значително върху техния бизнес модел през следващите години. Те се стремят да увеличат продуктивността на своите операции, като същевременно следят внимателно текущите разходи. Затова организациите се насочват към интегрирани решения, които да обхващат различни бизнес дейности, включително продажби и маркетинг, снабдяване с материали и суровини, управление на веригите за доставки и др. Интеграцията на ERP софтуера едновременно опростява бизнес операциите и ги прави по-ефикасни. Вече не се налага ръчно въвеждане на данни, а компаниите имат поглед върху всички данни от една унифицирана платформа.

Пазарна сегментация

Големите предприятия, естествено, държат най-голям пазарен дял. Фактори като повишена оперативна ефективност, намалени продукционни разходи и централизирано събиране на данни ще засилят търсенето на по-комплексни ERP решения. Допълнително малките и средните фирми ще увеличават своите инвестиции с по-бърз темп до 2030 г. Облачно базираните решения ще им помогнат по-бързо да опростят процесите си, както и да се възползват от намалени разходи, за да останат конкуренти на пазара.

Според типа на бизнес функциите тази за финансово управление е най-търсена и използвана (с над 27% дял), следвана от тази за управление на човешкия капитал, управлението на веригата за доставки, управлението на взаимоотношенията с потребителите, на склада и др. Функциите за финансово управление в пакета на SAP например предлага възможности за планиране, бюджетиране и прогнозиране. Компаниите за финансови услуги разчитат на изцяло нови мащабируеми системи, за да гарантират съответствие с правителствените регулации за данни, операции и отчетност. Точно такъв проект реализира Management Financial Group, групата от над 30 компании, като системата LucaNet улеснява изготвянето на консолидирани отчети на всяка стъпка от процеса и дава възможност за съставяне на консолидирани отчети в съответствие с приложимите счетоводни стандарти и паралелно с това със специфичните управленски изисквания.

По отношение на икономическите сектори анализаторите очакват най-сериозен интерес от внедряване на по-модерни ERP системи от организациите в здравеопазването, но производствените предприятия продължават да държат най-голям дял. Те се нуждаят от усъвършенствани функции за оптимизиране на всички аспекти на производствения процес - от доставките на суровини и материали, през разработката, съхранението, проверката на качеството и дистрибуцията на готовата продукция. Именно подобен проект е реализиран в компанията за търговия със зърнени и маслодайни култури "Витагрейн БГ", а производителят на дограма "Профилинк" внедрява SAP4Hana, допълнено от разработено от вътрешния DevOps отдел система Manufacturing Execution System (MES).

Глобалният пазар на ERP системи е достигнал почти 44,5 милиарда долара през 2022 г., като се очаква той да расте със средногодишен темп от 6,2% до 2030 г., надхвърляйки 71,3 милиарда долара. Това показват данните от доклада на Fortune Business Insights. В него се анализират ключовите доставчици на ERP софтуер като Oracle, IBM, SAP, Workday и Microsoft.

ERP системите използват както структурирани, така и неструктурирани бази данни, за да визуализират и предоставят прозрения, базирани на корелации, скрити модели и други тенденции.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК