Минко Минков, Microsoft: С работата трябва да върви и процес на учене и разширяване на уменията

Като част от офиса на компанията в Белград той e пряк участник в разработката на някои от най-иновативните технологии в света от дома си в България

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.

Запознайте се с Минко Минков, софтуерен инженер в Центъра за разработка на Microsoft в Сърбия (MDCS). От една година Минко e пряк участник в разработката на някои от най-иновативните технологии в света от дома си в България. Той споделя ценни съвети от своя личен опит за дистанционния модел на работа, за решенията, върху които той и екипът му работят, и решенията на Microsoft, които са улеснили работата му от разстояние.

Миналата година станахте част от екипа на Центъра за разработка на Microsoft в Сърбия. Как ви се струва работата там и какво ви привлече най-много в центъра в Сърбия?

Около година преди да се присъединя към Центъра за разработка на Microsoft в Сърбия, обмислях да се завърна в България, където съм роден, след 12 години работа с Microsoft в САЩ. Решението ми да работя в центъра в Сърбия се затвърди с въвеждането на хибридния модел на работа. Един от ключовите фактори да избера именно него беше физическото местоположение. Исках да работя към център на Microsoft в близост до родината ми, така че разликите в часовите зони да не са проблем. Освен това в Центъра за разработка на Microsoft в Сърбия успях да намеря продукт, който да съответства на целите ми за професионално израстване в областта на широкодостъпните и масови онлайн услуги. Сърбия и България са много близки по отношение на културата, така че бях сигурен, че ще работя сред съмишленици.

Върху какви решения и иновации работи вашият екип?

Моята работна група отговаря за широк спектър от back-end услуги, поддържащи пълния набор от офис приложения, известни още като Augmentation Loop. Ние предоставяме инфраструктура и организация на различните работни потоци на изкуствения интелект, благодарение на които съветите за редактор в реално време, проверката на правописа, форматирането на документи са възможни. Мащабът на нашия продукт е невероятен. Ежедневно той достига до милиони хора по целия свят. Обработваме милиарди заявки дневно и всеки час милиони съобщения преминават през нашите сървъри. Горд съм, че всичко това може да работи надеждно и без прекъсвания. За да управлява услуга в такъв мащаб, човек трябва задължително да бъде в крак с най-актуалните технологии. Заедно с работата съществува и непрекъснат процес на учене и разширяване на уменията.

След като работите от разстояние, как успявате да поддържате отношения с вашите колеги?

Не мога да не призная, че изграждането на взаимоотношения, работейки от разстояние, отнема повече време, отколкото физическото присъствие всеки ден. Открих, че по-честото участие в телефонни разговори и провеждането на малки разговори от време на време върши работа. В моя случай разстоянието позволява да посетя офиса в Белград, да се срещна лично с колегите си и да прекарам известно време с тях. Но дори и да нямах тази възможност, смятам, че средата е много приветлива към хибридния модел на работа. Може да се каже, че Microsoft прие изцяло идеята за хибридно работно място. Компанията не спира да наема нови хора, които да работят изцяло дистанционно като мен, така че съм сигурен, че работното място единствено ще се подобрява в тази посока. Разбира се, този модел на работа не е особено подходящ за младшите инженери, които трябва да са на място, за да учат и усвояват знания всеки ден.

Има ли решения на Microsoft, които използвате, за да улесните работата си от разстояние?

През последните няколко години инструментите и услугите на Microsoft извървяха дълъг път и са проектирани с цел работа от разстояние. Що се отнася до ежедневните ми задължения, няма нещо конкретно, което да ме затруднява, предвид факта, че работя от вкъщи, а не от офиса. Вътрешните ресурси и услуги са също толкова достъпни. В центъра в Сърбия имам инсталиран специален софтуер, благодарение на който имам достъп до отдалечен компютър чрез интернет, и съм повече от доволен от него. Освен това моят мениджър и колегите ми бяха много приобщаващи и изключително полезни. Макар да не присъствам физически, всеки път когато има нужда от среща извън редовните насрочени, за тях не е проблем да се чуем в Microsoft Teams и да обсъдим възможни решения.

Центърът за развитие на Microsoft в Сърбия си търси служители. Какъв съвет бихте дали на някой, който иска да бъде част от екипа на центъра?

Центърът за развитие на Microsoft в Сърбия споделя същите основни ценности и мисия като централния офис на Microsoft. Те дават възможност на всеки човек в екипа да бъде най-добрата версия на себе си, непрекъснато да се учи и подобрява. Да бъдеш иновативен е от ключово значение, когато работиш в ИТ сферата. Когато кандидатствах за работа в Центъра за разработка в Белград, разбрах, че хората получават същите предимства като всички служители на Microsoft по света. Освен това ставате част и от една по-сплотена професионална общност, където личните взаимоотношения са много по-силни.

Запознайте се с Минко Минков, софтуерен инженер в Центъра за разработка на Microsoft в Сърбия (MDCS). От една година Минко e пряк участник в разработката на някои от най-иновативните технологии в света от дома си в България. Той споделя ценни съвети от своя личен опит за дистанционния модел на работа, за решенията, върху които той и екипът му работят, и решенията на Microsoft, които са улеснили работата му от разстояние.

Миналата година станахте част от екипа на Центъра за разработка на Microsoft в Сърбия. Как ви се струва работата там и какво ви привлече най-много в центъра в Сърбия?

Още по темата

Привличането и задържането на хора остава проблем за стартъпите
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК