Специално издание

Digitalk Report | ESG – Environmental, Social, Governance

Август 2022

Digitalk Report | ESG – Environmental, Social, Governance

Август 2022

PDF

Предлагаме ESG решения, които осигуряват бърза възвръщаемост на инвестициите

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
1296 прочитания

Мирослав Гечев е директор на направление "Интернет на нещата" в "Телелинк бизнес сървисис". Преди това е бил изпълнителен директор на Develiot, компания, която активно работи в областта на решения, следящи параметрите на околната среда, енергийната ефективност и ESG и в началото на годината се присъедини заедно с екипа си към ТБС.

Работите активно като ESG технологичен консултант и доставчик на решения. Какви решения внедрявате?

Разработваме IoT решения, които носят ясна и измерима стойност. В наши дни вече не става дума просто за дигитализация на даден процес, а се търси реален измерим резултат от внедряването на технологиите.

Имаме различен тип решения - такива, които създаваме сами (и хардуерът, и софтуерът са наши), и такива, които работим с партньори. При всички положения знанието и опитът, които сме натрупали въз основа на собствените си разработки, ни дават възможност да получим максимална възвръщаемост за клиента.

Като първа група бих посочил решенията за околна среда - мониторинг на качеството на въздуха, мониторинг на замърсявания във водните басейни и предсказване на наводнения, шумово замърсяване, качество на въздуха в затворени помещения. Тук влизат и решенията ни за следене в реално време консумацията и загубите на вода, които се прилагат както в общини, така и във ВиК дружества.

Втората група са решения за бизнеса. Такъв пример са решенията за автономно проследяване на активите вътре в складовите помещения или тези за предиктивна поддръжка. Последните ни дават възможност да следим електромоторите на машините и да предскажем с висока точност дали в този мотор ще настъпи повреда. Това спестява сериозни разходи на компаниите.

Третата група са специализирани IoT решения. Такива са например решения, които използват energy harvesting технологии, т.е. сензори, които се захранват, като "събират" енергия от околната среда. Според данни на ЕС на година се губи топлинна енергия, която е равна на 20% от годишните енергийни нужди на съюза. Чрез посочената технология успяваме да уловим тази енергия и с нея да захраним IoT сензори, чрез които следим показатели на различни машини или околната среда.

Какви са вашите клиенти?

Работим с клиенти и в частния, и в публичния сектор. Клиенти са ни производствени компании, доставчици на услуги, ВиК оператори, общини и др. Правим разработки за средни и големи организации и се стремим да предложим IoT решения, които имат бърза възвръщаемост на инвестициите и директно положително въздействие върху ESG показателите.

На практика сме единствената компания на пазара, която има толкова много реализирани IoT проекти. Притежаваме знание, което ни позволява да затворим цикъла от създаване на хардуерен сензор, до внедряване на цялостен проект.

Защо е важно фирмите да подобрят своите ESG показатели?

ESG показателите са всъщност показатели и за устойчивост, и за непрекъснато подобрение. Усъвършенстването им е пряко свързано с повишаването на оперативните показатели - ефективност, ефикасност, финансовите резултати.

Как могат фирмите да подобрят тези свои ESG показатели?

За да подобриш нещо, първо трябва да измериш настоящото му състояние чрез реални данни. Едва тогава предприемаш действия за подобряване на показателите. С IoT се постига точно това - конкретен измерим резултат на база данни.

Моят съвет винаги е бил да се адресира конкретен проблем или метрика, която организацията иска да подобри. Например предиктивната поддръжка или автоматичното проследяване на активи са много добър старт, защото имат ясен резултат. Не е необходимо да стартираш мащабен проект, в който цялото предприятие да стане умно изведнъж. Започваш с нещо конкретно, от което се търси специфичен резултат.

Може ли да разкажете за някоя добра практика в това отношение?

Примерите са много. Да речем, помагаме на няколко общини да измерят консумацията на вода в сградния фонд - автономно и дистанционно. Това води до намаляване на сметките за вода, тъй като се открива навременно нерегламентирано ползване или течове.

Същото решение прилагаме и при ВиК дружествата. Със системата ни за дистанционно отчитане загубите на вода се намаляват с 10% до 30%. Това означава, че увеличаваме процента на фактурираната вода - от една страна, пестим ценен ресурс, а от друга, подобряваме финансовите показатели. Допълнително се постига 100% отчитане на абонатите, което физически е невъзможно да се случи без такава система.

Положителен пример е и мониторингът на качеството на въздуха. С негова помощ общините могат да вземат адекватни мерки, тъй като имат яснота кой, кога и с какво замърсява. Например в Благоевград има наша станция, разположена в индустриална зона. При едно от замерванията тя показа в пъти по-голямо замърсяване спрямо станцията на ИАОС, разположена в центъра на града. След проверка на общинските власти се оказва, че компания в близост гори забранени субстанции. Като резултат виновното предприятие е глобено, а опасната практика - преустановена.

Друг пример - много производствени или компании, предоставящи услуги, управляват складови наличности. Губят се много време и ресурс за намиране на конкретни активи в складовете и установяване на свободни места. Често проблем е и човешкият фактор - неволно допуснати грешки и неточности. Всичко това е загуба на време, гориво, електроенергия и т.н. Чрез внедряване на IoT решение за автономно проследяване на активи тези проблеми се разрешават. Вече е ясно къде е всеки актив със 100% точност. Така се пестят ресурси и се подобряват показателите.

Мирослав Гечев е директор на направление "Интернет на нещата" в "Телелинк бизнес сървисис". Преди това е бил изпълнителен директор на Develiot, компания, която активно работи в областта на решения, следящи параметрите на околната среда, енергийната ефективност и ESG и в началото на годината се присъедини заедно с екипа си към ТБС.

Работите активно като ESG технологичен консултант и доставчик на решения. Какви решения внедрявате?

Още по темата

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото

Digitalk Conference: Изкуствен интелект

Digitalk Conference: Изкуствен интелект

  • 0
  • 182
3.3 млрд. устройства ще търгуват едно с друго до 2030 г.

3.3 млрд. устройства ще търгуват едно с друго до 2030 г.

  • 0
  • 191

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК