Рекордни печалби за разработчиците на чипове

Средно 45% ръст на приходите отчитат водещите компании

Александър Главчев
849 прочитания

33 млрд. долара са общите приходи на 10-те най-големи разработчика на микрочипове през третото тримесечие на 2021 г. Тази сума е с 45% повече в сравнение с приходите на водещи безфабрични (fabless) компании през аналогичния период на миналата година. Данните са от доклад на TrendForce.

Трите лидера по приходи са американските компании Qualcomm, Nvidia и Broadcom. Те се конкурират с тайванските MediaTek, Novatek, Realtek, както и Himax, която е на 10-о място в общата класация.

Ако се сравнят лидерите по приходи от третото тримесечие на 2021 г. със същия период на 2020 г., то днес Nvidia успява да измести Broadcom от втория ред на рейтинга, Това се дължи на факта, че приходите на Broadcom в периода от юли до септември 2021 г. нарастват с много по-бавни темпове от тези на всички останали компании, обхванати от проучването на TrendForce. Broadcom е със 17% ръст на приходите, докато Qualcomm и Nvidia увеличават оборотите си съответно с 56% и 55%, осигурявайки прилична преднина пред останалите.

Челната седмица в подредбата не е претърпяла никакви промени в сравнение с предходното второ тримесечие на 2021 г. По-надолу, до 10-ата позиция, тайванският разработчик на широка гама от контролери Realtek изпреварва американския разработчик на FPGA Xilinx по отношение на ръст на приходите (37% срещу 22%), замествайки го на осма позиция и оставяйки конкурента на девето място. British Dialog пък губи мястото си в челната десетка, отстъпвайки на тайванската Himax.

Печалби на топ 10-те компании, занимаващи се разработка на интегрални микросхеми

Позиция Компания Приходи през 3Q21 ($ млрд.) Приходи през 3Q20 ($ млрд.) Ръст 3Q21/3Q20
1 Qualcomm 7,733 4,967 56%
2 Nvidia 6,612 4,261 55%
3 Broadcom 5,43 4,626 17%
4 MediaTek 4,703 3,3 43%
5 AMD 4,313 2,801 54%
6 Novatek 1,376 0,746 84%
7 MArvell 1,166 0,742 57%
8 Realtek 1,039 0,76 37%
9 Xiling 0,936 0,767 22%
10 Himax 0,421 0,24 75%
Други 33,729 23,21 45%
Източник: TrendForce

Класираната на първа позиция Qualcomm се радва на силно търсене на SoC (системи на чип) продукти и модеми от производители на смартфони, поддържащи пето поколение (5G) клетъчни мрежи.

Продуктите на поделението за Интернет на нещата (IoT) на компанията пък са търсени в секторите за потребителската електроника, периферните (edge) изчисления и производствата. Приходите на това подразделение расте с най-бързи темпове - 66% на годишна база, като по този начин допринася за консолидираните приходи на Qualcomm от 7,7 млрд. долара.

На второ място, както вече бе отбелязано, е Nvidia, която отчита 6,6 млрд.долара оборот. Продажбите на игрови видеокарти и графични ускорители за центрове за данни остават ключови източници на приходи за американския технологичен гигант - финансовите резултати на поделенията на компанията са се подобрили със съответно 53% и 48% за една година. В същото време делът на приходите от продажбата на професионални решения за визуализация и дизайн в общите приходи на компанията не надвишава 8%, смятат от TrendForce.

Благодарение на продължаващия интерес към добива на криптовалути търсенето на високопроизводителни графични карти от серия Nvidia RTX не намалява. В резултат на това приходите на продуктовия отдел на Nvidia са нараснали със 148% през третото тримесечие на 2021 г. в сравнение със същия период на 2020-а.

Основният съперник на Nvidia, AMD, също се представя добре. Процесорите Ryzen и графичните карти Radeon са търсени сред геймърите. Сървърните процесори Epyc пък се използват активно в центрове за данни. Изброените продуктови линии осигуряват на AMD през приход от 4,3 млрд. долара през третата четвърт на 2021 г., което е с 54% повече в сравнение със същия период на миналата година. Благодарение на тези показатели AMD успява да заеме петата позиция в рейтинга на TrendForce.

Broadcom, чийто основен източник на приходи през третото тримесечие на 2021 г. бе продажбата на чипове за мрежово оборудване и системи за съхранение на данни, отчита 5,4 млрд. долара оборот.

Анализаторите приписват успеха на компанията на принудителното преминаване на бизнеса по света към хибриден режим на работа поради пандемията от Covid-19. Преместването на голям брой служители е придружено от бизнес миграция към облаци, а необходимостта от разширяване на изчислителните ресурси пък принуждава операторите на такива услуги да купуват повече чипове на Broadcom.

MediaTek, както и Qualcomm, продължава да печели от увеличаващата се популярност на 5G устройствата. Благодарение на увеличението производство и ръста цените тайванската компания постига цели 72% увеличение на приходите от продажбата на линия чипове за смартфони. Останалите продуктови линии на компанията също отбелязват двуцифрен ръст. Приходите на MediaTek през третото тримесечие на 2021 г. възлизат на 4,7 млрд. долара, увеличавайки 43% на годишна база, което я поставя на четвърта позиция в подредбата.

Заслужава да се отбележи и успехът на Himax, новодошла в класацията, която разработва основно чипове за драйвери на дисплеи. Тази компания надхвърли 400 млн. долара общи приходи през третото тримесечие на 2021 г. Продажбите на Himax растяха сред най-бързо растящите в класацията на TrendForce - приходите на компанията се увеличиха със 75% на годишна база, като в сегмента на едрогабаритните микросхеми ръстът е 111%.

33 млрд. долара са общите приходи на 10-те най-големи разработчика на микрочипове през третото тримесечие на 2021 г. Тази сума е с 45% повече в сравнение с приходите на водещи безфабрични (fabless) компании през аналогичния период на миналата година. Данните са от доклад на TrendForce.

Трите лидера по приходи са американските компании Qualcomm, Nvidia и Broadcom. Те се конкурират с тайванските MediaTek, Novatek, Realtek, както и Himax, която е на 10-о място в общата класация.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото84% от компаниите - жертва на кибератаки

84% от компаниите - жертва на кибератаки

  • 0
  • 164Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК