Здравко Николов, изпълнителен директор на "Equinix България"
Цветелина Белутова

[Подкаст] Центровете за данни 2023: Периферни изчисления и зелена енергия

В новия епизод на подкаста ICTalks гостува Здравко Николов, изпълнителен директор на "Equinix България"

Майя Бойчева-Манолчева

Здравко Николов, изпълнителен директор на "Equinix България"

© Цветелина Белутова


Как изглеждат центровете за данни през 2023 година? По тази тема разговаряме със Здравко Николов, изпълнителен директор на "Equinix България", в новия епизод на подкаста ICTalks.

"Центровете за данни еволюират, те се променят. В моето детство изчислителните центрове се строяха на квадратен метър. Тогава беше много важно да имаш голям изчислителен център, с много квадратни метри. По-късно центровете за данни станаха места и средища, където се срещаха телекоми. Квадратните метри продължаваха да рулират, но с нарастването на плътността на изчислителните ресурси и ресурсите за съхранение на данни все по-важна ставаше тяхната електрическа плътност и количеството енергия, което може да бъде доставено и разсеяно в атмосферата. Към днешна дата скалирането е най-вече по отношение на плътността. Второто нещо, по което изчислителните центрове се различават, е дали те са средища на взаимосвързаност, или са места за много евтина голяма плътност, в големи обеми. Тоест пазарът еволюира към места, които са много евтини, на евтина земя, закачени към евтина електрическа структура, или към места, които са много свързани", разказа Здравко Николов.

По отношение на технологиите се наблюдават две тенденции. От една страна се доближава точката, в която охлаждането само на въздух няма да бъде възможно. Повишаването на плътността на процесорите, на паметите и съответно на количеството енергия, което те трябва да отделят, когато работят, води до технологични максимуми, при които става невъзможно охлаждане просто с въздух. От друга страна стоят два въпроса, свързани с потреблението на енергия и ресурси. Първият въпрос, който е по-стар и по-масов, е количеството енергия, която изчислителните центрове потребяват. "Такъв един съвременен изчислителен център е нормално да харчи колкото средно голям квартал в град", обясни Николов. Вторият въпрос е ефективността по отношение на използваната вода. "Добрите технологии за опериране на изчислителни центрове консумират голямо количество вода и е много важно такъв голям център, особено в най-горещите дни през лятото, какво количество прясна вода консумира. Загубите на изчислителните центрове по отношение на водата са голям проблем за засушаваща се Европа и за засушаваща се Калифорния", обясни Здравко Николов.

Центровете за данни ще се променят и покрай другите технологии като 5G, лавинообразното разпространение на данните, свързано с Интернет на нещата, автономните автомобили, и т.н., което пък ще наложи географското покритие на регионите. "Все по-често ще виждаме микроизчислителни центрове, които са географски близо до мястото, където данните се пораждат, които пък ще бъдат събирани и обработвани в периферията - т.нар. edge computing", допълни още той.

В този епизод ще научите още: Как се гарантира сигурността при дейта центровете, как се справят с предизвикателствата, свързани с въздействието върху околната среда и голямото потребление на електроенергия, и какво ново предстои за "Equinix България".

Подкастът ICTalks може да гледате в YouTube и да слушате в Soundcloud, Spotify, iTunes и Google Podcasts.

Как изглеждат центровете за данни през 2023 година? По тази тема разговаряме със Здравко Николов, изпълнителен директор на "Equinix България", в новия епизод на подкаста ICTalks.

Най-новото
Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК