Децата ползват Мрежата все по-рано, по-често, мобилно, и без надзор

Computerworld.bg
Computer World

Децата ползват Мрежата все по-рано, по-често, мобилно, и без надзор

406 прочитания

Computerworld.bg

© Computer World


Четири са ключовите открития от националното представително проучване „Децата на България онлайн“, проведено в края на 2016 г. от МаркетЛинкс по поръчка на Националния център за безопасен интернет сред деца на възраст 9-17 години, използващи Интернет.

На първо място е изводът, че децата използват интернет все по-често, по-рано и по-мобилно. Логично е следващото заключение, че със завишеното използване се увеличават и рисковете. Следващият важен акцент от изследването е, че прекарването на повече време онлайн не прави децата по-дигитално/медийно грамотни (ДМГ). Четвъртият акцент от доклада пада върху критично важната ролята на родителите, училището и приятелите.

Най-важните резултати от изследването в сравнение с предишното аналогично национално представително проучване от 2010 г. бяха представени в международния Ден за безопасен интернет, който беше отбелязан на 7 февруари в над 150 държави на всички континенти, включително България. Той се чества ежегодно във втория вторник на втория месец на годината. У нас събитието се проведе в Детски научен център „Музейко“.

„За целите на проучването е използвана методика, която приложихме през 2010 г., посредством изследователска мрежа от организации, извършващи проучвания в областта на интернет под ръководството на Лондонския институт за икономика и политически науки. Мрежата се нарича „Децата на ЕС онлайн“. Провеждането на тазгодишното изследване е финансирано от фондация Oak Foundation. През 2016 г. за изследването е използвана изследователска мрежа „Децата на света онлайн“. Ръководител и на двете мрежи от самото начало е Соня Ливингстън от Лондонския институт за икономика и политически науки“, заяви Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет. Центърът се координира от неправителствената Фондация "Приложни изследвания и комуникации" в партньорство с Асоциация "Родители".

Само за последните 6 години възрастта, на която най-много български деца влизат за първи път в интернет, е спаднала с 3 години – от 10 на 7 години. В същото време родителският надзор започва да отслабва от 9-годишната им възраст, показва изследването.

Според данните от проучването, почти всички български деца са активни онлайн ежедневно, посочи Петър Кънчев от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“. Също така, през 2016 г. мнозинството от подрастващите вече ползват преносими мобилни устройства – смартфони (81%), лаптопи/ноутбуци (67%), таблети (61%), което ги прави още по-уязвими за различни Интернет заплахи. 63 на сто от българчетата имат настолни компютри.

От 1000 анкетирани деца, 14,6% декларират, че през последната година им се е случвало нещо онлайн, което ги е притеснило или разстроило. Дори още по-притеснителен е фактът, че от всички 1000 респонденти, средно 21% от децата са се срещали на живо с някого, с когото първо са се запознали в интернет. Тук границата е доста по-висока за по-малките (9-11 години) – само 6% от тях са се срещали с интернет познат, при по-големите (12-14 г.) делът е 21% и при най-големите (15-17 г.) вече говорим за 39 на сто.

Поредните обезпокоителни резултати са свързани с употребата на социалните мрежи, в които дебнат всякакви хора и заплахи, дори от най-малките деца. Facebook не разрешава на деца под 13 г. възраст да отварят свой профил във въпросната социална мрежа, но резултатите от изследването показват, че почти 87% от всички анкетирани деца имат профил в социална мрежа. 73% по-малките деца (9-11 г.), на които не би трябвало да е разрешено да имат профил в социални мрежи, всъщност имат такъв. За възрастовите групи 12-14 г. и 15-17 г. вече този дял расте – 92% и 98%.

“Може би най-големият риск е, че децата имат профили без надзор. Около 1/3 от подрастващите използват публични профили, т.е. тяхната информация е ясно видима. Това е много опасно, защото всеки, който пожелае, може да има достъп до цялата информация в профила. Друг риск, който наблюдаваме, е попадането на вредно съдържание като порнография, насилие, нещо, което може да притесни децата – 10% от всички деца са получавали през последната година съобщения със сексуално съдържание или т. нар. секстинг. Нарастват и случаите на онлайн тормоз“, коментира Петър Кънчев.

Кънчев акцентира върху факта, че децата следва да придобият освен техническите умения да използват преносимите си устройства, трябва да развият и цифровата (дигитално-медийната) си грамотност, а за тази цел те имат нужда от помощ. Въпреки че 78% от децата твърдят, че успяват лесно да избера най-подходящите ключови думи, по които да търсят информация в Интернет, половината от тях всъщност заявяват, че се затрудняват с проверката дали нещо публикувано онлайн е истина.

Експертът изтъкна още един проблем - пасивността на децата онлайн, което се явява преграда за развитието им. „В голямата част от времето, прекарано онлайн, децата са пасивни – поглъщат информация, гледат видеа, гледат снимки, но по-рядко създават свое собствено съдържание – текст, снимка, видео, музика. Това е проблем, защото интернет може да помогне за развитие на социалните умения на децата“, коментира Кънчев.

Мнозинството деца – 58%, не са открили и не са се включили в група, която да споделя техните интереси/хобита. „Ако те правят по-често колективни неща, тогава тормозът ще намалее, те ще развият умения да разпознават кой в интернет е реален човек и кой се представя под фалшива самоличност, изобщо рисковете ще намалеят“, обясни Кънчев.

Следващите изводи от изследването показват, че родителите стават все по-либерални спрямо ползването на интернет от децата им по всяко време, същевременно подрастващите не споделят с възрастните проблемите, с които се сблъскват в Мрежата. Много малък е делът на родителите, които извършват онлайн дейности с децата си, а съветът на Петър Кънчев към родителите е да общуват и да прекарват повече време с децата си в нета, защото децата все още не са готови да се справят сами с рисковете, които дебнат там.

Друго заключение е, че малко деца използват интернет за училищни цели редовно, което за съжаление не се е подобрило спрямо данните от 2010 г. Все пак, Кънчев определи като положителна тенденцията, че 15% от подрастващите използват интернет, за да общуват с учители всяка седмица (напр. за да предават домашни или да задават въпроси). Друг позитивен извод от доклада е, че децата изпитват чувство на подкрепа от страна на приятелите си за проблемите, които срещат онлайн.

Отличени киберскаути

По време на събитието бяха наградени три групи ученици, които се представиха най-добре в провеждането на образователна дейност сред своите връстници в рамките на национално състезание за киберскаути. Обученията се извършват от Центъра за безопасен интернет и Национална мрежа за децата. На първо място се класираха възпитаниците на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора, втори финишираха децата от Средно училище „Летец Христо Топракчиев“ от Божурище и трети – отборът от Основно училище "Проф. Марин Дринов" от Панагюрище. По програма „Киберскаут“ през изминалите 2 години бяха обучени над 260 деца от 24 населени места в България с финансовата подкрепа на Теленор България. В рамките на инициативата учениците преминават обучение, което цели да ги запознае с основните опасности в интернет за деца и тийнейджъри, начините за справяне с тези опасности и важността те да предадат новите си знания на връстници, които имат проблем онлайн. Това е не само идеята, но и мисията на отряда киберскаути – да организират събития, посветени на безопасността в интернет, които да въвлекат възможно най-голям брой техни връстници. Подборът на училищата за 2017 г. се извърши от жури, включващо представители на Центъра за безопасен интернет, Теленор България, Българската асоциация за информационни технологии и Националната мрежа за децата. Теленор и БАИТ в лицето на членовете си Centio и Ciela-Norma наградиха участниците в трите отбора-победители.

Десислава Данова, експерт корпоративна отговорност в Теленор, връчи смартфони на заелите първо място ученици в последното издание на програмата „Киберскаути“ от ППМГ „Гео Милев“ в гр. Стара Загора, а изпълнителният директор на БАИТ Весела Калъчева награди децата от класиралите се на второ и трето място отбори киберскаути от Божурище и Панагюрище. Всички подрастващи получиха грамоти от името на Главна дирекция за борба с организираната престъпност на МВР в лицето на комисар Явор Колев, началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП.

Други инициативи

По повод Международния ден за безопасен интернет, Теленор ще проведе кампания, която демонстрира рисковете от споделяне на лична информация в социалните мрежи, като част от ежегодната съвместна инициатива с Центъра за безопасен интернет.

Кампанията „Търсенето на Емо“ е достъпна на www.findingemo.bg и включва въпроси, свързани с героя й – Емил Добромиров, чийто профил е създаден и съчинен от информация на често срещано поведение на младежите в социалните мрежи. Всички желаещи могат да се включат в нея от днес до 14.02.2017г. След допълнителна регистрация, участниците между 13 и 18 години могат да спечелят награди, предоставени от Coolpad, сред които смартфон Modena, Torino S, Porto S или външна батерия Big Boy. Пълните правила за участие в играта са публикувани на страницата на кампанията.

Теленор традиционно и активно подкрепя инициативите за осигуряване на безопасен интернет, сред които Речник на социалните мрежи и Наръчник за видовете онлайн-тормоз. През септември 2016 г., над 260 служители на Теленор се срещнаха с над 10 хиляди български деца в повече от 60 училища и ги запознаха с рисковете в интернет и начините за справяне с тях в рамките на инициативата „Бъди умен, бъди мил“. В края на 2014 г., компанията въведе филтър за блокиране на материали в интернет, които съдържат сексуална злоупотреба с деца.

В международния Ден за безопасен интернет беше дадено началото на кампания по училищата, посветена на главната тема на събитието срещу езика на омразата и неетичното ползване на интернет и социалните мрежи. Под мотото „От теб з@виси“ училищата, които желаят да се включат в кампанията, могат да проведат тематични интерактивни занятия с учениците. В края на месец февруари Центърът за безопасен интернет ще изготви обобщен преглед на кампанията на базата на изпратена от училищата информация, снимки и други материали за провеждането на кампанията в отделните училища.

Проучването Digital Civility Index на Microsoft

Международния ден за безопасен интернет, Microsoft публикува проучването Digital Civility Index с фокус върху потребителските нагласи към онлайн поведението и общуването. Целта на изследването е да насочи вниманието върху рисковете, които интернет общуването може да създаде за деца и възрастни, както и съществуващите онлайн заплахи за репутацията, личната информация, контактите и физическата сигурност на потребителите.

Участниците в проучването са на възраст между 13 и 74 години от 14 държави (Австралия, Белгия, Бразилия, Чили, Китай, Франция, Германия, Индия, Мексико, Русия, ЮАР, Турция, САЩ и Великобритания). В основата на проучването са 17 онлайн заплахи, разпределени в четири категории – поведенчески, заплахи за репутацията, сексуални заплахи и навлизане в личното пространство. На базата на изследването от Microsoft са изготвили кратък списък с добри практики за онлайн поведение, които са насочени към различни групи в интернет обществото, включително технологични компании, преподаватели и НПО.

Digital Civility Index сочи, че интернет потребителите са изложени на средно 2,2 онлайн заплахи от включените 17 в списъка. Най-разпространените са нежелан контакт с друг потребител, грубо отношение, тролене, нежелани съобщения със сексуален контекст и онлайн тормоз. Две трети от анкетираните заявяват, че са ставали жертва на интернет заплахи, като процентът нараства до 78%, когато запитаните включат и преживяното от техни приятели и роднини. Половината от анкетираните твърдят, че се чувстват много притеснени от онлайн заплахи, докато 62% не знаят къде могат да потърсят помощ. Сред най-честите последици от негативното онлайн общуване са загубата на доверие при 30% от запитаните, повишените нива на стрес (при 23%) и прекратяване на приятелство (при 18%).

Данните от проучването сочат, че 30% от анкетираните са бил изложени на онлайн риск в рамките на една седмица или месец, докато 12% споделят, че това се случва всеки или почти всеки път, когато са онлайн. В резултат, 42% от участниците в изследването са променили настройките за лична информация в социалните мрежи, които използват, и 42% значително са намалили обема от лична информация, която споделят на профилите си.

Според Digital Civility Index случаите на онлайн тормоз са най-често срещани в Русия и ЮАР. Потребителите в Мексико най-често стават жертва на сексуален тормоз, докато в Китай най-разпространената онлайн заплаха е кражбата на лични данни и информация. Държавите, където етичните норми за онлайн поведение се спазват най-много, са Великобритания, Австралия и САЩ. Разликите спрямо различните държави могат да се обяснят със зрелостта на онлайн обществото и местните културни особености. В държавите с по-зряло онлайн общество се наблюдават по-малко случаи на неетично поведение, докато в останалите рискът е много по-висок, както и вероятността жертвата и нарушителят да се познават лично.

Във всички държави, независимо от разликите в резултатите, най-честият източник на онлайн рискове и нарушения е Facebook, която е най-използваната социална мрежа и в България.

„Дигиталните етични норми означават да се отнасяме към другите с уважение, достойнство и съчувствие. Изследвахме рискове, с които потребителите могат да се сблъскат всеки ден, като нежелани съобщения със сексуален контекст, тормоз и обидни коментари. След това измерихме какви са последиците от това в реалното ни ежедневие. Онлайн рисковете могат да имат истински негативно влияние върху начина ни на живот“, коментира Майкъл Кьогелер, генерален директор на Microsoft за район Multi-country Europe.

Четири са ключовите открития от националното представително проучване „Децата на България онлайн“, проведено в края на 2016 г. от МаркетЛинкс по поръчка на Националния център за безопасен интернет сред деца на възраст 9-17 години, използващи Интернет.

На първо място е изводът, че децата използват интернет все по-често, по-рано и по-мобилно. Логично е следващото заключение, че със завишеното използване се увеличават и рисковете. Следващият важен акцент от изследването е, че прекарването на повече време онлайн не прави децата по-дигитално/медийно грамотни (ДМГ). Четвъртият акцент от доклада пада върху критично важната ролята на родителите, училището и приятелите.

Най-важните резултати от изследването в сравнение с предишното аналогично национално представително проучване от 2010 г. бяха представени в международния Ден за безопасен интернет, който беше отбелязан на 7 февруари в над 150 държави на всички континенти, включително България. Той се чества ежегодно във втория вторник на втория месец на годината. У нас събитието се проведе в Детски научен център „Музейко“.

„За целите на проучването е използвана методика, която приложихме през 2010 г., посредством изследователска мрежа от организации, извършващи проучвания в областта на интернет под ръководството на Лондонския институт за икономика и политически науки. Мрежата се нарича „Децата на ЕС онлайн“. Провеждането на тазгодишното изследване е финансирано от фондация Oak Foundation. През 2016 г. за изследването е използвана изследователска мрежа „Децата на света онлайн“. Ръководител и на двете мрежи от самото начало е Соня Ливингстън от Лондонския институт за икономика и политически науки“, заяви Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет. Центърът се координира от неправителствената Фондация "Приложни изследвания и комуникации" в партньорство с Асоциация "Родители".

Само за последните 6 години възрастта, на която най-много български деца влизат за първи път в интернет, е спаднала с 3 години – от 10 на 7 години. В същото време родителският надзор започва да отслабва от 9-годишната им възраст, показва изследването.

Според данните от проучването, почти всички български деца са активни онлайн ежедневно, посочи Петър Кънчев от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“. Също така, през 2016 г. мнозинството от подрастващите вече ползват преносими мобилни устройства – смартфони (81%), лаптопи/ноутбуци (67%), таблети (61%), което ги прави още по-уязвими за различни Интернет заплахи. 63 на сто от българчетата имат настолни компютри.

От 1000 анкетирани деца, 14,6% декларират, че през последната година им се е случвало нещо онлайн, което ги е притеснило или разстроило. Дори още по-притеснителен е фактът, че от всички 1000 респонденти, средно 21% от децата са се срещали на живо с някого, с когото първо са се запознали в интернет. Тук границата е доста по-висока за по-малките (9-11 години) – само 6% от тях са се срещали с интернет познат, при по-големите (12-14 г.) делът е 21% и при най-големите (15-17 г.) вече говорим за 39 на сто.

Поредните обезпокоителни резултати са свързани с употребата на социалните мрежи, в които дебнат всякакви хора и заплахи, дори от най-малките деца. Facebook не разрешава на деца под 13 г. възраст да отварят свой профил във въпросната социална мрежа, но резултатите от изследването показват, че почти 87% от всички анкетирани деца имат профил в социална мрежа. 73% по-малките деца (9-11 г.), на които не би трябвало да е разрешено да имат профил в социални мрежи, всъщност имат такъв. За възрастовите групи 12-14 г. и 15-17 г. вече този дял расте – 92% и 98%.

“Може би най-големият риск е, че децата имат профили без надзор. Около 1/3 от подрастващите използват публични профили, т.е. тяхната информация е ясно видима. Това е много опасно, защото всеки, който пожелае, може да има достъп до цялата информация в профила. Друг риск, който наблюдаваме, е попадането на вредно съдържание като порнография, насилие, нещо, което може да притесни децата – 10% от всички деца са получавали през последната година съобщения със сексуално съдържание или т. нар. секстинг. Нарастват и случаите на онлайн тормоз“, коментира Петър Кънчев.

Кънчев акцентира върху факта, че децата следва да придобият освен техническите умения да използват преносимите си устройства, трябва да развият и цифровата (дигитално-медийната) си грамотност, а за тази цел те имат нужда от помощ. Въпреки че 78% от децата твърдят, че успяват лесно да избера най-подходящите ключови думи, по които да търсят информация в Интернет, половината от тях всъщност заявяват, че се затрудняват с проверката дали нещо публикувано онлайн е истина.

Експертът изтъкна още един проблем - пасивността на децата онлайн, което се явява преграда за развитието им. „В голямата част от времето, прекарано онлайн, децата са пасивни – поглъщат информация, гледат видеа, гледат снимки, но по-рядко създават свое собствено съдържание – текст, снимка, видео, музика. Това е проблем, защото интернет може да помогне за развитие на социалните умения на децата“, коментира Кънчев.

Мнозинството деца – 58%, не са открили и не са се включили в група, която да споделя техните интереси/хобита. „Ако те правят по-често колективни неща, тогава тормозът ще намалее, те ще развият умения да разпознават кой в интернет е реален човек и кой се представя под фалшива самоличност, изобщо рисковете ще намалеят“, обясни Кънчев.

Следващите изводи от изследването показват, че родителите стават все по-либерални спрямо ползването на интернет от децата им по всяко време, същевременно подрастващите не споделят с възрастните проблемите, с които се сблъскват в Мрежата. Много малък е делът на родителите, които извършват онлайн дейности с децата си, а съветът на Петър Кънчев към родителите е да общуват и да прекарват повече време с децата си в нета, защото децата все още не са готови да се справят сами с рисковете, които дебнат там.

Друго заключение е, че малко деца използват интернет за училищни цели редовно, което за съжаление не се е подобрило спрямо данните от 2010 г. Все пак, Кънчев определи като положителна тенденцията, че 15% от подрастващите използват интернет, за да общуват с учители всяка седмица (напр. за да предават домашни или да задават въпроси). Друг позитивен извод от доклада е, че децата изпитват чувство на подкрепа от страна на приятелите си за проблемите, които срещат онлайн.

Отличени киберскаути

По време на събитието бяха наградени три групи ученици, които се представиха най-добре в провеждането на образователна дейност сред своите връстници в рамките на национално състезание за киберскаути. Обученията се извършват от Центъра за безопасен интернет и Национална мрежа за децата. На първо място се класираха възпитаниците на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора, втори финишираха децата от Средно училище „Летец Христо Топракчиев“ от Божурище и трети – отборът от Основно училище "Проф. Марин Дринов" от Панагюрище. По програма „Киберскаут“ през изминалите 2 години бяха обучени над 260 деца от 24 населени места в България с финансовата подкрепа на Теленор България. В рамките на инициативата учениците преминават обучение, което цели да ги запознае с основните опасности в интернет за деца и тийнейджъри, начините за справяне с тези опасности и важността те да предадат новите си знания на връстници, които имат проблем онлайн. Това е не само идеята, но и мисията на отряда киберскаути – да организират събития, посветени на безопасността в интернет, които да въвлекат възможно най-голям брой техни връстници. Подборът на училищата за 2017 г. се извърши от жури, включващо представители на Центъра за безопасен интернет, Теленор България, Българската асоциация за информационни технологии и Националната мрежа за децата. Теленор и БАИТ в лицето на членовете си Centio и Ciela-Norma наградиха участниците в трите отбора-победители.

Десислава Данова, експерт корпоративна отговорност в Теленор, връчи смартфони на заелите първо място ученици в последното издание на програмата „Киберскаути“ от ППМГ „Гео Милев“ в гр. Стара Загора, а изпълнителният директор на БАИТ Весела Калъчева награди децата от класиралите се на второ и трето място отбори киберскаути от Божурище и Панагюрище. Всички подрастващи получиха грамоти от името на Главна дирекция за борба с организираната престъпност на МВР в лицето на комисар Явор Колев, началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП.

Други инициативи

По повод Международния ден за безопасен интернет, Теленор ще проведе кампания, която демонстрира рисковете от споделяне на лична информация в социалните мрежи, като част от ежегодната съвместна инициатива с Центъра за безопасен интернет.

Кампанията „Търсенето на Емо“ е достъпна на www.findingemo.bg и включва въпроси, свързани с героя й – Емил Добромиров, чийто профил е създаден и съчинен от информация на често срещано поведение на младежите в социалните мрежи. Всички желаещи могат да се включат в нея от днес до 14.02.2017г. След допълнителна регистрация, участниците между 13 и 18 години могат да спечелят награди, предоставени от Coolpad, сред които смартфон Modena, Torino S, Porto S или външна батерия Big Boy. Пълните правила за участие в играта са публикувани на страницата на кампанията.

Теленор традиционно и активно подкрепя инициативите за осигуряване на безопасен интернет, сред които Речник на социалните мрежи и Наръчник за видовете онлайн-тормоз. През септември 2016 г., над 260 служители на Теленор се срещнаха с над 10 хиляди български деца в повече от 60 училища и ги запознаха с рисковете в интернет и начините за справяне с тях в рамките на инициативата „Бъди умен, бъди мил“. В края на 2014 г., компанията въведе филтър за блокиране на материали в интернет, които съдържат сексуална злоупотреба с деца.

В международния Ден за безопасен интернет беше дадено началото на кампания по училищата, посветена на главната тема на събитието срещу езика на омразата и неетичното ползване на интернет и социалните мрежи. Под мотото „От теб з@виси“ училищата, които желаят да се включат в кампанията, могат да проведат тематични интерактивни занятия с учениците. В края на месец февруари Центърът за безопасен интернет ще изготви обобщен преглед на кампанията на базата на изпратена от училищата информация, снимки и други материали за провеждането на кампанията в отделните училища.

Проучването Digital Civility Index на Microsoft

Международния ден за безопасен интернет, Microsoft публикува проучването Digital Civility Index с фокус върху потребителските нагласи към онлайн поведението и общуването. Целта на изследването е да насочи вниманието върху рисковете, които интернет общуването може да създаде за деца и възрастни, както и съществуващите онлайн заплахи за репутацията, личната информация, контактите и физическата сигурност на потребителите.

Участниците в проучването са на възраст между 13 и 74 години от 14 държави (Австралия, Белгия, Бразилия, Чили, Китай, Франция, Германия, Индия, Мексико, Русия, ЮАР, Турция, САЩ и Великобритания). В основата на проучването са 17 онлайн заплахи, разпределени в четири категории – поведенчески, заплахи за репутацията, сексуални заплахи и навлизане в личното пространство. На базата на изследването от Microsoft са изготвили кратък списък с добри практики за онлайн поведение, които са насочени към различни групи в интернет обществото, включително технологични компании, преподаватели и НПО.

Digital Civility Index сочи, че интернет потребителите са изложени на средно 2,2 онлайн заплахи от включените 17 в списъка. Най-разпространените са нежелан контакт с друг потребител, грубо отношение, тролене, нежелани съобщения със сексуален контекст и онлайн тормоз. Две трети от анкетираните заявяват, че са ставали жертва на интернет заплахи, като процентът нараства до 78%, когато запитаните включат и преживяното от техни приятели и роднини. Половината от анкетираните твърдят, че се чувстват много притеснени от онлайн заплахи, докато 62% не знаят къде могат да потърсят помощ. Сред най-честите последици от негативното онлайн общуване са загубата на доверие при 30% от запитаните, повишените нива на стрес (при 23%) и прекратяване на приятелство (при 18%).

Данните от проучването сочат, че 30% от анкетираните са бил изложени на онлайн риск в рамките на една седмица или месец, докато 12% споделят, че това се случва всеки или почти всеки път, когато са онлайн. В резултат, 42% от участниците в изследването са променили настройките за лична информация в социалните мрежи, които използват, и 42% значително са намалили обема от лична информация, която споделят на профилите си.

Според Digital Civility Index случаите на онлайн тормоз са най-често срещани в Русия и ЮАР. Потребителите в Мексико най-често стават жертва на сексуален тормоз, докато в Китай най-разпространената онлайн заплаха е кражбата на лични данни и информация. Държавите, където етичните норми за онлайн поведение се спазват най-много, са Великобритания, Австралия и САЩ. Разликите спрямо различните държави могат да се обяснят със зрелостта на онлайн обществото и местните културни особености. В държавите с по-зряло онлайн общество се наблюдават по-малко случаи на неетично поведение, докато в останалите рискът е много по-висок, както и вероятността жертвата и нарушителят да се познават лично.

Във всички държави, независимо от разликите в резултатите, най-честият източник на онлайн рискове и нарушения е Facebook, която е най-използваната социална мрежа и в България.

„Дигиталните етични норми означават да се отнасяме към другите с уважение, достойнство и съчувствие. Изследвахме рискове, с които потребителите могат да се сблъскат всеки ден, като нежелани съобщения със сексуален контекст, тормоз и обидни коментари. След това измерихме какви са последиците от това в реалното ни ежедневие. Онлайн рисковете могат да имат истински негативно влияние върху начина ни на живот“, коментира Майкъл Кьогелер, генерален директор на Microsoft за район Multi-country Europe.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК