Google автоматично ще изтрива историята за локацията

Google автоматично ще изтрива историята за локацията

Мария Динкова
195 прочитания

В сряда Google обяви, че ще започне автоматично да изтрива историята за локацията и уеб активността, след като измине период от 18 месеца, пише CNBC.

Преди потребителите трябваше да включат функционалността, ако не искат компанията да съхранява техните данни за неопределен период от време.

Промяната позволява на Google да продължи да пази информацията и препоръчките на база на предишни локации и историята на браузъра, но вече гигантът няма да разполага с лични данни за години назад.

Ето какви промени въвежда търсачката:

  • Проследяване на локацията

Историята на локацията в Google все още е изключена по подразбиране, но активирането на опцията може да е полезно, ако потребителите използват продукти като Google Maps за персонализирани препоръки като ресторанти. Освен това на база на тази история Google може да знае кога потребителите отиват на работа и вследствие на това може да предложи да тръгнат по-рано, за да избегнат трафик в конкретния ден.

Когато проследяването на локацията е включено обаче Google записва всяко местонахождение с точност - което може да се провери в Google Maps Timeline.

Сега, ако опцията е активирана, компанията автоматично ще изтрие тези данни след 18 месеца. Също така има възможност да се настрои автоматично изтриване на всеки три или 36 месеца.

  • Проследяване на активността в мрежата и приложенията

Активността в мрежата и приложенията също ще бъде автоматично изтривана на всеки 18 месеца, но само за новите профили. В допълнение историята на новите профили в YouTube ще се изтрива след три години.

За настоящите потребители следенето на активността в мрежата и приложенията, както и историята в YouTube се пази за неопределен период от време. Все пак може да се настрои автоматично изтриване, което беше активирано миналата година през страницата Google Activity Controls.

"Ние продължаваме да се предизвикаме да правим повече с по-малко и днес променяме нашите практики за съхраняване на данните, за да въведем автоматичното изтриване по подразбиране", коментира Сундар Пичай, изпълнителен директор на Alphabet.

  • Други промени по отношение на неприкосновеността

В допълнение Google улеснява инкогнито достъпа до някои приложения. Режимът позволява да се сърфира и да се използват приложенията, без компанията да запазва историята, бисквитките или данни за сайтовете. В Google Maps например няма да се пази информация за това къде потребителите са били, докато режимът е бил активиран.

В сряда функционалността беше пусната за iPhone, а по-късно ще бъде достъпна за Android и други приложения, като инкогнито режимът ще може да се включи при дълго задържане върху профилната снимка в Google Search, Maps и YouTube.От Google отбелязват, че скоро ще може да се остане в режима във всички приложения на компанията, така че да не трябва по отделно опцията да се активира за всяко едно от тях.

В сряда Google обяви, че ще започне автоматично да изтрива историята за локацията и уеб активността, след като измине период от 18 месеца, пише CNBC.

Преди потребителите трябваше да включат функционалността, ако не искат компанията да съхранява техните данни за неопределен период от време.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК