Apple печели срещу ЕС в битката за 13 млрд. евро

Apple печели срещу ЕС в битката за 13 млрд. евро

Мария Динкова
339 прочитания

Apple спечели делото срещу Европейската комисия, свързано със спор за 13 млрд. евро данъци в Ирландия, пише CNBC.

Според Общия съд на ЕС Европейската комисия не е успяла да докаже, че ирландското правителство е дало привилегии на американския технологичен гигант.

Комисията заключи през август 2016, че правителството на Ирландия е предоставило незаконни данъчни облекчения на Apple и поиска компанията да възстанови 13 млрд. евро.

Тогава Комисията отбеляза, че Ирландия е позволила на Apple да плати "значително по-малко данъци в сравнение с други компании през годините", т.е. американската фирма е платила корпоративен данък от 1% върху европейските си печалби през 2003, а през 2014 този процент е паднал до 0,005%.

Ирландското правителство и Apple решиха да обжалват решението на Комисията, като американската компания посочи, че повторното плащане на данъците "противоречи на реалността и здравия разум".

Ирландия, Apple и Европейската комисия сега имат два месеца да решат дали искат да обжалват последното решение на съда.

Според ирландското правителство винаги е било ясно, че "не е имало специално отношение към двете компании на Apple" и че данъците са били правилно изчислени спрямо данъчните правила на страната.

Защо има значение?

Това дело, включващо американски технологичен гигант, е особено важно и заема централно място във връзка с политиките на ЕС по отношение с данъците през последните години. То също така може да повлияе и върху това как институциите в Брюксел ще подходят към данъчните въпроси, свързани с другите компании.

Данъчното облагане заема дори по-важно място при кризата около разпространението на Covid-19. Тъй като много правителства увеличават своите разходи през последните месеци, доста вероятно е те да започнат да търсят нови източниците на приходи под формата на данъци.

В тази връзка протича и дебатът дали Европейският съюз трябва да има свой собствен дигитален данък, който да гарантира, че технологичните гиганти плащат своята справедлива част в сравнение с по-традиционните компании.

"Независимо дали компаниите са американски, китайски, японски, корейски или европейски, става дума за справедливостта на данъчната система", коментира министърът на външните работи на Испания Аранча Гонсалес.

Плановете на някои европейски нации, включително Испания, да облагат с по-високи данъци технологичните гиганти, среща силна съпротива от страна на САЩ. От Вашингтон приемат подобни действия като форма на дискриминация спрямо техните фирми.

"Според нас справедливостта изисква всяка икономическа активност - независимо дали се осигурява аналогово или дигитално - трябва да допринася със своята част към данъците", допълва Гонсалес.

Apple спечели делото срещу Европейската комисия, свързано със спор за 13 млрд. евро данъци в Ирландия, пише CNBC.

Според Общия съд на ЕС Европейската комисия не е успяла да докаже, че ирландското правителство е дало привилегии на американския технологичен гигант.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК