Как да използваме мобилните големи данни?

Как да използваме мобилните големи данни?

Пандемията увеличи тяхното значение и разкри бъдещия им потенциал

Мария Динкова
548 прочитания

С началото на пандемията от COVID-19 институциите и правителствата обърнаха поглед към мобилните големи данни (МГД) и как те могат да бъдат използвани, за да се проследи, ограничи и предвиди разпространението на вируса. Редица мобилни оператори също се включиха в тези усилия и помогнаха при управлението на кризата, формирайки партньорства с властите в поне 40 държави. Оттогава се наблюдава засилено използване на анализите на МГД и резултатите определено не закъсняват.

Напредъкът, който беше постигнат в това отношение, обаче не трябва бъде загубен и наученото досега трябва да стане основата за по-голямото прилагането на мобилните големи данни и изкуствен интелект в полза на обществото. Според експертите именно по време на социалното и икономическото възстановяване, което предстои, този тип решения ще бъдат по-необходими от всякога.

Мобилните мрежи

Мобилните мрежи играят ключова роля в осигуряването на свързаност по света, като днес те покриват почти 95% от глобалното население и са единствена форма на свързаност за много хора от държавите с ниски и средни доходи, се изтъква в доклада Utilising mobile big data and AI to benefit society на GSM асоциацията. Същевременно по време на пандемията значението на мобилните мрежи се увеличи сериозно, тъй като те се превърнаха в "спасително въже", което позволи на хората да поддържат социалните си контакти и да продължат да изпълняват служебните си задължения.

Широкото използване на мобилните мрежи на свой ред води до генерирането на огромни обеми от информация на ежедневна база, или това са така наречените мобилни големи данни. Съответно чрез решенията на мобилните оператори за анализи на МГД и изкуствен интелект информацията може да се събира, анонимизира, анализира и комбинира с данни от други източници. На тази база могат да се създадат продукти и услуги - например под формата на доклади и контролни табла - които да бъдат полезен инструмент при взимането на решения от обществено значение, включително как да се реагира при епидемии, природни бедствия, как да се намали замърсяването, как да се планира инфраструктурата и т.н. Пандемията
Пандемията е нагледен пример как всъщност анализът на мобилните големи данни може да допринася за взимането на информирани правителствени решения по време на различните фази. Имайки предвид влиянието на движението на хората за разпространението на вируса, за властите е особено важно да имат точна и актуална информация за локацията на всеки гражданин. По този начин те могат да идентифицират горещи точки и да разберат колко бързо е предаването на заразата, да следят дали се спазват ограниченията и тяхното влияние върху броя на новите случаи, както и да оценяват кои групи или сектори са засегнати повече от затварянето и мерките за социална дистанция. Към момента повечето приложения на анализа на МГД се фокусират върху мобилността на населението и епидемиологичното моделиране. В 41 държави по света мобилните оператори прилагат този тип анализи за справяне с COVID-19, като по данни на GSMA подобни решения са популярни особено в Европа, Южна Америка и Южна Африка. Разбира се, с времето, с усъвършенстването на решенията и с повече инвестиции можем да очакваме и въвеждането на по-сложни решения като карта на населението, мониторинг на логистиката и инфраструктурата, както и икономическо моделиране.

Ето няколко избрани примера за системи, базирани на МГД, които се прилагат в момента:

Норвегия: Епидемиологично моделиране

От януари 2020 Telenor осигурява мобилни данни за движението между 356-те общини в страната и Норвежкия институт за обществено здраве. Предоставяната информация се използва за моделиране на потенциалното разпространение на вируса, за прогнозиране на заболеваемостта във всяка община и за създаване на симулации за броя на хоспитализираните, на пациентите в интензивни отделения и смъртните случаи.

Франция: Мобилност на населението

Orange работи с Френския национален институт за здравни и медицински изследвания, за да помогне да се подготвят и оценят ограничителните мерки. Анализът показва, че с 65% е паднал броят на пътуванията по време на локдаун и мерките са се оказали особено ефективни за намаляването на работните и развлекателните пътувания. Също така данните разкриват, че 20% от хората са напуснали Париж преди обявяването на затварянето. Това изтъква нуждата от планиране на публичните послания и важността на актуалната информация при разпределението на ресурсите.

Германия: Мобилност на населението

Deutsche Telekom и Telefónica осигуряват събрани и анонимизирани национални мобилни данни, които могат да бъдат разделени по провинции, области и общини, на института "Роберт Кох" и здравните власти на страната. Защитавайки индивидуалната неприкосновеност, информацията може да се използва, за да помогне на учените да разберат как се движат гражданите и да предвиждат разпространението на коронавируса, за да се създадат стратегии за превенция. Следенето в реално време на мобилността позволява да се сравнят нивата със същия период през 2019 г.

Швеция: Мобилност на населението

Telia работи с Агенцията за обществено здраве на Швеция, за да разбере как групите от хора се движат в обществото по време на пандемията. Анализът установява, че дори без официални мерки за затваряне от страна на правителството мобилността се е понижила с 20% през март 2020 в сравнение с първата седмица на предходния месец. С ежеседмичните статистики, публикувани на национално ниво на уебсайта на оператора, и интервютата по националните телевизии Telia се превръща в доверен източник на информация за обществото по отношение на движението на хора. Данните на телекома също така разкриват значително увеличение в мобилността в страните, въвели ограничителни мерки, спрямо тези, които не са го направили (т.е. другите скандинавски държави в сравнение с Швеция).

Мащабиране на анализите

Спешността на ситуацията около COVID-19 и глобалният характер на заразата мотивират публичния и частния сектор да заработят заедно и да потърсят решения с нереализиран потенциал сред наличните възможности. В този смисъл пандемията определено се превърна в повратна точка за анализите на мобилните големи данни. Според експертите с отпадането на ограничителните мерки и възстановяването на икономическата активност тези инструменти могат да продължат да бъдат развивани, за да се определи:

  • Дали е безопасно да се отворят конкретни бизнес сектори и цялата икономика, без да се стига до нов скок на заразените
  • Как да се разпределят публичните ресурси на база на променените модели на потребление заради пандемията
  • Как да се приоритизира поставянето на ваксини и разпределението на други здравни ресурси
  • Кои са уязвимите социални и икономически групи сред населението.

Освен това решенията, базирани на мобилни големи данни и изкуствен интелект, могат да намерят място и за справянето с по-широк кръг от предизвикателства както на локално, така и на глобално ниво. В своя доклад GSMA показват каква може да е успешната рамка за прилагането на МГД в бъдеще. Според авторите трябва да се започне с използването на този тип инструменти за създаване на карта на населението и проследяване на неговата мобилност, а впоследствие с добавянето на допълни данни от партньори фокусът може да се стесни до икономическо, логистично и епидемиологично моделиране. Следващото ниво включва доставянето на местни решения за глобални предизвикателства, включително за справяне с климатичните промени, глада, бедността, достъпа до чиста вода, осигуряването на качествено образование и т.н.

В този смисъл МГД имат огромен потенциал да помогнат за разрешаването на належащите проблеми до края на десетилетието, както и за справянето с непредвидими социално-икономически кризи. За целта експертите препоръчват да се развива културата на дигитална трансформация в публичните институции, като се инвестира значително в решения за големи данни и изкуствен интелект и се насърчава партньорството с мобилната индустрия. В крайна сметка прилагането на този тип технологии ще позволи да се взимат по-адекватни, далновидни и базирани на данни решения в полза на обществото.

С началото на пандемията от COVID-19 институциите и правителствата обърнаха поглед към мобилните големи данни (МГД) и как те могат да бъдат използвани, за да се проследи, ограничи и предвиди разпространението на вируса. Редица мобилни оператори също се включиха в тези усилия и помогнаха при управлението на кризата, формирайки партньорства с властите в поне 40 държави. Оттогава се наблюдава засилено използване на анализите на МГД и резултатите определено не закъсняват.

Напредъкът, който беше постигнат в това отношение, обаче не трябва бъде загубен и наученото досега трябва да стане основата за по-голямото прилагането на мобилните големи данни и изкуствен интелект в полза на обществото. Според експертите именно по време на социалното и икономическото възстановяване, което предстои, този тип решения ще бъдат по-необходими от всякога.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК