Валентин Михов: Децентрализираните финанси отприщиха цялото Web 3 движение

Технологията ще позволи създаването на интересни нови бизнес модели още в гейминг индустрията и социалните медии

Деница Дженева
879 прочитания

Валентин Михов се занимава със софтуер от гимназията, където е капитан на националния отбор на България по информатика на международната олимпиада в Атина 2004. Завършва магистърска степен по компютърни науки и предприемачество в Софийския университет. Работи в няколко международни стартъпа, преди да застане начело на техническия екип на блокчейн компанията "Сантимент" през 2017. От 2020 работи на свободна практика, като консултира американски инвестиционни фондове относно блокчейн и децентрализирани финанси. През 2021 става фонд мениджър във фонда Finexify и започва да инвестира в блокчейн компании като част от екипа на Daedalus Angels. Валентин Михов беше един от лекторите на конференцията Digitalk 2022.

Г-н Михов, какво се крие зад термина Web 3?

Този термин обединява новата вълна технологии, които смятаме, че по някакъв начин ще доведат до промяна на приложенията и начина, по който ги използваме. Ако трябва да го систематизирам в едно изречение, това е нещо като сегашният интернет, но с много по-отворени врати. По-отворени от гледна точка на това, че информацията има възможност да върви по-лесно между различните платформи. Ако в момента имаме интернет среда, в която приложенията до голяма степен са затворени всяко едно в себе си, то Web 3 трябва да позволи те да могат по много по-свободен начин да комуникират помежду си. Блокчейн е това, което всъщност помага да се извърши цялото това нещо. От тази гледна точка Web 3, без да се използва блокчейн, би бил невъзможен.

Това ли е основната технология, която ще стои зад Web 3?

Смятам, че на този етап най-голямата валидация за Web 3, частта, която можем да докоснем, са децентрализираните финанси. Всъщност тази технология отприщи цялото Web 3 движение, защото показа, че има смисъл от този вид отворени приложения. Може би трябва да изясним какво представляват децентрализираните финанси. Това са финансови услуги, до които имат достъп абсолютно всички, без да има нужда да имат дори лична карта. Единственото необходимо условие е достъп до интернет. Оттам нататък могат да използват приложения за търгуване на различни видове активи, за вземане на заеми, за търговия на деривативи и на всякакви по-сложни инструменти.

Ще има ли нужда от изцяло нови устройства за достъп?

Не, тъй като реално достъпът до тези технологии се осъществява пак чрез интернет. Може би една от съществените разлики между Web 2 и Web 3 е това, че за Web 3 приложенията поне на този етап трябва да имаме т.нар. дигитален портфейл, в който можем да държим активи или информация, която притежаваме само ние. По принцип идеята е този дигитален портфейл да е максимално опростен за работа и всъщност това е едно от нещата, върху които има много да се работи. Целта е хората да могат по много лесен начин да имат достъп до тези услуги, без да трябва да правят нещо допълнително. Така че, не, няма да ни трябват допълнителни устройства.

"В момента в сферата на DAOs (Decentralized Autonomous Organizations) нещата са на ниво, както бяха ICO-тата (Initial Coin Offering) през 2017 г. Тогава имаше страшно голям хайп, много пари сe изляха, след това пазарът са коригира много съществено, защото се видя, че всъщност много от тези идеи ще трябва дълго време, за да се разработят или пък въобще няма стойност в тях".

Валентин Михов
Валентин Михов

Освен децентрализираните финанси може ли да дадете други примери за приложение на Web 3?

Най-вероятно колкото инвеститора питате, толкова различни отговори ще получите. Моето мнение е, че има много голяма възможност за т.нар. disruption на гейминг пазара. Там виждам възможност да се осъществи промяна. Може някой от читателите да са чували са Play-to-earn модел. Най-общо той представлява следното: в момента повечето компютърни игри се играят на принципа инсталираме играта, инвестираме някакво време в нея, за да се забавляваме, понякога инвестираме пари, за да закупим допълнителни неща вътре в нея. Но когато спрем да играем тази игра, просто я изхвърляме. Не можем да получим нищо срещу това време и пари, които сме инвестирали. Обещанието на Web 3 е, че ще имаме възможност да препродадем някои от нещата, които сме успели да си извоюваме по време на играта. Поставя се парично измерение на получените по време на играта предмети и те могат да бъдат продадени на други играчи. Вече има разработки в тази сфера, но те се въртят около модела да се изкарват пари чрез игра. Този модел обаче не е устойчив на този етап и вероятно няма да работи в дългосрочен план. В момента се работи върху това кой би бил най-подходящият модел да си възвърнем част от парите, инвестирани в игра, или респективно дали да изкараме пари от времето, което сме вложили в тази игра, без това да пречи на играта да бъде забавна. Това не е лесен за решаване проблем, но вярвам, че скоро ще има пробив. Ще се появят игри, забавни за игра, но също така и дават много повече гъвкавост на своите играчи в това не само да наливат пари в тази игра, а евентуално и да могат да изкарат някакви пари от нея.

За какви бизнес модели дава възможност Web 3, които не сме виждали до момента?

Това е един от примерите, който аз най-ясно виждам. Тук трябва да се има предвид, че това е промяна на бизнес модела на безплатните компютърни игри, които са доста популярни на този етап. При платените игри има голям бюджет за маркетинг, за да може да бъде изграден началният player base. Трябва да се инвестираме милиони долари, за да може играта да събере голям брой играчи, да се задвижи цялата й икономика и евентуално вече да започнем да изкарваме пари от това. При безплатните игри моделът е обърнат - не даваме милиони за маркетинг, а като награда хората да дойдат при нас и да играят тази игра. Може да се каже, че Web 3 дава възможност да се обърнат моделите за растеж, където, вместо да се наливат големи количества пари за маркетинг, за да бъдем видяни, да измислим нов вид дигитална икономика - токъномикс. Повечето Web 3 приложения си играят с някакъв вид икономика, която е свързана с дигитален токън. Идеята е как да се направи този токъномикс, че да изпълним целите си. При компютърните игри това е да придобием първоначалния брой играчи, от които имаме нужда, за да бъде интересна играта. Трябва да измислим как правим тези стимули, за да привлечем първоначалните играчи и да се задвижи безплатният модел на играта.

Нещо подобно евентуално би могло да се мисли и в сферата на социалните мрежи. В последните години много се говори за това как социалните мрежи са безплатни. Ние сме продуктът там, тъй като нашите данни биват препродавани на трети лица и така нататък. И тук може да се мисли модел на токъномика, където хората бъдат възнаграждавани за това, че предоставят своите данни. Какъв би бил той не мога да кажа, защото досега не съм видял нищо революционно в областта.

В Daedalus вие сте бизнес ангели, които инвестират в компании, свързани с Web 3. Какво трябва да покаже компанията, за да привлече вашето внимание и съответно инвестиция?

Едно от нещата, което е изключително важно, е екипът. Най-много ни харесва, когато екипът има дълбоки технически познания, а това определено е голям плюс. Друг плюс също са хора, които са били част от крипто икономикс екосистемата. Тя е е основно около етериум, тъй като там има интересни механизми за работа на дигиталните токъни. При биткойн нещата са много опростени, хората купуват, продават, спекулират със съответния актив, докато върху етериум и деративните от етериум екосистеми има интересни механизми, основно около децентрализираните финанси. Когато видим хора, които са били част от тези протоколи и през последните няколко години се занимавали с тези неща, го отчитаме като голям плюс. Вярваме, че те биха могли да измислят как биха работили токъномикс моделите. Оттам нататък най-много привличат вниманието ни т.нар. zero-to-one проекти. Това са идеи, които не сме виждали досега и които измислят нещо уникално, което досега не е съществувало. Такива проекти се намират много трудно. Имаме някои, които тепърва ще трябва да се утвърдят. Другият проблем е, че до такъв тип сделки човек трудно се допира, тъй като са изключително конкурентни.

Един от упреците към Web 3 е, че всъщност той няма много ползи за традиционните бизнеси. Така ли е?

Ако трябва да прехвърлим, нали, този упрек към тези интересни финанси като пример за Web 3, аргументът би бил, че няма смисъл от децентрализирани финанси, тъй като те по някакъв начин не помагат на нормалните бизнеси или на нормалните потребители. Аз лично съм не съм склонен да се съглася с това, тъй като те дават една много по-ефикасна, прозрачна и достъпна финансова система. Тя е и много по-трудна за цензура също, което в сегашния свят започва вече да се появява като фактор. Вярвам, че по-голямата отвореност на тези технологии ще бъде голям плюс в бъдеще. Най-малкото свободата да имаме достъп до финансовата система, а и не само, също и до социални мрежи, е важна. Ако някой ни отреже достъпа до финансовата система или до социалните мрежи, какъв е смисълът от свободата на словото? Защото ние може да искаме да изкажем своето мнение или възгледи, но няма да имаме тази възможност. Така че тези технологии са много важни за свободата на словото според мен.

"Този термин обединява новата вълна технологии, които смятаме, че по някакъв начин ще доведат до промяна на приложенията и начина, по който ги използваме. Ако трябва да го систематизирам в едно изречение, това е нещо като сегашният интернет, но с много по-отворени врати".

Валентин Михов
Валентин Михов

С какви пречки се сблъсква развитието на Web 3?

Някой може да каже, че това са регулациите, но не смятам, че регулацията до голяма степен ограничава тези технологии на този етап. За много неща има измислени фреймуърк как трябва да се работи. Едно от нещата, с които разработчиците се сблъскват със сигурност, това са може би прекалено големите очаквания от инвеститори, и то основно от малки инвеститори. Когато става въпрос за набиране някакъв вид публично финансиране, което обикновено се извършва чрез борси, там има голямо струпване на спекуланти. Те са сравнително малки като размер, които очакват да закупят някакъв вид дигитален токън, чиято цена да се качи стократно за една седмица. Когато техните очаквания не бъдат изпълнени, те автоматично слагат етикета измама на въпросния проект. Това е много неприятно за самите разработчици, тъй като в много случаи тези проекти всъщност не са някакъв вид измама, просто екипите имат нужда от време, за да могат да разработят въпросната технология.

В традиционната икономика също не се търсят бързи печалби, а по-устойчиво във времето развитие. Така ли е в криптосвета?

В криптосвета не е точно така. Много инвеститори или са успели да направят по някакъв начин бърза печалба, или гледат отстрани хора, които се хвалят как са направили големи пари (а дали е вярно е съвсем различна тема). Като цяло стремежът в крипто и в блокчейн света за бързи печалби заблуждава инвеститорите в повечето случаи и води до очаквания към разработчиците. Ако те не ги изпълнят, се натрупва напрежение. Аз съм изпитвал подобно нещо върху себе си като бях част от екип, който между 2017 и 2020 разработваше блокчейн приложение. Знам как цената на токъна изключително силно влияе на настроението на общността около този токън. Това може да е много обезкуражаващ за разработчиците. Затова и в много случаи ние съветваме нашите екипи да не бързат с изкарването на дигитален токън, тъй като, да, от една страна, той ще им даде възможност да намерят финансиране, което ще им развърже ръцете, за да могат да итерират много по-бързо, да наемат хора и така нататък. Но също ги натоварва с отговорност, че ако не успеят да постигнат бърз прогрес, ще получат негативни отзиви от общността. Така че, ако екип дойде с даден проект и каже, че не е сигурен как да направи своя токъномикс, но обмисля да пусне токън, бихме го посъветвали да помислят върху модела, да направят итерации върху продукта, може би да намерят финансиране и след това, когато имат визия, да пуснат токъна.

Има ли потенциал Web 3 да се превърне в следващото голямо нещо в света на технологиите и на бизнеса?

Вярвам, че има. Все пак съм и доста обаче пристрастен, тъй като съм инвестирал в тази идея. Най-вече моята увереност идва от това, че щом тези системи работят за децентрализирани финанси, то има шанс да работи за много други сфери и да оптимизират нещата много повече. Това, което видях в изграждането на децентрализирани финанси и което ме направи голям почитател на Web 3 технологията, най-просто може да се обясни така: ако досега винаги сме ходили до банката, за да попълваме платежните нареждания на ръка и да ги подаваме на гишето и изведнъж сме открили онлайн банкирането, сме разбрали, че това е съвсем нов начин, по който може да се правят нещата. Горе-долу така са и децентрализираните финанси към онлайн банкирането. Ако в момента превод до Шатите отнема 2-3 работни дни, при Web 3 се случва мигновено. Освен това клонът никога не затваря, винаги имаме достъп до средствата си. Така че разликата е наистина съществена и вярвам, че нещо подобно би се случило и на други места.

Колко време ще му отнеме да се случи?

Примерно в момента в сферата на DAOs (Decentralized Autonomous Organizations) нещата са на ниво, както бяха ICO-тата (Initial Coin Offering) през 2017 г. Тогава имаше страшно голям хайп, много пари сe изляха, след това пазарът са коригира много съществено, защото се видя, че всъщност много от тези идеи ще трябва дълго време, за да се разработят или пък въобще няма стойност в тях. В момента може би сме в такъв етап, както при ICO-тата, но за разлика от тогава вече имаме някакъв Product/Market fit откъм децентрализирани финанси. Ако при ICO-тата ни трябваше период от около 2-3 години, за да можем да достигнем до някакви добре работещи продукти, то в момента за Web 3 бих си представил, че поне 1-2 години ще бъдат нужни, за да видим първите интересни Web 3 приложения.

Валентин Михов се занимава със софтуер от гимназията, където е капитан на националния отбор на България по информатика на международната олимпиада в Атина 2004. Завършва магистърска степен по компютърни науки и предприемачество в Софийския университет. Работи в няколко международни стартъпа, преди да застане начело на техническия екип на блокчейн компанията "Сантимент" през 2017. От 2020 работи на свободна практика, като консултира американски инвестиционни фондове относно блокчейн и децентрализирани финанси. През 2021 става фонд мениджър във фонда Finexify и започва да инвестира в блокчейн компании като част от екипа на Daedalus Angels. Валентин Михов беше един от лекторите на конференцията Digitalk 2022.
Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК