Shutterstock

Приложението Waze на Google вече посочва най-подходящата зарядна станция

Скоро функцията ще е достъпна за всички шофьори на електромобили по света

Владимир Владков
1086 прочитания

Shutterstock


Вече можете да използвате едно приложение по-малко, за да откриете най-близката зарядна станция. Google вече предоставя на потребителите на нейното приложение Waze местоположенията на зарядните станции, които са подходящи за специфичния електромобил.

Google предлага на потребителите на Waze начин да откриват станции, докато пътуват, още от края на 2021 г. Сега обаче функцията е обновена със съществена промяна. Потребителят трябва да сподели модела и зарядните конектори на своя електромобил, а след това Google и Waze ще покажат именно тези зарядни станции, които са съвместими с данните от предоставената информация. Няма смисъл да следите още колко заряд има в батерията и да стигнете до зарядна точка, която няма съвместим порт.

Продажбите на електромобили нарастват експоненциално в целия свят. Според данните на Международната енергийна агенция през 2012 г. са били продадени едва 120 хиляди електрически превозни средства. За едно десетилетие същият брой електромобили се продават вече за седмица. През септември 2022 г. щатският президент Байдън постави за цел над 50 на сто от всички коли, продавани в САЩ през 2030 година, да са електрически. Същевременно растат и инвестициите на много компании в зарядна инфраструктура. Само в САЩ за изграждане на зарядни станции компаниите са вложили над 700 милиона долара. Освен това американските автомобилни производители са инвестирали над 13 милиарда долара в проектиране и производство на електрически превозни средства.

В общо писмо Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA), Европейската организация на потребителите (BEUC) посъветваха Европейския съюз да постави обвързващи цели за 1 милион обществени точки за зареждане на електрически превозни средства до 2024 г. и 3 милиона до 2029 г. В България развитието на зарядната инфраструктура изпреварва проникването на електромобили, като в страната има над 1000 зарядни станции, включително няколко свръхбързозарядни, монтирани от пазарния лидер Eldrive. На практика всички нови зарядни станции у нас поддържат конекторите, с които са оборудвани внасяните в Европа електрически и зареждащи се хибридни автомобили.

Вече можете да използвате едно приложение по-малко, за да откриете най-близката зарядна станция. Google вече предоставя на потребителите на нейното приложение Waze местоположенията на зарядните станции, които са подходящи за специфичния електромобил.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото

Digitalk Conference: Дигитален свят

Digitalk Conference: Дигитален свят

  • 0
  • 239

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК