Кристиано Бертело, Elsy
Надежда Чипева

Инвестираме над един милион лева за IoT решения в частния и публичния сектор

Разговаряме с Кристиано Бертело, изпълнителен директор на Elsy

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
1563 прочитания

Кристиано Бертело, Elsy

© Надежда Чипева


Компания Elsy е водеща в Италия в областта на телекомуникациите и интернет на нещата (IoT), която наскоро навлезе на българския пазар. С повече от 40 години опит в областта на телекомуникациите, италианската компания продължава да инвестира в научноизследователска дейност и развитие на все по-иновативни и авангардни решения. Днес интернет на нещата (IoT) и изкуственият интелект (AI) са новата територия на науката и Elsy продължава да бъде в челните редици на дигиталната трансформация, като предлага изключително иновативни решения. Благодарение на опита си в телекомуникациите Elsy е в състояние да осигури надеждни и сигурни IoT решения, които използват радиотехнологии и собствени италиански платформи за пренос и управление на данни.

Поводът за днешния ни разговор е стартирането на новата ви платформа в България. Kои са основните области на растеж през 2023 г. от ваша гледна точка, основните ви цели?

Навлизането ни на българския пазар е с идеята да предложим нашите интелигентни решения за автоматизация и управление на процеси на клиенти от разнообразни индустрии в частния и публичния сектор. Нашата платформа е разработена от италиански софтуерни специалисти и предлага цялостно решение в областта на IoT, видеонаблюдението и сградната автоматизация. Едно от големите предимства на Elsy е възможността за лесно скалиране - с решения както за дома и за офиса, така и за цяла община или друга обществена институция.

Наскоро направихме значителна инвестиция в България от около 1 800 000 лева, насочена основно в дистрибуцията и маркетинга на технологичните решения, които предлагаме. Компанията разширява своята дейност в страната и в момента активно търсим партньорство с други фирми от IoT сектора, както и възможност за придобиване на вече активни компании, предлагащи сходни продукти. С тази стратегия целим да засилим позицията на Elsy пазара и да предложим още по-обширен набор от иновативни решения на клиентите ни както в частния, така и в публичния сектор.

Т.е. вие можете да предоставяте както софтуерната архитектура, така и самите сензори и устройства?

Elsy предлага пълен набор от най-добрите технологии на пазара като сензори, устройства и платформи, необходими, за да приспособи предлаганите IoT решения в завършена и работеща система. В допълнение, можем да съдействаме на клиентите ни при въвеждането на нашите технологии с услуги като консултации, дизайн и техническа поддръжка. С обширните IoT решения на Elsy компаниите могат бързо и лесно да въведат авангардни технологии и да подобрят оперативната си работа, което ще допринесе за постигането на техните бизнес цели.

Mожете ли да интегрирате вашите софтуерни решения и с вече съществуващите устройства и настройки на клиентите?

Ние предлагаме разработването на специфични решения, отговарящи на индивидуални нужди на организациите, но в случай че клиентът вече разполага с тези компоненти, те могат да продължат да бъдат използвани в различните проекти.

Софтуерът на Elsy е произведен в Италия, той е мултиплатформен и би могъл да работи безпроблемно с наличните вече устройствата и да се интегрира в съществуващата вече система. Нашият продукт позволява лесна вертикализация, цялостен подход в автоматизацията и възможност за персонализация изцяло според нуждите на клиента.

Софтуерните разработки на Elsy използват IoT сензори на външни хардуерни доставчици, които работят през протокола LoRaWan. Този радиопротокол е комуникационен протокол за широколентов достъп с ниска консумация на енергия. Тази безжична технология работи в радиочестотен спектър без лиценз и поддържа комуникация на големи разстояния, като също така е устойчива и на смущения. Чрез тази технология изграждаме решение, което е предназначено за клиенти в труднодостъпни места, например в планините, където изграждаме малка частна мрежа чрез LoRaWan. Също сме свързани с мрежата на Helium, която представлява универсална, децентрализирана мрежа за IoT устройства, базирана на блокчейн технологиите. Helium има добро разпространение и в България, най-вече в София. При закупуване на крайни устройства от нас клиентите ни могат да скалират ефективно мрежата си и да покрият тяхната нужда от автоматизация, като както вече споменахме, софтуерът позволява интеграция с устройства на други производители.

Каква е добавената стойност на Elsy като доставчик на решения? Защо клиентът трябва да избере вас като доставчик?

Истинската добавена стойност е във вложения инженерен труд за разработването на софтуерното решение, което Elsy предлага. Ние можем да предоставим пълна вертикализация, с което да позволим на клиентите си информация от всякакъв характер - данни, сигнали, история на сигналите, анализ за свързани събития и т.н. Другото ни предимство е мултиплатформеност, което осигурява възможност на клиентите ни, особено на тези от индустриалния сектор, да имат един софтуер за всички сензори и устройства, през единна система за контрол, независимо от производителя или от предишни интеграции.

Кои индустрии имат потенциал за растеж за вас през 2023 г.?

Българският пазар на IoT се разраства бързо както в промишлеността, така и в интелигентните градове и селското стопанство. Ние предоставяме иновативни решения за сградна автоматизация като сензори и датчици за контрол на достъпа или следене на показатели като влага, температура или опасност от пожар или експлозии. Също така сме разработили решения и за смарт градове. Предлагаме например технологии за контрол на чистотата на въздуха на открити пространства. Друг пример е технология за мониторинг на въздуха в класните стаи и напълно автоматизирана система, която да позволява проветряването в клас, контрол на централното отопление или замърсяването заради присъствието на твърде много хора, твърде дълго време в едно помещение.

Можете ли да дадете пример за интегриране на вашето решение в публичния сектор?

Имаме такъв проект в град Ивреа, близо до Торино, в Северна Италия, който дори спечели няколко награди. Проектът е пример за вертикална интеграция на решения както за гражданите, така и за самата община. Целта на проекта е да осигури достъп до градската среда за слепи хора, които с помощта на устройства, закачени на кръста им, могат да бъдат насочвани в града с помощта на вибрация и звук, като по този начин повишаваме качеството на живот на тези наши съграждани. Интеграцията засяга не само устройствата на крайните потребители, но и софтуер за управление в града на системи като светофарната уредба или преминаване през кръстовища. Наш партньор в този проект беше Университетът на Торино, като го реализирахме през 2022 година.

Друг наш проект е реализиран в град Алба, близо до Кунео, където създадохме система за мониторинг и контрол на нивото на реките, с което изградихме система за ранно предупреждение срещу наводнения.

Вие сте част от историята на дигиталната трансформация - компанията ви съществува вече повече от 40 години. Какво научихте през тези години?

В основата на нашия прогрес е еволюцията на безжичните технологии, които доведоха със себе си истинска революция. Ние сме пионери в тази област, в началото разработвахме решения за радиокомуникация между полицейските патрули, с онези аналогови радиостанции, а днес вече говорим за вертикално интегрирани решения за автоматизация и управление на всякакви потоци информация, базирани на сензори и датчици, както и анализ на тези потоци от данни. Познаваме много добре този сектор и очакваме навлизането на 5G да донесе нова революция.

Какви са ползите от прилагането на вашите решения за потенциалните ви клиенти? Идва ли пълната автоматизация и премахването на хората като фактор?

Ние сме фокусирани в системи за контрол и управление на риска. Нямаме амбиции да премахнем хората като фактор, дори напротив - предоставяме на хората данни, с които те да бъдат по-ефективни по отношение на безопасността или системи за мониторинг. Забелязваме обаче, разбира се, че в бъдеще ще се увеличава взаимовръзката между изкуствения интелект и системите, изградени върху IoT решения.

Визитка

Кристиано Бертело е инженер по телекомуникационни технологии с богат опит в областта. Той основава Elsy през 80-те и в момента е изпълнителен директор на компанията. Бертело живее в София от шест години.

Компания Elsy е водеща в Италия в областта на телекомуникациите и интернет на нещата (IoT), която наскоро навлезе на българския пазар. С повече от 40 години опит в областта на телекомуникациите, италианската компания продължава да инвестира в научноизследователска дейност и развитие на все по-иновативни и авангардни решения. Днес интернет на нещата (IoT) и изкуственият интелект (AI) са новата територия на науката и Elsy продължава да бъде в челните редици на дигиталната трансформация, като предлага изключително иновативни решения. Благодарение на опита си в телекомуникациите Elsy е в състояние да осигури надеждни и сигурни IoT решения, които използват радиотехнологии и собствени италиански платформи за пренос и управление на данни.

Поводът за днешния ни разговор е стартирането на новата ви платформа в България. Kои са основните области на растеж през 2023 г. от ваша гледна точка, основните ви цели?

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК