Проектите в НОИ и Комак Медикал са „ИТ проекти на годината" за 2016 г

Computerworld.bg
Computer World

Проектите в НОИ и Комак Медикал са „ИТ проекти на годината" за 2016 г

472 прочитания

Computerworld.bg

© Computer World


Проектът за Електронен регистър на болничните листове и Интегрирана система за електронен обмен на документи и данни с Националния осигурителен институт за изплащане на парични обезщетения от ДОО, реализиран от НОИ и Контракс, е победител в категория „Публичен сектор“ на традиционния конкурс „ИТ проект на годината”, а разработката на специализирана ERP система Pathways в Комак Медикал, реализирана от екип на Империя Мобайл, е победител в категория „Корпоративен сектор“ на инициативата.

Председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Росен Желязков връчи отличието за първо място при обществените организации на Марин Калчев, директор на Дирекция „ИС и моделиране на бизнес процеси“ в НОИ, а Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), награди класиралия се на първо място корпоративен проект в Комак Медикал. Наградата взе Моника Панайотова, главен директор „Иновации“ на компанията.

Церемонията по награждаването на победителите за 2016 г. в инициативата, организирана от вестник Computerworld България и Банка ДСК, се състоя на 21 февруари 2016 г. в „София Хотел Балкан“ и с подкрепата на винарска изба Беса Валей, EU Consult и Бизнес комплекс Sofia Airport Center.

Конкурсът “ИТ проект на годината” се провежда за тринадесета година от вестник Computerworld България и за девети пореден път е подкрепен от Банка ДСК. 21 кандидатури се включиха в надпреварата през изминалата година, 9 от които се състезаваха в публичната сфера и 12 – в частния сектор. Банката традиционно осигурява парични награди за победителите в двете основни категории на конкурса.

Отличниците

В категория „Публичен сектор“ журито класира на първо място проектът на НОИ. Години наред институцията предоставя справочни е-услуги, насочени към осигурените и самоосигуряващи се лица – настоящи и бъдещи бенефициенти на краткосрочни и дългосрочни обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (ДОО), а от началото на 2013 г. НОИ предлага и административни електронни услуги.

От 1 януари 2014 г. НОИ стартира изграждането на първия компонент „Регистър на болничните листове и решенията по обжалването им“, от 2015 г. системата е в реална работа, т.е. лекарите започнаха да изпращат болничните листове по е-път към институцията. От 1 януари 2016 г. системата е отворена и към работодателите, които също могат да пращат информация по е-път. До края на 2015 г. осигурителите (т.е. работодателите) трябваше да носят болничните на електронен носител или на хартия в териториалните поделения на НОИ. През 2017 г. НОИ ще разработи и публикува за използване от регистрираните с електронен подпис осигурителите/самоосигуряващите се лица справочна и уеб услуга за извличане на основни данни за своите осигурени лица от Електронния регистър на болничните листове с цел автоматичното им прехвърляне в електронните документи, с което ще се намалят грешките от въвеждане.

„НОИ е традиционно консервативна институция, но показва модерно мислене, модерни решения и с този проект изпреварва други администрации. Проектът е доказателство още, че електронното управление не е самоцел, то е процес, който трябва да разшири предоставянето на качествени е-административни услуги. По този начин гражданите и бизнеса ще трябва да се обръщат все по-малко към държавата и да общуват с държавата по традиционен начин, като спестяват от най-ценния ресурс, който всички имаме – времето. Този проект спестява не по-малко от 30% от времето, което осигурените лица ангажират за свои административни дейности. Бюджетът на този проект не е голям, само 200 000 лв., но показва изключителна добавена стойност за ефективност и ефикасност на получените резултати. Благодаря на НОИ за добрия пример“, заяви при връчването на наградата Росен Желязков.

„За нас е чест и достойнство Тази награда е признание за наш труд в продължение на 2,5 г., с който реализирахме най-новата е-услуга. Повече от 12 000 лекари подават две години и два месеца данни само по електронен път. Това пести време на всички, дори колеги се шегуват, че сме отнели на счетоводителите социалните контакти, които установяват, чакайки по опашките в НОИ. Това вече е в миналото. Наградата е признание и за нашия колектив, защото екипът в НОИ няколко години подред се стреми да бъде на гребена на вълната и да дава най-доброто от себе си“, добави ИТ директорът на НОИ Марин Калчев.

В категория „Корпоративния сектор“ първото място е за ИТ проекта на Комак Медикал, най-голямата изцяло българска научно-изследователска компания, която оперира в 21 държави в Европа. Тя управлявай и контролира проекти в областта на клиничната медицина в партньорство с най-добрите здравни институции. Фирмата притежава медицински център, в който се провеждат клинични изпитвания в ранни фази.

Комак Медикал оперира в много специализирана и регулирана индустрия. С цел оптимизация на процесите и предоставяне на възможност за бъдещ растеж, компанията поема инициативата за внедряване на ИС за управление на бизнеса. След анализ на пазара на текущите ERP и BPM продукти е взето стратегическо решение системата да стъпи на изцяло собствена разработка. Основен мотив за този подход на изпълнение бяха оценените усилия за персонализиране и изпълнение на изискванията за сигурност при готово решение, съизмерими с цената за разработка по поръчка. Комак Медикал възлага на Империя Мобайл цялостното изпълнение на проекта. Още на фазата на бизнес анализ и двете компании осъзнават, че създават един уникален корпоративен продукт, без аналог на българския пазар. Резултатът е ERP системата Pathways, решение с модулна бизнес архитектура, изключително високо ниво на сигурност на данните и възможно най-голяма грануларност на конфигуриране на достъпа до информацията.

„Тук имаме компания, която е шампион в иновациите, реинвестира над 70% в иновации. Всъщност тя демонстрира успеха на формулата, която лансирам от известно време, а именно че лидерството е равно на иновации плюс инвестиции. Затова искам да поздравя победителя Комак Медикъл за тяхната иновативна природа, за това че са лидери в иновациите не само в България, а и на европейско равнище“, заяви при връчването на наградата Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ.

„Бихме искали да благодарим на организаторите, че насочват вниманието към положителните примери в предприемаческата екосистема. Благодаря и на екипа на Империя Мобайл, тъй като чрез този проект заедно успяхме да преодолеем 3 основни стереотипа в страната ни – че българите не могат да работят в екип, че няма връзка между иновации, наука и бизнес и че талантите на България са извън страната“, каза Моника Панайотова, главен директор „Иновации“ в Комак Медикал.

Жури на конкурса за 2016 г.

Никола Няголов, директор консултантски услуги в KPMG в България, председател на комисията, Георги Шарков, национален координатор по въпросите на киберотбраната и киберсигурността на България и директор на Европейския софтуерен институт Център Източна Европа, Тотка Чернаева, началник отдел „Технологии на информационното общество“ в МТИТС, Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ, Румен Банов, член на управителния съвет на БАСКОМ, Велизар Проданов, председател на УС на Българската асоциация по управление на проекти, Николай Шаламанов, началник „Управление оперативна поддръжка на ИТ системи“ в Банка ДСК, и Виктория Лазова, директор на ICT Media.

Наградени ИТ проекти в обществените организации

При националните ИТ проекти, реализирани в обществения сектор, бяха отличени реализациите в 4 различни подкатегории - „Централна администрация“, „Общинска администрация“, „Образование“ и „Здравеопазване“. Първото място при централната администрация естествено бе за проекта на НОИ.

С най-много точки на първо място в подкатегория „Местна власт“ се класира проектът „Е-ПОДЕМ – европейски проекти, общински дейности и електронен мениджмънт“ на Националното сдружение на общините в Република България, изпълнен от „Технически университет – София–Технологии” ЕООД.

Първенец в подкатегория „Здравеопазване“ е проектът за изграждане на интегрирана болнична информационна система за оптимизация на всички работни системи и процеси във високотехнологичната МБАЛ „Света Марина” - Плевен. Проектът е реализиран от 17 различни компании от 7 държави, прилагайки и интегрирайки 13 различни ИТ решения и системи.

В подкатегория „Образование“ бе отличена 9-а Френската езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ с проект си за въвеждане на облачната платформа Microsoft Office 365.

Отличените корпоративни ИТ внедрявания

Отличия за успешно реализирани ИТ проекти в корпоративния сектор бяха връчени за ИТ проекти в 3 подкатегории - „Големи компании“, „Банки и застрахователи“ и „Средни и малки компании“.

В първата победител е проектът за решение за управление на поддръжката в производството Expert Maintenance във „Фесто Производство“, разработен и изпълнен от Ingenieurbuero Rueschen GmbH (Бремен). В сектора на банки и застрахователните организации първи се класира проектът за интеграция на Salesforce CRM система и мобилно приложение B-Assist за обслужване на клиенти по застраховка „Здравна грижа“ на ЗЕАД „ Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“, изпълнен от TBI Info и Next Consult.

При малките и средни компании грамотата, естествено бе за първенеца в цялата категория "Корпоративен сектор" - специализирана ERP система Pathways в Комак Медикал.

Специално еко-отличие за особен принос

за развитието на екологични модерни технологии бе връчено за проекта на ДП „Пристанищна инфраструктура“ за изграждането на информационна платформа по проект за мониторинг и информационна система за Черно море. Изпълнител е консорциум „СТЕМО-ЕСРИ“ с партньори СТЕМО и ЕСРИ България. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 в рамките на Програма „Иновации в зелената индустрия“ в България. „Благодаря на финансиращата организация, с чиято финансова помощ бе осъществен проектът, на изпълнителите, на всички колеги, които работиха всеотдайно и нашите партньори. Платформата е отворена, дано повече участници се включат в нея“, каза генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов.

Генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов, прие специалната награда за особен принос в развитието на екологични модерни технологии

Представители на всички отличени проекти получиха и вино Енира, предоставено от партньора на церемонията изба “Беса Валей”. Церемонията бе подкрепена също и от EU Consult и Бизнес комплекс София Еърпорт Сентър.

От 2008 г., когато Банка ДСК за първи път подкрепи инициативата, в печатното и електронното издание на медиата са публикувани над 220 проекта, а от началото на конкурса през далечната 2004 г. броят им надхвърля 300.

Проектът за Електронен регистър на болничните листове и Интегрирана система за електронен обмен на документи и данни с Националния осигурителен институт за изплащане на парични обезщетения от ДОО, реализиран от НОИ и Контракс, е победител в категория „Публичен сектор“ на традиционния конкурс „ИТ проект на годината”, а разработката на специализирана ERP система Pathways в Комак Медикал, реализирана от екип на Империя Мобайл, е победител в категория „Корпоративен сектор“ на инициативата.

Председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Росен Желязков връчи отличието за първо място при обществените организации на Марин Калчев, директор на Дирекция „ИС и моделиране на бизнес процеси“ в НОИ, а Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), награди класиралия се на първо място корпоративен проект в Комак Медикал. Наградата взе Моника Панайотова, главен директор „Иновации“ на компанията.

Церемонията по награждаването на победителите за 2016 г. в инициативата, организирана от вестник Computerworld България и Банка ДСК, се състоя на 21 февруари 2016 г. в „София Хотел Балкан“ и с подкрепата на винарска изба Беса Валей, EU Consult и Бизнес комплекс Sofia Airport Center.

Конкурсът “ИТ проект на годината” се провежда за тринадесета година от вестник Computerworld България и за девети пореден път е подкрепен от Банка ДСК. 21 кандидатури се включиха в надпреварата през изминалата година, 9 от които се състезаваха в публичната сфера и 12 – в частния сектор. Банката традиционно осигурява парични награди за победителите в двете основни категории на конкурса.

Отличниците

В категория „Публичен сектор“ журито класира на първо място проектът на НОИ. Години наред институцията предоставя справочни е-услуги, насочени към осигурените и самоосигуряващи се лица – настоящи и бъдещи бенефициенти на краткосрочни и дългосрочни обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (ДОО), а от началото на 2013 г. НОИ предлага и административни електронни услуги.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК