Computerworld.bg
Владимир Владков

10 награди връчи БАИТ в традиционния си годишен конкурс

Владимир Владков

Computerworld.bg

© Владимир Владков


2017 година е била успешна за българската ИТ индустрия, като родните компании създават иновационни продукти и решения, намиращи приложения в целия свят. В същото време все повече млади хора се насочват към ИТ професиите, включително чрез собствени компании, а „възрастовата граница“ на софтуерните разработчици силно намалява. Това ясно пролича на годишните Награди на БАИТ, провеждани за седма поредна година, в които бяха регистрирани общо 127 кандидати и бяха дадени награди в 10 категории.

Наградата за специален принос бе връчена на Светлин Наков от президента Румен Радев, под чийто патронаж се проведе церемонията за наградите на БАИТ. Наградата се дава на Светлин Наков, защото той е вдъхновяващ преподавател, запалил хиляди млади хора да се насочат към програмирането и кариера в ИТ сектора. Той преподава в няколко университета и изгражда мащабни частни школи за обучение по програмиране, с които дава професия и работа на хиляди млади хора.

„За мен е огромна чест да връча тази награда на господин Наков. Той е поел една просветителска мисия – да работи за младите хора, за нашето бъдеще, да работи за формиране на съзнание и отговорности у младите хора, защото истината е в дигиталното бъдеще. Програмистът вече няма отговорност само към своя софтуерен продукт, неговата отговорност е в залагането на ценности и алгоритми на поведение в обществото“, заяви Румен Радев при връчването на наградата. „Не можем да говорим за модернизиране на България без развитието на информационните и комуникационните технологии. Това е най-бързо развиващият се сектор в нашата икономика и то с едни много смели крачки и с най-голяма добавена стойност. Много се радвам, че именно благодарение на хора като вас България постига такива успехи. Ние имаме своите традиции. Имаме своя огромен потенциал и нещо много ценно – упоритостта и таланта на българската нация“, допълни президентът.

„Моята истинска кауза е да вдъхновявам младите хора да учат, да търсят най-доброто в себе си, чрез иновации, чрез наука, чрез технологии, чрез дигитални умения и чрез професиите на бъдещето, каза Светлин Наков. - Давам си сметка, че България върви в правилна посока. Тя вече бе определена за Силициевата долина на Източна Европа, по думите на шефа на Bosch за целия свят, компанията, която придоби голяма българска софтуерна фирма (бел. ProSyst, фокусирана в областта на Интернет на нещата), което още един път доказа, че у нас има таланти и може да се прави развойна дейност“, допълни Наков.

Според него, в последните години българските ИТ компании се преориентират от работа „на ишлеме“ към създаване на собствени продукти, при това на световно ниво, излизайки на гребена на вълната. „България се превръща лека полека в сила и в иновативните технологии за „дистрибутирания тефтер“, както превеждам на български blockchain. Тази (технологична) посока ще промени живота на много хора, каза още Наков. - Тук не става дума за криптовалути, а за децентрализация, за нов начин на управление на процеси, на бизнеса, на обществото.“

Президентът Румен Радев връчи специалното отличие на БАИТ за 2017 г. на Светлин Наков. Снимка: БАИТ

С образователната награда за 2017 г. бе отличена електронната платформа „Твоят час“, разработена и внедрена от МОН, която само през 2017г. има над 300 000 уникални регистрации. Платформата, обслужваща проекта, комплексно управлява извънкласните дейности на 2189 училища. 242 хиляди ученици участват в извънкласни дейности за занимания по интереси и около 100 000 са тези, които посещават групите за преодоляване на обучителни затруднения. Извънкласните дейности се провеждат от 24 178 ръководители (учители, фирми, организации). Иван Житиянов от Телелинк Бизнес Сървисис връчи наградата на екипа от МОН, отговарящ за работата на платформата.

За образователната награда се състезаваха още Висшето училище по телекомуникации и пощи и Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към ТУ- София.

В тази категория (Образование) на конкурса имаше най-много регистрации тази година, което показва, че не само ИТ индустрията, а и цялото общество се е съсредоточило да подпомогне образователната реформа. И тук не става дума само за нуждите на ИТ сектора, а за създаването на специалисти, нужни на всички сектори, но най-вече на малките и средни фирми, които са гръбнакът на икономиката, заяви председателят на УС на БАИТ Огнян Траянов.

В категорията "Младежка награда" се забелязва "сериозно подмладяване", като много от кандидатите са все още ученици, така че в софтуерната индустрия границата е доста под 18 години. Именно затова БАИТ даде поощрителна награда за подрастващия талант – четвъртокласничката от град Добрич Соня Генова. Тя учи в средно училище "Климент Охридски" в музикална паралелка с пиано. Соня е създала приложение за Android, което съдържа основните предмети в трети клас. Според Соня в основата и на програмирането, и на музиката стои математиката, като едно музикално произведение е като добре написано приложение. Соня иска да стане програмист, когато порасне.

Младежката награда на БАИТ за 2017 г. бе връчена от Николай Шаламанов, ръководител на управление „Оперативна поддръжка на ИТ системи“ в Банка ДСК, на Илиян Кордев, ученик в ТУЕС – София, за разработената от него система TRUSTY” (neTwork InTRUsion SYsTem), която открива пробиви в сигурността на устройства, базирани на Linux с помощ та идентификатори на процесите за входна информация на многослойна невронна мрежа. След като завърши училище Илиян смята да създаде своя компания на базата на Trusty.

Номинирани за младежката награда на БАИТ за 2017 г. бяха още Давид Станислав Мавродиев – ученик от СМГ, разработил „Geometry world“, предназначена за деца със СОП, и екип на академичната платформа "Open Source University" - по думите им, първият в света R&D проект за създаване на блокчейн-базирана платформа за глобално образование и професионално развитие.

За журналистически принос бе отличен Петър Георгиев от БНТ, като наградата му бе връчена от зам.-министъра на образованието и науката Деница Сачева.

Атанас Темелков, председател на ДАЕУ, даде наградата на БАИТ в категория „Държавна администрация“, на областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Пловдивска област е първата, в която е създадена областна междуинституционална платформа за работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст (от 5 до 16-годишна възраст). Тя е изградена за нуждите на Областна администрация – Пловдив и РУО – Пловдив. В обхвата на информационната система са включени 358 училища и детски градини. Целта на проекта е по-лесно да се следят процесите на миграция и възможностите за настаняване на децата в детски заведения до завършване на средно образование. “Основна цел на програмата е децата да се върнат в училище и да се задържат в образователната система. На този етап са предвидени 50 базови мерки и автоматично сигнализиране на отговорните институции (МВР, РУО, социални служби и т.н) За една година успяхме да върнем над 20 000 деца и разширихме програмата, като скоро тя ще е достъпна в цяла България“, заяви Димитров.

В категория "Държавна администрация" журито бе номинирало още 3 проекта. В Министерство на земеделието, храните и горите е внедрена иновативна комплексна информационна система от национално значение за нуждите на агростатистиката (ИСАС). Министерството на туризма съвместно с английската технологична компания Horizon Software Solutions са създали през 2017 г. официалната маркетингова интерактивна платформа и мобилно приложение iLoveBulgaria. Третият номиниран проект в системата за електронно дистанционно гласуване, реализирана за Висшия съдебен съвет.

В категория „Общинска администрация“ журито номинира три общини – Бургас, Пловдив и Столична община (за електронния здравен портал). Дончо Барбалов, зам.-кмет на София, връчи наградата на БАИТ за 2017 г. на Община Пловдив. Съвместно с Център за творческо обучение общината работи усилено за внедряване на облачните платформи G Suite for Education и Microsoft Office 365 в училищата на своята територия, осъществявайки на практика дигитализация на образователните процеси. Платформите са на български език и могат лесно да се адаптират към местните образователни институции. Чрез двете платформи всички домашни работи и задачи, презентации, документи и учебни материали се запазват автоматично в ,,облака“ - хранилище, което Google и респективно Microsoft предоставят. „В община Пловдив сме убедени, че технологиите са сред малкото инструменти, с които можем да догоним средноевропейските стандарти в образованието. Инвестираме втора година в проекта. Използването на безплатните платформи е предимство, но и голямото предизвикателство е да привлечем голям брой преподаватели, които да въведат масово технологиите в учебния процес“, заяви заместник-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов.

Красимира Караиванова, търговски директор на Microsoft България, отличи стартираща компания на годината Appzio. Тя е разработила иновативна платформа, която драстично съкращава времето за разработка на мобилни приложения. Това, от своя страна, намалява значително крайната цена, която плащат клиентите и прави мобилните проекти достъпни за почти всеки. Към момента Appzio има реализирани проекти в САЩ, Азия и Европа като амбицията на тримата основатели е да продължават да покоряват нови пазари и да развиват технологията, за която вярват, че има потенциала да се превърне в стандарт за разработката на мобилни приложения. „Радваме се, че получаваме наградата на БАИТ в момент, в който компанията придобива все повече клиенти. Средата в България позволява да създадем страхотен екип от млади хора, които искат покажат какво могат в световен мащаб. Радвам се, че в България се създават и развиват все повече такива компании“, каза съоснователят на Appzio Бранимир Парашкевов.

В тази категория бяха номинирани още две стартиращи фирми. RobCo S.W.A.T. е българска фирма, създадена през 2015 г., предлага телемеханични роботизирани системи за производство в автомобилостроенето и SCADA системи за управление в енергетиката и симулации на технологични процеси. Другата номинация бе за SOCOURT (The Social Court), създала забавно и лесно решение за създаване, получаване и споделяне на интересни видео моменти от спортни игри и събития. Състои се от камери, мобилно приложение и гривна с бутон. Иновацията, изцяло разработена в България, е реализирана на международния пазар.

Олга Стоичкова, търговски директор на Sofia Airport Center, връчи наградата за успешен български ИКТ продукт на Империя Онлайн за играта Kingdoms Online. През 2017 г. локализираната за арабските потребители игра покори арабските класации на Apple и Google. Kingdoms Online достигна до 100 хиляди мобилни геймъри в района само за 2 месеца след пускането си през февруари. Българската компания си партнира с един от най-големите телекоми в района Zain Group, който има над 45,3 милиона потребители, изпращащи SMS рекламни съобщения за Kingdoms Online.

„13 години забавляваме хората по целия свят, като 95% от потребителите на нашите игри са извън България. Споменахме ТУЕС, това е уникално за България училище, за влизане в което всяка година се състезават 6-7 пъти повече деца от възможностите за прием. Но в България има над 2200 училища. И ако това училище на 40 г. е успешен експеримент, може би е време той да бъде повторен, така че успешните примери в образованието да бъдат разпространявани и в други градове“, заяви Доброслав Димитров, съосновател на Империя Онлайн.

В тази категория бяха номинирани още Алтерко Роботикс за успешния си детски часовник MyKi (компанията кандидатстваше и с по-новия си продукт за умния дом - Shelly) и Microinvest – за Micro.bg, първият по рода си онлайн склад, който съчетава функциите на добрия складов софтуер с всички предимства на облачните решения.

Вицепремиерът Валери Симеонов връчи отличие за значителен корпоративен ИКТ проект. Наградата получи БГО Медия за уеб базираната информационна система HARP, която управлява данни и сложни процеси, свързани с медицински проучвания. HARP се използва от Health Research Authority (HRA) и Министерството на здравеопазването в Англия. Системата и нейните функционалности позволяват на администраторите да проследяват целия процес свързан с получаването, оценяването и одобряването на заявленията за клинични изследвания, както и с изготвянето на доклади след одобрението на такова заявление.

За значим ИКТ проект номинация получи и VMware Bulgaria, за vRealize Automation - един от ключовите продукти на VMware за автоматизация и управление на ИТ инфраструктури, в който българските специалисти имат водеща роля. До момента vRealize Automation е спечелил вече доверието на над 2000 клиенти, всички от които са големи корпорации като DHL, Coca Cola, Bayer, Societe Generale, Xerox, Bosch и др. Другият номиниран в категорията проект бе за внедряване на Колибри ERP в Бултекс 99 ЕООД.

Люба Ганчева, ПР мениджър на Опел за България, връчи отличието за компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения. Тя бе за Check Point Cardio, компания, предоставяща цялостна система за телемониторинг в реално време на ЕКГ и други жизненоважни показатели на човешкото тяло. Фирмата има научно развоен отдел, телемедицински център в Казанлък за 24-часово наблюдение и диагностика на пациентите в реално време, с повече от 35 500 пациентски досиета за 4 години работа. „Заедно с колегите от R&D отдела ще изминем през следващите години стъпките за създаване и използване на изкуствения интелект в медицината", заявиха от Check Point Cardio.

Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на Борика, връчи новоучредената награда на БАИТ за компания, допринесла за популяризирането на имиджа на българската ИКТ индустрия по света. Призът получи Датекс, която от 28 години разработва, произвежда и продава фискални устройства в целия свят. За последните 5 години Датекс е произвела над 2,5 млн платежни терминала, а като се включат и фискалните устройства, продадени от компанията в чужбина, се получава, че 5 милиона човека от целия свят са държали в ръцете си устройство, на което пише “Made in Bulgaria”, заяви Вичев.

"Наскоро Датекс получи лиценз от БНБ за платежна институция. На база на платформа на Борика предлаганата от компанията услуга планираме съвместно в близките 3 години да инсталираме десетки хиляди устройства в България и чужбина, чрез които да се разширят възможностите за електронни разплащания", добави Мирослав Вичев.

Тази награда е много важна за Датекс. Тя потвърждава, че освен работа на ишлеме и предоставяне на аутсорсинг услуги в България могат да се произвеждат високотехнологични изделия на световно ниво. Поздравявам всички служители на Датекс, с които и в бъдеще ще да продължи да работим за създаването на собствени иновационни технологии и ноу-хау, така че да популяризираме България като добро място за правене на бизнес“, заяви Пенчо Илиев, управител на Датекс.

Победителите във всяка категория получиха предметна награда, предоставена от Opel, както и ваучер от Сиела Норма, за чиято стойност могат да закупят книги в книжарници Сиела. Всички участници получиха от Борика и КЕП B-Trust. Носителят на Наградата за специален принос ще може да използва автомобил Opel Insignia за една седмица и уикенд за двама в Банско.

2017 година е била успешна за българската ИТ индустрия, като родните компании създават иновационни продукти и решения, намиращи приложения в целия свят. В същото време все повече млади хора се насочват към ИТ професиите, включително чрез собствени компании, а „възрастовата граница“ на софтуерните разработчици силно намалява. Това ясно пролича на годишните Награди на БАИТ, провеждани за седма поредна година, в които бяха регистрирани общо 127 кандидати и бяха дадени награди в 10 категории.

Наградата за специален принос бе връчена на Светлин Наков от президента Румен Радев, под чийто патронаж се проведе церемонията за наградите на БАИТ. Наградата се дава на Светлин Наков, защото той е вдъхновяващ преподавател, запалил хиляди млади хора да се насочат към програмирането и кариера в ИТ сектора. Той преподава в няколко университета и изгражда мащабни частни школи за обучение по програмиране, с които дава професия и работа на хиляди млади хора.

„За мен е огромна чест да връча тази награда на господин Наков. Той е поел една просветителска мисия – да работи за младите хора, за нашето бъдеще, да работи за формиране на съзнание и отговорности у младите хора, защото истината е в дигиталното бъдеще. Програмистът вече няма отговорност само към своя софтуерен продукт, неговата отговорност е в залагането на ценности и алгоритми на поведение в обществото“, заяви Румен Радев при връчването на наградата. „Не можем да говорим за модернизиране на България без развитието на информационните и комуникационните технологии. Това е най-бързо развиващият се сектор в нашата икономика и то с едни много смели крачки и с най-голяма добавена стойност. Много се радвам, че именно благодарение на хора като вас България постига такива успехи. Ние имаме своите традиции. Имаме своя огромен потенциал и нещо много ценно – упоритостта и таланта на българската нация“, допълни президентът.

„Моята истинска кауза е да вдъхновявам младите хора да учат, да търсят най-доброто в себе си, чрез иновации, чрез наука, чрез технологии, чрез дигитални умения и чрез професиите на бъдещето, каза Светлин Наков. - Давам си сметка, че България върви в правилна посока. Тя вече бе определена за Силициевата долина на Източна Европа, по думите на шефа на Bosch за целия свят, компанията, която придоби голяма българска софтуерна фирма (бел. ProSyst, фокусирана в областта на Интернет на нещата), което още един път доказа, че у нас има таланти и може да се прави развойна дейност“, допълни Наков.

Според него, в последните години българските ИТ компании се преориентират от работа „на ишлеме“ към създаване на собствени продукти, при това на световно ниво, излизайки на гребена на вълната. „България се превръща лека полека в сила и в иновативните технологии за „дистрибутирания тефтер“, както превеждам на български blockchain. Тази (технологична) посока ще промени живота на много хора, каза още Наков. - Тук не става дума за криптовалути, а за децентрализация, за нов начин на управление на процеси, на бизнеса, на обществото.“

Най-новото
Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК