Създателят на платформата Уча.се получи специалната награда на БАИТ за 2018 г.

Computerworld.bg
Владимир Владков

Създателят на платформата Уча.се получи специалната награда на БАИТ за 2018 г.

Владимир Владков
282 прочитания

Computerworld.bg

© Владимир Владков


Общо 11 награди в 11 категории и 3 поощрителни награди бяха връчени на 8-ото издание на конкурса „Годишни награди на БАИТ за 2018 г“, Президентът на България Румен Радев отличи създателя на платформата Уча.се Дарин Маджаров със специалната награда на БАИТ за 2018 г.

„Иновациите са отражение, на нивото на националните амбиции за бъдещето. На така важното взаимодействие на държавата, бизнеса и образованието, които са тук заедно и създават бъдещето на този важен за България сектор“, каза президентът.

Според него номинираните проекти издават огромния потенция на българския ИТ сектор, който вече се превръща във водещ в икономиката на страната. „Днес той е решаващ фактор във всички останали сектори като промишленост, селско стопанство, образование, туризъм. Идеите на ИКТ сектора са важни за нашето развитие, а иновации няма без ИТ. Те са най-ефикасният механизъм за постигане на устойчив икономически растеж, особено в момент, в който сме заложници на сериозни демографските проблеми“, каза още Румен Радев и допълни, че ИТ решенията са с висока добавена стойност и помагат и на останалите икономически сегменти да изпълняват задачите си с по-малко работници. Той смята, че ИКТ браншът ще продължи да се развива с бързи темпове, а идеите, които генерира, качеството на разработените тук продукти и услуги, наличието на млади таланти ще осигури на страната ни конкурентни предимства в региона.

Наградата за Дарин е за онлайн платформата Уча.се, която бе отличена от БАИТ и през 2013 г., когато тя тепърва прохождаше. Днес образователният портал включва над 14 000 видео урока от 1 до 12 клас, като те следват официалната учебна програма на МОН. Платформата се използва от над 500 хиляди ученици и учители, които са изгледали над 40 милиона видеоурока, поднасящи информацията на достъпен език и с интригуващи гост лектори. Идеята за платформата се е зародила през 2011 г., докато той следва докторантура в Белгия в областта на електрическите автомобили. Стартира Уча.се с 550 видеоурока по английски, физика, химия и биология, а след това прекъсва докторантурата, за да се посвети изцяло на образователната инициатива.

„В тази платформа виждам всички важни принципи за едно съвременно образование - достъпност, адаптируемост, нагледност, с развиващи се елементи на интерактивност, като освен това преодолява проблема с различните учебници по един и същи предмет. Това е пример за интеграцията на дигиталните технологии с образованието и показва, че няма предел за успеха, когато смелостта на идеите и упоритостта при реализацията им извират от благородна кауза“, каза още президентът при връчването на наградата на Дарин Маджаров.

„Всяка година проектите и кандидатите са все по-силни. Днес виждаме дигитално бъдеще на България, измеренията на постиженията през 2018 г., новите звезди на небосклона на българската ИТ индустрия, заяви и Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ. - Днес можем да се почувстваме окрилени от младите таланти, от реализираните проекти. Удовлетворението ни идва, когато създадените от нашите специалисти решения облекчават живота на гражданите, дейността на бизнеса, на цялото общество“, допълни Траянов.

Той заяви, че през 2018 г. БАИТ е сключила меморандуми за разбирателство със 7 асоциации от региона, които все още не са членове на Digital Europe. „Подписахме и декларацията на Digital Europe да не превръщаме дигиталния свят в арена на войни и негативни явления“, каза още председателят на УС на БАИТ.

Отличените

Младежката награда на БАИТ за 2018 г. бе дадена на Енчо Шахънов, ученик от ТУЕС София от Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на СуперХостинг.бг за разработената от него система за локализиране на хора, използваща създаден от Енчо протокол с криптиране. Компании на БАИТ обявиха, че ще инвестират и в другите двама номинирани за младежката награда. Йордан Цветков, ученик от пловдивската МГ „Ак. Кирил Попов“, създал четирикрак учебен робот с ниска себестойност ще бъде подпомогнат от NextLab за участие в програмата Keep the Balance в ТУ - София. Николай Станишев, бивш възпитаник на ТУЕС, сега студент от ТУ София, е създал система за изготвяне на снимки без хора от статичен видеоклип. ERP.bg финансира участието му в двудневен курс по GDPR.

Образователна награда бе присъдена на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в гр. Бургас. Призът бе връчен от Цвети Минчева, директор на дирекция „Глобално банково обслужване“ на Уникредит Булбанк, на директорката на гимназията. С учениците работят много ментори от бизнеса, като се акцентира върху прилагане на знанията.

За журналистически принос поощрителна награда получи Магдалена Тодорова от телевизия „Черно море“ заради стремежа й да промотира дейността на ИТ в общината.

Владимир Данаилов, изп. директор на Столичната агенция за инвестиции, връчи наградата на БАИТ на Флора Велчева и Добромир Видев от БНР за тяхната поредица „Разкодиране“ , която в 10 отделни предавания проследява професионалния път на всеки от отличените с наградата „Джон Атанасов“.

Наградата на БАИТ в категория „Държавна администрация“ бе връчена от Марияна Николова, вицепремиер по икономическата и демографската политика, на Министерството на туризма за внедрената платформа за електронни услуги. Чрез нея исканията за издаване на всичките видове разрешения и услуги на министерството могат да се изпращат 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. „Искаме да пестим вашето време и да улесняваме вашата работа. Първоначалната регистрация отнема 1 минута. А след това докато текат рекламите по телевизията, можете да получите сертификат за своя спа център или за категорията на хотела си“, заяви министър Ангелкова.

В категория "Общинска администрация" призът на Община Варна бе даден от Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА АД. Внедрената е-система на фонд „Култура“ улеснява процеса по предоставяне на средства за реализиране на фестивали, конкурси и проекти в сферата на културата. Целевото финансиране се извършва на конкурсен принцип, чрез прозрачни и открити процедури. „Оценката за нашия проект от професионалната ИТ общност е признание за политиката, която следваме - да използваме ИТ в помощ на администрацията и оптимизиране на процесите, така е да улесним достъпа на граждани, организации и фирми до административно обслужване в най-общия смисъл“, заяви представителя на Община Варна.

За стартираща компания на 2018 г. бе обявена компанията Школо ООД, която улеснява дигиталната трансформация на училищата. Компанията се издържа от лицензионните такси, които клиентите плащат, като за 2 години е реализиран над 1 млн. лв оборот. От септември 2018 г. 75 училища в България са преминали изцяло на електронния дневник и вече има над 250 000 активни потребители. Към системата са проявили интерес и образователни експерти от Бавария, заяви Мирослав Джоканов от Школо ООД, който получи отличието за стартираща компания от Пенчо Илиев, управител на Датекс.

Компанията Мобайл Системс бе отличена от журито на конкурса с две награди.

Нейният продукт OfficeSuite вече е закупен и се използва от над 300 милиона потребители в целия свят, повечето от които са индивидуални клиенти. „Въпреки това през 2018 г 500 фирми са закупили годишни лизензи за OfficeSuite, като сред тях е и американският застраховател MetLife“, коментира Надежда Генова, главен оперативен директор на Поликомп, която връчи наградата на Мобайл Системс за успешен български ИКТ продукт.

Компанията бе отличена от БАИТ и за най-голям принос за популяризиране на имиджа на българската ИКТ индустрия по света. Призът бе връчен от евродепутатът Ева Майдел. „С БАИТ сме съмишленици в каузи, които имат за цел да установят имиджа на нашата страна по света, като място, в което се случват качествени ИТ проекти. Възхищавам се на компанията, която че печели, и ще я представим и пред европейските ни партньори на среща с Digital Europe”, каза Ева Майдел.

Отличието за значителен корпоративен ИКТ проект бе връчена на Методия за мащабния проект, внедрен в английска B2B компания, доставчик на газ и електричество. Тя се стреми да развие клиентска база от около 500 бизнес/ индустриални потребители. Българският екип внедрява 4 продукта, а от май 2018 платформата стартира. „В рамките на следващите няколко месеца от май до декември 2018 г., компанията успява значително да надхвърли първоначалните си очаквания и да реализира около 1000 договора с бизнес и индустриални клиенти. Доставчикът на газ определя това като сериозен успех за организацията и дава своята отлична референция за работата на Методия по проекта“, заяви представителят на Методия, който получи отличието на БАИТ от Борислав Симеонов, старши директор "Информационни технологии и дигитална трансформация" в А1 България.

За компания иноватор в използването на авангардни ИКТ решения бе определена Максима България заради внедрените в магазина Т-Маркет „безпилотни каси“. Дизайнът им е модерен и интуитивен, с препратката към Формула 1. Новата услуга отговаря на очакванията на модерния потребител за бързина и удобство. „Инвестицията направихме с цел подобряване на клиентското преживяване по време на пазаруването“, каза управителят на Максима България, който получи приза от Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката.

Общо 11 награди в 11 категории и 3 поощрителни награди бяха връчени на 8-ото издание на конкурса „Годишни награди на БАИТ за 2018 г“, Президентът на България Румен Радев отличи създателя на платформата Уча.се Дарин Маджаров със специалната награда на БАИТ за 2018 г.

„Иновациите са отражение, на нивото на националните амбиции за бъдещето. На така важното взаимодействие на държавата, бизнеса и образованието, които са тук заедно и създават бъдещето на този важен за България сектор“, каза президентът.

Според него номинираните проекти издават огромния потенция на българския ИТ сектор, който вече се превръща във водещ в икономиката на страната. „Днес той е решаващ фактор във всички останали сектори като промишленост, селско стопанство, образование, туризъм. Идеите на ИКТ сектора са важни за нашето развитие, а иновации няма без ИТ. Те са най-ефикасният механизъм за постигане на устойчив икономически растеж, особено в момент, в който сме заложници на сериозни демографските проблеми“, каза още Румен Радев и допълни, че ИТ решенията са с висока добавена стойност и помагат и на останалите икономически сегменти да изпълняват задачите си с по-малко работници. Той смята, че ИКТ браншът ще продължи да се развива с бързи темпове, а идеите, които генерира, качеството на разработените тук продукти и услуги, наличието на млади таланти ще осигури на страната ни конкурентни предимства в региона.

Наградата за Дарин е за онлайн платформата Уча.се, която бе отличена от БАИТ и през 2013 г., когато тя тепърва прохождаше. Днес образователният портал включва над 14 000 видео урока от 1 до 12 клас, като те следват официалната учебна програма на МОН. Платформата се използва от над 500 хиляди ученици и учители, които са изгледали над 40 милиона видеоурока, поднасящи информацията на достъпен език и с интригуващи гост лектори. Идеята за платформата се е зародила през 2011 г., докато той следва докторантура в Белгия в областта на електрическите автомобили. Стартира Уча.се с 550 видеоурока по английски, физика, химия и биология, а след това прекъсва докторантурата, за да се посвети изцяло на образователната инициатива.

„В тази платформа виждам всички важни принципи за едно съвременно образование - достъпност, адаптируемост, нагледност, с развиващи се елементи на интерактивност, като освен това преодолява проблема с различните учебници по един и същи предмет. Това е пример за интеграцията на дигиталните технологии с образованието и показва, че няма предел за успеха, когато смелостта на идеите и упоритостта при реализацията им извират от благородна кауза“, каза още президентът при връчването на наградата на Дарин Маджаров.

Как да защитим работата на модерната фабрика
Съдържание от КОНТРАКС
Интелигентното видеонаблюдение влиза в умните фабрики
Съдържание от Коника Минолта Бизнес Солюшънс България
ERP системите в сърцето на умната фабрика
Съдържание от Тим ВИЖЪН България

Най-новото
ChatGPT изправя Google и Meta на нокти

ChatGPT изправя Google и Meta на нокти

  • 1
  • 179


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК