Vivacom и Datecs - лидери в класацията "Топ 100 на технологичните компании в България"

Vivacom и Datecs - лидери в класацията "Топ 100 на технологичните компании в България"

939 прочитания

За четвърта година ICT Media награди лидерите в подготвяното от медията 22-ро издание на класацията "Топ 100 на технологичните компании в България". Отличени бяха компании от петте най-големи сегмента на ИТ сектора: хардуер, софтуер, системна интеграция, дистрибуция и аутсорсинг. Също така бяха връчени и четири специални награди: за най-голям ръст на бизнеса през изминалата 2018 г., за най-висока рентабилност и за най-динамично развитие на бизнеса през последните 3 години и за най-гопяма ефективност на служителите (приход, генериран от всеки служител).

Vivacom оглави секторната класация "Телекомуникации" с отчетените за миналата година постъпления в размер на 948 милиона лева, а Datecs е компанията с най-високи брутни приходи за 2018 г. от почти 234 милиона лева в сектор "Информационни и комуникационни технологии" на класацията "Топ 100 на технологичните компании в България".

Златина Николова, изпълняваща длъжността директор в дирекция Информационни технологии към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, връчи плакет на Герасим Димитров, зонален мениджър "Корпоративни продажби" във Vivacom, а Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, даде отличието на Пенчо Илиев, изпълнителен директор на "Датекс".

"Искам да благодаря на ICT Media за това, което правят през тези години, да благодаря на всички Вас за това, което правите за българската икономика и в случая да поздравя Datecs за това, че са ИТ компания на годината. За да бъдеш победител в ИТ сектора определено трябва да си като сумо борец: да имаш маса, да имаш техника и да имаш характер. Това е нещо, което тази компания притежава и затова искам да им честитя тази заслужена победа", каза Стамен Янев (БАИ).

Пенчо Илиев, изпълнителен директор на Datecs: "Много съм приятно изненадан, че Datecs е фирмата, която има най-големи приходи за 2018. Обикновено тази награда се печели от фирмите, които се занимават с дистрибуция. Това може би е първата година, в която фирма от реалния сектор печели тази награда. 2018 беше доста трудно, но в същото време и доста успешна за Datecs. През цялото време ние имахме повече поръчки, отколкото можем да произведем. Ако обикновено произвеждаме между 100 хил. и 150 хил. касови апарата годишно, през 2018 сме произвели над 300 хил. През същата година сме произвели и 1, 2 млн. мобилни платежни терминала, което ни нарежда на второ място след Ingenico в Европа. В България Datecs е известна с производството на фискални устройства, но всъщност те генерират само 25% от продажбите, останалите 75% се генерират от мобилни платежни терминали. Успехите на Datecs се дължат най-вече на факта, че ние инвестираме огромни средства в разработка на нови продукти. Обикновено годишно инвестираме между 5 млн. и 10 млн. в развой. Развойните ни звена са окомплектовани с най-модерната апаратура, която съществува в света и с последни версии на софтуера. Това ни позволява да разработваме високотехнологични изделия, които намират много добър пазар в целия свят. Затова 93% от приходите ни са от износ", допълни Пенчо Илиев.

"Позволете ми да благодаря от името на Министерството на организаторите, както за поканата да бъдем тук, така и за ползотворното сътрудничество през изминалите години. Телеком секторът се е доказал като един от най-динамичните и естествено мисля, че наградата на Vivacom е абсолютно заслужена. Това е компания, която показа, че съхранявайки традициите, с много хъс и труд може да постигне много. Поздравление на победителите и съм убедена, че това е абсолютно заслужено", каза Златина Николова, (МТИТС) .

Герасим Димитров от Vivacom допълни: "Имам изключителното удоволствие от името на Vivacom да приема тази престижна награда и да кажа, че според мен тя е признание за работата на всички 5000 души, които работим в компанията. Още по-добре е, че съвпадна с 10-годишнината на нашата компания. Тази година Vivacom прави 10 години, откакто се е появила като бранд – бранд, който се утвърди на пазара като лидер и последните 6 години е с най-високи финансови резултати в бранша."

ICT Media награди на официална вечерна церемония на 6 юни в Хотел InterContinental София лидерите в подготвяното от медията 22-ро издание на класацията "Топ 100 на технологичните компании в България".

Както и в предходните издания, през 2019 година класацията се проведе въз основа на обективни финансови критерии - печалбата и брутните приходи от дейността за 2018 г. на български и международни компании от телекомуникационния, ИТ и аутсорсинг секторите, опериращи на родния пазар. В проекта "Топ 100 на технологичните компании в България" през 2019 г. участваха 104 компании и пет телекома.

Наградите в най-големите 5 категории на ИТ сектора

  • С общи приходи от продажби на хардуерни решения, предимно собствени разработки, в размер на 212 милиона лева за 2018 г., победител в сектор "Хардуер" е Datecs, чиито продукти са познати в над 100 държави. Над 92% от продукцията на компанията се изнася в чужбина, като САЩ е основен пазар, включително за фискални устройства, платежни терминали, мобилни и етикетни принтери. Пенчо Илиев, изпълнителен директор на Datecs, получи наградата си от Огнян Траянов, председател на УС на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ).

"Виждам много символика в това, защото лично аз връчвам за трета година на нашите приятели, съмишленици, първопроходците на новата ИТ индустрия – Datecs. Зад това призово място се крият потребители в 94 страни и на 6 континента, а това са 5 млн. устройства, на които пише "Направено в България". Дано да са живи и здрави, за да могат да носят славата на България като производител на качествени високотехнологични услуги. Аз лично вярвам в това", каза Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ.

"Първо искам да благодаря на Computerworld и ICT Media за ценната награда. На второ място искам да поздравя всички служители на Datecs и да им благодаря за упоритата работа през 2018. Тази награда е изключително ценна за нас, защото доказва, че и в България могат да се създават продукти, които са конкурентоспособни на международния пазар и се продават в над 100 страни на всички континенти", заяви Пенчо Илиев, изпълнителен директор на Datecs.

- Победител в сектор "Софтуер" за 2018 г. е VMware България. Изследователският им развоен център на световния софтуерен разработчик на виртуализиращи технологии генерира над 108 милиона лева от дейността си в България през изминалата година, или с 22% повече от 2017 г. Офисът в България е един от най-големите и стратегически центрове за разработки, иновации и клиентски услуги на VMware в световен мащаб, с фокус върху облачни среди, софтуерно дефиниран център за данни и автоматизация. Доброслав Димитров, председател на УС на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), връчи плакет на Игор Стоянов, директор "Развойна дейност" във VMware България.

"Много се радвам, че мога да дам такава награда поради простата причина, че аз самият съм съосновал две от доста големите софтуерни компании в България. Защо е важно компания като VMware да е в България с един от най-големите си развойни центрове в света? Много просто – ИТ индустрията в България е най-бързо растящата и буквално е светлината в тунела за българската икономика. Колкото повече компании има, толкова по-добре за всички. Компании като VMware дават един огромен рекламен банер за България – какви разработчици има у нас и защо да дойдат още големи имена", заяви Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ.

"За мен е огромна чест да взема тази награда от името на VMware и най вече от името на 1000-те служителя в България, които направиха тази награда възможна със своята отдаденост. Офисът е от 1000 човека, но ще се развива до 1500, а в момента се строи и нов офис. Развиваме се в различни области, не само в софтуерната, но също имаме големи финансови анализатори в нашия офис. Най-вече обаче се гордеем с нещата, които даваме на обществото обратно в строителната дейност, с подкрепата на новото поколение и всичко, което правим, за да направим софтуерния бизнес в България успешен", каза Игор Стоянов, старши директор "Развойна дейност" във VMware България.

- Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center оглави отново сектора "Аутсорсинг на ИТ услуги" с брутни приходи за 2018 г. в размер на 76 милиона лева. Марио Гърбешков, генерален директор на "HPE" Bulgaria и директор на софийския център за потребителски решения, получи наградата си от Илия Кръстев, член на УС на Българска аутсорсинг асоциация (БАА).

"Аутсорсингът вече е една от индустриите, при които разчитаме на все по-голяма добавена стойност. Hewlett Packard Delivery Bulgariа Center през годините се е доказала като компания, която я дава, прилагайки иновативни процеси и съчетавайки висококвалифицирани хора за това. Те са и една от топ 100 компаниите в България по брой хора, заети в нея, и са един от двигателите в цялата индустрия през последните години", каза Илия Кръстев, член на УС на Българска аутсорсинг асоциация.

"Искам да благодаря на организаторите и на Българската аутсорсинг асоциация за наградата. Наистина вече от доста години сме на пазара – 13 години. За нас да бъдем големи не е най-важното, по-важното е да създаваме нови работни места за висококвалифицирани кадри. Вярвам, че успяваме, успяваме и да разширяваме технологиите и позициите, които предлагаме на пазара", допълни Марио Гърбешков, генерален директор на HPE Bulgaria (Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center).

- Победител в категорията на системните интегратори за поредна година е доставчикът на специализирани решения и услуги в ИТ сектора Telelink с общи приходи над 74 милиона лева. През 2018 година Телелинк успява да постигне ръст във всяка една от основните бизнес направления в които работи. Най-голям е растежът в услугите с добавена стойност, които компанията предлага. Нели Илиева, мениджър "Корпоративни клиенти" в Dell Technologies връчи плакет на Иван Житиянов, изпълнителен директор на Telelink Business Services.

"Тази награда безспорно е признание за труда, усилията и професионализма на целия екип на компанията. С техния дългогодишен опит в системната интеграция, с редица успешно реализирани проекти и присъствие в 10 държави. Като представител на една от най-големите технологични компании в света Dell Technologies за нас Telelink е един от най-добрите системни интегратори и важен партньор, с когото предоставяме цялостни технологични решения на нашите клиенти и имаме многобройни успешно реализирани проекти. Днес е и много специален ден за Telelink – освен че получава тази престижна награда, се навършват 18 години от създаването на компанията. Още веднъж искам да ги поздравя и да им пожелая да запазят лидерската позиция и за напред", заяви Нели Илиева.

Иван Житиянов допълни "За мен е чест да приема тази награда от името на Telelink. Доста хора има в нашата компания вече и искам да им благодаря за упорития труд, който са полагали през тези години, защото трудно е да стигнеш до първото място, а още по-трудно е да се задържиш на него. Наистина това изисква много отдаденост от всички колеги. Благодаря разбира се и на нашите партньори, доставчици и клиенти, които ни се доверяват. Така че гледаме напред и се надявам и другата година да имам честта да получа тази награда."

- Solytron Bulgaria получи приза в сектор "Дистрибуция" с общи приходи от тази дейност в размер на 217 милиона лева. Успехът на компанията се дължи както на органичен ръст от предлаганите марки, така и на включването на желани от потребителите нови производители. Петър Иванов, управител и собственик на Solytron Bulgaria, получи наградата си от Миглена Иванова, управляващ партньор в EU Consult.

"От името на EU Consult искам да благодаря за възможността да връча тази престижна награда на една от най-утвърдените компании в областта на дистрибуцията на ИТ системи и софтуер. Ние вече повече от 15 години работим по проекти, в които консултираме наши клиенти – голяма част от които са фирми в областта на информационните технологии. И това, което ни прави впечатление е, че тези фирми са успешни не защото разчитат само на конкуренти цени, но и защото имат зад гърба си екипи от високопрофесионални кадри, които следват мисиите и ценностите на компанията. Убедена съм, че Solytron Bulgaria е такава компания и за да спечели тази награда има такъв екип", каза Миглена Иванова.

Петър Иванов коментира: "Преди десетина години имаше две поредни години, в които ние бяхме печелили тази награда. След това дойде кризата от 2008 – 2010 и след нея нашите конкуренти излязоха с едно сериозно предимство. След това в течение на 7 поредни години ние без да имаме никаква извънредно добра година, с поддържане на стабилен двуцифрен ръст, с поддържане на стабилен интензивен растеж ние успяхме да се върнем на първото място. Първо искам да поздравя всички наши партньори и клиенти, които ни повярваха и целия екип на Solytron, който направи възможно ние да сме на това място. И второ – искам да пожелая по-малко кризи и повече нормален бизнес за всички нас."

Четирите специални награди

Отличието за най-висока рентабилност през 2018 година тази година отиде при новия участник Progress. Дружеството се открои с коефициент на рентабилност от почти 70 на сто, което е невероятно постижение за компания с толкова голям бизнес у нас. Progress e вторият по големина софтуерен разработчик у нас след VMware България. Симеон Стойчев, вицепрезидент "Глобални ИТ операции" и част от лидерския екип на Progressв България, получи приза си от Владимир Владков, главен редактор на ComputerWorld.

Освен награда за дистрибуция, Solytron Bulgaria получи и приза за най-ефективна компания за 2018 година. Средният приход на един служител на дистрибутора е над 1,8 милиона лева. Наградата в тази категория беше връчена на Ралица Килиан, изпълнителен директор на Solytron Bulgaria, от Валентина Цонева, управител на ICT Media.

Призовете за най-динамично развитие през последните 3 години и за най-голям ръст на приходите през изминалата 2018 година отидоха при S.S.A.R.M. Николай Димчев, търговски директор на S.S.A.R.M., получи отличията за компанията от Васил Пеев, главен секретар на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Компанията, основана през 2011 г., успява през последните 3 години да увеличи значително приходите си, основно в областта на решенията за сигурност и защита на данните в големи държавни и частни организации, разчитайки на опита на екипа и партньорите си, както и на широка мрежа от доверени и сертифицирани консултанти, инженери и проектни мениджъри.

Събитието бе проведено в партньорство с Philip Morris Bulgaria, EU Consult, Информационно обслужване АД, VMware, Sircrow, DiaDraw, Coca-Cola Hellenic Bottling Company, Solytron и DELL Technologies, и с подкрепата на Johnnie Walker, Perrier, Avendi Wines и Levent.

За четвърта година ICT Media награди лидерите в подготвяното от медията 22-ро издание на класацията "Топ 100 на технологичните компании в България". Отличени бяха компании от петте най-големи сегмента на ИТ сектора: хардуер, софтуер, системна интеграция, дистрибуция и аутсорсинг. Също така бяха връчени и четири специални награди: за най-голям ръст на бизнеса през изминалата 2018 г., за най-висока рентабилност и за най-динамично развитие на бизнеса през последните 3 години и за най-гопяма ефективност на служителите (приход, генериран от всеки служител).

Vivacom оглави секторната класация "Телекомуникации" с отчетените за миналата година постъпления в размер на 948 милиона лева, а Datecs е компанията с най-високи брутни приходи за 2018 г. от почти 234 милиона лева в сектор "Информационни и комуникационни технологии" на класацията "Топ 100 на технологичните компании в България".

Най-новото

"Алтерко" ще разработва персонализиран Shelly чип

"Алтерко" ще разработва персонализиран Shelly чип

  • 0
  • 542

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК