Нели Илиева, дир

Dell е подобрила с 40% бизнеса си в България за 2018 г.

Владимир Владков

Нели Илиева, дир


Бизнесът на DELL Technologies в България се развива много добре, като само за миналата година годишното увеличение на приходите е 40 на сто, което се дължи на добрите местни партньори, на локалния екип и на клиентите, заяви Александър Антич, директор "Продажби" на Dell Technologies за Адриатическия регион, обхващащ бизнеса на компанията в 4 страни – България, Сърбия, Хърватска и Словения. За първата половина на 2019 г. темпът на растеж отново е впечатляващ – над 30 на сто, като до края на годината се надяваме да постигнем отново над 40% ръст, добави Антич на еднодневното технологично събитие Dell Technologies Forum, проведено в София Тех Парк.

Освен отличните продажби, компанията запазва и добри пазарни позиции, като е номер 1 при решенията за съхранение на данни, и е на второ място при сървърите и персоналните компютри. "Очакваме, че и при тези две категории ще успеем да завоюваме първото място, като бизнесът в България е пример за останалите 3 страни от групата. В местния офис имаме още двама нови служители, надяваме се до една година да увеличим екипа с още 2-3 специалисти", допълни Антич.

"За добрите резултати можем да благодарим на нашите партньори, които са едни от най-големите системни интегратори в България и нашите дистрибутори Polycomp, Solytron и Asbis", заяви Нели Илиева, директор продажби "Корпоративни клиенти" в Dell EMC България.

Водещите компании в света са новосъздадени бизнеси като Google, Amazon, Facebook, които преди 10 години не са съществували. Но всички тези нови бизнес структури, социални мрежи и услуги не могат да работят без инженерите на интернет, без хардуерните, софтуерни и комуникационни решения. Днес в света има една-единствена компания, която предоставя всичко това, решения от край до край, и това е DELL Technologies, заяви и Петър Иванов, председател на Американската търговска камара в България. Когато клиентите искат да направят крачка към цифровата си трансформация, към облачните изчисления, им трябва партньор, който разполага с всички технологии и с експертизата да ги внедри, каза още Петър Иванов. Според него България е сред най-бързоразвиващите се страни в областта на иновациите и Dell Technologies е в иновационния комитет на AmCham България.

Дигитална трансформация

"ИТ технологиите се превърнаха в основен инструмент за осигуряване на път към успеха на всеки бизнес. Разполагайки с възможност за директен контакт с множество партньори и потребители, успявам да споделя и да науча нови начини за изграждане на нашето дигитално бъдеще", заяви Шербан Зирнован, старши директор GCN (глобални изчислителни и мрежов ресурси) на Dell EMC за Централна и Източна Европа. Заобиколени сме от огромно разнообразие технологии – от мобилни устройства и социални медии до автономни автомобили и умни домове, като общото между всички тях са данните. През 2025 г. в света ще бъдат генерирани 163 зетабайта данни, а всяка година данните, които генерираме не само с мобилните си устройства, но и с редица нови датчици и индустриални приложения, са 8 пъти повече от предишната година. Тези данни трябва да бъдат анализирани, обясни Зирнован.

5 актуални технологии, които променят света

- Изкуственият интелект като технология и алгоритми са създадени преди 30 г., когато са разработени първите невронни мрежи. "Днес изкуственият интелект носи нещо ново, изисква правилната комбинация от изчислителни, съхраняващи и мрежови ресурси, които да "доведат" този интелект близо до нас. Примерите със Siri, Cortana и Alexa показват колко близо е тази технология. Но изкуственият интелект трябва да се справя с огромно количество данни и ако не се самообучава, ще остане "глупав", т.е. става безполезен", каза Зирнован. - Хибридни облаци. "Изкуственият интелект трябва да се използва в локалната инфраструктура. Говорим за множество облаци, за хибридни облаци. Затова изкуственият интелект се внедрява там, където има смисъл от него. Няма смисъл от приложение, което стои в облака AWS, без да се използва много, тъй като всеки час в този облак струва много пари. Затова е важно да се прогнозира кога дадено приложение ще има нужда от точно определен набор от ресурси и те да бъдат предоставяни гъвкаво.
- Периферни изчисления (Edge Computing). "Данните не се създават в центъра за данни, те се генерират от датчиците на полето, във фабриката, в мобилните устройства, в автономните автомобили, обяснява Шербан Зирнован. - С по-малки центрове за данни, разположени в периферията, както и с подходящите изчислителни ресурси, приближаваме данните до тяхното създаване. Работим с компанията Vestas, която произвежда турбини за ветрогенератори, в които има огромно количество инженерна наука. Подобни съоръжения са разположени на отдалечени места и трудно се организира замяната на повредена част. В този случай е нужен прогнозен анализ кога тази част ще се развали", допълни специалистът от DELL EMC. Той напомни, че автономните коли ще вземат решение за дадено действие – дали да завие или да спре, без да обръща към облака и работещо в него приложение с изкуствен интелект. Тази интелигентност трябва да е вградена в системите на колата, а общуването да става между колите директно или през периферната мрежа", допълни той. - Софтуерно дефинирани мрежи. Инфраструктурата все още остава много важна, но тя трябва да се разгръща по нов начин, да се премоделира според специфичното поведение на дадено приложение, което означава две неща - гъвкавост и пъргавина, т.е. много бързо предоставяне и на огромни, и на малки изчислителни, съхраняващи и мрежови ресурси.
- Модернизиране на работното място. "Днес живеем в свят, в който не компаниите избират своите служители, а все по-често младото поколение избира къде да работи, като предпочита работно място, в което ще използва любимите си технологии и ще ги използва, за да покаже творческите си възможности", обясни Шербан Зирнован.

Той допълни, че DELL EMC предоставя всички тези технологии, осигурявайки на компаниите онова, което им е нужно за да осъществят своето дигитално пътешествие. "Няма една единствена трансформация, за всяка организация има различни пътешествия, някои са по-прости, други прекалено сложни", обясни специалистът.

Различните трансформации

  • ИТ трансформацията изисква инфраструктура, която в даден момент може изчисли човешкия геном, а след 30 секунди да интерпретира слънчеви изригвания, така инфраструктурата трябва да се адаптира бързо към различните типове работни натоварвания. Модерната инфраструктура обаче трябва да е придружена от каталог със услуги, така че потребителят бързо да избере точно онова, от което има нужда в момента. Днешният свят обаче е много сложен, част от данните са в публични облаци, други са сървърите при клиента, има данни във фабриките, в мобилните устройства. DELL Technologies заедно с VMware могат да осигурят цялостни решения, които да работи безпроблемно в такава хибридна среда и с над 4200 облачни партньори, не само при лидери като AWS и MS Azure, обясни Зирнован.
  • Трансформация на работна сила. Служителите вече не трябва да се грижат каква ОС или приложения са инсталирани на техния лаптоп. С помощта на платформата Unified Workspace на Dell Technologies и VMware Workspace One фирмите си осигуряват осигуряват модерно управление на крайните потребители, независимо какво крайно устройство, операционна система или приложения използват служителите. Комбинира всички приложения на потребителя в едно цифрово работно пространство, като осигурява еднократно въвеждане на име и парола за достъп до тази виртуална работна среда от всяко свое устройство.
  • Трансформация на сигурността. "Най-сложно е да се говори за сигурност в епоха на повсеместна свързаност и достъп по всяко време. Живеем в парадигма, в която ни е нужно доверено устройство, доверена инфраструктура и данни, на които да имаме доверие", заяви Зирнован.
  • Трансформация на приложенията. "Приложенията и данните са в основата на всичко, каза специалистът. - Ако нямаме достъп до тях, модернизираната инфраструктура няма да ни свърши работа, но има нужда от нов начин на разгръщането им, различен начин на използване – в облачна среда и базирано не на монолитно тежки приложения, а на микроуслуги и контейнеризация."

Всяка организация трябва да стане дигитална, да разчита на данни, работещи в мултиоблачен свят. "DELL Technologies с удоволствие ще сподели своя опит и добри практики, за да помогне за осъществяване на това пътешествие, каза Шербан Зирнован. - DELL Technologies е съвкупност от 7 иновативни технологии, включително Dell, Dell EMC, VMware, Secureworks, RSA, Pivotal и Virtustream, които заедно с огромната екосистема от партньори и системни интегратори предоставят най-доброто за всеки конкретен клиент."

Приложение на изкуствения интелект

До 2022 г, 60% от БВП в света ще се генерира от данните, които ще осигурят 34% от допълнителните приходи за дигиталните организации, а оперативните разходи ще спаднат 2,7 пъти, заяви д-р Волфганг Мeрц, СТО за ЕМЕА в поделението на DELL EMC "Unstructured Data Solutions", чиято експертиза е в здравеопазването и природните науки. "Компаниите вече трупат "капитал от данни". Tesla произвежда електромобили, но от тези коли събира данни на стойност $2 млрд. годишно. Netflix предоставя поточни видео услуги, но благодарение на данните за поведението на потребителите си успява да си спести разходи за $1 млрд. годишно", допълни той.

Според специалистът, днес е нужен нов подход към изкуствения интелект, смятан доскоро само като комплекс от алгоритми, които се нуждаят само от огромна изчислителна мощ. Днес се насочваме към нови слоеве на ИИ като машинно обучение (Machine Learning) и задълбочено обучение (Deep Learning). "При досегашния подход за "обучение" на машината се стремяхме да адаптираме даден модел според определени шаблони за данните. В този случай за постигане на приемлив резултат са нужни милиони итерации, изпълнявани за часове или дни въпреки наличната огромна изчислителна мощ, като процесът не може да се оптимизира. Новият подход е т.нар. Interference (т.е. действие по подразбиране), При него прилагаме предварително обучен модел към нови данни, нужна е една итерация, която става а част от секундата", обяснява Мерц.

Вече има много примери за употреба на втория модел – от медицина и биология, през медии и развлечения, сигурност и отбрана (например разпознаването на регистрационните номера на автомобилите в обществен паркинг), автомобилни системи, подпомагащи шофирането (разпознаване на пешеходци и на пътни знаци, предупреждение за напускане на пътната лента, за риск от удар в предна кола и др.).

В медицината дълбокото обучение се използва за прогнозиране на хронична болест, за генна мутация, за ранно откриване на меланома (рак на кожата), което чрез машината се подобрява с 95%. "Все още искам да ме лекува лекар, но DL е още един инструмент, подпомагащ неговата работа подобно на рентгена, скенерите", каза Мерц. Във фармацевтиката изкуственият интелект може да прогнозира токсичност на дадено лекарство, ефикасността на комбинирана терапия при тежки болести, разпознаване на кандидати за клинични тестове. DELL Technologies предоставя цялостно решение за изкуствен интелект, базирано на Intel. То обединява сървър, система за съхранение и мрежа с обща производителност до 250 000 IOPS операции и пропусквателен капацитет до 15 GB/s. В едно шаси се побират дискове с капацитет от 96 до 924 TB. То е създадено за среда Hadoop в партньорство с Cloudera и Intel. "Днес вече не се тревожим толкова за високата производителност при изчисленията, а къде да съхраняване огромните обеми от данни при научни изследвания и как те да бъдат достъпвани по най-бързия начин", допълни Мерц.

Kонференцията REAL Transformation на DELL Technologies представи 7-те водещи технологични области, в които работи компанията - защитата на данните – облачно базирани, софтуерно дефинирани и интегрирани с VMware решения, решението Unified Workspace, иновативните възможности на сървърите PowerEdge и мрежовите решения PowerSwitch, мобилните системи Optiplex Ultra, които могат да работят и в индустриални среди при изключително тежки условия. Конференцията, организирана в партньорство с Intel и Microsoft, включваше и специална сесия, посветена на жените в технологиите.

Бизнесът на DELL Technologies в България се развива много добре, като само за миналата година годишното увеличение на приходите е 40 на сто, което се дължи на добрите местни партньори, на локалния екип и на клиентите, заяви Александър Антич, директор "Продажби" на Dell Technologies за Адриатическия регион, обхващащ бизнеса на компанията в 4 страни – България, Сърбия, Хърватска и Словения. За първата половина на 2019 г. темпът на растеж отново е впечатляващ – над 30 на сто, като до края на годината се надяваме да постигнем отново над 40% ръст, добави Антич на еднодневното технологично събитие Dell Technologies Forum, проведено в София Тех Парк.

Освен отличните продажби, компанията запазва и добри пазарни позиции, като е номер 1 при решенията за съхранение на данни, и е на второ място при сървърите и персоналните компютри. "Очакваме, че и при тези две категории ще успеем да завоюваме първото място, като бизнесът в България е пример за останалите 3 страни от групата. В местния офис имаме още двама нови служители, надяваме се до една година да увеличим екипа с още 2-3 специалисти", допълни Антич.

Най-новото
Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК