7 тенденции в Android, които да следим през 2020-та

7 тенденции в Android, които да следим през 2020-та

Александър Главчев
223 прочитания

Нека погледнем по-отдалеч на широките тенденциите, които ще доминират при Android-базираните устройства през идните месеци.

1. Сгъваеми смартфони

2019-та се очакваше да бъде годината на сгъваемите смартфони, но всъщност станахме свидетели само на върха на айсберга. Първите сгъваеми устройства, които видяха бял свят, бяха съпроводени с проблеми, но интересът от страна на потребителите вече е налице.

Технологиите, стоящи за тези продукти може и да не са съвсем готови за масовия потребител (да не говорим за цената), но обещанията за увеличено удобство със сигурност звучат примамливо.

Вече видяхме първите сгъваеми устройства от компании като Samsung, Huawei и Motorola, а на хоризонта се задават и други

2. Още заигравки е екраните

Кутията на Пандора е отворена е занапред ще виждаме още странни прорези в екраните, както и други експерименти. Преди няколко години Apple стартира модата на т.нар. "ночове", след което много производители започнаха да използват този елемент от дизайна в своите продукти, без обаче реално да е налице необходимост от него. Занапред вероятно можем да очакваме още заигравки тази насока, които не носят особени предимства при използваемостта, но пък изглеждат добре.

Като пример могат да се посочат изчезващите рамки около дисплеите, които водят до странни технически решения, като прорези в екраните, странично разположени четци за пръстови отпечатъци, влошено качество на звука от миниатюрните говорители, както и на практика ненужни механизации на селфи камерите.

3. Изчезване не портове и бутони

Стерео жакът вече клони към изчезване и по всичко личи, че производителите не смятат да спират тук. Вече видяхме няколко прототипа на смартфони без никакви портови и бутони. Според слухове Apple работи върху iPhone без порт за зареждане за 2021 г.

Тенденцията в тази насока е очевидна. Дори да не се случи през тази година, в момента въпросът по-скоро е кой пръв ще предложи такова устройство.

4. 5G

Това вероятно е най-очакваната тенденция в списъка. Сигурно е – мобилните мрежи от пето поколение (5G) ще са навсякъде през 2020 г., поне от гледна точка на рекламата. Операторите и доставчиците на устройства са пределно ясни. Не е съвсем ясно обаче какво точно ще спечели обикновеният потребител.

Докато у нас чакаме появата на първата 5G мрежа, реакциите на много от първите изпробвали технологията в САЩ не са точно ентусиазирани. Всички говорят за потенциала занапред, но засега потребителите се сблъскват с разпокъсани зони с 5G покритие, значително по-скъпи смартфони, занижен живот на батериите и т.н.

5. По-скъпи модели смартфони

Всички описани дотук тенденции имат нещо общо – по-високата цена, която трябва плати потребителят. Гъвкави екрани, механизирани камери, 5G – всичко това засега се счита за бонус.

След няколко години на застой и спадащи продажби, разработчиците имат в ръцете си нови инструменти, чрез които се надяват да подканят потребителите да отворят портфейлите си.

От друга страна обаче можем да очакваме и

6. Акцент върху достъпните устройства

Успехът на Google с Pixel 3a е доказателство, че понякога съзнателно орязаният и обикновен смартфон е точно това, което много хора търсят. Ще е интересно да видим дали задаващият се Pixel 4a ще повтори успеха на своя предшественик.

Междувременно са налице слухове за подготвян първи олекотен модел от Galaxy S серията на Samsung, както опция от среден клас от OnePlus. Други компании, като Nokia например, пък гледат строго към балансирания среден сегмент. По всичко личи, че появата на разпространението на ултра премиум модели ще продължи да бъде съпътствана и от не по-малко бурно развитие при разумно балансираните предложения за масовия потребител.

7. Засилено внимание към близки до Android платформи

В началото на 2019 г. новоназначеният тогава ръководител на Android TV сподели, че компанията работи върху сериозен редизайн на телевизионната си платформа. Тепърва ще видим резултатите в тази насока

Междувременно, припомняме че Google възнамерява да придобие Fitbit. Ако сделката бъде одобрена обаче, то надали веднага може да очакваме фитнес тракър от компанията. Миналата година от там похарчиха 40 млн. долара за "тайна технология за умни часовници" на Fossil. Интересно е да се допълни, че последната сделка не даде на Google само достъп до технологии, но възможност да попълни екипа си, стоящ зад Wear OS. Всичко описано дотук сочи, че компанията вероятно работи върху нещо в тази насока. Ще е интересно да разберем върху какво.

Нека погледнем по-отдалеч на широките тенденциите, които ще доминират при Android-базираните устройства през идните месеци.

1. Сгъваеми смартфони

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК