А1 обяви старт на 5G мрежа в София на честота 3,6 GHz

А1 обяви старт на 5G мрежа в София на честота 3,6 GHz

Компанията показа тестов резултат с над 1000 Mbps към клиента

Владимир Владков
315 прочитания

Компанията показа тестов резултат с над 1000 Mbps към клиента

А1 обяви, че е изградила реално действаща 5G мрежа в голяма част от София, като тя работи на 5G радио честоти и предлага скоростта и времезакъснението, характерни за петото поколение на мобилната технология.

В момента 5G мрежата покрива централните градски части, основните жилищни квартали и районите с концентрация на бизнес в София. До 15 декември тази година компанията ще завърши и изграждането на 5G мрежа, която ще покрие над 90% от Бургас, което ще го направи първият изцяло 5G град в България.

Мрежата на А1 работи с 5G честоти в спектъра от 3,6GHz и 5G базови станции (за разлика от други решения, разчитащи на технологията за динамично споделяне на спектъра (DSS), обясняват от оператора, визирайки задействаната от Vivacom 5G мрежа, разчитаща на споделен радиочестотен спектър. "Това позволява на телекома да предложи гигабитов широколентов достъп и много ниско времезакъснение. Чрез тях се постига истинско 5G мобилно преживяване, което надхвърля в пъти възможностите на 4G", добавят от А1.

"А1 първа показа възможностите на 5G в страната още в началото на 2018 г., а днес вече стартирахме истинска работеща 5G мрежа, с което затвърдихме водещата си позиция на технологичен лидер. Чрез значителната инвестиция в 5G и възможностите на новата технология ще помогнем на бизнеса и обществото да продължат да се развиват. Първоначално стартираме 5G в София и Бургас, но до края на първото тримесечие на 2021 година нашата мрежа от пето поколение ще обхваща всички населени места с над 10 000 жители. През следващите четири години А1 ще инвестира над 780 милиона лева в своята мрежа и заедно с нея ще може да се развива и икономиката на страната като цяло", коментира плановете на компанията за развитие на мрежата Александър Димитров, изпълнителен директор на А1 България.

"Въвеждането на мрежи от пето поколение в страната ще даде значителен тласък в развитието на икономиката, мобилните услуги и обществото. Поради тази причина внедряването на новата технология е приоритет и за страните в Европейския съюз, който поиска от своите членки да имат поне един град с 5G мрежа до края на 2020 година. България вече е сред държавите в ЕС, в които има 5G мрежа и вярвам, че инвестициите в новата технология бързо ще я направят масова и тя ще стане двигател на дигитализацията в страната", добавя Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране съобщенията.

"Радвам се, че развитието на новите технологии като 5G мрежите ще допринесат не само за икономическото развитие на София, но и ще създадат много нови възможности за бизнеса и съгражданите ни. Мобилните технологии се доказаха като особено важни във време на пандемия и съм горда, че София отново е мястото, откъдето новото поколение мрежи започва да работи първо", отбелязва в прес съобщението и Йорданка Фандъкова, кмет на Столична Община.

Според Димитър Николов, кмет на Община Бургас, "петото поколение мобилни мрежи идват в труден момент за хората и бизнеса. Истината е, че 5G е от стратегическо значение за икономическото развитие, за това в Бургас да бъдат привлечени повече компании от ИТ сектора и високотехнологични производства, за развитието на науката и медицината. Това е важно, особено в трудна обстановка като днешната. Развитието на технологиите спомагат за спасяването на човешки животи, за по-доброто лечение на хората, за улесняване на ежедневието ни и административното обслужване, а това е най-важното."

5G мрежата на А1 ще предлага супербърз широколентов достъп със скорости над 1000 Mbps (на практика 1161 Mbps към клиента и 129 Mbps към мрежата) и ултра надеждна комуникация с малко времезакъснение (джитър, или вариация на времезакъснението от 2 милисекунди). Новата мрежа е достъпна за абонати с договор за мобилна услуга към А1, но не може да се ползва от клиентите на предплатени карти и тези на виртуалния оператор bob. Абонатите трябва да разполагат със съвместими устройства. 5G мрежата на А1 поддържа използването на крайни устройства от всички производители. "Постепенно интегрираме различни модели на Huawei, ZTE, Xiaomi, OnePlus, като през следващите седмици следват Samsung и Apple", добавят от А1, като ще качват на сайта точно кои устройства поддържат новата мрежа.

Компанията показа тестов резултат с над 1000 Mbps към клиента

А1 обяви, че е изградила реално действаща 5G мрежа в голяма част от София, като тя работи на 5G радио честоти и предлага скоростта и времезакъснението, характерни за петото поколение на мобилната технология.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК