Новият iPhone засилва репутацията на Huawei в Европа, твърди Рен Женгфей

Новият iPhone засилва репутацията на Huawei в Европа, твърди Рен Женгфей

Владимир Владков
645 прочитания

Huawei се възползва от популярността на най-новия модел iPhone, чийто успех демонстрира силата на 5G мрежите на китайския доставчик в Европа, заяви основателят на Huawei.

И макар че Рен Женгфей е оптимист относно позицията на компанията в Европа, твърде малко се е променило в САЩ и новият президент Джо Байдън не е вдигнал забраните спрямо китайския производител.

Основателят и главен изпълнителен директор на Huawei направи рядко срещано публично изявление на церемонията по откриването на Лабораторията за интелигентни иновации в минното дело в Шанси, създадена съвместно от Huawei, правителството на провинцията и две местни предприятия. Отговаряйки на въпроси от пресата, той даде да се разбере, че неговата компания никога няма да се раздели с бизнеса си с устройства въпреки трудностите, с които се сблъсква. Но той посочи, че определението за устройство е много по-широко от смартфона. Huawei е насочила вниманието си към решения с 5G за редица индустриални вертикали и очаква те да компенсират всеки спад на приходите от смартфони.

"Нашите доставки на телефони от висок клас са намалели заради липсата на доставки на чипове. Но ние подкрепяме напредъка, постигнат Apple с iPhone 12... Много потребители на устройства висок клас в Европа използват iPhone и начинът, по който тези телефони работят в нашите мрежи в Европа, всъщност е знак, че се справяме добре", каза Рен, след което изброи големите градове, в които Huawei е разположила 5G мрежи.

"Нашите мрежи в Европа са водещи в света при тестовете за ефективност на мрежата. Фактът, че потребителите могат да използват iPhone 12 с пълния му ефект върху нашите 5G мрежи в Европа, е доказателство за качеството на нашите мрежи. Това помага да се балансират мненията към Huawei в Европа", каза той, според стенограма от събитието, предоставена от неговия медиен екип.

Въпреки това за Huawei 5G е много повече от потребителите, използващи телефони от висок клас. "Предишните ни поколения комуникационни мрежи имаха за цел да свържат множество домове и няколко милиарда души. Но в ерата на 5G свързването на бизнеса е основната цел ", каза Рен.

Именно затова Huawei съсредоточава усилията си върху корпоративния си бизнес в много индустриални вертикали, като, но не само в минното дело. Лабораторията за интелигентни иновации в минното дело трябва да помогне на въглищните мини в провинция Шанси да намалят персонала си на високорискови позиции и да увеличи ефективността и безопасността чрез изследване на новите приложения на ИКТ технологии, включително безжични индустриални мрежи за управление, индустриални оптични пръстенови мрежи и облачни изчисления. Това вероятно ще бъде една от многото подобни инициативи на Huawei.

Доставчикът вярва, че корпоративният технологичен бизнес ще замести приходите, които губи от бизнеса си с мобилни телефони, което не е изненадващо. Според Рен това може би ще се случи в рамките на тази година. Това показва какви усилия влага Huawei в тази част от своя бизнес. Тя създава съвместни лаборатории за иновации, за да научи повече за нуждите на редица индустрии, включително летища, пристанища, добив на въглища, производство на желязо и стомана, производство на автомобили и самолети.

"Що се отнася до 5G приложенията, повечето ИКТ компании не мислят за мините като за област, в която могат да направят пазарен пробив, но ние го направихме. В Китай има около 5300 въглищни мини и 2700 рудни мини. Ако можем да обслужваме тези над 8000 мини добре, бихме могли да разширим услугите си до минни компании и извън Китай, каза Рен. - Основната платформа, която предоставяме за добива на въглища, е същата като онази, която предоставяме за заводите за желязо и стомана, пристанища и летища. Приложенията на 5G за различните индустрии са различни, но повечето технологии са еднакви."

Тези числа за минното дело в Китай са огромни. И ако те се умножат за различните други индустриални вертикали, които Huawei разглежда, на международните пазари, тогава не е чудно, че главният изпълнителен директор има толкова голяма вяра за корпоративната страна на бизнеса. "Ако успеем в Шанси, нашият опит може да бъде възпроизведен по целия свят, каза Рен. - Така че да, можем да оцелеем, дори без да разчитаме на продажбите на телефони."

Въпреки това продажбите на телефони все още са в дневния ред на Huawei. Рен Женгфей отхвърли всякакво предположение, че компанията може да продаде поделението си за устройства, след като преди това продаде подмарката си Honor на различни държавни предприятия. Но той даде да се разбере, че телефоните са само част от цялата картина.

"Не мислете, че устройствата са само мобилни телефони. Всичко, което свързва хората или нещата, са устройства. Това включва неща като лазерен радар, ултразвуков радар и доплеров радар за самоуправляващи се превозни средства, както и битови газомери, водомери, телевизори и системи за сигурност. Мобилните телефони са само една част от категорията устройства, каза той. - Така че Huawei може да прехвърли своите 5G технологии в други устройства в бъдеще, но никога няма да продадем нашия бизнес с устройства."

Този трансфер на 5G технологии се отнася и до предложението на Рен от края на 2019 г. за продажба на 5G патенти, лицензи, кодове, технически планове и производствено ноу-хау на Huawei на един - или вероятно на повече американски партньори.

Рен се надява на размразяване на напрегнатите отношения със САЩ при новата администрация, но само до известна степен. По-отворените политики по отношение на доставките на стоки могат да бъдат от полза както за Китай, така и за САЩ, каза той. Премахването на Huawei от списъка на субектите (лексиката на чуждестранни компании, за които правителството на САЩ смята, че представлява заплаха за националната сигурност) - не е на дневен ред. "Няма да кажа, че е невъзможно, но е изключително малко вероятно. По принцип не разглеждаме тази възможност", каза той. Все още не е имало диалог между г-н Рен и новия президент. Г-н Рен каза, че би "приветствал" изслушване от президента Байдън, "но той не се е обадил".

Рен Женгфей иска да говори с Байдън за общото развитие. "Както САЩ, така и Китай трябва да развият своите икономики, тъй като това е добре за нашето общество и за финансовия баланс. Всеки има нужда от това. Докато човечеството продължава да се развива, никоя компания не може сама да развие глобализираната индустрия. Това изисква съгласувани усилия по целия свят", добави основателят на Huawei.

Рен Женгфей може да чака това обаждане от президента Байдън, но не бърза скоро да отстъпи шефския стол в Huawei. "Не знам как бих се забавлявал след пенсионирането си и бих предпочел да продължа да работя в Huawei", каза той. Може би той ще изчака и следващата администрация на САЩ.

Huawei се възползва от популярността на най-новия модел iPhone, чийто успех демонстрира силата на 5G мрежите на китайския доставчик в Европа, заяви основателят на Huawei.

И макар че Рен Женгфей е оптимист относно позицията на компанията в Европа, твърде малко се е променило в САЩ и новият президент Джо Байдън не е вдигнал забраните спрямо китайския производител.

Най-новото


Нов 5G чипсет на Qualcomm ще обслужва по-малки IoT устройства

Нов 5G чипсет на Qualcomm ще обслужва по-малки IoT устройства

  • 0
  • 63


НОИ ще дигитализира пенсионните производства

НОИ ще дигитализира пенсионните производства

  • 0
  • 204

"Kyndryl България" навърши една година

"Kyndryl България" навърши една година

  • 0
  • 235

Microsoft интегрира ChatGPT в своята търсачка Bing

Microsoft интегрира ChatGPT в своята търсачка Bing

  • 0
  • 121
Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК