Томас Йенсен, Milestone: Видеотехнологиите дават много повече от сигурност

Томас Йенсен, Milestone: Видеотехнологиите дават много повече от сигурност

Компанията създава град от "Лего" в София, за да демонстрира практическата полза от усъвършенстваната видеотехнология

Иван Гайдаров
2071 прочитания

Томас Йенсен е CEO на Milestone Systems от октомври 2020 г. Преди да се присъедини към компанията, той заема позицията Executive Vice President в най-голямата компания за ИТ интеграции в Европа - Bechtle. Професионалният му път включва и дълги години в HP, където е Head of Worldwide Channel Sales Strategy и ръководи развитието на глобалните канали. При разделянето на Hewlett-Packard на HP Inc. и Hewlett-Packard Enterprise Томас Йенсен ръководи разделянето на каналите и отговаря за подготовката на стратегията и организацията за непреки приходи на HP Inc.

Вие сте в България за откриването на уникалния за региона Sofia Concept Center? Какво представлява той и как се роди идеята за неговото създаване?

Всъщност пристигнах по две причини. Първата е, че компанията направи 10 години в България. Имаме офис в София от 2011 г. и се събрахме да отпразнуваме тази годишнина, която е много важна за нас, защото този период беше своеобразен тест. Това е и причината, по която разположихме Concept Center в София. Ние виждаме България като наш основен хъб - един от трите ни хъба за разработка на продукти - и работим в тясна връзка между централата ни в Копенхаген, София и Барселона, където се намират центровете ни за разработка на софтуер.

Що се касае до откриването на Concept Center в София, идеята му е да демонстрираме нашите решения и бизнес предложения в действие, което няма как да се случи без симулации в реално време. За целта ние създадохме град от "Лего", в който има всичко, което присъства и в реалните градове - контролни центрове, камери, мониторинг на трафика и др. Това ни дава възможност да демонстрираме как видеотехнологиите могат да помогнат на човечеството и обществото да оптимизират ефективността и сигурността си. Едновременно с това искаме да покажем, че те могат да бъдат използвани за много други неща освен за сигурността - мониторинг на движението, програмиране на светофарните уредби за намаляване на задръстванията в пиковите часове и съответно замърсяването, насочване на автомобилите за спешна помощ при злополуки и т.н. Всичко това ние можем да го покажем на практика в умалени мащаби в нашия Concept Center.

Защо избрахте България?

На първо място, избрахме тази локация, тъй като тук разполагаме с голям екип. Това е един от основните ни развойни центрове и беше естествено това да е първият ни избор. Вече 10 години инвестираме сериозно в България, защото видяхме, че тук има много технологичен талант и иновационни възможности. Също така успяхме да изградим много добър екип както по отношение на продажбите, така и в разработката на софтуер. Затова и решихме демонстрационният център да е там, където се разработват решенията, които представяме.

Върху какви технологии е базиран Sofia Concept Center и по какъв начин функционира?

В основата на проекта е VMS (video management software) софтуерът Xprotect - основно решение в портфолиото на Milestone. Той помага на хората да виждат всичко, което се случва около тях. Затова и нашият слоган е "Make the world see". XProtect дава достъп до заснетото от камерите, разположени във всички възможни градски локации, като консолидира записите в една платформа. По този начин операторът може едновременно да достъпва както стари видеозаписи, така и да следи камерите в реално време, а с развитието на технологии като големите данни и машинното обучение системата ще позволи да се предвиждат събития преди тяхното случване. XProtect представлява инструмент за управление на всички тези функционалности - контролна зала, която ръководи всички видове видеооперации.

Sofia Concept Center на свой ред ще демонстрира възможностите на видеотехнологиите извън сферата на наблюдението - как те могат да създават нови възможности и решения. За нас е много добра новина, че ще можем да показваме всичко това, без да се налага да поставяме клиентите си в реални ситуации на улицата. Като цяло използваме града от "Лего", за да покажем как функционира един истински град и как VMS софтуерът помага за неговото управление.

Каква очаквате да бъде практическата полза от този проект?

Първото и най-важно е, че по този начин се приближаваме до клиентите си. За нас е много важно каквото и да правим, да помагаме на нашите клиенти да се отличават. Никой не очаква просто някакъв софтуер. Всеки има нужда да използва по предназначение този софтуер - този на диктофона се използва, за да вършите вашата работа, този на телефона - за да се свързвате с други хора и да обменяте информация. Същото е при нас - Concept Center ни помага по-лесно да покажем на клиентите си как на практика можем да помогнем да направят своето ежедневие, бизнес или операции по-ефикасни, умни и сигурни.

На второ място, този център ни дава възможност да съберем нашите партньори, които ни помагат в различни географски локации, и да им демонстрираме решенията си в действие.

Как IoT променя модерния град?

Вече виждаме тези промени при управлението на светофарните системи, в изграждането на градски WiFi мрежи и др. IoT дава редица нови възможности на градовете заедно с разпространението на напреднали технологии като 5G. Все още обаче сме видели само малка част от тях. В нашата визия за бъдещето ние виждаме градове, които са по-ефективни, по-малко замърсени, по-малко задръстени и с повече приятни места за гражданите.

А какво представляват VMS технологиите и с какво могат да бъдат полезни те на обществото и бизнеса?

VMS са група софтуерни технологии, които записват видео и го правят достъпно за обработка от потребителите. Когато имате определен запис, вие можете да го заредите във VMS платформата и да го гледате в реално време, да го разглеждате от различни ъгли и да го анализирате на момента или когато пожелаете по-късно. Тя позволява да вземете един запис и да разберете какво точно се е случило.

Традиционно видеотехнологиите и камерите се използват в сферата на сигурността, но сега те могат да помогнат и за анализ на моделите на трафика, когато става дума за градско управление, докато търговците например могат да анализират клиентските потоци, за да ги управляват по-добре и да са сигурни, че броят на отворените каси отговаря на натоварването във всеки един момент.

Какво е бъдещето пред този сектор и какви са етичните предизвикателства пред технологията?

Бъдещето започва сега и ще донесе много нови възможности. Технологиите като цяло привличат много внимание в днешно време. Потребителите вярват, че големите технологични компании използват техните данни и продават тяхната информация, за да оптимизират собствените си бизнес модели и да повишават печалбите си. Ние конкретно оперираме в особено противоречива сфера, защото хората невинаги обичат да бъдат наблюдавани, но винаги искат да бъдат защитени. Компаниите в нашата индустрия трябва да са отговорни към това, което вършат - как разработваме нашите софтуери, как ги продаваме и как клиентите ни ги използват. Трябва да създаваме технологии, които да помагат на човечеството и общностите. Трябва да сме сигурни, че когато клиентите видят нашите продукти, ще се почувстват сигурни.

Ние от своя страна се стараем клиентите ни да знаят, че когато работят с Milestonе, техните данни са защитени и не се използват за създаване на стойност за някой друг. Продължаваме да разработваме стандарти и да засилваме ролята си в индустрията по отношение на етичното използване на видеотехнологиите.

Томас Йенсен е CEO на Milestone Systems от октомври 2020 г. Преди да се присъедини към компанията, той заема позицията Executive Vice President в най-голямата компания за ИТ интеграции в Европа - Bechtle. Професионалният му път включва и дълги години в HP, където е Head of Worldwide Channel Sales Strategy и ръководи развитието на глобалните канали. При разделянето на Hewlett-Packard на HP Inc. и Hewlett-Packard Enterprise Томас Йенсен ръководи разделянето на каналите и отговаря за подготовката на стратегията и организацията за непреки приходи на HP Inc.

Вие сте в България за откриването на уникалния за региона Sofia Concept Center? Какво представлява той и как се роди идеята за неговото създаване?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК