"Шнайдер Електрик България" си поставя едновременно амбициозни и изпълними цели

"Шнайдер Електрик България" си поставя едновременно амбициозни и изпълними цели

Мария Топчийска, управител на умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
1888 прочитания

Визитка

Мария Топчийска има богат опит като Lean обучител. В "Шнайдер Електрик" ръководи проекта по сертифицирането на предприятието като "умна фабрика". От края на 2019 г. е и управител на фабриката".

Какви са целите на компанията по отношение на устойчивото екологично развитие и каква част от тях е успяла да постигне?

Компанията има ясен план, който е разработен глобално и локално се адаптира и надгражда от всички организации на "Шнайдер" - и производствени, и търговски. Това са срокове, като например пълно спиране на използването на природен газ до 2025 г., преминаване към електрически автомобили до 2025.г. и пълна употреба на зелена енергия за производствени и битови нужди до 2030 г.
Статията е част от рипорта "Пътят към умната фабрика" на Digitalk от 02/2022 г. Цялото издание можете да намерите в дигиталната библиотека.

Ние в България се движим по график с всичко това и за нас не е вариант да не успеем да изпълним нещо, тъй като всички заложени цели са реалистични и постижими, макар и амбициозни. Въпросът с устойчивото развитие е точно в това - да си поставим повече цели, които са едновременно амбициозни и изпълними. До момента например ние сме оптимизирали енергийната консумация с повече от 10% за 2021, като предстои през 2022 да елиминираме употребата на природен газ.

Визията на "Шнайдер" за интелигентно производство, какво означава "смарт фабрика" и какви технологии са внедрени в производствените мощности в Пловдив?

Умното производство има няколко основни оси - симплификация на процесите, дигитализация, изграждане на връзки между системите. Резултатът от него е видимост и ефективност на всяка стъпка от производствения процес. Няма как да изградите умно производство, ако процесите не са симплифицирани и правилно подредени един след друг. Едва след това идва дигитализацията, която е мощен инструмент за управление и взимане на решения. Важно е да помним, че решенията остават "на терена" на човека, така че дигитализацията върви ръка за ръка с квалификация.

Използва ли се пловдивската "умна" фабрика като пример за развитие на производството в други поделения и производства на SE?

Да, и ние сме особено горди с това. Фабриката е съвсем официално демонстрационен център за 14 държави от Югоизточна Европа. При нас обаче идват колеги от Global Supply Chain структурите на "Шнайдер" от много места, включително извън тези 14 държави. На редовни дигитални конферентни сесии цялата smart factory общност в компанията се събира, за да прави отчети и да обменя опит и ние сме важен участник в тези сесии. Наскоро нашият Innovation Hub - това е демонстрационното ни пространство в Пловдив - беше даден за пример глобално. Колегите разработиха и представиха реалния пример (case study) за това как приемат гости, как водят обучения и как работят с медиите на местно ниво. Разработвайки нови стратегии за работа с различни публики в иновационния хъб, ние сме станали много по-добри от повечето хъбове глобално и сега сме позиция да споделяме нашия опит и да обучим и други.

Как се отразяват технологиите върху продуктивността на работниците и какви нови умения се изискват от тях?

Една от основните цели на много от технологиите днес е повишаване на продуктивността в предприятията. Разбира се, това се отразява върху работната сила и трябва да кажем, че изискванията растат и ще растат и в бъдеще. Това е характеристика на нашата епоха - за да напредваме и да се възползваме от възможностите, които тя дава, се налага да имаме повече знания и умения в управлението на данни - събирането, структуриране, визуализирането им, но едновременно с това и повече умения в "разчитането" им.

Пандемията и последвалите нарушения във веригите за доставки затрудниха бизнеса в много сектори. Как принципите на "умното" производство подпомагат преодоляването на тези проблеми?

Свързаността и възможността за отдалечена работа, която съществува поне при част от работните места, ни бяха от голяма полза, от една страна. От друга страна, мониторингът на всяка стъпка от веригата на доставки - от доставчик, през транспорт, производство, дистрибуционни центрове до краен клиент, ни помогнаха да насочим усилията си към реалните проблеми и нужди, а оттам и решенията, които взимаме, са в полза на клиентската удовлетвореност.

Как автоматизираните решения на SE и опитът на компанията подпомагат нейните потребители и партньори за по-устойчив бизнес и умно производство?

Голяма част от нашите решения са насочени към постигане на ефективност, което именно е основно за постигането и на устойчивост. IoT базираната платформа на "Шнайдер" - EcoStruxure, предлага конкретни решения от свързани продукти и софтуери за индустрия, за сгради, за центрове за данни и електроразпределителна мрежа. Между отделните системи могат да се изградят връзки, така че да ползвате надеждни данни в реално време по отношение на всичко във вашето производство или сграда. Заводът ни тук е изграден именно въз основа на нашата собствена технология и това е най-добрият пример за това какво може да се постигне чрез нея.

Визитка

Мария Топчийска има богат опит като Lean обучител. В "Шнайдер Електрик" ръководи проекта по сертифицирането на предприятието като "умна фабрика". От края на 2019 г. е и управител на фабриката".
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК