Финтех, 3D и AR/VR проекти грабнаха наградите в конкурса Digitalk&A1 Awards


Четири иновативни ИТ проекта бяха отличени на първия конкурс Digitalk&A1 Awards на специална церемония в Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентралата". Събитието събра мениджъри от малки, средни и големи компании, ИТ директори и ключови представители от високотехнологичния сектор, а специален гост бе министърът на електронното управление Божидар Божанов. Отличените проекти получиха дигитална награда NFT, а в съзвучие с тенденцията за дигитална трансформация на бизнеса, държавата и обществото водещите на церемонията бяха двама - Ангел Калев и роботът DigiMe. Събитието бе открито от Деница Дженева, главен редактор на Digitalk.bg, и Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в "А1 България", съорганизатор на инициативата.

"Искахме цялата церемония да е дигитална, всички тук сме хора от света на технологиите, от индустрията, която води промените и ще ни заведе в бъдещето, каза Илияна Захариева. Благодаря на "Икономедиа" за партньорството, тъй като за нас е важно да имаме съмишленик в лицето на силна медия като Digitalk. Благодаря и на журито за работата и на всички, които участвахте в този първи конкурс, защото всеки участник вече е победител. Убедена съм, че в следващото издание на конкурса ще имаме още повече проекти."

"Във връзка с днешните награди си спомням за своето участие преди години в състезания по информационни технологии, в които разработвахме проекти. Оттогава познавам усещането да създаваш продукт, който след това да бъде оценен и приет от общността. Оценката от пазара е чудесна, но също толкова важна е и тази на ИТ общността", заяви министър Божанов.

Относно иновациите, държавата по принцип трудно иновира, тя трябва да е устойчива. Затова моята роля като министър на електронното управление е особена, тъй като трябва да балансира между иновации и устойчивост. Но споделям с всички участници желанието ни да правим живота на хората по-лесен с помощта на дигиталните технологии, допълни министърът. Вярвам, че всеки от тези 30 проекта, подадени в конкурса, заслужава внимание, и изразявам своята подкрепа към представителите на всички частни компании и държавни дружества, предложили дигитални решения в подкрепа на оптимизация на дейности и по-висока ефективност."

Победителите

Три от внедрените решения са отличени като лидери по методологията, изработена от PwC, тъй като журито им е поставило оценка над 75% по всеки от четирите критерия. Отличието за всеки от тези проекти акцентира върху най-добрия му резултат. Четвъртият проект получава специална, поощрителна награда заради неговото огромно въздействие върху администрация, гражданите и бизнеса с оглед перспективите за развитие на нови електронни услуги

По критерия "Въздействие и перспективи за развитие" отличието получи "Група за компютърно асистирана радиология и ортопедична хирургия". Наградата бе връчена от Михаил Семерджиев, старши мениджър "ICT услуги" в "А1 България".

Холограмни модели, имплементирани с помощта на технологията HoloMedical Assistant (Holoma), осигуряват революционни промени в областта на персонализираната медицина и костната хирургия. Системата е разработена от българската софтуерна компания "Интерконсулт България медицински решения" и използва съчетание от смесена реалност и 3D холограми, като пренася предоперативния план в оперативната среда. Решението е изградено на базата на очилата на Microsoft за смесена реалност Hololens 2 и чрез разработени от българските софтуерни инженери и лекари алгоритми смесва холограмите на органите, получени от компютърен томограф, върху реалната геометрия на целевия орган. По този начин се показва истинският проблем на пациента с точност до милиметри, а това намалява драстично рисковете от ятрогенни грешки и предоставя сигурност и комфорт и за двете страни - пациент и лекар. Решението вече е внедрено в две български болници - Военномедицинска академия (ВМА), Университетска болница "Лозенец", и една клиника в Швейцария - InHouse Clinic "Spine Surgery & Traumatology".

Проектът на Paysera бе награден заради постигнатите резултати, ефективност и имплементация. Дигиталната NFT "статуетка" бе връчена от министър на електронното управление Божидар Божанов. "Paysera България" разработи нов платежен метод, който улеснява онлайн търговията и надгражда възможностите за приемане на плащания във виртуалното пространство. Услугата по иницииране на плащания (УИП) е базирана на отвореното банкиране и вече е внедрена в системата за онлайн плащания - Paysera Checkout.

Решението позволява трети страни (лицензирани доставчици на платежни услуги) да получат незабавен краткосрочен достъп до сметката на купувача чрез онлайн банкирането, за да инициират плащането от негово име. По този начин освен досегашните опции за извършване на транзакция - с банкова карта, чрез Paysera сметка, чрез QR код, в брой и чрез SMS, вече става възможно иницииране на плащане от онлайн банкиране и от други популярни финтех продукти като Revolut и N26.

"Уверен съм, че всички, които сме се събрали днес тук, работим основно в тази посока - да предлагаме и разработваме решения, които чрез дигитални средства да помагат на хора и бизнеси да бъдат по-продуктивни, гъвкави и иновативни. Такова решение е и новият платежен метод за онлайн търговия, разработен от "Paysera България", който улеснява онлайн търговията и надгражда възможностите за приемане на плащания във виртуалното пространство", каза министър Божанов.

Дентална клиника "Д-р Парушева" бе наградена по критерия "Стратегия и визия". Отличието бе връчено от Петко Петков, директор "Дигитална идентичност" за Югоизточна Европа, PwC. Клиниката предлага дентални услуги в същия ден чрез 3D принтиране и изцяло дигитален работен процес. Бюджетът по проекта включва дигитален орален скенер, CAD/CAM дентален софтуер, компютърен хардуер, обучение на персонал и 3D принтер с периферия. "Тази клиника бе една невероятна мечта, която имах късмет да се сбъдне благодарение и на моите партньори от "Дентатехника", каза д-р Парушева.

Всеки от трите отличени ИТ проекта получи като награда тест за пробиви в сигурността, осигурен от "А1 България". "Едно от най-ценните знания е да знаеш къде са слабите ти места и какво трябва да се направи, за да бъдат добре защитени, коментира Михаил Семерджиев, старши мениджър "ICT услуги" в А1. Именно по тази причина ние като високотехнологична компания предоставяме допълнителна награда на победителите - услугата на А1 "Penetration Test". Специалисти по киберсигурност, които са част от нашата компания, правят тест на системите и защитите на дадена организация. След това подготвяме детайлен доклад с откритите уязвимости и необходимите мерки, които трябва да бъдат предприети, за да бъдат предотвратени кибератаки", обясни Семерджиев.

Специалната поощрителна награда получи проектът на НАП за надграждане на основните системи на агенцията за предоставяне на данни и услуги към вътрешни и външни системи. Чрез него са надградени информационните системи на НАП за предоставяне на електронни административни услуги и е изградена архитектура, ориентирана към услуги (SOA), а основната цел е предоставянето на качествени, ефективни и лесно достъпни електронни услуги за гражданите и бизнеса. Дигиталното NFT отличие бе връчено на Малина Панайотова, ИТ директор в ЦУ на НАП, от Деница Дженева, главен редактор на Digitalk.bg.

Първото издание на конкурса Digitalk&A1 Awards събра близо 30 кандидатури. От тях до финалното оценяване от журито достигнаха 18, като 7 са реализирани в големи компании, държавната администрация и банките, 7 са и проектите в малки и средни фирми. Останалите технологични решения са внедрени в стартиращи компании.

Недостигът на квалифицирани специалисти и нуждата от непрекъснато обогатяване на знанията и усъвършенстване на уменията са във фокуса на голяма част от предложенията. Интерактивни обучения, разширяване на обхвата от умения както в технологичната област, така и при т.нар. меки умения, както и онлайн консултации за уязвими потребители са само част от предложенията.

Участвалите е конкурса проекти показват, че модерните технологични тенденции като 3D моделиране и визуализация, Интернет на нещата, Индустрия 4.0 и изкуствен интелект не са "запазена марка" само за големите корпорации. Те намират приложение и в по-малки фирми, осигурявайки им конкурентни предимства и бързо пренастройване спрямо бързо променящите се нужди и предпочитания на пазара. Тенденцията за все повече електронни услуги, достъпни дистанционно от различен кръг потребители, се засилва както в държавната администрация, така и в банковия сектор.

Роботизирането на процесите, на общуването и ранното засичане на аномалии също са част от усилията на компаниите да оптимизират дейността си. Това им помага не само да се справят с перманентния недостиг на кадри, но и да се състезават на глобалните пазари.

Оценените от журито проекти са реализирани в НАОС, "Фрамар", "Кока-Кола", консорциум "Петаскейл суперкомпютър - България", Дентална клиника "Д-р Парушева", "Група за компютърно асистирана радиология и ортопедична хирургия", "Белсистемс" ООД, ферма "Отбрани", "Медия клуб" ООД, Telus, Нов български университет, Paysera, TBI Bank, Банка ДСК, Обединена българска банка, хотел Casa di Fiore, Държавна агенция "Електронно управление" и Националната агенция за приходите.

Жури на конкурса

Четиринадесет водещи експерти участваха в журито, избрало кои са най-иновативните проекти в конкурса Digitalk&A1 Awards. Членовете на журито са специалисти с опит и експертиза на българския ИТ пазар и дадоха своите оценки за най-иновативните технологични внедрявания през 2021 г. на базата на четирите критерия - "Стратегия и визия", "Имплементация, ефективност и резултати, "Иновативност и креативност" и "Въздействие и перспективи за развитие", по методология, разработена от PwC. Съставът включва:

 • Теодор Захов, издател в "Икономедиа"
 • Михаил Семерджиев, старши мениджър "ICT услуги" в "А1 България"
 • Божидар Нейчев, съдружник и ръководител сделки за Югоизточна Европа в PwC
 • Илия Кръстев, председател на AIBEST
 • Павлин Добрев, технически директор в Bosch.IО
 • Светозар Георгиев, съосновател на "Телерик", "Телерик Академия" и CampusX
 • Нели Вачева, мениджър проучвания в "IDC България"
 • Кирил Кирилов - IT Build, бивш дългогодишен ИТ мениджър на Алианц банк
 • Калин Радев, главен изпълнителен директор на Software Group
 • Радомир Миланов, управляващ директор на "SAP България"
 • Момчил Василев, управляващ директор на Endeavor
 • Теодор Радев, мениджър продажби за Dell Technologies в България
 • Горан Ангелов, изпълнителен директор на IBS
 • Жени Бонева, заместник-председател на ISACA Sofia Chapter


Четири иновативни ИТ проекта бяха отличени на първия конкурс Digitalk&A1 Awards на специална церемония в Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентралата". Събитието събра мениджъри от малки, средни и големи компании, ИТ директори и ключови представители от високотехнологичния сектор, а специален гост бе министърът на електронното управление Божидар Божанов. Отличените проекти получиха дигитална награда NFT, а в съзвучие с тенденцията за дигитална трансформация на бизнеса, държавата и обществото водещите на церемонията бяха двама - Ангел Калев и роботът DigiMe. Събитието бе открито от Деница Дженева, главен редактор на Digitalk.bg, и Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в "А1 България", съорганизатор на инициативата.

"Искахме цялата церемония да е дигитална, всички тук сме хора от света на технологиите, от индустрията, която води промените и ще ни заведе в бъдещето, каза Илияна Захариева. Благодаря на "Икономедиа" за партньорството, тъй като за нас е важно да имаме съмишленик в лицето на силна медия като Digitalk. Благодаря и на журито за работата и на всички, които участвахте в този първи конкурс, защото всеки участник вече е победител. Убедена съм, че в следващото издание на конкурса ще имаме още повече проекти."

Най-новото

Полша ще разследва Open AI за нарушения по GDPR

Полша ще разследва Open AI за нарушения по GDPR

 • 0Amazon ще инвестира до 4 милиарда долара в AI стартъпа Anthropic

Amazon ще инвестира до 4 милиарда долара в AI стартъпа Anthropic

 • 0


Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

 • 0
Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК