Специално издание

Digitalk Report | Digitalk&A1 Awards: Най-добрите IT проекти за 2021 г.

Март 2022

Digitalk Report | Digitalk&A1 Awards: Най-добрите IT проекти за 2021 г.

Март 2022

PDF

Digitalk&A1 Awards
Надежда Чипева

Финтех, 3D и AR/VR проекти грабнаха наградите в конкурса Digitalk&A1 Awards

Digitalk&A1 Awards

© Надежда Чипева


Четири иновативни ИТ проекта бяха отличени на първия конкурс Digitalk&A1 Awards на специална церемония в Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентралата". Събитието събра мениджъри от малки, средни и големи компании, ИТ директори и ключови представители от високотехнологичния сектор, а специален гост бе министърът на електронното управление Божидар Божанов. Отличените проекти получиха дигитална награда NFT, а в съзвучие с тенденцията за дигитална трансформация на бизнеса, държавата и обществото водещите на церемонията бяха двама - Ангел Калев и роботът DigiMe. Събитието бе открито от Деница Дженева, главен редактор на Digitalk.bg, и Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в "А1 България", съорганизатор на инициативата.

Статията е част от рипорта "Digitalk&A1 Awards: Най-добрите IT проекти за 2021 г." на Digitalk от 03/2022 г. Цялото издание можете да намерите в дигиталната библиотека.

"Искахме цялата церемония да е дигитална, всички тук сме хора от света на технологиите, от индустрията, която води промените и ще ни заведе в бъдещето, каза Илияна Захариева. Благодаря на "Икономедиа" за партньорството, тъй като за нас е важно да имаме съмишленик в лицето на силна медия като Digitalk. Благодаря и на журито за работата и на всички, които участвахте в този първи конкурс, защото всеки участник вече е победител. Убедена съм, че в следващото издание на конкурса ще имаме още повече проекти."

"Във връзка с днешните награди си спомням за своето участие преди години в състезания по информационни технологии, в които разработвахме проекти. Оттогава познавам усещането да създаваш продукт, който след това да бъде оценен и приет от общността. Оценката от пазара е чудесна, но също толкова важна е и тази на ИТ общността", заяви министър Божанов.

2021 година беше много тежка за цялата икономика заради пандемията COVID-19, а тази година донесе нещо още по-страшно - войната на Русия срещу Украйна. Над 200 хиляди украински специалисти работят в ИТ сектора. За една нощ те от колеги, с които българските програмисти работят и общуват ежедневно, се превърнаха в бежанци. "Искам да изкажа огромното си уважение към българските ИТ фирми, браншовите асоциации като AIBEST и BESCO, които помагат на тези хора, бягащи от войната, да намерят нов дом. Много доброволци осигуряват комуникациите, платформите, услугите, превода на документите, настаняването. Всички те заслужават нашите аплодисменти", заяви Деница Дженева.

"Присъединявам се към благодарността към ИТ компаниите за помощта, която оказват във връзка с кризата в Украйна, коментира Божанов. Относно иновациите - държавата по принцип трудно иновира, тя трябва да е устойчива. Затова моята роля като министър на електронното управление е особена, тъй като трябва да балансира между иновации и устойчивост. Но споделям с всички участници желанието ни да правим живота на хората по-лесен с помощта на дигиталните технологии, допълни министърът. Вярвам, че всеки от тези 30 проекта, подадени в конкурса, заслужава внимание, и изразявам своята подкрепа към представителите на всички частни компании и държавни дружества, предложили дигитални решения в подкрепа на оптимизация на дейности и по-висока ефективност."

Победителите

Три от внедрените решения са отличени като лидери по методологията, изработена от PwC, тъй като журито им е поставило оценка над 75% по всеки от четирите критерия. Отличието за всеки от тези проекти акцентира върху най-добрия му резултат. Четвъртият проект получава специална, поощрителна награда заради неговото огромно въздействие върху администрация, гражданите и бизнеса с оглед перспективите за развитие на нови електронни услуги

По критерия "Въздействие и перспективи за развитие" отличието получи "Група за компютърно асистирана радиология и ортопедична хирургия". Наградата бе връчена от Михаил Семерджиев, старши мениджър "ICT услуги" в "А1 България".

Холограмни модели, имплементирани с помощта на технологията HoloMedical Assistant (Holoma), осигуряват революционни промени в областта на персонализираната медицина и костната хирургия. Системата е разработена от българската софтуерна компания "Интерконсулт България медицински решения" и използва съчетание от смесена реалност и 3D холограми, като пренася предоперативния план в оперативната среда. Решението е изградено на базата на очилата на Microsoft за смесена реалност Hololens 2 и чрез разработени от българските софтуерни инженери и лекари алгоритми смесва холограмите на органите, получени от компютърен томограф, върху реалната геометрия на целевия орган. По този начин се показва истинският проблем на пациента с точност до милиметри, а това намалява драстично рисковете от ятрогенни грешки и предоставя сигурност и комфорт и за двете страни - пациент и лекар. Решението вече е внедрено в две български болници - Военномедицинска академия (ВМА), Университетска болница "Лозенец", и една клиника в Швейцария - InHouse Clinic "Spine Surgery & Traumatology".

Проектът на Paysera бе награден заради постигнатите резултати, ефективност и имплементация. Дигиталната NFT "статуетка" бе връчена от министъра на електронното управление Божидар Божанов. "Paysera България" разработи нов платежен метод, който улеснява онлайн търговията и надгражда възможностите за приемане на плащания във виртуалното пространство. Услугата по иницииране на плащания (УИП) е базирана на отвореното банкиране и вече е внедрена в системата за онлайн плащания - Paysera Checkout.

Решението позволява трети страни (лицензирани доставчици на платежни услуги) да получат незабавен краткосрочен достъп до сметката на купувача чрез онлайн банкирането, за да инициират плащането от негово име. По този начин освен досегашните опции за извършване на транзакция - с банкова карта, чрез Paysera сметка, чрез QR код, в брой и чрез SMS, вече става възможно иницииране на плащане от онлайн банкиране и от други популярни финтех продукти като Revolut и N26.

"Уверен съм, че всички, които сме се събрали днес тук, работим основно в тази посока - да предлагаме и разработваме решения, които чрез дигитални средства да помагат на хора и бизнеси да бъдат по-продуктивни, гъвкави и иновативни. Такова решение е и новият платежен метод за онлайн търговия, разработен от "Paysera България", който улеснява онлайн търговията и надгражда възможностите за приемане на плащания във виртуалното пространство", каза министър Божанов.

Дентална клиника "Д-р Парушева" бе наградена по критерия "Стратегия и визия". Отличието бе връчено от Петко Петков, директор "Дигитална идентичност" за Югоизточна Европа, PwC. Клиниката предлага дентални услуги в същия ден чрез 3D принтиране и изцяло дигитален работен процес. Бюджетът по проекта включва дигитален орален скенер, CAD/CAM дентален софтуер, компютърен хардуер, обучение на персонал и 3D принтер с периферия. "Тази клиника бе една невероятна мечта, която имах късмет да се сбъдне благодарение и на моите партньори от "Дентатехника", каза д-р Парушева.

Всеки от трите отличени ИТ проекта получи като награда тест за пробиви в сигурността, осигурен от "А1 България". "Едно от най-ценните знания е да знаеш къде са слабите ти места и какво трябва да се направи, за да бъдат добре защитени, коментира Михаил Семерджиев, старши мениджър "ICT услуги" в А1. Именно по тази причина ние като високотехнологична компания предоставяме допълнителна награда на победителите - услугата на А1 "Penetration Test". Специалисти по киберсигурност, които са част от нашата компания, правят тест на системите и защитите на дадена организация. След това подготвяме детайлен доклад с откритите уязвимости и необходимите мерки, които трябва да бъдат предприети, за да бъдат предотвратени кибератаки", обясни Семерджиев.

Специалната поощрителна награда получи проектът на НАП за надграждане на основните системи на агенцията за предоставяне на данни и услуги към вътрешни и външни системи. Чрез него са надградени информационните системи на НАП за предоставяне на електронни административни услуги и е изградена архитектура, ориентирана към услуги (SOA), а основната цел е предоставянето на качествени, ефективни и лесно достъпни електронни услуги за гражданите и бизнеса. Дигиталното NFT отличие бе връчено на Малина Панайотова, ИТ директор в ЦУ на НАП, от Деница Дженева, главен редактор на Digitalk.bg.

Първото издание на конкурса Digitalk&A1 Awards събра близо 30 кандидатури. От тях до финалното оценяване от журито достигнаха 18, като 7 са реализирани в големи компании, държавната администрация и банките, 7 са и проектите в малки и средни фирми. Останалите технологични решения са внедрени в стартиращи компании.

Недостигът на квалифицирани специалисти и нуждата от непрекъснато обогатяване на знанията и усъвършенстване на уменията са във фокуса на голяма част от предложенията. Интерактивни обучения, разширяване на обхвата от умения както в технологичната област, така и при т.нар. меки умения, както и онлайн консултации за уязвими потребители са само част от предложенията.

Участвалите в конкурса проекти показват, че модерните технологични тенденции като 3D моделиране и визуализация, Интернет на нещата, Индустрия 4.0 и изкуствен интелект не са "запазена марка" само за големите корпорации. Те намират приложение и в по-малки фирми, осигурявайки им конкурентни предимства и бързо пренастройване спрямо бързо променящите се нужди и предпочитания на пазара. Тенденцията за все повече електронни услуги, достъпни дистанционно от различен кръг потребители, се засилва както в държавната администрация, така и в банковия сектор.

Показателно е, че в държавната администрация продължава тенденцията за засилена дигитализация. Освен проекта в НАП, въвел модерната SOA архитектура, важен проект бе изпълнен и от ДАЕУ. С него бе реализиран дългоочакваният Национален портал за геопространствени данни (INSPIRE).

Роботизирането на процесите, на общуването и ранното засичане на аномалии също са част от усилията на компаниите да оптимизират дейността си. Това им помага не само да се справят с перманентния недостиг на кадри, но и да се състезават на глобалните пазари.

Оценените от журито проекти са реализирани в НАОС, "Фрамар", "Кока-Кола", консорциум "Петаскейл суперкомпютър - България", Дентална клиника "Д-р Парушева", "Група за компютърно асистирана радиология и ортопедична хирургия", "Белсистемс" ООД, ферма "Отбрани", "Медия клуб" ООД, Telus, Нов български университет, Paysera, TBI Bank, Банка ДСК, Обединена българска банка, хотел Casa di Fiore, Държавна агенция "Електронно управление" и Националната агенция за приходите.

Жури на конкурса

Четиринадесет водещи експерти участваха в журито, избрало кои са най-иновативните проекти в конкурса Digitalk&A1 Awards. Членовете на журито са специалисти с опит и експертиза на българския ИТ пазар и дадоха своите оценки за най-иновативните технологични внедрявания през 2021 г. на базата на четирите критерия - "Стратегия и визия", "Имплементация, ефективност и резултати, "Иновативност и креативност" и "Въздействие и перспективи за развитие", по методология, разработена от PwC. Съставът включва:

Теодор Захов, издател в "Икономедиа"

Михаил Семерджиев, старши мениджър "ICT услуги" в "А1 България"

Божидар Нейчев, съдружник и ръководител сделки за Югоизточна Европа в PwC

Илия Кръстев, председател на AIBEST

Павлин Добрев, технически директор в Bosch.IО

Светозар Георгиев, съосновател на "Телерик", "Телерик Академия" и CampusX

Нели Вачева, мениджър проучвания в "IDC България"

Кирил Кирилов - IT Build, бивш дългогодишен ИТ мениджър на Алианц банк

Калин Радев, главен изпълнителен директор на Software Group

Радомир Миланов, управляващ директор на "SAP България"

Момчил Василев, управляващ директор на Endeavor

Теодор Радев, мениджър продажби за Dell Technologies в България

Горан Ангелов, изпълнителен директор на IBS

Жени Бонева, заместник-председател на ISACA Sofia Chapter

Проектите през очите на журито

"Първото издание на Digitalk & A1 Awards доказа, че в България има много на брой реализирани технологични проекти, които заслужават внимание и публичност, коментира Михаил Семерджиев, старши мениджър "ICT услуги" в "А1 България". Вярвам, че е важно те да бъдат популяризирани, а знанията и опитът на компаниите, които са ги направили, да бъдат споделяни. Това ще допринесе за създаването на култура на споделянето, а в по-дългосрочен план ще доведе до сериозен напредък на бизнес общността у нас. Добрите примери могат да помогнат на други компании да придобият повече увереност при прилагането на дигитални технологии и да ги вдъхновят за решаване на важните за тях въпроси с иновативни технологични средства. Такава беше и основната цел на конкурса, на който А1 е съорганизатор."

Според него сред кандидатурите се отличават редица проекти за автоматизация и дигитализация на процеси. "Много добър знак е, че бизнесът се стреми към все по-голяма бързина и ефективност и използва възможностите на технологиите за постигане на тези цели, обяснява Семерджиев. Силно впечатление правят и два проекта, свързани с прилагането на високи технологии в медицината. 3D холограми и смесена реалност помагат на хирургическите операции и за Дентална клиника "Д-р Парушева", която подобри услугите си с 3D печат и дигитален работен процес."

Горан Ангелов от IBS също е най-впечатлен от проекта Holoma с приложение на добавена реалност (AR) в медицината. "Някои критикуват, че в проекта се ползва стандартно средство като Hololens 2 на Microsoft, но за мен това също е плюс. Позволява им да се фокусират върху софтуера и приложенията, а да оставят на Microsoft да си развиват очилата като платформа. Вече се чуват слухове, че Microsoft ще пусне Hololens 3 още тази година, което сигурно е страхотна новина за разработчиците. Използването на добавена реалност в живота, в работата, в медицината ще промени съществено начина ни на живот и аз се радвам, че компания като ICB е сериозно въвлечена в разработката на приложения в тази област. Телемедицината е бъдещето на здравната помощ, а този тип технологии ще направят дори много сложните операции рутина за всяка клиника", добавя Ангелов.

Нели Вачева от IDC също оценява високо проекта на групата за компютърно асистирана радиология и ортопедична хирургия заради креативното приложение на 3D технологиите. Освен това отличава и въвеждането на Индустрия 4.0 в "Белсистемс". "Това доказва, че и неголямо предприятие може да бъде значително променено благодарение на технологични иновации, както и това, че фирмата вече отчита повишени приходи и печалба, коментира Вачева. Впечатли ме и това, че новите процеси всъщност засягат и партньорите на "Белсистемс". Харесах и ферма "Отбрани", но описанието, с което разполагах, беше повече продуктово ориентирано, отколкото проектно ориентирано. Имаше и проекти, които са доста сложни за управление, например в НАП, и заслужават признание, нищо че технологията не е от последния час", смята тя.

Павлин Добрев от Bosch.IO обръща внимание на проекта на ферма "Отбрани" - "Ондо". За него това е иновативно решение за една сложна област, която се явява земеделието и в случая отглеждането на горски плодове. Автоматичното торене и поливане, от една страна, намалява консумацията на вода и торове, а от друга, се реагира веднага на технически проблеми. По този начин се осигуряват по-високи добиви, обяснява Добрев.

"Създаването на "умна" ферма е предизвикателство и може да се направи единствено от хора, които обичат природата. Често говорим за Зелената сделка и запазване на природните ресурси и дигитализацията на земеделието е изключително интересна област, в която бих се радвал да видя решения. Не на последно място човешкият труд става все по-скъп и подобни решения допълнително биха позволили да се намали цената на крайната продукция", допълва Павлин Добрев.

Светозар Георгиев също дава най-висока оценка на групата за компютърно асистирана радиология и ортопедична хирургия. "Продуктът е, от една страна, комбинация от софтуер, хардуер и медицина, а от друга, се характеризира с висока степен на комплексност", казва съоснователят на "Телерик". Според него, за разлика от някои от другите проекти, той не представлява просто прилагане на съществуващо дигитално/технологическо решение, а съставлява значителна степен на иновация в няколко направления:

  • Въпреки че очилата за виртуална реалност не са новост, разработените алгоритми в софтуера постигат 10-кратно подобрение на прецизността! Това е драматично подобрение, което реално отваря вратата за ползване на тези технологии (VR/AR) в сфери, в които до момента това е било трудно (заради недостатъчната прецизност).
  • Наред с чисто оперативните (здравни резултати) се отварят нови приложения, а именно за обучение на млади хирурзи чрез функционалността multiplayer, както и за участие на специалисти, които не са физически на едно и също място.
  • Друга новост е възможността за запис на операцията и като резултат поддържане на електронно досие, последващ одит за застрахователни цели и т.н.

"Рядкост е в България да се появяват сложни технологични решения с приложение в медицината", допълва Светозар Георгиев.

"Най-голямо впечатление ми направиха проекти, които силно се опитват изцяло да трансформират сектора, в който работят, и да променят бизнес моделите, коментира Кирил Кирилов от IT Build. Един от тях е сферата на денталната медицина. Там дигитализацията изцяло променя и процесите, и самия бизнес, като улеснява достъпа на потребителите, подобрява услугата и следи за нейното качество." За него другият най-интерес проект е в сферата на хирургията с използване на очила и технология за смесена реалност. "Това също е голяма иновация, защото дава възможност на младите студенти да бъдат обучени, т.е. дори от дома си могат да правят практически упражнения в режим 24х7. Същевременно технологията дава възможност за отдалечени консултации, включително от чужбина. А ако има някакъв сложен модел, той предварително може да бъде изработен и след това по време на операцията да не се налага да се правят резки промени или да се спира операцията и да се налага повторна."

Какви проекти да очакваме в бъдеще?

Нели Вачева споделя, че спорeд проучвания на IDC около 65% от европейските компании отчитат над 10% подобрение във финансови индикатори благодарение на дигиталните иновации. "Аз бих искала да виждам повече проекти, които водят до нови източници на приходи и печалба, в сравнение с тези, които целят увеличена ефективност. Искам да видя проекти, които водят до развитие на иновативни бизнес модели и екосистеми. Конкуренцията на полето на платформите, които позволяват мултиплициране на ползите от технологична иновацията, предлагайки нови начини на взаимодействие между групи от компании и нови начини на действие на пазара, е изключително голяма и бързината е от много голямо значение", добавя тя.

"Имам над 20 години опит в технологиите за застрахователния сектор, а в тазгодишния конкурс нямаше нито един кандидат. Би било интересно колегите да представя иновативни решения като оглед на пострадал автомобил с помощта на автономен дрон. След това софтуерен робот може да оцени степента на повреди по колата, да се направи автоматична калкулация и клиентът да получи оферта около десетина минути след огледа. Дигитализацията би ускорила значително процесите и ще спести много време и на клиентите, и на застрахователите", обясни Кирил Кирилов.

"За мен е от изключителна важност да виждам развитие на технологиите в подкрепа на здравеопазването, споделя Жени Бонева, заместник-председател на ISACA Sofia Chapter. - Най-силно впечатление ми направи проекта на групата за компютърно-асистирана радиология и ортопедична хирургия. Този проект е пример как технологичният напредък застава до стандартните методи на работа, за да подобри възможностите при изпълнението на ежедневни задачи до такава степен, че това да окаже многократно по-висок положителен ефект върху пациентите. Наистина считам, че технологиите и целият технологичен напредък следва да се развиват в посока за подпомагане и подобряване на здравето и живота на хората", добавя Бонева.

Според нея, технологичният напредък в България зависи както от нашите изисквания като клиенти, така и от конкурентната среда в страната и Европа. "Съществен технологичен напредък се забелязва в сферата на медицината, финансовите услуги и търговията, но аз лично се надявам много нови технологии и механизми да бъдат все по-бързо и ефективно усвоявани и у нас", коментира още Бонева.

Четири иновативни ИТ проекта бяха отличени на първия конкурс Digitalk&A1 Awards на специална церемония в Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентралата". Събитието събра мениджъри от малки, средни и големи компании, ИТ директори и ключови представители от високотехнологичния сектор, а специален гост бе министърът на електронното управление Божидар Божанов. Отличените проекти получиха дигитална награда NFT, а в съзвучие с тенденцията за дигитална трансформация на бизнеса, държавата и обществото водещите на церемонията бяха двама - Ангел Калев и роботът DigiMe. Събитието бе открито от Деница Дженева, главен редактор на Digitalk.bg, и Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в "А1 България", съорганизатор на инициативата.

Статията е част от рипорта "Digitalk&A1 Awards: Най-добрите IT проекти за 2021 г." на Digitalk от 03/2022 г. Цялото издание можете да намерите в дигиталната библиотека.

"Искахме цялата церемония да е дигитална, всички тук сме хора от света на технологиите, от индустрията, която води промените и ще ни заведе в бъдещето, каза Илияна Захариева. Благодаря на "Икономедиа" за партньорството, тъй като за нас е важно да имаме съмишленик в лицето на силна медия като Digitalk. Благодаря и на журито за работата и на всички, които участвахте в този първи конкурс, защото всеки участник вече е победител. Убедена съм, че в следващото издание на конкурса ще имаме още повече проекти."

Най-новото


Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

  • 0
Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

  • 0


Кои са новите функционалности на чатбота Bard

Кои са новите функционалности на чатбота Bard

  • 0

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

  • 0

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК