Цветан Алексиев, СЕО на "Сирма Груп Холдинг" АД

"Сирма": Създадена в България, с амбиции за глобално присъствие

Интервю с Цветан Алексиев, СЕО на "Сирма Груп Холдинг" АД

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.

Цветан Алексиев, СЕО на "Сирма Груп Холдинг" АД


Каква е бизнес стратегията на "Сирма"?

В следващите години планираме да инвестираме около 50 млн. лв. в придобивания.

През 2021 г. придобихме една много добра и вертикално фокусирана българска компания - "Сайънт" АД, с приходи над 10 млн. лв. Наскоро придобихме 55% от "Ти Би Ай Инфо" АД, с която сме убедени, че ще постигнем синергичен ефект във финансовата вертикала. В процес сме на придобиване на една неголяма албанска компания. Разглеждаме потенциални цели в Турция, Румъния и Косово. Развихме свои R&D центрове в Албания, Северна Македония и Египет.

От продажбата на мажоритарен пакет в "Сирма АИ" в групата постъпи значителен финансов ресурс, който ще подпомогне M&A частта от стратегията ни. Планираме към 2026 г. да направим листване на по-голяма световна борса. За да бъде един такъв проект успешен, трябва да достигнем определен размер и да сме добре структурирани. Целта ни е до 2026 г. да достигнем 160 млн. лв. приходи, 5-10% допълнителен ръст от синергични ефекти и пазарна оценка на компанията от поне $300 млн.

Фокусът на групата е в задълбочаване на вертикалната специализация, включително решения и продуктово портфолио, преминаване към все повече SaaS модел и облачни услуги. Плановете ни са свързани с едновременно органичен ръст на основните ни бизнеси и ръст чрез придобивания. Децентрализираната ни структура, културата, базирана на сътрудничество и синергии между бизнесите, фокусът ни в софтуерното инженерство, R&D и продуктово развитие ни позиционират като уникален М&А партньор на регионално ниво. Освен консолидатор в SEE и CEE регионите с потенциални цели ние разглеждаме за придобиване и компании, занимаващи се с В2В продажби и услуги по бизнес развитие в Скандинавския регион и в Западна Европа.

Какви са предизвикателствата, проблемите, заплахите за бизнеса?

Повсеместната дигитализация и промяната на бизнес моделите значително увеличиха възможностите пред нашата индустрия. На възхода на бизнес възможностите обаче се противопоставя огромното напрежение на трудовия пазар и главоломното увеличаване на заплатите в ИТ сектора. Увеличихме HR отделите си, създадохме Sirma Trainee Lab - стажантскa програмa, за да инвестираме в подбора и развиването на ИТ таланти не само от България, но и от други атрактивни дестинации. Открихме собствена академия за подготовка на ИТ специалисти - Sirma Academy.

В момента се наблюдава и известно забавяне на бизнеса, свързано с евентуална стагфлация. "Сирма" продава в над 50 държави по света, стремим се към диверсификация, но рисковете от свиване на бизнеса в края на 2022 г. съществуват за всички.

Какво си пожелавате за следващите 30?

Да се развиваме, да ставаме все по-големи и разпознаваеми. Компанията отдавна не сме ние, нейните основатели. Тя вече има собствен живот, ценности и динамика. Тя ни дърпа, увлича, мотивира в стремежа си да расте и да бъде по-успешна. Всеки, който е работил, работи или ще работи в "Сирма", дава частица от сърцето си. Компанията - това са хората, които работят в нея, и аз много се гордея с тях. Вярвам в бъдещето на "Сирма", но най-вече си пожелавам да продължим да движим бизнеса си все така честно и достойно.

Българската софтуерна група "Сирма" навърши тридесет години от нейното създаване. От самото начало се фокусира върху развитието на технологии с изкуствен интелект. Създадените на тяхна база софтуерни продукти помагат на бранда "Сирма" да стане глобално разпознаваем и успешно позициониран сред лидерите в някои от най-перспективните направления в ИТ индустрията. Сред най-значимите постижения на групата е доказателството, че реализацията на успешен бизнес на световно ниво от България е възможна.

Компаниите в "Сирма Груп Холдинг" създават високотехнологични и основани на задълбочена експертиза решения, услуги и продукти в следните стратегически вертикали: финансов сектор, индустрия и производство на опаковки, здравеопазване и науки за живота, логистика и транспорт, хотелиерство и електронна търговия. Основните ни хоризонтални специализации са в изкуствен интелект и управление на знания, ИТ консултации и системна интеграция.

Каква е бизнес стратегията на "Сирма"?

В следващите години планираме да инвестираме около 50 млн. лв. в придобивания.

Най-новото

5 начина да се защити облачният бекъп

5 начина да се защити облачният бекъп

  • 0


И ЦРУ разработва генеративен чатбот

И ЦРУ разработва генеративен чатбот

  • 0ЕС блокира сливането на Booking.com и eTravel

ЕС блокира сливането на Booking.com и eTravel

  • 1

Джон Кармак: Изкуствен интелект на човешко ниво - около 2030 г.

Джон Кармак: Изкуствен интелект на човешко ниво - около 2030 г.

  • 0

Как ще се оформи цифровото бъдеще на Европа според GSMA

Как ще се оформи цифровото бъдеще на Европа според GSMA

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК