Над 25 млн. електронни прегледа са регистрирани за по-малко от година

Fernandozhiminaicela, Pixabay

Над 25 млн. електронни прегледа са регистрирани за по-малко от година

Националната здравноинформационна система дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи

Деница Дженева
316 прочитания

© Fernandozhiminaicela, Pixabay


Над 25 млн. електронни прегледи са регистрирани от общопрактикуващите лекари, специалистите от извънболнична и болничната медицинска помощ през Националната здравноинформационна система (НЗИС). Данните са на "Информационно облслужване" и обхващат периода от пускането на модула "е-преглед" преди по-малко от година.

Средно на ден се регистрират 170 000 прегледа в електронен формат от близо 7200 лекарски практики. С НЗИС работят над 17 000 лекари от болничната и извънболничната медицинска помощ. Системата дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи. Чрез нея пациентите могат да проследяват заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследвания и др. Все още по-голямата част от регистрираните електронни прегледи се издават по линия на финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), отбелязват от "Информационно обслужване". В близките месеци предстои изготвяне и приемане на наредба за дейността на НЗИС. След влизането й в сила се очаква лекарите да въвеждат в системата всички прегледи, независимо от източника на финансиране.
"Данните показват, че НЗИС обработва близо 3 млн. електронни заявки на ден, което превръща платформата в една от най-използваните у нас", каза изпълнителния директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов. НЗИС издава близо 600 000 национални референтни номера (НРН) на ден. НРН се издава за всеки индивидуален електронен документ в системата. Модулът за издаване на електронни рецепти също отчита сериозни резултати. За две години централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти е регистрирала над 25,7 млн. е-рецепти, като близо 24 млн. от тях вече са изпълнени. Към системата успешно са свързани над 3000 аптеки от цялата страна, а повече от 4000 фармацевти изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите. Средният брой на изпълнените е-рецепти на ден е над 60 000.

Издадените е-направления през НЗИС са близо 15 млн. От тях повече от половината са направления за лабораторни изследвания, а над 5 млн. са направленията за консултация. В системата са регистрирани и над 1.1 млн. е-направления за хоспитализация, близо 530 000 за високоспециализирани дейности и над 280 000 електронни документа за медицинска експертиза.

Реализираните електронни хоспитализации в болниците доближават 1 млн. Модулът за електронна обработка на приетите пациенти беше въведен официално в експлоатация на 1 август 2022 г. в съответствие с Националния рамков договор. Чрез него лечебните заведения могат да подават по електронен път извършените дейности по хоспитализация, дехоспитализация, проведените лабораторни изследвания, консултации, издаване на епикризи и др. Средно на ден се регистрират по 6000 електронни хоспитализации от 351 болнични заведения в страната.

Над 25 млн. електронни прегледи са регистрирани от общопрактикуващите лекари, специалистите от извънболнична и болничната медицинска помощ през Националната здравноинформационна система (НЗИС). Данните са на "Информационно облслужване" и обхващат периода от пускането на модула "е-преглед" преди по-малко от година.

Средно на ден се регистрират 170 000 прегледа в електронен формат от близо 7200 лекарски практики. С НЗИС работят над 17 000 лекари от болничната и извънболничната медицинска помощ. Системата дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи. Чрез нея пациентите могат да проследяват заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследвания и др.

Най-новотоMicrosoft готви ултралека операционна система

Microsoft готви ултралека операционна система

  • 0
  • 236Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК