Вера Арзуманян, редактор Йенлик О'Нийл

Кои са темите за размисъл от TEDxAUBG

Единадесетото издание на конференцията, организирана от едноименния клуб на АУБ в Благоевград, се проведе под надслов Unravel The Abstract

© Вера Арзуманян, редактор Йенлик О'Нийл


Единадесетото издание на конференцията TEDxAUBG се проведе под надслов Unravel The Abstract. Сцената в театър "Карл Джераси" на Американския университет в България посрещна вдъхновяващите истории на 11 лектори, разделени на три панела. Над 100 души посетиха тазгодишното издание на събитието, съобщиха организаторите от студентския клуб TEDxAUBG към АУБ.

Ключовите послания, отправени към зрителите на конференцията, обобщи Мария Христова, репортер от AUBG Daily. Пълният текст на статията е публикуван на сайта на AUBG Daily.

TEDxAUBG 2023 започна с Фиона Чембърс, президент на Международната асоциация за физическо възпитание във висшето образование (AIESEP), която акцентира върху необходимостта от промяна на образователните системи, за да се насърчи взаимодействието на децата с реалния свят чрез творчески задачи. Тя посочи проблемите, които спират педагогиката днес - поликризи, недостиг на таланти за преподаватели и липса на ангажираност с наличните технологии. Чембърс призова учащите в публиката да предложат необходимата промяна, която да доведе до "ориентирана към живота" иновация чрез образование.

Как токсичната мъжественост влияе негативно върху психичното здраве на мъжете беше темата на британския адвокат и инфлуенсър Хенри Нелсън Кейс. Той сподели опита си с това, че се чувства неудобно в неблагоприятна работна среда и критикува очакванията на обществото към мъжете и пренебрежителното му отношение към мъжката уязвимост. Кейс насърчи хората да осъзнаят необходимостта от съпричастност и отговорността на обществото да приеме това като проблем на общността, не само на мъжете. Той също така призова за промени в начина на живот, като например да останете социални, "не в социалните медии, а лично".

Писателят, сценарист и режисьор Андрей Андонов сподели своя опит с културното многообразие. Той разказа за пътуването си от родния си град до Ирландия и филмовата индустрия, за срещите с вдъхновяващи професионалисти от цял свят и необходимостта да предизвикаш светоусещането си. "Нека да предизвикаме стереотипите и да насърчаваме справедливостта, нека попитаме каква е историята и да чуем многото отговори, които получаваме.", каза Андрей Андонов.

Д-р Хелена Боски, психолог, експерт по приложни невронауки и дългогодишен консултант на водещи световни компании, завладя аудиторията с речта си за трите недостатъка на дизайна на човешкия мозък. Тя разказа за възприемането на обратната връзка от хората и нуждата от това да бъде предизвикателство чрез разнообразна когнитивна диета, пренастройване на очакванията и осигуряване на яснота чрез фокусиране. Боски нарича този процес ABC - Acceptance, Break, Challenge.

В началото на панел 2, професорът в АУБ Дарина Сарелска сподели своята история за амбицията и приемането. Тя говори за пътуването си като жена на високо ниво, за притесненията, произтичащи от женската емоционалност, и своя метод за овладяване на критични обстоятелства. "Прекаленото мислене е механизъм за справяне. Ако мога да го обмисля достатъчно дълго и упорито, може би ще успея да го разбера и ако го разбера, мога да го контролирам.", каза Дарина Сарелска. Опитите си да "има всичко" и какво е коствало това на нея и семейството й, коментира като "Аз присъствах, но не участвах". Проф. Сарелска призова зрителите да търсят това, което ги намира, без да се доказват достойни за него и да му отделят времето си.

Как да развием ефективен бизнес беше темата на Патрик Флеснер, инвеститор и ментор. Използвайки аналогията с къща, той обясни, че лидерството е изградено върху солидна основа на доверие, стени, включващи силни екипи, споделени ценности, споделени цели, съвместни планове, отчетност и овластяване, и покрив, който представлява изпълнението на дадена задача. Флеснер отбеляза: "Ние не можем да контролираме външните предизвикателства, но можем да контролираме реакцията си към тях."

Д-р Нийв Шоу, STEM комуникатор, журналист, писател и изпълнител, повдигна въпроса какво прави човек с невъзможните мечти. Тя сподели своята академична и лична история и осъзнаването си, че въпреки всичко, което е постигнала, не е успяла да преследва детската си мечта - да стане астронавт. "Лесно е да имаш мечти, когато всъщност не ги докосваш", каза Шоу. След това тя отведе публиката на пътешествие в открития космос, отбелязвайки как разглеждането на себе си не просто като част от непосредственото й обкръжение, а като частица от познатата Вселена, я кара да осъзнае, че е "жива за наносекунда" и няма време за губене. На финала д-р Шоу призова да следват нейните стъпки и да "правят невъзможното си възможно ден по ден".

Ивайло Иванов, студент в АУБ, обясни ролята, която егото играе в живота му, ползите и клопките от разчитането на него и как да го управляваме. Той призна, че тази черта помага на човек да бъде по-настоятелен, укрепва устойчивостта и подхранва амбицията. Иванов обаче предупреди, че човек лесно може да загуби контрол над него, тъй като има тенденция да расте експоненциално. "Емпатията - увери той - е най-силният лек за преливащо его."

Третият панел беше открит от Сам Джласия, основател на стартъп, университетски професор и треньор по бокс, който акцентира върху необходимостта да се намери къде човек създава най-голяма стойност и да посвети енергията си на тази задача. Той отбеляза важността на мотивацията, концентрацията, самочувствието и емоционалния контрол, както и значението на възприемането на различни подходи към проблемите и поражението. "Провалът днес може да доведе до страхотна възможност в бъдеще", каза Джласия.

Д-р Нели Колева, педагог и социален предприемач, грабна вниманието на публиката, като излезе на сцената с лопата в ръка. След като обясни важността на малките неща в борбата с тежките проблеми, тя премина към разяснение на ролята на НПО в решаването на социалните проблеми по света, техния принос за насърчаване на доброволческите усилия и погрешната представа за подобни организации в България. Колева призова общността да се опита да разбере залога на участието и неучастието, да поиска промяна и да подкрепи НПО сектора и неговите усилия.

Елвин Гури, предприемач, главен изпълнителен директор на INVENIO Partners и възпитаник на АУБ, завърши конференцията с речта си за градивните елементи на иновациите. Използвайки примери като Томас Едисън и Стив Джобс, той направи разлика между изобретение и иновация и какво е необходимо, за да има работещ бизнес модел.

Освен лекторите на TEDxAUBG 2023 посетителите имаха възможност да се запознаят с благоевградския театър "Новемо" - пътуваща танцово-театрална трупа, която представи "На юг от дома". Събитието беше закрито от Маргарита Арсова, президент на TEDxAUBG.

"Наистина искам нашата общност в АУБ да разбере, че полагаме толкова много усилия в това за тях. Летяхме, например, шест лектори тази година от толкова много различни страни. Допуснахме грешки, защото наистина искахме да предоставим невероятно събитие на АУБ. И ако има нещо, което искам хората да знаят, то е, че всичко това е резултат от нашето уважение към тях", заключи тя.

Единадесетото издание на конференцията TEDxAUBG се проведе под надслов Unravel The Abstract. Сцената в театър "Карл Джераси" на Американския университет в България посрещна вдъхновяващите истории на 11 лектори, разделени на три панела. Над 100 души посетиха тазгодишното издание на събитието, съобщиха организаторите от студентския клуб TEDxAUBG към АУБ.

Ключовите послания, отправени към зрителите на конференцията, обобщи Мария Христова, репортер от AUBG Daily. Пълният текст на статията е публикуван на сайта на AUBG Daily.

Най-новото
Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК