Digitalk 101 2023: Здравословен растеж от 13 на сто на технологичния бизнес в България

Приходите от софтуерни разработки и лицензи вече надхвърлиха 2 милиарда лева

Владимир Владков

Дългоочакваното издание Digitalk 101, представящо 100-те най-големи разработчици и внедрители на ИКТ решения и доставчици на телекомуникационни услуги за 2022 година, вече е на пазара.

Статията представя част от данните в бизнес класацията Digitalk 101 | Най-големите IT компании в България, 2023.

Тук може да разгледате и да закупите доклада.

Приходите на 100-те фирми в класацията надхвърлиха 9,16 милиарда лева, а общата печалба на участниците е почти 1,5 милиарда лева при 1,377 милиарда лева за 2021 г. Без сумата за трите големи оператора, подали информация за показателя EBITDA (печалба преди данъци и амортизационни отчисления), общият размер на печалбата на ИКТ сектора е 476 милиона лева при 452 милиона лева за 2021 г. и около 270 милиона лева за 2020 г.

Подреждането на компаниите в общата класация Digitalk 101 е изготвено на базата на общите приходи на компаниите, като резултатите включват също печалбата за 2022 г., средният брой служители на дадената компания на пълно работно време (включително служителите на непълно работно време, но преизчислени към 8-часов работен ден). Традиционно фирмите са подали и информация за обема на своя износ, както и средното брутно възнаграждение на служителите, т.е. разходите на фирмите за заплати плюс дължимите данъци и осигурителни вноски.

Подкласациите отново включват най-популярните дейности, реализирани от ИКТ сектора в България, включително системна интеграция, търговия на едро с ИКТ продукти и услуги, разработка на софтуерни технологии и приложения, консултантски ИТ услуги, производство и продажба на хардуерно и мрежово оборудване. От аутсоринг сектора са представени компаниите, фокусирани върху изнесените ИТ услуги (ITO), показани са и резултатите на фирмите, занимаващи се предимно с ИТ обучения и курсове, както и доставчиците на електронни услуги.

Самостоятелна класация има и на доставчиците на телекомуникационни услуги и продукти, като там са включени и продажбите на смартфони, таблети, WiFi рутери, тв приставки и друг хардуер за крайни потребители, както и оборудването, доставено и внедрено по комплексни проекти в корпоративни клиенти и държавни организации. За сравнение са показани и данните от годишния доклад на телеком регулатора Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) по отделните "пера" на приходите от електронни съобщителни услуги - мобилна и фиксирана телефония, достъп до интернет, доставка на платена телевизия и други подсегменти.

За всеки от лидерите в тези подкласации са обявени не само постъпленията, а и основните проекти, решения и клиенти, които са допринесли за тези приходи. Компаниите споделят и начините, по които се справят с актуалните предизвикателства като забавяне на икономиката, войната в Украйна, постоянно променящите се (най-често нагоре) цени на енергията, веригите за доставки, отслабващото и заради инфлацията потребление от масовите потребители. Повечето участници коментират и своите планове за настоящата 2023 и следващата 2024 година, включително по отношение на стратегията си за задържане на качествените ИТ специалисти и привличането на нови кадри.

Кои са водещите 10 компании

И в настоящото проучване трите големи телекомуникационни оператора в България са начело по приходи, като подреждането от миналата година се запазва - води "A1 България", постигнала годишен ръст над 11,5%, включително заради придобиването на системния интегратор Stemo. Vivacom запазва втората позиция, следвана от Yettel Bulgaria, като и двете компании отчитат около 6,6 на сто увеличение на приходите си спрямо 2021 г. В топ 10 попада още един оператор от групата на PPF - Cetin Bulgaria, за която 2022 г. е особено успешна, увеличавайки своите постъпления (включително чрез придобиване на оператори в София) с почти 66 на сто.

Останалите имена в топ 10 не са изненада за никого. На четвърто място е производителят на платежни терминали DATECS, който успя да възстанови голяма част от бизнеса си, постигайки скок от над 37 на сто спрямо 2021 г., известна с големите затруднения в производството и доставката на чипове. Пети е развойният център на VMware, който продължава да се развива с по-ускорени темпове спрямо целия ИТ сектор (пореден годишен ръст от над 30 на сто). Следват двата големи ИТ дистрибутора POLYCOMP и ALSO Bulgaria, чиито годишни обороти вече надхвърлят 300 милиона лева. Осмата позиция е за DXC Bulgaira, доскоро представена като Enterprise Services Bulgaria, на девето е споменатата CETIN, а на десето място е Paysafe Bulgaria.

Сред ИТ компаниите с годишни приходи на 100 милиона лева са още развойният център на SAP - SAP Labs Bulgaria, който поема все повече дейности, включително за чужди пазари, Eviden Bulgaria, работеща до средата на 2023 година под името ATOS Group Bulgaria, системният интегратор Telelink Business Services Group (вече работещ под името TBS), доставчикът на платена телевизия Bulsatcom (който за първи път предостави финансови данни), центърът за ITO услуги Hewlett-Packard Global Delivery Bulgaria Center, българските поделения на MentorMate и Experian, както и държавният системен интегратор Information Services ("Информационно обслужване" АД). Общият обем на приходите на тези 18 компании е над 6,5 милиарда лева, или над 71% от оборота на участниците в класацията топ 100 за 2022 г.

Кои са най-големите ИКТ сектори?

Системната интеграция генерира 1,08 милиарда лева, или с 8% по-малко от 2021 г., заемайки 18% дял от ИТ пазара. Тук трябва да се има предвид, че приходите на CETIN Bulgaria за 2021 г. бяха категоризирани като "мрежова системна интеграция" с оглед на заявката, че компанията се занимава с изграждането на инфраструктура. Тази година тя заяви, че по-голямата част от приходите са от телекомуникационни услуги. Затова лидер при системните интегратори с проекти в множество организации е A1 Bulgaria, консолидирайки и данните на STEMO. Следват Eviden Bulgaria (отново консолидирани данни), Telelink Business Services Group (също с консолидиран отчет) и държавният системен интегратор Information Services. Веднага след тях се нареждат новият участник CNSYS, KONTRAX, DIGITALL, LIREX BG, Software Group BG и Do IT Wise.

Дистрибуцията на ИКТ продукти, подкрепена от множество нови партньорства в областта на киберсигурността, генерира дял от общия ИТ оборот около 13,3%, достигайки почти 800 млн. лева. Бизнесът с изнесени ИТ услуги (ITO) генерира около 665 милиона лева при 637 млн. лева в миналогодишното проучване.

Кадрите

Общо почти 42 хиляди са служителите на фирмите, участващи в проучването Digitalk 101 2023. От тях 12 048 са специалистите на пълно работно време в телекомуникационните оператори, а месечното брутно възнаграждение спада леко с 5 на сто до 2700 лева. Разбира се, тук са включени заплати и осигуровки на всички типове служители - от инженери и инсталатори до търговци и персонала в търговските обекти.

Кадрите в компаниите от ИТ сектора са почти 30 хиляди (29 928), като средното месечно брутно възнаграждение (с включени осигуровки, но без допълнителните стимули като бонуси в акции) в ИТ бранша през 2022 г. е нараснало с нови 8,1 на сто до 5185 лева при средно 4691 лева за 2021 г. През 2020 г. средният размер на брутните заплати бе 4389 лв., а през 2019 г. - 3480 лв.

Дългоочакваното издание Digitalk 101, представящо 100-те най-големи разработчици и внедрители на ИКТ решения и доставчици на телекомуникационни услуги за 2022 година, вече е на пазара.

Най-новото

5 начина да се защити облачният бекъп

5 начина да се защити облачният бекъп

  • 0


И ЦРУ разработва генеративен чатбот

И ЦРУ разработва генеративен чатбот

  • 0ЕС блокира сливането на Booking.com и eTravel

ЕС блокира сливането на Booking.com и eTravel

  • 1

Джон Кармак: Изкуствен интелект на човешко ниво - около 2030 г.

Джон Кармак: Изкуствен интелект на човешко ниво - около 2030 г.

  • 0

Как ще се оформи цифровото бъдеще на Европа според GSMA

Как ще се оформи цифровото бъдеще на Европа според GSMA

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК