"Генезис Текнолоджи" увеличи ефективността си със софтуер за 3D проектиране Siemens Solid Edge

Александър Главчев

"Генезис Текнолоджи" ООД се занимава с индустриален дизайн, разработка на софтуер, проектиране на механични части, разработка на електронни схеми, производство и асемблиране на професионални кафемашини за топли напитки, в частност OCS (office coffee service)/tabletop. През последните години компанията работи за подобряване на бизнес модела на професионалните кафемашини в хорека областта чрез внедряване на иновативни технологии и решения, които дават нов контрол и телеметрия над кафемашините.

От 2D чертане към 3D проектиране

В работните си процеси "Генезис Текнолоджи" преди е използвала софтуери за 2D изчертаване, комбинация от макети и рендери за представяне на концептуалните си дизайни пред клиентите. При така възприетата работа обаче готовите чертежи представляват отделни файлове и при внасяне на промени по даден проект актуализацията в документацията се е извършвала ръчно, което е сложен процес с висок потенциал за грешки.

Поради тази причина от предприятието взимат решение за надграждане от 2D чертане към 3D проектиране, което в комбинацията с опита за индустриалните форми, технологиите, материалите и конструкциите е трябвало да повиши производствения му капацитет. Създаването на 3D модели помага при проектиране на реалистични и високопрецизни проекти, които по-добре удовлетворяват нуждите на клиентите.

Също така "Генезис Текнолоджи" планира, усъвършенства и оптимизира процеса на своята ИКТ система в развойния отдел, чрез което повишава производствения си капацитет и ключовата компетентност на служителите. Предприятието разполага с квалифициран екип от инженер, програмист и дизайнер, които работят в развойния отдел.

Въвеждане на Siemens Solid Edge Classic

За да посрещне нуждите на своите клиенти при дизайна (работа с листов материал и рамкови конструкции) на ламарини като технологичност, Solid Edge е оптимизирала целия процес на разработване на изделията - от CAD дизайна до плоския модел и разработката на чертежи, обяснява Неделчо Слабаков, програмист системи за управление на база данни в компанията. Solid Edge включва специфични характеристики на ламарината като Emboss, Dimple, Drawn Cutout, Bead, Contour Flange, Straight Brake и Etch. С интегрираните приложения за анализ, оптимизиран разкрой и NC програмиране (създаване на детайл-програми) "Генезис Текнолоджи" отчита ускоряване на времето за проектиране и подобряване на качеството. Предприятието е оптимизирало оформленията за двуизмерното рязане на материали за производство, включително ламарина, пластмаса, дърво и други. "Solid Edge спестява време и пари на компанията, като ни позволи да управляваме по-ефективно използването на материалите и намали брака, посочва Слабаков. Оптимизираните модели на влагане, създадени с помощта на алгоритъм за разкрой, значително намалиха времето за подготовка, отпадъците и разходите."

Оптимизация на разходите

Използвайки функцията за изчисляване на себестойността на изделието за листов материал и дърво, Solid Edge помага и за анализиране на металната част. По този начин екипът на предприятието може да определя производствените операции, необходими за нейното създаване. Тази функция позволява детайлно разглеждане на всеки етап от изрязванията и огъванията на материала. Още в началото на всеки проект може да се калкулират производствените разходи, като по този начин се избягва превишаването на предварително зададените рамки.

Solid Edge разполага и с бърз достъп до стандартни библиотеки, така че конструкторите могат бързо и лесно да намират правилните детайли и без усилия да ги позиционират в асемблирания 3D модел, в съответствие с фирмения стандарт, отчитат още от компанията. По този начин "Генезис Текнолоджи" е ускорила процеса на проектиране и асемблиране с детайли от безплатни каталози на компоненти и други детайли от цял свят. Работата с готови, унифицирани и стандартизирани компоненти също намалява себестойността на крайният продукт.

Повече ефективност

"Можем да разработваме уникални модели, базирани на органични форми, без да е необходимо експертно познание, обяснява още Слабаков. Възможности за subdivision моделиране в Solid Edge, които използва "Генезис Текнолоджи" в своите проекти, позволяват да се създават 3D модели за рекордно кратко време, което подобри ефективността на предприятието."

От компанията отчитат още и намаляване на времето, нужно за проектиране на 3D модели чрез използване на реверсивнo моделиране, т.е. използване на геометрията на сходен вече създаден обект, което е удобно при проектиране на сложни проекти.

Освен това Solid Edge позволява на екипа на предприятието да сглобява всички части или компоненти в един цял комплект преди процеса на производство. Така конструкторите получават предварителна визуализация, което допълнително намалява възможността за грешки. Функцията за анимиране на възли и симулация за движение пък спомага за конструиране на сложни механични части и проверка на движението им. Симулацията на стрес и валидация позволява на екипа по развойна дейност да подбира най-оптималнити дебелина и крехкост на материала, от който ще се произведе детайлът, с цел превенция на износване или счупване.

Налице е и друга оптимизация. Не на последно място вграденият фотореалистичен рендеринг позволява да се визуализира крайният проект преди производството, което дава възможност за представянето му пред клиента, без да е необходим друг специализиран софтуер.

Нови умения

"Усъвършенстване на начина на работа и придобиване на нови умения за работа със Siemens Solid Edge доведе до възможност по-бързо да реализираме нашите идеи", заключва Слабаков. Надграждайки от 2D чертане към 3D моделиране, предприятието оптимизира съществуващият процес на създаване на изделия. Предоставянето на готови 3D библиотека от компоненти и шаблони за работа е намалило многократно времето за създаване на нови изделия по време на целия процес - от разработването на идеята до крайния продукт.

Не на последно място е изборът на партньор в интеграцията на решението. В лицето на "Спейскад" ООД ние намерихме партньор, който ни предостави качествено обучение с продукта и можем да разчитаме на него за последващи нужди и допълващи решения.

Всичко това повишава производствения капацитет и конкурентоспособност на "Генезис Текнолоджи" ООД и ѝ позволява да постига устойчиво развитие на пазара.

Материалът е публикуван в бр. 5 на сп. CIO България, който може да откриете тук.

"Генезис Текнолоджи" ООД се занимава с индустриален дизайн, разработка на софтуер, проектиране на механични части, разработка на електронни схеми, производство и асемблиране на професионални кафемашини за топли напитки, в частност OCS (office coffee service)/tabletop. През последните години компанията работи за подобряване на бизнес модела на професионалните кафемашини в хорека областта чрез внедряване на иновативни технологии и решения, които дават нов контрол и телеметрия над кафемашините.

От 2D чертане към 3D проектиране

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК