"Генезис Текнолоджи" увеличи ефективността си със софтуер за 3D проектиране Siemens Solid Edge

"Генезис Текнолоджи" увеличи ефективността си със софтуер за 3D проектиране Siemens Solid Edge

Александър Главчев
552 прочитания

"Генезис Текнолоджи" ООД се занимава с индустриален дизайн, разработка на софтуер, проектиране на механични части, разработка на електронни схеми, производство и асемблиране на професионални кафемашини за топли напитки, в частност OCS (office coffee service)/tabletop. През последните години компанията работи за подобряване на бизнес модела на професионалните кафемашини в хорека областта чрез внедряване на иновативни технологии и решения, които дават нов контрол и телеметрия над кафемашините.

От 2D чертане към 3D проектиране

В работните си процеси "Генезис Текнолоджи" преди е използвала софтуери за 2D изчертаване, комбинация от макети и рендери за представяне на концептуалните си дизайни пред клиентите. При така възприетата работа обаче готовите чертежи представляват отделни файлове и при внасяне на промени по даден проект актуализацията в документацията се е извършвала ръчно, което е сложен процес с висок потенциал за грешки.

Поради тази причина от предприятието взимат решение за надграждане от 2D чертане към 3D проектиране, което в комбинацията с опита за индустриалните форми, технологиите, материалите и конструкциите е трябвало да повиши производствения му капацитет. Създаването на 3D модели помага при проектиране на реалистични и високопрецизни проекти, които по-добре удовлетворяват нуждите на клиентите.

Също така "Генезис Текнолоджи" планира, усъвършенства и оптимизира процеса на своята ИКТ система в развойния отдел, чрез което повишава производствения си капацитет и ключовата компетентност на служителите. Предприятието разполага с квалифициран екип от инженер, програмист и дизайнер, които работят в развойния отдел.

Въвеждане на Siemens Solid Edge Classic

За да посрещне нуждите на своите клиенти при дизайна (работа с листов материал и рамкови конструкции) на ламарини като технологичност, Solid Edge е оптимизирала целия процес на разработване на изделията - от CAD дизайна до плоския модел и разработката на чертежи, обяснява Неделчо Слабаков, програмист системи за управление на база данни в компанията. Solid Edge включва специфични характеристики на ламарината като Emboss, Dimple, Drawn Cutout, Bead, Contour Flange, Straight Brake и Etch. С интегрираните приложения за анализ, оптимизиран разкрой и NC програмиране (създаване на детайл-програми) "Генезис Текнолоджи" отчита ускоряване на времето за проектиране и подобряване на качеството. Предприятието е оптимизирало оформленията за двуизмерното рязане на материали за производство, включително ламарина, пластмаса, дърво и други. "Solid Edge спестява време и пари на компанията, като ни позволи да управляваме по-ефективно използването на материалите и намали брака, посочва Слабаков. Оптимизираните модели на влагане, създадени с помощта на алгоритъм за разкрой, значително намалиха времето за подготовка, отпадъците и разходите."

Оптимизация на разходите

Използвайки функцията за изчисляване на себестойността на изделието за листов материал и дърво, Solid Edge помага и за анализиране на металната част. По този начин екипът на предприятието може да определя производствените операции, необходими за нейното създаване. Тази функция позволява детайлно разглеждане на всеки етап от изрязванията и огъванията на материала. Още в началото на всеки проект може да се калкулират производствените разходи, като по този начин се избягва превишаването на предварително зададените рамки.

Solid Edge разполага и с бърз достъп до стандартни библиотеки, така че конструкторите могат бързо и лесно да намират правилните детайли и без усилия да ги позиционират в асемблирания 3D модел, в съответствие с фирмения стандарт, отчитат още от компанията. По този начин "Генезис Текнолоджи" е ускорила процеса на проектиране и асемблиране с детайли от безплатни каталози на компоненти и други детайли от цял свят. Работата с готови, унифицирани и стандартизирани компоненти също намалява себестойността на крайният продукт.

Повече ефективност

"Можем да разработваме уникални модели, базирани на органични форми, без да е необходимо експертно познание, обяснява още Слабаков. Възможности за subdivision моделиране в Solid Edge, които използва "Генезис Текнолоджи" в своите проекти, позволяват да се създават 3D модели за рекордно кратко време, което подобри ефективността на предприятието."

От компанията отчитат още и намаляване на времето, нужно за проектиране на 3D модели чрез използване на реверсивнo моделиране, т.е. използване на геометрията на сходен вече създаден обект, което е удобно при проектиране на сложни проекти.

Освен това Solid Edge позволява на екипа на предприятието да сглобява всички части или компоненти в един цял комплект преди процеса на производство. Така конструкторите получават предварителна визуализация, което допълнително намалява възможността за грешки. Функцията за анимиране на възли и симулация за движение пък спомага за конструиране на сложни механични части и проверка на движението им. Симулацията на стрес и валидация позволява на екипа по развойна дейност да подбира най-оптималнити дебелина и крехкост на материала, от който ще се произведе детайлът, с цел превенция на износване или счупване.

Налице е и друга оптимизация. Не на последно място вграденият фотореалистичен рендеринг позволява да се визуализира крайният проект преди производството, което дава възможност за представянето му пред клиента, без да е необходим друг специализиран софтуер.

Нови умения

"Усъвършенстване на начина на работа и придобиване на нови умения за работа със Siemens Solid Edge доведе до възможност по-бързо да реализираме нашите идеи", заключва Слабаков. Надграждайки от 2D чертане към 3D моделиране, предприятието оптимизира съществуващият процес на създаване на изделия. Предоставянето на готови 3D библиотека от компоненти и шаблони за работа е намалило многократно времето за създаване на нови изделия по време на целия процес - от разработването на идеята до крайния продукт.

Не на последно място е изборът на партньор в интеграцията на решението. В лицето на "Спейскад" ООД ние намерихме партньор, който ни предостави качествено обучение с продукта и можем да разчитаме на него за последващи нужди и допълващи решения.

Всичко това повишава производствения капацитет и конкурентоспособност на "Генезис Текнолоджи" ООД и ѝ позволява да постига устойчиво развитие на пазара.

Материалът е публикуван в бр. 5 на сп. CIO България, който може да откриете тук.

"Генезис Текнолоджи" ООД се занимава с индустриален дизайн, разработка на софтуер, проектиране на механични части, разработка на електронни схеми, производство и асемблиране на професионални кафемашини за топли напитки, в частност OCS (office coffee service)/tabletop. През последните години компанията работи за подобряване на бизнес модела на професионалните кафемашини в хорека областта чрез внедряване на иновативни технологии и решения, които дават нов контрол и телеметрия над кафемашините.

От 2D чертане към 3D проектиране

Най-новото

"Алтерко" ще разработва персонализиран Shelly чип

"Алтерко" ще разработва персонализиран Shelly чип

  • 0
  • 352

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК