Специално издание

Digitalk Report | Digitalk&A1 Awards Победителите

Март 2023

Digitalk Report | Digitalk&A1 Awards Победителите

Март 2023

PDF

Shutterstock

Менталното здраве и автоматизирането на дейностите са във фокуса на компаниите в сектор "Здравеопазване"

Деница Дженева

Shutterstock


Дългият престой в изолация по време на пандемията от COVID-19 явно дава сериозно отражение върху психиката. Поне такива са наблюденията на компании - установени и тепърва стартиращи, в сектора на здравеопазването - участващи в Digitalk&A1 Awards. Професионалното прегряване засяга все повече от работещите, като според различни данни от 2020 г. между 35 и 50% от населението в работна възраст в Европа и САЩ са били в риск или някакъв стадий на работно прегаряне. През 2022 г. средно 30% от населението на Стария континент са били в състояние на бърнаут, показва проучване на McKinsey.

Digitalk Report | Digitalk&A1 Awards ПобедителитеДокладът може да бъде свободно изтеглен в PDF тук

Това се отразява негативно и на здравните системи - само през през 2021 г. професионалното прегряване води до около 300 милиарда долара разход за икономиката и 800 милиарда долара разход за здравните системи.

Тези данни са и причината компаниите от сектор здравеопазване да се ориентират към създаването на решения за самопомощ, насочени към откриване и разчитане на първите симптоми на промяна в менталното здраве. Те са предназначени както за отделните служители, така и за компаниите, като им дават възможност в ранна фаза да разпознаят потенциалните проблеми и да работят за решаването им. Заедно с платформите за психично здраве, предназначени за справяне с работното претоварване, през последната година се появиха и приложения, ориентирани към специфични групи от обществото и техните нужди като проблема със следродилната депресия.

Друга посока, в която работят компаниите от сектора на здравеопазването, е дигитализацията и автоматизацията на процесите. Целта е, от една страна, да се улесни работата на служителите, а от друга, да се подобри клиентското преживяване. Това се постига чрез внедряване на цялостни системи, обхващащи всички процеси в медицинските центрове, благодарение на което се осигурява по-добро административно обслужване на пациентите, интегриране на апаратура в условията на пълна онлайн мобилност и независимост.

Уеб решението MindFit подпомага психичното здраве на служителите

Стартъпът MindFit предлага уеб платформа, която има за цел да предложи решение на проблемите със стреса и професионалното прегряване. В нейната основа е връзката със специалисти в сферата, което на практика позволява на работодателите да се грижат за психичното здраве на служителите си чрез осигуряване на достъп до мрежа от психолози и психотерапевти.

"Психотерапията все още не е достатъчно достъпна, а липсата на регулация в сферата я прави трудна за навигиране територия", споделя Виктория Викторова, управител на стартъпа MindFit. Компанията е основана през 2021 г., а оттогава екипът работи усилено, за да изгради платформата спрямо нуждите на специфичната социална придобивка. От една страна, тя трябва да дава достъп на различен тип потребители до системата: работодатели, служители и професионалисти по психическо здраве. От друга страна, трябва да улеснява максимално тяхното взаимодействие, както и работата, свързана с трудното менажиране на такава сложна и мултикомпонентна услуга.

Към настоящия момент MindFit позволява лесно записване на час при подбрани, квалифицирани и независими психотерапевти; възможност за провеждане на допълнителни тематични обучения или уъркшопове от специалисти; организационно консултиране на екипно равнище и други. Функционалностите на решението са изградени както според първоначалната стратегия на компанията, така и според обратната връзка, която екипът получава в течение хода на работа.

Самата платформа е базирана на WordPress и е надградена със собствени решения за портал за психолози и психотерапевти, портал за потребители, работодателски панел и административен панел за екипа на MindFit. Досега от възможностите й се възползват 15 корпоративни клиента, сред които MentorMate, Tick42 и Snapshot Games, а чрез нея са проведени над 300 сесии.

Приложението Digiburn помага за превенцията и преодоляването на бърнаут

Стартъпът Digiburn също предлага решение, насочено към менталното здраве. Компанията разработва едноименното мобилно приложение, което цели да установи професионалното прегаряне в неговия ранен етап, да съдейства за преодоляването му и за предотвратяване на повторната му поява. Апликацията има за цел да предложи дългосрочно ориентирано холистично решение, което да работи с данни от реалния живот като биомаркери (качество на съня, количество спорт, хранене и т.н.) и поведенческа информация (промени и екстремни моменти в ежедневните модели на работа, комуникация, движение).

Напредъкът на технологии позволява смартфоните да събират множество данни, да ги съхраняват и обработват, а в случая на бърнаут - да бъдат използвани за навременно установяване на проблема и незабавно предприемане на мерки, за да не се задълбочи състоянието и последствията от него. "Digiburn е джобното огледалце, задаващо силни въпроси и насърчаващо ползвателя да погледне навътре и открие своите отговори. Приложението дава моментна оценка на риска от прегаряне, следи промените в емоционалното състояние и дава набор от инструменти за устойчива поведенческа и когнитивна промяна. Процесът е полезен като превенция, поддържаща роля по време на преодоляване и предпазване от повторна поява", казва Георги Начев, изпълнителен директор на Digiburn. Приложението не е заместител на работата със специалист, но отваря възможността човек да работи проактивно в ранните фази, много преди усложнения или абсолютната необходимост от професионална намеса.

От средата на 2021 г. стартъпът активно разработва технологичния продукт. Самото решение е базирано на cross-platform технологии, които позволяват максимална достъпност независимо от географска ширина, демография или мобилна платформа. Също така екипът планира централизирана интеграция на биомаркери и поведенчески данни за още по-ранна превенция и предпазване от повторна поява. Преди всичко приложението е насочено към потребители между 28 и 40 години в дигитализираните индустрии.

"Момсанити" помага на майките със следродилна депресия

"Момсанити" е мобилно приложение, което дава възможност за самодиагностика и самопомощ при пълна конфиденциалност. То е разработено според нуждите на пациента от навременна, ефективна, финансово достъпна и експертна подкрепа. Зад проекта стоят Дария Младенова, Марина Кунчева и Маргарита Колева. Първите две дами са клинични психоложки, едната от които има две деца, а другата е в очакване на второто си дете и имат много специфична гледна точка към продукта. Третата съоснователка е Маргарита Колева, която е поела позицията и на product owner.

"Момсанити" поставя в центъра жените със следродилна депресия. Те често срещат трудности при лечението си поради липсата на достатъчно подготвен персонал и пълните графици, както и поради финансови и логистични затруднения. Много жени не търсят помощ заради стигмата.

Приложението осигурява безплатен достъп до световно признат въпросник за диагностика и по този начин повишава информираността и дава възможност на всяка майка да провери емоционалното си състояние. При наличие на симптоми жената може да се възползва от 12-седмичен план за самопомощ във формата на мобилна апликация, включващ разнообразни психологически техники и инструменти, както и да следи състоянието и прогреса си. Всяка седмица се разглежда различен проблем, свързан със следродилната депресия. В момента проектът се намира в начален етап и се разработва прототип, който се очаква да е готов до края на юни.

"В момента тече разработката на техническата част на приложението и очакваме това да бъде най-голямото предизвикателство. Искаме да го направим атрактивно, да включва упражнения, истории по истински случаи, да бъде занимателно и майката да работи лесно с него. Но когато комуникацията е между специалисти в различни области - в нашия случай между психолози и програмисти, трябва да се намери мост", разказва Дария Младенова.

"МДЦ Превентика" дигитализира процесите си с медицински софтуер

За да улесни работата си, да оптимизира процесите и да предложи модерни възможности за служителите и клиентите си, медико-дентален център "Превентикa" внедрява решение за медицински софтуер, административно обслужване на пациенти, интегриране на апаратура в условията на пълна онлайн мобилност и независимост. Тя се спира на модулно ориентираната система Joystick, която е разработена и внедрена от Smart Software Systems.

Реализацията на проекта преминава през два основни етапа, в които се дигитализират процесите на медицинския център. На първо се дигитализират дейностите, засягащи работата с пациенти, което включва въвеждането на: онлайн пациентско здравно досие, достъпно през различни устройства и видимо за пациента по всяко време; разплащания с онлайн ПОС; онлайн запис на час; онлайн проверка на резултати; достъпност на всички документи в реално време в телефона на пациента. В момента продължава работата и по допълнителни възможности за онлайн консултации и телемедицина.

Вторият етап от дигитализацията обхваща вътрешните работни процеси на медицинския център. В неговите рамки се реализира електронно подписване на документи, което позволява всички административни дейности да се извършват чрез дигитални подписи. Външните и вътрешните интеграции с трети страни, контрагенти и партньори, дават възможност на пациента да получава резултатите си директно в личното си досие. Интеграции с различни апарати правят видими изображенията от апаратурата за образна диагностика директно в досието на пациента.

"Зад философията на първата клиника за превантивна медицина в България - Preventica, стои стремежът за предоставяне на цялостна и навременна грижа за здравето на пациентите с индивидуален подход към всеки от тях. Дейността е фокусирана върху две основни направления - медицинска и дентална грижа. Основна задача на специалистите е да утвърдят превенцията като ключов елемент от здравето на своите пациенти", разказва Теодора Ботева, административен директор в МДЦ "Превентика". По думите й медицинският център разполага с високотехнологично оборудване от последно поколение и най-съвременните методи за диагностика и лечение. А благодарение на имплементацията на Joystick вече цялата дейност на организацията може да бъде управлявана и от едно място.

Дългият престой в изолация по време на пандемията от COVID-19 явно дава сериозно отражение върху психиката. Поне такива са наблюденията на компании - установени и тепърва стартиращи, в сектора на здравеопазването - участващи в Digitalk&A1 Awards. Професионалното прегряване засяга все повече от работещите, като според различни данни от 2020 г. между 35 и 50% от населението в работна възраст в Европа и САЩ са били в риск или някакъв стадий на работно прегаряне. През 2022 г. средно 30% от населението на Стария континент са били в състояние на бърнаут, показва проучване на McKinsey.

Digitalk Report | Digitalk&A1 Awards ПобедителитеДокладът може да бъде свободно изтеглен в PDF тук

Най-новото


Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

  • 0
Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

  • 0


Кои са новите функционалности на чатбота Bard

Кои са новите функционалности на чатбота Bard

  • 0

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

  • 0

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК