Pixabay.com
David Mark

Израелски стартъп ще търси находища на литий чрез сателити

Базираната на PolSAR технология на Asterra вече се използва за откриване на подводни течове, както и при различни минни операции

Иван Гайдаров
831 прочитания

Pixabay.com

© David Mark


Израелската стартираща компания Asterra е подала патент за използване на радарни данни от сателити за идентифициране на находища на литий.

Патентът се основава на обширни полеви тестове за валидиране, както и на изследванията за намиране на вода на Марс.

"Разширяването към минното дело е естествено развитие на нашата способност да използваме AI анализи за наблюдение на почвената влага под земята", коментира Ели Перетс, главен изпълнителен директор на Asterra, добавяйки, че това ще помогне за реализиране на основната мисия на компанията - "да станем очите на човечеството за опазване на околната среда."

Алгоритмите за изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (ML) на Asterra извличат сигнал за концентрацията на литий под земята от система за наблюдение от типа PolSAR (Polarimetry Synthetic Aperture Radar) и могат да определят с голяма точност места с високо съдържание. Пример за подобен източник е сателитът Radasat на Европейската космическа агенция, която предлага безплатен достъп до данни за изследвания и разработки. По този начин технологията дава възможност залежите да бъдат откривани, преди организациите да инвестират милиони в скъпи проучвания и интензивен труд, които често водят не само до унищожаване на околната среда, но и до граждански конфликти.

Базираната на PolSAR технология на Asterra вече се използва за откриване на подводни течове във водоснабдителната индустрия и също така предоставя данни за влажността на почвата при различни минни операции. Тъй като точността ѝ не зависи от метеорологичните условия, времето от денонощието и може да прониква през препятствията, включително през настилка, дървета и почва, тя все по-често се използва и за наблюдение на земните пластове.

Силата на лития

Сегашната посока на развитие на платформата обаче може да се окаже най-важната от всички. Това се потвърждава от Националния план за литиеви батерии на Министерството на енергетиката на САЩ, публикуван наскоро. Той превръща в приоритет снабдяването на страната с литий до 2030 г., тъй като този алкален метал често не е наличен в достатъчно количество, за да отговори на нуждите на индустриите.

Литият например е ключов за производството на батерии за електромобили, а оттам снабдяването с него е ключово за всяка компания на автомобилния пазар.

"Литият е чудодейният метал, който стои в основата на глобалното желание за преминаване към по-чиста енергия с намалени въглеродни емисии, но търсенето далеч надвишава предлагането. Това причинява почти 500% увеличение на цените и вреди на усилията за спиране на глобалното затопляне, обясняват от израелския стартъп. Глобалното търсене на литий е неспирно, а кризата с доставките е значителна. Сега Asterra може да помогне на компаниите да добиват литий по много по-ефективен начин."

Израелската стартираща компания Asterra е подала патент за използване на радарни данни от сателити за идентифициране на находища на литий.

Патентът се основава на обширни полеви тестове за валидиране, както и на изследванията за намиране на вода на Марс.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото

Digitalk Conference: Изкуствен интелект

Digitalk Conference: Изкуствен интелект

  • 0
  • 176
3.3 млрд. устройства ще търгуват едно с друго до 2030 г.

3.3 млрд. устройства ще търгуват едно с друго до 2030 г.

  • 0
  • 185

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК