АгроВар

Digitalk&A1 Awards '23: Система с AI подобрява здравето на почвата

"АгроВар" анализира огромно количество фактори, за да даде индивидуални препоръки за всяко поле

Александър Главчев

АгроВар


"АгроВар" (AgroVar) е млада компания, която изгражда софтуер с AI невронна мрежа, анализиращ над 2 000 000 информационни точки, свързани с климатична информация, почвени анализи и агрономически данни, специфични за всяко поле във всяко от стопанствата, в които работи. Основана е през 2021 г. от Борис Коев и Константин Харалампиев.

ВИЗИТКА НА ИТ ПРОЕКТА

Име на проекта: Agrovar AI Cover Crops tool

Възложител и изпълнител: "АгроВар СС" ООД

Дата на започване/дата на приключване: 1.09.2021/

Проектът е кандидат в конкурса Digitalk&A1 Awards

Категория: Стартъп

Решението използва т.нар. концепция decision farming, която е обвързана с обработката на данни. "Помагаме на земеделците да вземат правилните и устойчиви решения за бъдещето на полетата и стопанствата си", разказа наскоро за Digitalk Константин Харалампиев. Концепцията надгражда т.нар. прецизно земеделие (precision farming), което е свързано със събирането на данни.

Предизвикателството

Конвенционалното земеделие е изключително натоварващо за почвените екосистеми и климата поради сериозният въглероден отпечатък на минералните торове и използването на стандартните плугове за оран и подготовка на почвата. Също така, сравнено с регенеративното земеделие, то излиза доста по-скъпо за земеделците, а резултатите все по-често не са по-добри.

Доста от земеделците, които искат да преминат към регенеративно земеделие, имат достъп до много обща информация за практиките, които трябва да започнат да прилагат, но не и за индивидуалния процес, който е подходящ за техните почви и микроклимат. Друг проблем според Харалампиев е липсата на адекватно подготвени кадри (агрономи), който да могат да анализират цялата достъпна информация и да помогнат на земеделците да направят правилните решения в правилното време, за да не рискуват рязко намаление на добивите.

Всичко това кара много земеделци да се страхуват от преминаването към регенеративно земеделие, дори и да искат и дори да осъзнават потенциала на този начин на работа. "Нашият софтуер може да спести до над 100 работни часа на обучен консултант специалист, като може да направи анализирането на информацията за секунди", подчертава съоснователят на стартъпа.

Решението

Според създателите на "АгроВар" техният софтуер е единствената AI базирана платформа, която анализира такова голямо количество агрономическа информация, за да даде индивидуален контекст с фокус към регенеративното земеделие и в частност за покривни култури.

Първото, което се прави, е анализ на данните, след което софтуерът идентифицира почвени дефицити и най-належащите проблеми, които трябва да се засегнат. Системата дава препоръки за покривни култури за зелено торене и други регенеративни практики, които да таргетират специфичните проблеми по естествен начин с намалено или без използване на минерални торове и препарати и намалени обработки.

"В разработката на системите за оценяване на факторите сме анализирали над 600 научни труда за климат, почвено здраве и физиология на растенията", обяснява Харалампиев.

Технологията

В днешно време хардуерните технологии в земеделието са изключително развити и предоставят възможност не само за оптимизиране на работните процеси, но и за събиране на голямо количество агрономическа информация. Тази информация обаче трудно би била сложена в индивидуален контекст без правилен анализ на всички променливи фактори, свързани с едно стопанство или едно поле.

"Практическият ни опит заедно с анализирането на над 1000 научни труда в областта на почвеното здраве, макро- и микроклиматични особености, фитопатология и растителна защита, както и многото тестове на полетата, които направихме, ни помогнаха да създадем AI алгоритмите, които постоянно се обучават от информацията, която им предоставяме", обясняват от фирмата. "Това ни позволява в реално време да получаваме известия за определени климатични ивенти, които могат да имат ефект върху посевите, да следим развитието на покривните култури и чрез сателитна информация да даваме обратна връзка за това доколко препоръките ни са осъществени на полето и доколко външни фактори са имали влияние върху резултата."

С колкото повече стопанства започваме да работи AgroVar и колкото повече информация захранва системата, толкова по-добри и оптимизирани се очаква да стават препоръките и съответно резултатите на стопанствата.

Клиентите

"През 2022 г. успяхме да тестваме софтуера в 5 стопанства с обща обработваема площ над 50 000 декара, препоръчаните миксове от култури бяха засети и не сме установили проблеми с несъвместимост с климат или почвени условия", отчита екипът на фирмата.

От там допълват, че имат реализирани приходи от продажба на семена за покривни култури и почвени анализи. За свои основни клиенти посочват зърнопроизводителите. Причината е, че в техните земи ефектите на интензивното конвенционално земеделие са оставили най-тежки последствия. Сред клиентите са и такива с овощни градини и зеленчукопроизводители. Комуникацията с тях става както директно, така и чрез местни земеделски асоциации.

"Целите на проекта са да помогнем на повече земеделци да вземат правилните решения, специфични за техните стопанства, при преминаването към регенеративно земеделие, тъй като земеделието не е One size fits all", обяснява още Харалампиев. "По този начин ще се намали драстично натискът върху околната среда, почвените екосистеми и ще се увеличи пряко качеството на продукцията, която произвеждат, поради намаленото използване на торове и химични продукти."

Бъдещето

Цялостното въздействие на проекта е изключително позитивно и е в линия с приетите регулации и политики на ЕС, свързани със Зелената сделка. Регенеративното земеделие тепърва ще става все по-сериозен предмет на дискусии на местно ниво. Потенциалът за развитие е глобален, като стартъпът вече работи върху потенциални интеграции с няколко световни платформи за управление на ферми. Обсъжда се и партньорство със земеделска асоциация в Унгария, което може да се превърне в първи пазар за решението извън България.

Занапред от "АгроВар" очакват една от най-иновативните страни на софтуера да бъде получаването и валидирането на данни директно от фермерите, за определени събития, които са засечени от климатичните и сателитни източници. Валидирането на тези данни ще носи допълнителни ползи и спестявания от услуги за земеделците в платформата.

Едни от главните предизвикателства обаче продължават да са свързани със законите за ползване на земи в България, които позволяват кратки договорни отношения (едногодишни договори). Много земеделци се страхуват да започнат да прилагат регенеративни практики на полета, които не е сигурно, че те ще обработват през следващите години. Според фирмата е нужда от по-адекватна политика по отношение на тези въпроси.

"Земеделието е индустрия, без която не можем", подчертава в заключение съоснователят на "АгроВар" Константин Харалампиев. "Тя е особено важна за България и като държава имаме потенциала да бъдем лидер в регенеративното земеделие и секвестирането на въглерод, като само от земеделие имаме потенциал тотално да компенсираме целия въглероден отпечатък на цялата транспортна индустрия на България. Пътят към регенеративното земеделие за всеки фермер може да е дълъг, но с правилните инструменти и насоки би бил доста плавен и резултатът ще е едно земеделие устойчиво на климатичните промени, икономическите фактори, произвеждащо качествена и чиста продукция и щадящо околната среда. Звучи утопично, но всъщност е постижимо. Започва се с фокус върху почвата и затова и нашият фокус е точно почвеното здраве."

"АгроВар" (AgroVar) е млада компания, която изгражда софтуер с AI невронна мрежа, анализиращ над 2 000 000 информационни точки, свързани с климатична информация, почвени анализи и агрономически данни, специфични за всяко поле във всяко от стопанствата, в които работи. Основана е през 2021 г. от Борис Коев и Константин Харалампиев.

ВИЗИТКА НА ИТ ПРОЕКТА

Име на проекта: Agrovar AI Cover Crops tool

Възложител и изпълнител: "АгроВар СС" ООД

Дата на започване/дата на приключване: 1.09.2021/

Проектът е кандидат в конкурса Digitalk&A1 Awards

Категория: Стартъп

Най-новото


Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

  • 0
Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

  • 0


Кои са новите функционалности на чатбота Bard

Кои са новите функционалности на чатбота Bard

  • 0

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

  • 0

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК