Специално издание

Digitalk Report | Digitalk&A1 Awards Победителите

Март 2023

Digitalk Report | Digitalk&A1 Awards Победителите

Март 2023

PDF

Shutterstock

Дигиталната трансформация е основна цел на проектите в производствения сектор

Дигитални близнаци, прогнозна поддръжка на машини и ERP системи с изкуствен интелект подпомагат прехода в българската индустрия

Владимир Владков
72583 прочитания

Shutterstock


През последната година производствените предприятия се сблъскаха с нарастващ натиск от скачащите цени на суровини, енергия и работната сила, като това се случи в момент, в който отшумяващата пандемия от COVID-19 доведе до повече поръчки и клиенти от различни индустрии. В тази бързопроменяща се среда предприятията са задължени да оперират по нов, по-гъвкав начин, подсигурявайки доставките си и поддържайки достатъчно квалифицирана работна сила. По този начин те не само успяват да реагират на пазарните промени и търсенето на нови изделия, но и внедрявайки нови технологии, гарантират по-ефективна и печеливша работа на скъпоструващото оборудване.

Digitalk Report | Digitalk&A1 Awards Победителите

Докладът може да бъде свободно изтеглен в PDF тук

Именно затова производствените предприятия нямат друга алтернатива, освен да продължат и да разширят своите програми за цифрова трансформация. Това важи както за машиностроителните и автомобилните компании, така и за производството на храна и дори за земеделските стопанства.

Големите проекти с дълъг период на възвращаемост на инвестициите не са подходящи в настоящата макроикономическа среда. Производителите трябва да подобрят или поддържат текущия бизнес ред чрез бързи печалби, които решават непосредствени предизвикателства и болезнени точки, а доставчиците искат да гарантират, че доставят същата стойност на клиента. Бизнес моделите, ориентирани към софтуера и услугите, отразяват тази ориентация заради способността им да се съобразяват с клиентското и пазарното търсене. Затова проекти, които предоставят бързо добавена стойност като намаляване на бариерите пред научаването на новите методи или чрез облачно базирани инструменти за сътрудничество, са по-благоприятни.

Технологии като анализ на големи данни позволяват интеграция с различни алгоритми, а използване на дигитални близнаци позволява на производствените предприятия да вземат добре информирани решения. Именно подобни иновативни решения представят участниците от индустриалния сектор в тазгодишния конкурс Digtalk&A1 Awards. Сред тях са утвърдени производители като машиностроителната компания от Дряново "ВСК Кентавър", разчитаща на системи тип "Индустрия 4.0", "умната" фабрика за мебели "Ергодизайн", производителят на дограма "Профилинк", както и работещата в селското стопанство "Витагрейн" с няколко зърнобази в цялата страна. Всички те разчитат на български партньори, внедряващи модерни системи, включително с изкуствен интелект, на утвърдени международни доставчици.

Във "ВСК Кентавър" например решението за IoT автоматизира и оптимизира процеса по настройка на модерните машини с ЦПУ, като по този начин времето за престой на машините е намалено общо с 320 часа на дневна база. Това от своя страна е довело до 25% повишаване на продуктивността. В момента се изгражда "дигитален близнак" на цялата фабрика, като наличният минивариант ще бъде обогатен с повече информация посредством инсталираните IoT сензори и връзка с повече машини.

Същевременно "МОС Роботикс" разработва вътрешно решение, което ще използва събраната от фирмата огромна база с информация за над 1000 машини, произведени от .HOMAG Group и KUKA Robotics. Те са монтирани и използвани от нейни клиенти в България, като компанията е изградила цялостна система, базирана на изкуствен интелект, която осигурява прогнозна поддръжка на тези машини.

Индустриалният сектор отваря широко поле за действие и на стартиращи фирми, които разработват собствени решения. Стартъпът "АгроВар" е изградила собствен софтуер с невронна мрежа, използваща механизми с изкуствен интелект, който вече анализира над 2 милиона информационни точки. Неслучайно компанията бе отличена на редица конкурси, включително на тазгодишния Digitalk&A1 Awards. Тя получи и награда от конкурса за иновативно предприятие на фондация "Приложни изследвания и комуникации" в категория "Дигитална трансформация".

Внедрени иновативни системи

Автоматизирано производство на "ВСК Кентавър" с решение "Индустрия 4.0"

"ВСК Кентавър" разполага с широка гама металообработващи инструменти и екипировка, като заводът в град Дряново предлага цялостни решения за производствените процеси на редица български и международни фирми в областта на машиностроенето, включваща както стандартни, така и специални изделия. Над 90% от продукцията на компанията са предназначени за износ и се реализират в страните от Европа и САЩ. Фирмата е стратегически партньор за България на американската компания Kennametal.

В разширяване на машинния парк на завода са вложени над 70 млн. лева в прецизни и високопроизводителни машини и оборудване. От 2013 г. във "ВСК Кентавър - ИЗ Динамика" функционира ERP система Microsoft Dynamics NAV, с чиято помощ се осъществяват планиране на капацитета и оптимизиране натовареността на ресурсите. Системата обхваща цялостния производствен, търговски и счетоводен процес в предприятието, включително управлението и логистиката.

Проектът във "ВСК Кентавър", изпълнен от "Интерконсулт България", осъществява връзка между машини, сензори, ERP системата и хората, работещи в предприятието. Към момента са постигнати краткосрочните цели на проекта за намаляване на времето за престой на машините. Автоматизирането на информационни потоци и минимизирането на възможностите за грешно въвеждане на информация е постигнато чрез директна комуникация между CAD/CAM софтуера, измервателните станции, умните шкафове, ЦПУ и ERP системата. Процесът по планиране е оптимизиран посредством генериране на автоматизиран производствен план на база актуално състояние на инструменти, машини, поръчки, налични материали и оператори.

В момента стартират последващите фази на проекта, които включват разрастване на наличния "мини" дигитален близнак. Целта е информацията да служи за разработването на допълнителни модули за симулация на производството и намаляване на времето и разходите за производство на индивидуални компоненти и поръчки. Дигиталният близнак на фабриката ще улесни и следенето на "тесните места" в производството, както и работата на екипа по поддръжка, коментира Николай Кръстев, управител на "ВСК Кентавър".

Умната фабрика за мебели на "Ергодизайн"

Фабриката за мебели "Ергодизайн", която вече 25 години предлага продуктите си на българския пазар, стартира мащабен проект за дигитализация на процесите си. Фактори за това са значително увеличеният обем на работа и сложността на проектите, а в същото време недостигът на добре обучени кадри създава проблеми.

"Разработихме нов дигитален процес за поръчка на мебели по индивидуален проект, при който автоматично се приемат поръчки и се обработват данните. Целта на проекта бе да направим наистина съвременна "умна" дигитална фабрика, в която клиенти и търговци да могат сами да конфигурират елементи от мебелите и обзавеждането, а ние да обработваме данните и да генерираме поръчките в пъти по-бързо от преди", обяснява Симона Славова, маркетинг мениджър в "Ергодизайн".

В рамките на проекта за умна фабрика "Ергодизайн" автоматизира напълно машинния парк. Всеки детайл се етикетира предварително, а в баркода му се съдържа цялата информация за неговото производство. Роботизираните системи извършват рутинните и монотонни операции, а хората се фокусират върху по-висококвалифицирани и творчески задачи.

Умната фабрика за мебели съществено улеснява работата и повишава производителността на едновременно няколко звена в "Ергодизайн", но от нейните възможности се възползват и търговските партньори на компанията.

Софтуерът за мебели по индивидуално решение може да се използва от консултанти и проектанти при работата с крайния потребител. На момента се визуализира съответното обзавеждане, а това улеснява продажбата. По този начин клиентите могат да конструират мебели по свой вкус, а с визуализацията на проектите всеки може веднага да си представи това, което е поръчал.

Ефектът от реализираните решения е значителен. Преди изпълнението на проекта офисът е успявал да обработва по 50 поръчки на ден, а сега благодарение на облачно базирания софтуер обемът е достигнал до почти 200 поръчки на ден. Освен това след автоматизацията компанията успява да удвои броя на плочите, които товари, разтоварва и разкроява на ден. Техният брой се увеличава от 30 - 40 до над 100. Не на последно място, не повече от 10 минути вече са необходими от потвърждаването на една клиентска поръчка до влизането й в производството.

Чатбот с изкуствен интелект на "МОС Роботикс" помага прогнозната поддръжка на машините

Варненската компания "МОС Роботикс" е изградила цялостна система, стъпваща на изкуствен интелект, в областта на предиктивната поддръжка. Компанията е официален представител на HOMAG Group и KUKA Robotics за България и официален сервизен център за оборудването с тези марки. "Става въпрос за над 1000 машини, които се използват от компании в България", коментира Павел Димов, управител на "МОС Роботикс". Събраната огромна база с информация за машините на клиентите съдържа данни за всяка машина, списък с износващите се части, часовете, за които се износват, както и препоръки кога е подходящо да се подменят. Към това е добавена статистика на продажбите на всички резервни части у нас. Базата съдържа информация за България за последните 6 години, като в момента тече процес по добавяне на данните от Германия.

"Събираме информация от техниката онлайн, където ни позволи клиентът, анализираме я и превантивно създаваме "случаи" на хотлайна, ако виждаме, че има натрупване на грешки", коментира Павел Димов. "Ако предстои проблем с машината, виждаме какви са грешките, виждаме от какво биха били породени различни сценарии и какви са възможните решения. И се обаждаме на клиента, преди оборудването да се счупи", пояснява той.

Събраната информация е огромна и има нужда не просто от автоматизирана обработка, а и от намесата на изкуствен интелект за анализ. Алгоритъмът следи какво се поръчва, какво се препоръчва от производителите и прави проверки. Той дава предложения, които до момента не са били детайлно обсъждани от сервизните екипи с клиентите. Наскоро "МОС Роботикс" внедрява ERP система с помощта на Intelligent Systems, която да помогне за цялостното управление на ресурсите. След като данните са събрани и структурирани, варненската компания решава да пусне чатбот, който да улесни клиентите при искането на ценови оферти и правенето на поръчки. Чатбот функционалността е интегрирана за момента във Viber, като предстои да се добави и в други платформи. Това позволява на потребители в производството, които са в движение и нямат непрекъснато компютър пред себе си, да заявяват части.

Дигиталната трансформация в "Профилинк"

"Профилинк" започва своето пътешествие в дигиталната трансформация през 2019 г., когато решава да дигитализира и мащабира бизнеса си. До 2022 г. компанията успява да цифровизира бизнеса си, като работи паралелно по няколко направления.

"Профилинк" започва с бизнес процесите, като проектът по внедряване на ERP интегрира технологии за подобряване на ключовите аспекти на общите процеси. Компанията осъзнава, че e невъзможно да разчита на една система, тъй като по онова време се използват различни софтуери за различните части от бизнеса. Всички те трябва да се обединят в обща платформа, като "Профилинк" се спира на ERP решението SAP4Hana, което в голяма степен отговаря на нуждите на компанията, но не ги покрива 100%.

Паралелно "Профилинк" започва и трансформацията на бизнес модела, включващ интегриране на технологии за подобряване на индустрията, а именно разработване на вътрешна Manufacturing Execution System (MES). "Това е цялостна, динамична система от софтуер, която наблюдава, проследява, документира и контролира процеса на производство на продукцията от суровини до готови профили в реално време, разказва Теодор Линкин. Осигурявайки интеграцията със системата за планирането на ресурсите на предприятието (ERP) и системите за контрол на процесите, MES дава навременни и необходими данни, на база на които се взимат конкретни решения с цел по-голяма ефективност и оптимизация на производството."

"Профилинк" става част от четвъртата индустриална революция, след като въвежда автоматизация на производствения процес с подмяна на по-голяма част от оборудването си с умни машини и инсталира сензори на ключови места в производствения процес, които предават информация в реално време.

Като част от проекта e разработен и собствен хардуер за събиране на данни, който позволява интеграция с облачно пространство по всеки съществуващ протокол. "Профилинк" работи в тясно сътрудничество с Amazon Web Services и е бета-тестер на Amazon.

Инвестицията в проекта е над 10 милиона лева за общо 3 години работа. В резултат преразходът е намалял с 10%, а качеството се е повишило. Положителните ефекти включват още подобрено планиране на бизнеса, генериране на допълнителни инструменти за партньори в чужбина, редуциране на себестойността и оптимизация на производството.

"Витагрейн" следи в реално време зърнобазите си с надградена ERP система

"Витагрейн БГ", която от над 20 години търгува със зърнени и маслодайни култури, притежава модерни силозни съоръжения в Генерал Тошево и Свищов, както и плоски складове в с. Скалица, в ямболската община Тунджа. Доскоро компанията е използвала три различни софтуера за отделните дейности. С ERP система е проследявала доставките, фактурирането, задълженията и вземанията, друго специализирано приложение е помагало за измерване теглото на натоварените със зърно камиони и трети софтуер е използван за лабораторни анализи на доставената стока. Данните от последните две са били въвеждани ръчно в ERP системата. Работата с различни софтуери носи риск от грешки и разминавания във въведените в различните системи данни.

През 2022 г. "Витагрейн" в партньорство с Balkan Services реализира комплексен проект за надграждане на съществуващата ERP система, чрез който информацията за измереното зърно от кантарите в базите на компанията директно се свързва с лабораториите. Процесът е осъществен с две интеграции на ERP системата - едната с лабораторен уред, а другата - със софтуера на кантарите, вследствие на което служителите започват да работят само с един интегриран софтуер.

ERP системата е надградена спрямо актуалните нужди на компанията, така че служителите да разполагат с вярна информация в реално време. Целта е надграденият ERP софтуер да измерва камионите, да прави анализи на качеството на стоката и да предоставя многообразие от справки и възможности за различни сечения. При едната интеграция кантарите, които се намират по зърнобазите на "Витагрейн" в трите населени места, се свързват към ERP системата. По този начин компанията може да контролира целия процес по входящо и изходящо зърно. В резултат на другата интеграция в ERP системата на "Витагрейн" вече се съхраняват 37 показателя за зърното, а тези, които се получават от лабораторните уреди, се записват автоматично. По този начин компанията има възможност за подробни и навременни анализи на качеството по различни сечения - по доставчици, регион, реколта, зърнена култура и други, от които мениджмънтът има нужда.

Стартъпи в производствения сектор

AI системата на "АгроВар" подобрява здравето на почвата

"АгроВар" изгражда софтуер с базирана на изкуствен интелект невронна мрежа, който анализира над 2 милиона информационни точки, свързани с климатична информация, почвени анализи и агрономически данни, специфични за всяко поле във всяко от стопанствата, в които работи.

Решението използва т.нар. концепция Decision farming, която е обвързана с обработката на данни. "Помагаме на земеделците да вземат правилните и устойчиви решения за бъдещето на полетата и стопанствата си", обяснява Константин Харалампиев, съосновател на "АгроВар". Концепцията надгражда т.нар. прецизно земеделие, което е свързано със събирането на данни.

Много земеделци се страхуват от преминаване към регенеративно земеделие, дори да осъзнават потенциала на този начин на работа. "Нашият софтуер може да спести до над 100 работни часа на обучен консултант специалист, като може да направи анализирането на информацията за секунди", подчертава Харалампиев.

Според създателите на "АгроВар" Борис Коев и Константин Харалампиев техният софтуер е единствената AI базирана платформа, която анализира такова голямо количество агрономическа информация, за да даде индивидуален контекст с фокус към регенеративното земеделие и в частност за покривни култури.

След анализа на данните софтуерът идентифицира почвени дефицити и най-належащите проблеми, които трябва да се засегнат. Системата дава препоръки за покривни култури за зелено торене и други регенеративни практики, които да таргетират специфичните проблеми по естествен начин с намалено или без използване на минерални торове и препарати и намалени обработки.

"През 2022 г. успяхме да тестваме софтуера в 5 стопанства с обща обработваема площ над 50 000 декара, препоръчаните миксове от култури бяха засети и не сме установили проблеми с несъвместимост с климат или почвени условия", отчита екипът на фирмата. От там допълват, че имат реализирани приходи от продажба на семена за покривни култури и почвени анализи. За свои основни клиенти посочват зърнопроизводителите, тъй като в техните земи ефектите на интензивното конвенционално земеделие са оставили най-тежки последствия. Сред клиентите са и такива с овощни градини и зеленчукопроизводители.

The Smart Atelier създава персонализирани продукти с 3D печат

Новосъздадената малка семейна компания си е поставила сериозна цел да превзема пазара на произведени чрез 3D печат персонализирани продукти. Портфолиото на стартъпа наброява около 40 артикула - разнообразни аксесоари и функционални детайли, всеки от които може да бъде направен специално по изискванията на клиента. А клиентите са различни - от физически лица до компании, които поръчват неголям брой рекламни материали. "Запълваме нишата между ръчната изработка и масовото производство. Това по принцип е характерно за 3D принтирането", обяснява основателят Андрей Главчев.

За да се автоматизира процесът на изработка, в The Smart Atelier са разработили и внедрили собствен софтуер, чрез който се генерират процедурно продуктите. Системата използва различни решения, базирани на отворен код, и помага поръчките да се обработват по-бързо. "Имаме 30 - 40 продукта, всеки от които може да бъде персонализиран по абсолютно индивидуален начин - и като картинка, и като текст", обяснява предприемачът.

"В момента основният ни фокус е България. Целта ни е да се изградим и наложим като бранд, хората да започнат да ни разпознават и да наберем скорост, за да стъпим и на други пазари - първоначално в Румъния и Гърция, а по-късно и в САЩ - през други платформи", разказва Главчев. Компанията планира да прави все по-сложни продукти, както и да разшири продуктовото си портфолио до около стотина артикула. За целта ще трябва да бъдат наети още хора, които да обслужват клиентите и да следят за доставките. "В дългосрочен план имаме големи амбиции, свързани с изкуствения интелект. Като човек, който се е занимавал и в тази област, искам да направим още по-дълбока автоматизация. А защо и да не направим продуктовото си портфолио неограничено чрез изкуствен интелект", казва още Главчев.

През последната година производствените предприятия се сблъскаха с нарастващ натиск от скачащите цени на суровини, енергия и работната сила, като това се случи в момент, в който отшумяващата пандемия от COVID-19 доведе до повече поръчки и клиенти от различни индустрии. В тази бързопроменяща се среда предприятията са задължени да оперират по нов, по-гъвкав начин, подсигурявайки доставките си и поддържайки достатъчно квалифицирана работна сила. По този начин те не само успяват да реагират на пазарните промени и търсенето на нови изделия, но и внедрявайки нови технологии, гарантират по-ефективна и печеливша работа на скъпоструващото оборудване.

Digitalk Report | Digitalk&A1 Awards Победителите

Докладът може да бъде свободно изтеглен в PDF тук

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК