Pixabay.com
Alexandra_Koch

Италия задели 10 милиона евро за защита на работници от замяна с изкуствен интелект

Италия е на 18-о място в ЕС по индекса DESI и иска да навакса изоставането си

Владимир Владков
328 прочитания

Pixabay.com

© Alexandra_Koch


Общо 30 милиона евро ще задели италианският "Фонд за цифровата република" (Fondo per la Repubblica Digitale (FRD) за подобряване на уменията на безработните, както и за работещи в момента, чиято работна позиция може да стане излишна заради изкуствения интелект.

В единият търг 10 милиона евро ще бъдат вложени в повишаване на уменията на онези, чиито работни места са изложени на висок риск от замяна заради автоматизация и технологични иновации.

Останалите 20 милиона евро ще бъдат разпределени, за да помогнат на безработните и икономически неактивните хора да развият цифрови умения, които биха подобрили шансовете им за навлизане на пазара на труда, добавят от фонда.

Фондът, създаден от италианското правителство преди две години за стимулиране на цифровите умения на италианците, обяви, че парите ще бъдат отпуснати по два търга. Според данните на фонда в Италия 26 милиона души нямат основни цифрови умения. Това представлява 54% от италианското население на възраст между 16 и 74 години, докато средно за ЕС този дял е 46%. Италия е на 18-о място от 27 страни членки според Индекса на цифровата икономика и общество (DESI) на Европейската комисия. "Ниският дял на гражданите с дигитални умения е само върхът на айсберга на по-голямото изоставане, споделят от фонда. Разликата всъщност е по-голяма в компонентите на индекса DESI за умения за решаване на проблеми (69% в Италия срещу 79% в ЕС) и умения за информация и грамотност (71% в Италия срещу 80% в ЕС)", добавят от фонда.

Скорошно проучване на Университета в Тренто потвърждава, че през следващите 15 години делът на мъжете и жените работници с висок риск от технологична замяна ще бъде между 33% (7,12 милиона души) и 18% (3,87 милиона). Това включва професии, които могат да бъдат автоматизирани изцяло или само отделни задачи. В Италия професиите с висок риск от автоматизация включват различни сектори - транспорт и логистика, офис и административна поддръжка, производство, услуги и търговски сектор.

"Всичко това налага адаптирането на ноу-хау чрез действия за повишаване на квалификацията на работниците, с курсове за обучение по дигитални умения, за да изпълняват задълженията си в допълнение към инструментите, предоставени от технологичните иновации. Именно по тази причина търгът "В ход" насърчава развитието на цифрови умения на работници с работни места с висок риск от заменимост поради автоматизация и технологични иновации", добавят от фонда.

"Няма да можем да осъществим цифров преход, ако не сме в състояние да включим и подобрим целия човешки капитал. Няма дигитална революция без хора. Данните от индекса DESI ни говорят за страна, която трябва да продължи да расте по отношение на уменията. По тази причина Министерството за дигитална трансформация подкрепя тази важна инициатива, която има за цел именно да увеличи включването и обучението на най-уязвимите категории. Благодарение на двата нови търга от Фонда за цифровата република за общо 30 милиона евро инвестираме в бъдещето на работата и хората, насърчавайки развитието на основни умения, за да ускорим икономическия растеж на страната и да позволим на всеки да упражнява пълно цифрово гражданство", коментира Алесио Бути, заместник-секретар, отговарящ за технологичните иновации

Преди няколко седмици именно Италия забрани чатбота ChatGPT, като правителството накара разработчика OpenAI да коригира проблемите, посочени от италианската Комисия за защита на личните данни.

Общо 30 милиона евро ще задели италианският "Фонд за цифровата република" (Fondo per la Repubblica Digitale (FRD) за подобряване на уменията на безработните, както и за работещи в момента, чиято работна позиция може да стане излишна заради изкуствения интелект.

В единият търг 10 милиона евро ще бъдат вложени в повишаване на уменията на онези, чиито работни места са изложени на висок риск от замяна заради автоматизация и технологични иновации.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК