Филип Генов, F27: България е сред глобално водещите иновативни финтех пазари

Филип Генов, F27

Филип Генов, F27: България е сред глобално водещите иновативни финтех пазари

Александър Главчев
2408 прочитания

Филип Генов, F27


Филип Генов е съосновател и управляващ директор на компанията за дигитална трансформация F27, както и бизнес ангел и инвеститор в стартиращи компании на млади предприемачи. Банкер с над 20 години опит в инвестиционното и корпоративното банкиране. Пред Digitalk той разказва за тенденциите в областта на финансовите технологии, дигиталната трансформация на банките, криптовалутите.Г-н Генов, кои са основните тенденции при финансовите технологии и услуги, които наблюдавате в момента?

Основната тенденция е, че ще преповторим реториките и насоките от 2021, но със засилен интензитет.

Статията е част от рипорта "Банкирането като услуга" на Digitalk от 12/2021 г.
Цялото издание можете да намерите в дигиталната библиотека.

В рамките на усилията, които полагат финансовите институции и технологичните компании в България, бих изредил следните тенденции:

На първо място - мобилните финансови технологии, които ще навлизат все повече в ежедневния живот на клиентите. Добрите технологични новини най-накрая достигат и корпоративните клиенти, за които първите две банки ще пуснат иновативни мобилни системи за търговско финансиране в рамките още на първото полугодие на 2022 г. В това отношение България ще е отново сред глобално водещите иновативни финтех пазари.

На второ място - незабавните плащания, които направиха своя прощъпалник в страната през 2021, ще разширят своето присъствие и все повече клиенти ще започнат да усещат тяхното покритие и ползи. Важно е да кажем, че едно е незабавно плащане между клиенти на една платформа, съвсем друго - между клиенти на различни банки.

Съчетаният косвен ефект на тези две първи тенденции има потенциала да генерира над един процент допълнителен ръст към брутния ни вътрешен продукт и това е изключително силен индикатор за важността и ролята на финансовите технологии за възстановяването на икономиката ни.

На трето място - ще се случват неща, които няма да са директно видими за крайните клиенти, но ще донесат чувствително по-добро изживяване за тях.

"Над 40% от всички иновации в България се генерират от технологии, услуги и решения, които принадлежат към или са развити за финтех сектора."

Сред почти всички доставчици на финансови услуги текат ускорени процеси по оптимизация и дигитализация на бекофис процесите, а също и повишаване на дигиталната сигурност. Тук ефектите ще варират според конкретната организация, но разликите дори само между банките в клиентското преживяване ще са значими. Отново очаквам най-силните промени отново в сферата на финансовите услуги и финансирането на фирми. При индивидуалните клиенти няколко водещи международни доставчика вдигнаха летвата доста високо още през 2019 г.

В заключение бих добавил и две глобални тенденции, които ще започнат да се усещат и при нас, макар и с относително по-слаб ефект през новата година.

Едната е засилването на персонализираните финансови услуги и предложения, които и като съдържание, и като цена отразяват индивидуалните нужди и характеристики на клиентите. Другата е отвореното банкиране, на което администрацията на президента Байдън вдъхна нов живот в Америка. Големите американски технологични компании получиха едновременно зелена светлина и изключително силна мотивация да навлязат директно и с глобален ефект във финансовите услуги.

Каква е оценката ви за дигиталните трансформации на българските банки?

Дигиталната трансформация в сектора е много силна, ако следим анонсите и имиджовите послания.

Почти не виждам мениджър на голяма финансова институция, който да не е повторил по един или друг начин мантрата, че те вече са "технологична компания с банков/застрахователен лиценз". Доколко това е клише и доколко истина - може да се дебатира, но факт е, че излизането от зоната на комфорт е доста труден и дълъг процес, както е и факт, че държавата ни е силен длъжник на сектора. Огромна част, дори и от вътрешните процеси във финансовите институции, зависят от електронното ни управление, а също и от мотивиращото поведение на регулаторите.

Хубавото е, че и в двете посоки имаме много позитивни сигнали в последните седмици. Новият министър, отговарящ за електронното управление, е човек от сектора и поне аз съм силно обнадежден от първите му стъпки. Също така, след като Министерството на финансите започна първите дискусии през 2020 г. - и БНБ, и Комисията за финансов надзор отвориха поле за широки дискусии с технологичните компании, стартъпите и финансовите институции с цел ускоряване и облекчаване на иновациите и развитието на нови продукти, услуги и технологии.

Как гледате на криптовалутите в сегашния им вид? Какво е мястото им във финансовата сфера? Какви са свързаните с тях проблеми?

Извън ролята им на силен източник на екзалтирана спекула и бъдещи инвестиционни мечти криптовалутите в момента играят значима позитивна роля единствено и само за тези, които искат да избегнат контролите за произход на средства, пране на пари, избягване на данъци и контрол върху сенчести трансакции. В сегашния си вид те носят повече вреди във финансовата сфера, отколкото ползи. Ниските депозитни лихви, както и свръхрегулациите помпат интереса към тях и особено докато има глобален излишък на инвестиционни пари, аз смятам, че цените им ще се повишават, а също и свързаните с това проблеми по отношение на сенчестите им приложения и защита на неизкушените понци вложители. 100% от плащанията при трансакции, свързани с киберпрестъпления, стават с криптовалути, делът им при откупи за отвличания на хора и класически изнудвания също расте.

По-интересно е положението със задаващите се "истински" криптовалути като обявения такъв официален проект на Китай.

Откровено смятам, че оттам идва истинската заплаха за долара като глобална валута.

Какви са наблюденията ви за финтех сферата у нас? Кои са основните насоки, в които работят българските предприемачи? Как очаквате да се развива сферата на финансовите технологии през следващите години?

Финтех е една от сферите, за които ковид кризата, извън своята иначе тежка цена, донесе доста по-добри изгледи за развитие. Секторът традиционно е сред силните и със световно значение откъм качество на екипите и иновациите.

Над 40% от всички иновации в България се генерират от технологии, услуги и решения, които принадлежат към или са развити за финтех сектора.

Споменах вече за мобилните системи за търговско и трансакционно финансиране, където имаме глобално лидерство, така е и с дигиталната идентичност, мобилните портфейли и разплащания.

Българските компании продължават усилено да се развиват в тези сфери, споменатото по-горе започващо коопериране с регулаторите и държавните институции в сектора е изключително важно и всички се надяваме, че то ще донесе и по-голяма видимост за страната.

За сравнение - в една Литва, която е една от най-силните финтех дестинации в Европа и от години се саморекламира като Litechnia (вместо Lithuania), заетите програмисти в сектора са около 4 хиляди. В България имаме около 20 хиляди програмисти, които имат опит с финтех проекти и клиенти или директно работят в сектора. Очаквам българският финтех устойчиво да подпомага останалите индустрии, както и в примера в началото, да генерират допълнително още около 2% в рамките на следващите 3 години.

Филип Генов е съосновател и управляващ директор на компанията за дигитална трансформация F27, както и бизнес ангел и инвеститор в стартиращи компании на млади предприемачи. Банкер с над 20 години опит в инвестиционното и корпоративното банкиране. Пред Digitalk той разказва за тенденциите в областта на финансовите технологии, дигиталната трансформация на банките, криптовалутите.Г-н Генов, кои са основните тенденции при финансовите технологии и услуги, които наблюдавате в момента?

Основната тенденция е, че ще преповторим реториките и насоките от 2021, но със засилен интензитет.

Статията е част от рипорта "Банкирането като услуга" на Digitalk от 12/2021 г.
Цялото издание можете да намерите в дигиталната библиотека.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК