Intel даде пореден нов тласък на компютърните технологии и комуникациите между тях

Computerworld.bg
Computer World

Intel даде пореден нов тласък на компютърните технологии и комуникациите между тях

223 прочитания

Computerworld.bg

© Computer World


Стефан Станчев, Сан Франциско

Най-големият разработчик в света на компютърни процесори и чипсети, корпорацията Intel, и през тази години не изневери на традицията и показа най-новите си достижения на най-големия си форум за разработчици - IDF (Intel Developer Forum). Събитието се проведе в периода 10-13 септември в Сан Франциско, Калифорния, САЩ. На петнайсетото щатско издание на форума бяха показани както последните модели ултрабуци, “всичко в едно” настолни компютри, смартфони, таблети и сървъри, всички те базирани на платформи на Intel, така и технологичните новости в общуването човек-машина.

Тълпи от журналисти, анализатори и представители на компании-разработчици се бореха за места в залите с най-интригуващите презентации, между които бяха тези на процесорната микроархитектура Haswell, на новите Intel Atom чипове за смартфони и таблети, на тенденциите при системите за центровете за данни, както и на решенията за обработка на Big Data.

И тази година посещаемостта бе впечатляваща - на IDF 2012 присъстваха повече от 5 хил. човека. Близо 900 служители бяха ангажирани от страна на Intel (продуктови мениджъри, презентатори и др.) в организиране на събитието, а 180 технически сесии се проведоха по време на самия форум. За три дена близо 100 компании представиха своите Intel-базирани решения и бяха осъществени над 250 демонстрации.

Повсеместният компютинг - през 2020 година

В деня преди официалното откриване на форума футуристи от компанията, антрополози и научни фантасти очертаха някои от евентуалните тенденции през следващите 10 години.

“През 2020 г. компютрите ще бъдат повсеместни, а размерите на изчислителните системи ще бъдат изключително малки – каза Брайън Дейвид Джонсън, футурист в Intel. - Вече започнахме да мислим за новия вид на устройствата. Чиповете ще бъдат толкова малки, че ще станат почти невидими. В близко бъдеще ще можем да поставим компютър в масата, в ризата, в стола, дори в собственото си тяло. Ако сложим компютърно устройство в ризата, то това би било чудесна идея, но е важно да разберем с какво това може да ни помогне, да ни даде някакво улеснение или да ни помогне да бъдем по-здрави. Това е прагматичната страна на проектиране на бъдещето. В бъдеще компютърът ще се превърне в емоционално устройство, което ще разбира нашите чувства и ще отговори на нашите ментални потребности.”

Във връзка със смелия поглед напред, Джонсън цитира мисъл на Джъстин Ратнер, технически директор на Intel: „Науката и технологиите прогресираха до такава точка, в която достигнахме границите на нашето въображение“.

Джонсън смята, че домът на утрешния ден ще бъде в много по-голяма степен Интернет зависим, отколкото бихме могли да си представим днес. Според него до 2015 г. над 500 милиарда часа развлекателно мултимедийно съдържание ще бъдат достъпни онлайн през повече от 15 млрд. свързани с уеб устройства.

“За да се осъществи повсеместният компютинг, трябва да се преминат много препятствия – каза още Джонсън. - Трябва да се намали размерът на производствената технология, да се подобрят изолационните материали, да се намерят нови източници на енергия или да се създадат силициеви фотонни такива.

Ако мислите, че Big Data (Големите несистематизирани данни) са проблем днес, помислете колко проблеми ще има когато всичко, от вашата кафе машина до четката ви за зъби започнат да регистрират данни от вас, от самите себе си и от обкръжаващия ги свят.”

Брайън Дейвид Джонсън смята, че неговите прогнози за следващите 10 години ще се променят, защото светът се променя, и още по-важно, нашите желания и нужди ще се изменят също.

Intel промотира инструменти за междуплатформена разработка на приложения

По време на IDF 2012 Рене Джеймс, старши вицепрезидент и генерален мениджър на подразделението, занимаващо се със софтуер и услуги в Intel, разкри, че корпорацията е започнала активно да промотира различни инструменти за междуплатформена разработка (за iOS, Android, Windows и Tizen и др.) на приложения за последните поколения компютърни, таблетни, мобилни и сървърни процесори. Компанията също така е ангажирала хиляди разработчици да пишат драйвери за мобилни и вградени приложения.

Към това си начинание Intel обяви сайта Intel Developer Zone, на който ще се предоставят въпросните инструменти за разработчици. Той вече предлага ресурси, оптимизация и пазарни възможности за приложенията на сравнително добра цена, каза Рене Джеймс. Освен това Intel работи върху интегрирани облачни платформи за разработчици.

Internet of Things

За да се постигне мрежата от милиарди свързани интелигентни системи, което често е наричано Internet of Things (IoT), през 2015 година от Intel виждат изключителна възможност, която носи със себе си и множество ИТ предизвикателства.

За да улесни и ускори разгръщането на Internet of Things, Intel обяви своята Intel Intelligent Systems Framework. Тази проект представлява еволюиращ набор от интероперативни решения, разработени така, че да улесняват свързаността, управляемостта и сигурността на устройствата чрез един последователен и с възможности за надграждане модел.

В днешни дни процесът на разработване на взаимосвързани устройства включва използването на патентовани компоненти от различни производители. Често обаче липсват характеристики, необходими за предпазване и управление на мрежата от устройства, които се свързват едно с друго, както и с облака, генерирайки огромни количества данни. Този подход на развитие може да бъде времеемък и скъпоструващ за собствениците на системи, които трябва да отделят ресурси, за да разработят и валидират набор от хардуерни и софтуерни изисквания.

Intel Intelligent Systems Framework въвежда набор от „рецепти” за намаляване на времето за създаване на хардуерна и софтуерна интеграция за интелигентни системи. Рамката също така е насочена към фрагментацията на съвременния пазар чрез създаване на стандартизирана и отворена платформа за екосистемата, която активно разработва решения.

Комуникацията човек-машина

Едно от особено интригуващите неща по време на откриването на IDF бе софтуерът Dragon Assistant (в Beta версия засега) за гласово разпознаване, който е разработка на компанията Nuance. Той позволява директно взаимодействие на ултрабуци, които работят с гласови команди с потребителя. Демонстрация на тази технология направи Дейвид Пърлмутер, вицепрезидент и генерален мениджър на Intel Architecture Group, по време на откриването на IDF 2012 в Сан Франциско.

Тази функционалност ще позволи да се използват гласови команди за показване на карти, да се възпроизвежда музика, да се пазаруват продукти и да се пускат съобщения в социални мрежи, каза Пърлмутер. По този начин ще се спестят усилията да се пише или да се клика по потребителския интерфейс, за да се извършат същите функции.

Самата технология е много подобна на приложението Siri на iPhone. Според Пърлмутер Dragon Assistant софтуерът ще може да разпознава различни акценти в рамките на година. Чиповете на Intel за ултрабуците са вече подобрени така, че да могат да работят с тази функция. Един от тези преносими компютри е моделът Dell XPS13, който се очаква да бъде обявен официално през Q4'12, а в продажба в САЩ той може да се очаква през първото тримесечие на 2013 година.

Пърлмутер смята, че персоналното компютърно изживяване се променя към такова, което е базирано на компютърни технологии от ново поколение, при които устройствата ще се сдобият с подобни на човешките сетива, за да долавят намеренията на потребителите.

По време на IDF 2012 бе демонстриран и продуктът Creative Interactive Gesture Camera. Това е интерактивна камера на Creative, която се поставя върху монитора и проследява движенията на потребителите и гласа му. По този начин могат да се играят различни интерактивни игри например.

Пърлмутер покани общността на разработчиците да работи с Intel за навлизането на следващата вълна от възприемчиви възможности на компютърните технологии на Intel Core-базираните платформи с пускането на пазара на Perceptual Computing Software Development Kit (SDK) – пакет за разработка на решения за работа с компютър чрез възприятия. Пакетът, който е планирано да бъде разпространен в началото на следващото тримесечие, ще позволи на хардуерните и софтуерни разработчици да създадат жестово взаимодействие, лицево и гласово разпознаване и аугментирана реалност за базирани на съществуващите и бъдещи процесори Core i за ултрабуци и персонални компютри.

Бъдещето принадлежи на HTML5

По време на форума бе обявено, че Intel ще продължава aктивно да стимулира писането на приложения на технологията HTML5, която работи на различни платформи, включително и в облачни среди. HTML5 може да намали цената за разработка, което би се приело много добре от потребителите, смята Джеймс.

По време на сесията бе демонстрирано как HTML5 прави по-лесно споделянето на данни между различните устройства. Един от примерите е приложението Digital Mementos и прилежащите му гео съобщения (Geo Messages). DigitalMementos предлага картографски софтуер, който дава възможност на потребителите да изпращат съобщения между устройства, които са разположени в различни точки в даден град.

Определено върху HTML5 има още доста да се работи, но със сигурност тази технология ще задоволи нуждите на потребителите, каза още Рене Джеймс. Интересна демонстрация в тази връзка бе направена по време на основната сесия от втория ден. Две деца показаха електронен интерактивен учебник за учене на китайски език, който е разработен базата на HTML5. Според тях процесът на обучение на този език е бил много приятен, лесен и ползотворен.

Според данни на Vision Mobile, цитирани от Рене Джеймс по време на IDF 2012, средно приходите на месец от едно приложение са между $1200-$3900, 33% от всички приложения носят на своите разработчици приходи между $100 и $500 за същия период от време, а 63% от всички приложения осигуряват по-малко от $5 хил. на месец на своите създатели. Пак според изследване на Vision Mobile, 76% от потребителите спират да използват дадено приложение три месеца след като са го изтеглили, а около 50 на сто от всички разходи за приложения са свързани с маркетинг.

Рене Джеймс разкри, че 40% от разработчиците на приложения използват HTML5, а други 40% планират да използват тази технология.

Social Protection от McAfee

Друго вълнуващо представяне на IDF 2012 бе това на софтуерния продукт Social Protection на компанията McAfee (придобита от Intel през 2011 година), чиято бета версия бе представена в края на август тази година. Той е всъщност разширение за Firefox и IE, което позволява на потребителите да замъгляват снимките си във Facebook. Актуалната снимка всъщност е видима за приятелите в социалната мрежа, които обаче също са инсталирали това разширение.

Social Protection също така блокира изтеглянето и споделянето на Facebook снимки, както и това да им се прави скрийншот копия от трети страни. Освен това разширението за Firefox включва софтуер за разпознаване на лица, който сканира Facebook и изпраща съобщение на потребителя, ако не е етикирал снимките, които е качил в социалната мрежа.

Продуктът Social Protection на McAfee е като презерватив за дигиталния ви живот, каза с усмивка представител на Intel.

Софтуерът работи върху Windows 7 Home Premium Edition или по-висока версия и на Firefox 8.0/IE 8.0 или по-висока версия.

Предизвикателството Transparent Computing

В основния панел от третия ден от събитието Рене Джеймс загатна и за прозрачната работа с компютърните технологии (Transparent Computing), която според Intel задава следващата ера в развитието на компютърните технологии. Трите ключови елемента на тези технологии са междуплатформен програмен език, гъвкава облачна среда и сериозно ниво на сигурност.

Реализацията на тази концепция е възможна само при наличието на “отворена” екосистема, където разработчиците могат да пишат код, който ще работи върху различни среди и устройства, подчерта Джеймс. Този подход ще намали финансовите и техническите компромиси, които разработчиците правят днес.

"С прозрачната работа с компютърни технологии софтуерните разработчици вече не трябва да избират една среда спрямо друга, за да запазят рентабилността и да продължават да създават иновации - каза Рене Джеймс. - Потребителите и компаниите са изправени пред предизвикателството на множество прекрасни, но често несъвместими устройства и среди, които са на разположение днес. Не става дума само за мобилността, облака или компютрите. Това, което наистина има значение, е когато всички тези елементи се съберат в прозрачно междуплатформено потребителско изживяване, което обхваща среда и хардуерни архитектури. Разработчиците, които възприемат тази реалност, ще останат адекватни на пазара”.

В очакване на четвърто поколение Core i процесори

На IDF 2012 Пърлмутер очерта как нискоенергийните процесори на компанията, стартиращи от следващата година с 4-тото поколение Intel Core i фамилията, ще поставят нов стандарт за изживяванията чрез мобилните компютърни технологии, иновативни трансформъри (преносими компютри , преобразуващи се в таблети) и таблетни дизайни.

Пърлмутер заяви, че Intel намалява енергопотреблението в период на покой в очакваното 4-то поколение Intel Core i процесори, базирани на следващото поколение Haswell микроархитектура, с повече от 20 пъти в сравнение с второто поколение, осигурявайки повишена производителност и бързодействие. Той също така заяви, че Intel ще добави нова линия от дори по-нискоенергийни чипове, базирани на същата микроархитектура към своята продуктова карта, стартираща през 2013 година.

Тези анонси ще подчертаят фокуса на компанията към агресивно намаляване на нивата на енергийна консумация, за да осигурят по-дълъг живот на батерията и вълна от нови по-мобилни дизайни, като едновременно с това предоставят постоянно развиваща се процесорна, графична и медийна производителност.

Haswell микроархитектурата е разработена с идеята да се използва както в мобилни устройства, така и в сървъри и изчислителни системи (HCP). Haswell ще предлага подобрени графични възможности и мощност, като същевременно е намалена енергийната консумация спрямо настоящото (трето) поколение Core i процесори, каза още Пърлмутер.

По време на откриването той акцентира върху фокуса на Intel върху мобилността. Именно мобилните устройства, социалните медии и услугите са основната движеща сила в разрастването на центровете за данни, обясни той.

Intel захранва спектъра от мобилни изживявания и трансформиращи се дизайни

Откакто Intel създаде и инвестира в ултрабук екосистемата през изминалата година, наблюдаваме доста иновации в персоналните компютърни технологии. Повече от 140 различни ултрабук дизайни са в процес на разработка, част от които ще са с трансформиращ се дизайн и базирани на Core i процесори от трето поколение.

Когато 22-нанометровите чипове от 4-то поколение Intel Core i бъдат интегрирани в ултрабуци и други персонални компютри през 2013 година, то те ще донесат със себе си поддръжка за HD графика, нови инструкции за по-бързо криптиране и производителност, нови хардуерно-базирани инструменти за сигурност и нискоенергийни процесорни подсъстояния, за да се осигури по-дълъг живот на батерията.

За да се стимулират в още по-голяма степен иновациите при мобилните компютърни технологии, новите нискоенергийни чипове на Intel, базирани на Haswell микроархитектурата, ще разширят продуктова карта на компанията в сферата на мобилността, първоначално работещи на 10 вата, за да позволят създаването на по-тънки, по-леки ултрабук модели, трансформиращи се и таблетни дизайни с по-висока производителност и по-дълъг живот на батерията.

Следващото поколение Intel Atom процесори (с кодовото наименование “Clover Trail”), което се очаква скоро, е нова система върху чип (SoC) архитектура, създадена специално за Windows 8 ОС. Базирани на 32-нанометровата процесорна технология на Intel, тези процесори ще захранват по-леките таблетни и трансформиращи се дизайни, като ще предоставят дълъг живот на батерията и always-on технология в тънък дизайн.

Пърлмутер също така акцентира върху предимствата на базиранитеWindows 8 устройства, отбелязвайки, че Intel Atom- и Intel Core i-базираните таблети и трансформиращи се устройства ще имат набор от нови характеристики като подобрени мултимедийни възможности, вградена сигурност и поддръжка за набора на приложения, написани за Intel процесори.

Ние вярваме, че Windows 8, опериращ с Intel архитектура, ще доставя най-доброто изживяване, производителност и съвместимост на всички компютърни платформи, добави Пърлмутер.

WiGi

На IDF 2012 Intel демонстрира и нова безжична технология, която обещава да замени всички кабели под бюрото на потребителя. Наречена WiGig, технологията се разработва от 2009 г. и целта й е да замени кабелите, ползвайки висококапацитетна високочестотна безжична система за данни.

Али Садри, президент на WiGig Alliance и директор технологии в милиметровия обхват в Intel, казва: „От създаването на съюза WiGig през 2009 г. ние винаги сме имали визията, че трябва да разработим безжична технология с много висока пропускателна способност, която да е способна да прави доста повече неща от WiFi."

WiGig работи в честотния обхват около 60GHz – честотите са значително по-високи от тези на днешните WiFi и са подходящи само за късообхватни комуникации, но са силно чувствителни към смущения или блокиране на дълги разстояния, така че едва ли ще работи между отделни стаи в офисите или в къщите.

WiGig е близо до стандартизиране, като WiGig Alliance планира да започне сертифицираща програма в средата на 2013 г.

"Да се надяваме, както споменах, че веднага след сертифицирането в средата на следващата година ще виждаме все повече устройства на пазара", казва Али Садри.

Intel работи по удължаване живота на батериите в мобилните устройства

Intel показа и технологии от бъдещето, които са проектирани да подобрят работата с изчислителна техника чрез удължаване на живота на батериите в мобилните PC-та, правейки устройствата по-малки и осигурявайки винаги включени комуникации.

В речта си на тема „Vintage Tomorrows" с поглед към бъдещите технологии главният технологичен директор на Intel Джъстин Ратнър представи мрежови и комуникационни технологии, които биха подобрили живота на батерията в PC-та, таблети и смартфони. Хората искат техните устройства да са винаги достъпни и в „будно" състояние, но комуникациите могат да намалят значително живота на батерията, каза още Ратнър.

Intel е интегрирала комуникационни радиофункции вътре в процесорите и работи върху комуникационен чип, който може интелигентно да оценява пакетите с данни, за да гарантира, че само подходящи данни се доставят до устройствата. Технологиите намаляват натоварването върху CPU, което на свой ред подобрява живота на батерията при активна употреба и в периоди на бездействие.

Едно от предимствата, представени на конференцията, се казва Spring Meadow, мрежов чип, който оценява пакетите с данни, изпратени към активно PC. След тази оценка важните пакети се пращат на компютъра, докато безполезните се изтриват. Обработката на пакетите с данни се прехвърля към комуникационния чип, разтоварвайки CPU чипа.

Комуникационният чип би спестил половината енергия, потребявана от процесора, каза Чарли Тай, главен инженер в Intel Labs. Тази технология би била полезна при по-големи потоци от данни от облака към мобилните устройства.

„Това все още е прототип, но го подобряваме всеки ден", каза Тай.

Новата технология е усъвършенстване на технология на Intel, наречена SmartConnect, която вече е налична в днешните ултрабуци. Подобно на смартфоните и таблетите, SmartConnect запазва важните съобщения от социалните мрежи и електронни писма, дори когато ултрабукът е в режим на бездействие. Spring Meadow е доработка, която се ползва, когато ултрабуците се ползват активно и потокът от данни е много по-тежък, допълва Тай.

Intel показа и чип с кодово име Rosepoint, който интегрира Wi-Fi радио в чип Atom. Чипът има две нискоенергийни ядра Atom, интегрирано Wi-Fi радио и DDR3 памет, както и входно/изходни (I/O) PCI-Express интерфейси. По-високото ниво на интеграция намалява броя на чиповете и позволява създаването на по-малки и по-ефективни в енергийно отношение устройства.

Intel придоби 3G/4G модемна технология, когато приключи поглъщането нa стойност $1,4 млрд. на Infineon Wireless. Компанията поддържа намерението си, че иска да интегрира комуникационните радиофункции в своите нискоенергийни чипове Atom, които се ползват в таблети, смартфони и нетбуци.

Компанията прави проучвания, чрез които да успее да вмъкне цифровото радио в бъдещи чипове, премахвайки аналоговото радио, ползвано за комуникации. Цифровото радио ще намали смущенията върху сигнала в чиповете, което ще улесни интеграцията на CPU и модеми в единичен чип.

Учените подхождат към развитието на цифровото радио като към математически проблем, каза Йоргос Паласкас, лидер на екипа от изследователи в лабораторията по интеграция на радиото към Intel Labs.

Стефан Станчев, Сан Франциско

Най-големият разработчик в света на компютърни процесори и чипсети, корпорацията Intel, и през тази години не изневери на традицията и показа най-новите си достижения на най-големия си форум за разработчици - IDF (Intel Developer Forum). Събитието се проведе в периода 10-13 септември в Сан Франциско, Калифорния, САЩ. На петнайсетото щатско издание на форума бяха показани както последните модели ултрабуци, “всичко в едно” настолни компютри, смартфони, таблети и сървъри, всички те базирани на платформи на Intel, така и технологичните новости в общуването човек-машина.

Тълпи от журналисти, анализатори и представители на компании-разработчици се бореха за места в залите с най-интригуващите презентации, между които бяха тези на процесорната микроархитектура Haswell, на новите Intel Atom чипове за смартфони и таблети, на тенденциите при системите за центровете за данни, както и на решенията за обработка на Big Data.

И тази година посещаемостта бе впечатляваща - на IDF 2012 присъстваха повече от 5 хил. човека. Близо 900 служители бяха ангажирани от страна на Intel (продуктови мениджъри, презентатори и др.) в организиране на събитието, а 180 технически сесии се проведоха по време на самия форум. За три дена близо 100 компании представиха своите Intel-базирани решения и бяха осъществени над 250 демонстрации.

Повсеместният компютинг - през 2020 година

В деня преди официалното откриване на форума футуристи от компанията, антрополози и научни фантасти очертаха някои от евентуалните тенденции през следващите 10 години.

“През 2020 г. компютрите ще бъдат повсеместни, а размерите на изчислителните системи ще бъдат изключително малки – каза Брайън Дейвид Джонсън, футурист в Intel. - Вече започнахме да мислим за новия вид на устройствата. Чиповете ще бъдат толкова малки, че ще станат почти невидими. В близко бъдеще ще можем да поставим компютър в масата, в ризата, в стола, дори в собственото си тяло. Ако сложим компютърно устройство в ризата, то това би било чудесна идея, но е важно да разберем с какво това може да ни помогне, да ни даде някакво улеснение или да ни помогне да бъдем по-здрави. Това е прагматичната страна на проектиране на бъдещето. В бъдеще компютърът ще се превърне в емоционално устройство, което ще разбира нашите чувства и ще отговори на нашите ментални потребности.”

Във връзка със смелия поглед напред, Джонсън цитира мисъл на Джъстин Ратнер, технически директор на Intel: „Науката и технологиите прогресираха до такава точка, в която достигнахме границите на нашето въображение“.

Джонсън смята, че домът на утрешния ден ще бъде в много по-голяма степен Интернет зависим, отколкото бихме могли да си представим днес. Според него до 2015 г. над 500 милиарда часа развлекателно мултимедийно съдържание ще бъдат достъпни онлайн през повече от 15 млрд. свързани с уеб устройства.

“За да се осъществи повсеместният компютинг, трябва да се преминат много препятствия – каза още Джонсън. - Трябва да се намали размерът на производствената технология, да се подобрят изолационните материали, да се намерят нови източници на енергия или да се създадат силициеви фотонни такива.

Ако мислите, че Big Data (Големите несистематизирани данни) са проблем днес, помислете колко проблеми ще има когато всичко, от вашата кафе машина до четката ви за зъби започнат да регистрират данни от вас, от самите себе си и от обкръжаващия ги свят.”

Брайън Дейвид Джонсън смята, че неговите прогнози за следващите 10 години ще се променят, защото светът се променя, и още по-важно, нашите желания и нужди ще се изменят също.

Intel промотира инструменти за междуплатформена разработка на приложения

По време на IDF 2012 Рене Джеймс, старши вицепрезидент и генерален мениджър на подразделението, занимаващо се със софтуер и услуги в Intel, разкри, че корпорацията е започнала активно да промотира различни инструменти за междуплатформена разработка (за iOS, Android, Windows и Tizen и др.) на приложения за последните поколения компютърни, таблетни, мобилни и сървърни процесори. Компанията също така е ангажирала хиляди разработчици да пишат драйвери за мобилни и вградени приложения.

Към това си начинание Intel обяви сайта Intel Developer Zone, на който ще се предоставят въпросните инструменти за разработчици. Той вече предлага ресурси, оптимизация и пазарни възможности за приложенията на сравнително добра цена, каза Рене Джеймс. Освен това Intel работи върху интегрирани облачни платформи за разработчици.

Internet of Things

За да се постигне мрежата от милиарди свързани интелигентни системи, което често е наричано Internet of Things (IoT), през 2015 година от Intel виждат изключителна възможност, която носи със себе си и множество ИТ предизвикателства.

За да улесни и ускори разгръщането на Internet of Things, Intel обяви своята Intel Intelligent Systems Framework. Тази проект представлява еволюиращ набор от интероперативни решения, разработени така, че да улесняват свързаността, управляемостта и сигурността на устройствата чрез един последователен и с възможности за надграждане модел.

Най-новото
"Алтерко" ще разработва персонализиран Shelly чип

"Алтерко" ще разработва персонализиран Shelly чип

  • 0
  • 80


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК