В светлините на виртуалния CES – безконтактни технологии и умни бани

Владимир Владков

CES обикновено привлича хиляди посетители в Лас Вегас през януари, които искат да видят на живо най-новите технологични иновации и забавни електронни джаджи.

Тази година обаче едно от най-големите технологични изложения в света преминава изцяло онлайн заради пандемията COVID-19. Така че вместо претъпкани пътеки и различни трикове за привличане на вниманието като гигантски слайдове и щуращи се роботи, CES 2021 предлага виртуални пресконференции и събития на живо.

Може би и заради глобалната пандемия, тази година няма недостиг на дигитални продукти за здравеопазване и т.нар. "уелнес", като пандемията изглежда е вдъхновила нови продукти, предназначени за дистанционно проследяване на здравословното състояние и психическото благосъстояние, тъй като потребителите прекарват все повече време вкъщи. Компаниите са разработили роботи, които да ви помагат в къщата и дори да ви правят компания, технологии за "интелигентен дом", които осигуряват по-хигиенни, безконтактни преживявания и устройства, които помагат на на място на много възрастните хора.

Конференциите започнаха още в понеделник, 11 януари, като това са някои от най-интересни теми, свързани със здравните технологии:

Отдалечено наблюдение

Използването на технологии за дистанционно наблюдение и носима електроника се ускори по време на пандемията като начин за проследяване на здравословното състояние на потребителите, които са изолирани по домовете си за тяхна собствена безопасност.

Гигантът в здравни технологии Philips представи своите цифрови здравни решения, които се фокусират върху прехвърлянето на здравеопазването извън стените на болницата. Компанията е интегрирала носимия сензор BioIntelliSense BioSticker в своята система за дистанционно наблюдение на пациентите, за да помогне за наблюдението на рискови пациенти от болницата в дома им. Biosticker е малък пластир за еднократна употреба, който се залепва върху кожата и следи физиологичните биометрични данни и симптоматични събития, включително температура, пулс в покой, дихателна честота в покой, позицията на тялото, нивата на активност и честотата на кашлицата.

BioIntelliSense си сътрудничи с Американския колеж по кардиология (ACC), за да предложи BioButton като инструмент за скрийнинг на COVID-19 на членовете на ACC на годишната си конференция през май, обявиха двете организации. "Станахме свидетели на преоткриването на домовете ни като основен елемент от здравните пътеки, като технологиите за телемедицина, виртуални и отдалечени грижи са ключовите двигатели за промяна по време на COVID-19. И тези промени са тук и ще останат", заяви Дийпта Канна от Philips.

HD Medical представи решение за дистанционно наблюдение, наречено HealthyU, което можело да наблюдава множество жизнени показатели, като същевременно осигурява вградена 7-точкова ЕКГ и стетоскоп в едно просто устройство. Технологията може да проследява белодробни звуци, сърдечен ритъм, температура, дихателна честота и тенденции на кръвното налягане без маншети, казват от компанията.

Носимата електроника също е представени с нови продукти, които помагат на възрастните хора по-интелигентен начин за живот чрез усъвършенствано откриване на паднал човек. FallCall Solutions разработи приложение за Apple Watch, което може да различава паданията с по-голяма сила, които е по-вероятно да причинят нараняване, и паданията, които се случват от седнало положение. Ако се установи падане с голям удар, устройството автоматично се свързва медицинската служба за наблюдение на FallCall и при необходимост се изпраща спешен екип.

Компанията за медицински изделия Omron Healthcare представи първото си устройство за дистанционно наблюдение на пациенти за управление на хипертония. Решението VitalSight може да бъде доставено в домовете на пациентите и да включва цифров апарат за кръвно налягане с маншет, кантар за теглото и цифров инструмент за проследяване на взиманите лекарства, както и център за данни за споделяне на измервания с лекаря на пациента. Решението директно се свързва със системата за електронно здравно досие (EHR) на лекаря.

По-умни домове поддържат "уелнес"

Тъй като потребителите прекарват все повече време у дома си, компаниите се фокусират и върху модерния цифров начин на живот.

"Интелигентните" тоалетни не са нова иновация - на CES 2020 имаше много такива неща, но Kohler продължава да разширява тенденцията с акцент върху уелнес и безконтактни преживявания. Компанията показа за първи път своята интелигентна тоалетна Innate Intelligent Toilet, която предлага отопляема седалка, автоматично отваряне и затваряне, дистанционно управление, както и персонална биде лична функция. Това ще ви струва около $3000, когато се появи на пазара.

Kohler представи и безконтактен кран за баня, който предлага активиране тип "свободни ръце" за измиване на ръцете, така че да се намали потенциалното разпространение на бактерии и микроби и "баня за спокойствие", която включва светлина, мъгла и аромати, "черпейки вдъхновение от японските горски къпани".

Themis Smart Mirror на CareOS може да поддържа здравословното състояние в дома, включително хигиената, психичното здраве, грижата за кожата и превантивното здравеопазване, твърдят от компанията. Устройството събира данни от няколко сензора като висококачествена RGB камера, инфрачервен температурен датчик и UV светлина за анализ на кожата.

Необходимостта да се грижите за хигиената и здравословните проблеми у дома се засили след пандемията COVID-19, а интелигентното огледало действа като личен "уелнес" асистент за извършване анализ на кожата, ежедневни температурни проверки, смарт предупреждения и напомняния за цикъла на фертилност. Устройството може да взаимодейства с интелигентни кантари, ЕКГ тракери и цифрови душове, което ни води към напълно свързана баня.

Запознайте се и с Ballie, новият робот на Samsung за уелнес процедури. По време на речта си на конференцията, Хюн-Сук Ким, президент и главен изпълнителен директор на Samsung за потребителска електроника, каза, че роботът с изкуствен интелект Ballie, представлява бъдещето на персонализираните грижи. Малкият робот с форма на топка има сензори и камери, за да "патрулира" в дома ви, да наблюдава домашните ви любимци и да комуникира с други интелигентни устройства.

"Ballie ви разбира, подкрепя и реагира на вашите нужди, за да бъде активно полезен в къщата", каза Ким.

Шефовете на Samsung изтъкнаха потенциала за роботика, изкуствен интелект и носима електроника, за да подобрят здравето и благосъстоянието на потребителите, като се съсредоточат върху техните индивидуални нужди. Компанията инвестира в изкуствен интелект, съчетан с хардуер, като фитнес тракери, за да предостави на потребителите персонализирана поддръжка за тяхното здраве.

Дигитално самообслужване

Фитнесът у дома също стана гореща тенденция през 2020 г. Здравната и фитнес платформа Ultrahuman показва нова фитнес платформа, която помага на хората да медитират, да тренират ефективно и да оптимизират съня си с помощта на спортисти, невролози, художници и психолози. Има и истории за заспивания, написани от наградени автори, предназначени да отпуснат потребителите и те по-лесно да заспят.

Стартираща фирма, наречена AlphaBeats, проектира система, която използва любимата музика на човек, за да се отпусне мозъкът му. Въз основа на мониторинг на мозъчната и сърдечната дейност в реално време, алгоритъм позволява леко модифициране на музиката, "примамвайки" мозъка да премине в "алфа режим" и да се отпусне.

Роботи и в ежедневието

По време на основната презентация в понеделник технологичният гигант Samsung представи нови продукти като част от фокуса си върху "По-добра нормалност за всички". Решението на компанията използва изкуствен интелект, за да направи ежедневието безпроблемно, заявиха от Samsung.

"Нашият свят изглежда по различен начин и много от вас са се сблъскали с нова реалност - такава, в която, наред с други неща, вашият дом придобива все по-голямо значение", каза Себастиан Сенг, президент и ръководител на Samsung Research.

Samsung Bot Care, най-новата разработка в гамата роботи на Samsung, е създадена да използва изкуствен интелект за разпознаване и реагиране на поведението на потребителя. Той ще действа едновременно като роботизиран асистент и спътник, като например научава графика и навиците на потребителя и изпраща напомняния за важни задачи.

Samsung Bot Handy ще разчита на усъвършенстван изкуствен интелект, за да разпознава и взима обекти с различни размери, форми и тегло, помагайки в работата около къщата.

Терапевтичният робот Petit Qoobo (Yukai)

Въпреки че може би не попада в категорията "дигиталното здраве", стартиращата фирма Yukai Engineering излезе с продукт, който може да се счита за терапия в тези предизвикателни времена. Petit Qoobo е преносим терапевтичен робот с форма на някакъв вид котка. Роботът е под формата на възглавница с опашка, която се люлее и размахва при чуване на гласа на потребителя и е предназначена да го успокоява.

CES обикновено привлича хиляди посетители в Лас Вегас през януари, които искат да видят на живо най-новите технологични иновации и забавни електронни джаджи.

Тази година обаче едно от най-големите технологични изложения в света преминава изцяло онлайн заради пандемията COVID-19. Така че вместо претъпкани пътеки и различни трикове за привличане на вниманието като гигантски слайдове и щуращи се роботи, CES 2021 предлага виртуални пресконференции и събития на живо.

Най-новото

5 начина да се защити облачният бекъп

5 начина да се защити облачният бекъп

  • 0


И ЦРУ разработва генеративен чатбот

И ЦРУ разработва генеративен чатбот

  • 0ЕС блокира сливането на Booking.com и eTravel

ЕС блокира сливането на Booking.com и eTravel

  • 1

Джон Кармак: Изкуствен интелект на човешко ниво - около 2030 г.

Джон Кармак: Изкуствен интелект на човешко ниво - около 2030 г.

  • 0

Как ще се оформи цифровото бъдеще на Европа според GSMA

Как ще се оформи цифровото бъдеще на Европа според GSMA

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК