10 случая на употреба на 5G, които CIO трябва да знаят

Мениджърите от различните вертикали трябва да разберат как технологията може да помогне на тяхната компания да се отличи от конкурентите си

Иван Гайдаров

Индустриите използват все повече както частни, така и на публични 5G мрежи, тъй като все по-голям брой CIO и бизнес лидери идентифицират бизнес възможности, които изискват капацитет, ниска латентност и надеждност, достъпни единствено през петото поколение широколентова клетъчна технология.

Последните изследвания подчертават този растеж.

Глобалният пазар на 5G услуги се очаква да достигне 664,75 милиарда долара, сочи скорошен доклад за пазара на 5G на Grand View Research. Това означава комбиниран годишен темп на растеж от 46,2% от 2021 г. до 2028 г. Изследователската компания прогнозира, че много индустрии ще приемат скоростно 5G, като в списъка влизат селското стопанство, търговията на дребно, комуналните услуги и др.

CIO и мениджърите от различните вертикали ще трябва да идентифицират бизнес възможностите, които дава 5G, и да разберат как технологията може да им помогне да се отличат от конкурентите си.

"Наистина е важно предприятията да идентифицират къде 5G може да даде добавена стойност", казва Лео Гергс, старши анализатор в ABI Research. "4G вече може да прави много, но има случаи, в които високата надеждност, постоянната наличност и ниската латентност на 5G водят до осезаема разлика."

Ето 10 от най-високопрофилните случаи на бизнес употреба на 5G, които CIO трябва да знаят.

1. Повишена производителност в селското стопанство

Интелигентното земеделие се развива с бързи темпове благодарение на усъвършенстваните изчислителни възможности и IoT устройства, даващи възможност за събиране на данни, анализи и вземане на точни решения, свързани с намаляване на разходите и потреблението на ресурси, както и със създаването на по-високи добиви. Според доклади, анализиращи този отрасъл, обаче 5G може да разшири географския обхват на интелигентното селско стопанство и да намали разходите за фермерите в отдалечените от градовете райони, осигурявайки им свързаност с голям капацитет.

2. Подобрено дистанционно образование

Ограниченията във времената на пандемия, които превърнаха дистанционното обучение в ежедневие, подчертаха уязвимостите на настоящата комуникационна инфраструктура. Студентите и учениците бяха принудени да разчитат на ненадеждни мрежи, които често показваха признаци на претоварване. Но това може да се промени в съвсем близко бъдеще, тъй като телекомуникационните компании продължават да изграждат своите 5G мрежи и все повече общности получават достъп до високите скорости, по-големия капацитет и високата надеждност на новата технология за пренос на данни.

5G ще осигури подобрен достъп до дистанционни образователни преживявания, казва Шамик Мишра, технически директор по свързаността в Capgemini Engineering. Но по-важното е, че през 5G образователните институции могат да разработват и доставят нови видове учебно съдържание, като стрийминг на събития на живо.

3. По-интелигентна логистика

Секторът на логистиката, включително транспорта, използва все повече IoT за наблюдение на пратките, докато те се придвижват по света. Едновременно с това организациите от тази индустрия напредват бързо и в използването на автономни превозни средства както в складовите си операции, така и на пътя.

"Но многобройните сензори, необходими за трансфер и обработка на всички тези данни, натоварва неимоверно 4G и LTE мрежите", казва Мишра. "Това ограничава възможностите на индустрията да се възползва от съвременните технологии. 5G премахва тези ограничения на клетъчния капацитет, давайки на сектора на логистиката по-широк спектър от възможности за използването на интелигентни устройства".

4. Напреднало здравеопазване

Здравеопазването е друга индустрия, използваща 5G за подобряване на своите операции.

"5G може да има критични случаи на употреба, които са типични за медицинското пространство", казва Лео Гергс от ABI Research. "Здравните организации могат да използват 5G по много начини - анализи, наблюдение на пациентите, дистанционна диагностика и хирургически интервенции с помощта на роботи. Технологията осигурява надеждност и капацитет, които спокойно могат да се конкурират с фиксираната мрежа, като същевременно позволява мобилност, която тя не може да предложи."

5. Подобрени производствени операции

Именно това предимство на 5G спрямо фиксираните мрежи - гъвкавостта - заедно с високата надеждност и ниската латентност обещават много на производствения сектор. 5G дава възможността за преконфигуриране на автоматизираните производствени операции, така че те да могат по-бързо да отговарят на постоянно променящите се нужди на пазара.

6. Модернизирани минни, нефтени и газови операции

5G може да помогне и за модернизирането на дейностите в минната, петролната и газовата промишленост. Те често са ситуирани на отдалечени и труднодостъпни места. Към днешна дата на много от тях не може да бъде инсталирана фиксирана мрежа заради високите разходи и предизвикателствата пред логистиката. Те не могат да разчитат и на 4G/LTE мрежи за обработка на големия обем критично важни данни. Затова все повече компании от тези индустрии се обръщат към 5G технологията, която може да поддържа обширната индустриална версия на IoT (IIoT), необходима за наблюдение на условията на труд и управлението на автоматизирани машини. А 5G, в тандем с периферните изчисления, може да помогне на петролната и газовата индустрия да се възползват от огромното количество данни, генерирани от различните измервателни машини.

7. По-персонализирана и ефективна търговия на дребно

Търговците на дребно се стремят да ангажират все повече клиентите и да създадат по-персонализирани изживявания, обединявайки дигиталните възможности с личното отношение. Много от тях се обръщат към следващото поколение технологии и 5G свързаността, за да могат да направят това по възможно най-добрия начин. Пример за подобен подход е разширената реалност, която помага на клиентите да визуализират мебели в собствените си домове. В същото време сензори подават данни към аналитични системи, които от своя страна управляват по-добре инвентаризацията, така че клиентите да не виждат празни рафтове, а рекламите стават все по- персонализирани и съобразени с уникалните нужди на всеки един клиент.

8. По-интелигентно държавно управление и публични услуги

Общинските управи по целия свят прилагат редица технологии за създаване на "интелигентни градове", в които сгради, инфраструктура и хора са свързани, така че всеки и всичко да може да функционира възможно най-безопасно и безпроблемно. Градовете вече могат да събират и анализират данни за трафика и след това да използват резултатите от техния анализ, за да информират шофьорите за цялостната пътна обстановка. Система с толкова голям обем подвижни части неминуемо изисква 5G.

9. По-ефективни комунални услуги

Интелигентните мрежи разчитат на огромна IoT екосистемa с множество сензори в крайните точки, периферни устройства и възможности за анализ, разпределени в значителни по големина географски региони. Това изисква 5G свързаност.

Истински интелигентната мрежа отключва редица предимства, включително дава възможност на комуналните компании да намалят оперативните си разходи и да подобрят устойчивостта на услугите си, обяснява Джеферсън Уанг, глобален управляващ мениджър за 5G в Accenture. Те например могат да използват софтуер и сензори за наблюдение и изчисляване на потенциала за горски пожари в реално време, което ще повиши възможностите за превантивните действия и ще занижи времето за реакция в случай на действителна авария. Това може да помогне на компаниите за комунални услуги да избегнат прекъсвания и да предотвратят значителни щети върху инфраструктурата си.

10. По-голяма подкрепа за работната сила

5G може да окаже голямо влияние върху работниците в различните индустрии. Новата технология обезпечава дистанционната работа, като осигурява много по-бърза и надеждна връзка, която е в състояние да осигури достатъчно устойчивост, за да поддържа дори критични системи. 5G също така позволява отдалечено сътрудничество с помощта на разширена реалност и други подобни иновативни технологии. Не на последно място, новият стандарт позволява дистанционно обучение чрез добавена реалност и други подобни инструменти. 5G също така поддържа модерни инициативи за безопасност на работното място.

Източник: Techtarget.com

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Индустриите използват все повече както частни, така и на публични 5G мрежи, тъй като все по-голям брой CIO и бизнес лидери идентифицират бизнес възможности, които изискват капацитет, ниска латентност и надеждност, достъпни единствено през петото поколение широколентова клетъчна технология.

Последните изследвания подчертават този растеж.

Най-новото


Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

  • 0
Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

  • 0


Кои са новите функционалности на чатбота Bard

Кои са новите функционалности на чатбота Bard

  • 0

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

  • 0

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК