Блокчейн влиза в битка с дезинформацията

Възможностите за децентрализирана проверка правят технологията ефективен инструмент за проследяване на съдържание

Майя Бойчева-Манолчева
2869 прочитания

45% от великобританците смятат, че се сблъскват с фалшиви новини всеки ден. Данните са от 2019 година, още преди да започне пандемията от COVID-19, която без съмнение допринесе много и към тази статистика.

Дезинформацията като съдържание, което умишлено подвежда с цел получаване на политическа или финансова изгода, не е нищо ново. През XVI и XVII век фалшива информация се използва за преследване на вещици, дезинформацията се използва активно и по време Американската революция, Испанско-американската война и световните войни. Това, което е различно в днешно време, са социалните медии и онлайн платформите, които правят значително по-лесно разпространението на опасни теории на конспирацията. Всеки ден сме свидетели на неверни твърдения по широко обсъждани теми като пандемията, помним и информацията за расовите протести, която се разпространяваше, както и резултатите от президентските избори.

Масло в огъня долива и появата на дълбоките фалшификации (deep fake), при които е налице много убедително, но лъжливо аудио-, фото- и видеосъдържание, създадено от изкуствен интелект. Но истината е, че не можем да виним само технологиите за проблема, защото има редица иновации, които предлагат потенциално решение за справяне с нарастващата заплаха от цифрова дезинформация. Такъв пример е блокчейн технологията, като се предполага, че подходите, основани на блокчейн, имат потенциал да се справят с много от основните причини на цифровата дезинформация. Макар че не е панацея, блокчейн може да помогне в три ключови области. На първо място, една система, основана на блокчейн, може да предложи децентрализиран и надежден механизъм за проверка на произхода и други важни метаданни на онлайн съдържанието. Второ, тази технология може да даде възможност на създателите на съдържание и на тези, които го споделят, да поддържат висока репутация. И накрая, тя прави възможно финансовото стимулиране на създаването и разпространението на съдържание, което отговаря на стандартите на обществото за коректност.

Блокчейн системите използват децентрализиран регистър за записване на информация по начин, който постоянно се проверява от всяка страна, която го използва, като това прави почти невъзможно да се променя информация след нейното създаване. Способността на блокчейн да предоставя децентрализирана проверка го прави потенциално ефективен инструмент за проследяване не само на финансови ресурси, всички знаем за приложението на технологията при криптовалутите, но и на всички видове и форми на съдържание.

Една от причините борбата срещу deep fake и други типове дезинформация да е толкова трудна е, че няма общовалидни стандарти и добри практики за идентифициране, етикетиране, проследяване и реакция на манипулирано съдържание на цифровите платформи. Чрез предоставяне на по-голяма прозрачност в цикъла на живот на съдържанието блокчейн може да предложи механизъм за възстановяване на доверието в цифровия ни свят. Съществуват три основни начина, по които решения на основата на блокчейн могат да се справят с дезинформационните предизвикателства.

Проверка на източниците

Първият начин, по който блокчейн може да се използва в борбата срещу дезинформацията, е чрез мониторинг на източниците и всяка друга критична за онлайн медиите информация. Медиите могат да използват блокчейн, за да създадат например регистър на всички изображения, които са публикували, като дадат възможност информация като надписи, местоположение, съгласие за снимане, притежание на авторско право и други метаданни да бъдат проверявани от всеки.

По подобен начин компанията за удостоверяване на снимков и видеоматериал Truepic легализира съдържанието на блокчейните на Bitcoin и Ethereum.

Освен това, когато се разработва deep fake технология за незлонамерени приложения като образователни видеоклипове, филми и интерактивни художествени произведения, може да се използва блокчейн, за да се проследи кой има достъп до алгоритмите и дали лицата, описани в изображенията, са дали съгласие техните снимки да бъдат използвани. Това е особено важно за проекти с отворен код, където инструментите са много по-общодостъпни, което прави рисковете от злоупотреба значително по-високи.

Онлайн репутация

Традиционно репутацията на медията играе важна роля при формирането на отношението на читателите към публикуваното съдържание. По-вероятно е да повярвате, че една статия е коректна, ако я прочетете в добре познато и известно издание, отколкото ако я намерите на случаен уебсайт. Но, когато читателите масово получават новините от заглавия в социалните медии, е трудно да се различат надеждните издания от случайните или търсещи и обслужващи нечии интереси. Тук отново система, основана на блокчейн, може да помогне, като идентифицира създателя на съдържание и анализира репутацията му.

Разбира се, има доста важни въпроси, на които трябва да се отговори, като например кой ще задава стандартите и кой ще управлява споровете. Не трябва да се подминават и практиките за поверителност и защита на личните данни, които трябва да включат, за да се отговори на регулаторни изисквания в областта.

За всеки клик

Един от най-сериозните проблеми е, че и медиите са силно изкушени да генерират кликания, а те най-често идват от сензационно съдържание. Историята помни случая с македонските тийнейджъри, които през 2016 година успяха да спечелят десетки хиляди долари от реклами с плащане на клик за статитии с невярно съдържание, споделени в крайнодесни групи във Facebook. Блокчейн технологията чрез своите интелигентни договори може да предложи механизъм за автоматизиране на плащането за съдържание, което е проверено съгласно предварително дефинирани стандарти за качество. Добър пример е блокчейн стартъпът Civil, който през 2017 г. пусна система за финансово стимулиране на коректността в журналистиката чрез компенсиране на потребители посредством криптовалута за публикуване на точна информация и налагане на такси, когато те не отговарят на обществените стандарти.

Въпросителни

Разбира се, надеждността на тези системи зависи от това доколко заинтересовани са страните, които трябва да дефинират техните стандарти. Но, ако е проектирана добре, една блокчейн система може да се наложи и да стимулира хората да създават и споделят само съдържание, което отговаря на обществените изисквания. За целта общностите, които използват тези платформи, трябва да установят как съдържанието ще бъде добавяно към регистъра, как ще бъде проверявано и какви стимули ще се използват, за да се поддържа това доверие. Ако потребителите нямат доверие на тези, които записват и проверяват информацията, системата няма как да потръгне.

Тук стои и въпросът ще имат ли потребителите необходимото време и възможност да проверят огромното количество съдържание, което се произвежда ежедневно. Всички тези инструменти, разработени на основата на блокчейн, трябва да са възможно най-достъпни и лесни за използване, за да се достигне наистина до очакваните ползи.

Блокчейн системите са доста бавни и могат да съхраняват ограничени количества информация. Настрана, покрай тях има редица притеснения, свързани с околната среда, поверителността на данните и свободата на изразяване. Като се имат предвид тези предизвикателства, е важно да се инвестира не само в технологични решения, но и в допълнителни политически и образователни инициативи, за да се намали създаването, разпространението и печеленето на пари от дезинформация.

Ефективното прилагане на политики и технологии за противопоставяне на тези нови заплахи започва с пълното разбиране на самите заплахи. Държавите, компаниите и хората на всяко ниво и на всяка длъжност трябва да инвестират в програми за медийна грамотност, за да образоват себе си и своите екипи за начина, по който работят технологиите за цифрова манипулация и как да се подготвят ефективно за тях. След това те трябва да инвестират в технологични решения, включително в инструменти на основата на блокчейн, за да намалят въздействието на дезинформацията или deep fake, насочено към техните компании, търговски марки или служители. Освен това, когато избират технология и партньори за разпространение, те трябва да гарантират, че работят само с организации, които възприемат проактивен и отговорен подход към съответствието на критичните стандарти за безопасност, поверителност и съгласие.

Блокчейн технологията има потенциала да направи голям пробив в битката срещу дезинформацията и с правилната комбинация от образование, политика и технологии ръководителите могат да изградят бъдеще, в което всички да вярваме.

Превод и редакция Мариана Апостолова

Снимки: memyselfaneye и Gerd Altmann от Pixabay.

45% от великобританците смятат, че се сблъскват с фалшиви новини всеки ден. Данните са от 2019 година, още преди да започне пандемията от COVID-19, която без съмнение допринесе много и към тази статистика.

Дезинформацията като съдържание, което умишлено подвежда с цел получаване на политическа или финансова изгода, не е нищо ново. През XVI и XVII век фалшива информация се използва за преследване на вещици, дезинформацията се използва активно и по време Американската революция, Испанско-американската война и световните войни. Това, което е различно в днешно време, са социалните медии и онлайн платформите, които правят значително по-лесно разпространението на опасни теории на конспирацията. Всеки ден сме свидетели на неверни твърдения по широко обсъждани теми като пандемията, помним и информацията за расовите протести, която се разпространяваше, както и резултатите от президентските избори.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК