Какво бъдеще предвижда Fujitsu?

Новият CTO на компанията сподели кои са 5-те технологични области от стратегическо значение

Мария Динкова
2386 прочитания

Кои технологии ще играят важна роля в бъдещето на обществото и човечеството? Новоназначеният главен технологичен директор на Fujitsu Вивек Махаджан разкри 5-те области от стратегическо значение за компанията по време на ежегодното събитие Fujitsu Activate Now 2021:

Квантови изчисления

В бъдеще високопроизводителните и квантовите изчисления ще заемат важно място в ежедневните бизнес дейности и ще повлияят значително върху всяка част от обществото, смята Махаджан. Досега тяхното приложение е по-скоро ограничено, но вече се вижда, че те се разгръщат, за което допринасят и облачните услуги. Например този тип технологии все повече ще намират приложение при разработките на лекарства, тъй като съществено ще съкратят времето за изпитания чрез провеждането на симулации.

Според Махаджан квантовите компютри няма да изместят традиционните, а двата типа технологии ще съществуват едновременно. "Някои проблеми по-добре се решават в квантовия свят, а за други суперкомпютър може да се справи по-добре. Но в края на деня клиентът иска решение на задачата, без да знае точно дали му е необходим традиционен или квантов компютър. Той ни изпращат задачата и иска решение", коментира експертът. Той допълва, че и двете технологии ще присъстват в бъдеще, предлагани по модела "като услуга", като доста често самите потребители няма да знаят какво точно се използва за разрешаването на техните задачи.

Мрежови технологии

На следващо място по значение Махаджан посочва преноса на данните и развитието на мрежовите технологии като важна стратегическа област за компаниите и обществата през следващите години. В този смисъл бъдещето ще бъде доминирано от интелигентните сигурни мрежи, които могат да обработват данните, докато ги транспортират. Експертът разкрива също така, че на местно ниво тепърва навлизат 5G решенията, които ще предложат вълнуващи възможности и ще доведат до огромна промяна.

Изкуствен интелект

Логично, след преноса на данните следва необходимостта от тяхното детайлно разбиране и извличане на носените от тях знания. На помощ на хората в случая идва изкуственият интелект, който в комбинация с изчислителните възможности има потенциала да разреши доста належащи глобални проблеми. Махаджан дава пример с ролята на ИИ в справянето с потреблението на ресурси по устойчив начин и последствията от климатичните промени. Технологията позволява да се симулира какво ще се случи в обществото и околната среда, на база на което по-лесно компаниите и държавите могат да създадат адекватни стратегии за преодоляване на предизвикателствата.

Разбира се, когато се говори за изкуствен интелект, не трябва да се пренебрегва и етичната страна на въпроса. По думите на експерта от Fujitsu съществува голям дебат около предубеждения на алгоритмите и нарушаване на неприкосновеността, но "ИИ е абсолютно ключов за много неща, които правим днес и ще правим в бъдеще". Затова, за да не се злоупотребява с възможностите на технологията, трябва да се гарантира приемането на етична рамка при използване на ИИ.

Сигурност на данните

Следващата стратегическа област, която ще продължи да доминира в технологичните среди, безспорно е сигурността на данните. Всеки източник на информация или данни, които не са сигурни, пречи за установяването на доверие. Отговорът как това да се предотврати може да бъде намерен в блокчейн решенията за гарантиране на сигурността. Макар технологията да стана известна около криптовалутите, тя има редица други приложенията.

Махаджан разкрива, че тя може да се използва за проследяването на храните, включително какво съдържа продуктът, кой и как го е обработил, кой го е доставил и т.н. Във финансовите технологии също блокчейн намира своето място при гарантирането на защитата на разплащателните системи.

Конвергиращите технологии

На последно място експертът от Fujitsu поставя тепърва навлизащата тема за конвергиращите технологии. "Това е пресечната точка на технологичния и човешкия елемент. Става дума за събирането на социалните с технологичните науки. Например изкуственият интелект може да изучава движенията на даден човек и впоследствие да ги анализира. След като бъде захранен с тази информация, ИИ ще може да прави прогнози за социалното поведение, както и какво ще направи след това съответният индивид", обяснява Махаджан.

По думите му подобен тип решения имат приложение при гарантирането на обществената сигурност, като позволяват да се предприемат навременни действия, ако се забележи, че някой се държи подозрително. Също така те могат да се използват при управлението на пътния трафик и планирането на най-подходящите маршрути. Отделно Fujitsu реализира този тип решения и в търговията на дребно. С възможностите на прогнозирането в комбинация с други технологии компанията създава в Япония изцяло автоматичен магазин на пълно самообслужване.

Развитието на петте стратегически области може да предложи решения на трудни предизвикателства и нови възможности. Според Махаджан в бъдеще моделът "като услуга" ще бъде преобладаващ, като той вече няма да е толкова технологичен подход, колкото бизнес такъв. Коментирайки влиянието на пандемията, експертът изтъква, че тя се е превърнала в двигател на промяната, но носи и своите предизвикателства. Една от основните трудности е свързана с предоставянето на технологиите на бизнес потребителите на достъпна цена, така че да им донесе правилната стойност.

Кои технологии ще играят важна роля в бъдещето на обществото и човечеството? Новоназначеният главен технологичен директор на Fujitsu Вивек Махаджан разкри 5-те области от стратегическо значение за компанията по време на ежегодното събитие Fujitsu Activate Now 2021:

Квантови изчисления

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото

Digitalk Conference: Изкуствен интелект

Digitalk Conference: Изкуствен интелект

  • 0
  • 180
3.3 млрд. устройства ще търгуват едно с друго до 2030 г.

3.3 млрд. устройства ще търгуват едно с друго до 2030 г.

  • 0
  • 185

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК