10 революционни идеи на 2021 г.

Кои са технологиите, които ще управляват света до 2030 г., представят от ARK Invest

Майя Бойчева-Манолчева

Кои са големите идеи, които управляват света на технологиите днес? На този въпрос се опитват да отговорят анализаторите от ARK Invest в поредния си годишен доклад Big Ideas 2021. Ето ги някои от техните фаворити:

ЗАДЪЛБОЧЕНО ОБУЧЕНИЕ

Според ARK задълбоченото обучение може да бъде най-важната софтуерна иновация на нашето време, като експертите прогнозират, че задълбоченото обучение ще добави 30 трилиона долара към капитализацията на световния капиталов пазар през следващите 15-20 години. Доскоро човекът програмираше софтуера, но сега вече това може да прави задълбоченото обучение.

Трите типични примера на използване на задълбоченото обучение включват:

  • Компютри, които могат да водят разговори. Благодарение на изкуствен интелект интелигентните гласови асистенти са отговорили на 100 милиарда гласови команди през 2020 г., което е със 75% повече от 2019 г.
  • Коли с автономно управление. Автономните превозни средства Waymo са изминали над 20 милиона мили в реалния свят в 25 града, включително в Сан Франциско, Детройт и Финикс.
  • Потребителски приложения: TikTok, който използва задълбочено обучение за видеопрепоръки, изпревари Snapchat и Pinterest, взети заедно.

Според експертите от ARK разходите за най-съвършените модели за обучение на изкуствен интелект ще се увеличат 100 пъти - от около 1 милион долара към днешна дата до над 100 милиона долара до 2025 г. Една от основните причини за това ще бъдат специализираните процесори. По приблизителна оценка на ARK разходите на центровете за данни за AI процесори ще се увеличат над четири пъти през следващите пет години, като от 5 милиарда долара към днешна дата ще достигнат 22 млрд. долара през 2025 г. ARK прогнозират и разширяване на изкуствения интелект от компютърно зрение към говор. Анализаторите определят 2020 г. като преломна година за изкуствения интелект за разговори. За пръв път системи с изкуствен интелект започнаха да разбират и генерират говор с близка до човека точност. Разговорният изкуствен интелект изисква 10 пъти повече компютърни ресурси от компютърното зрение и може да стимулира големи инвестиции през следващите години.

ПРЕОТКРИВАНЕ НА ДЕЙТА ЦЕНТРОВЕТЕ

Центровете за данни също претърпяват голяма революция. По-евтини, по-бързи и по-енергийно ефективни процесори започват да изместват Intel, които традиционно държат около 90% от приходите от процесори.

Анализаторите от Ark Invest вярват, че ARM, RISC-V и графичните процесори ще заемат мястото на процесорите. Заедно се очаква те да нарастват с 45% годишен ръст и да достигнат 19 млрд. долара до 2030 година. Според експертите акселераторите, доминирани от GPU, ще се превърнат във водещи процесори за новите работни натоварвания при центровете за данни, като ще нарастват с 21% годишен темп и ще достигнат 41 млрд. долари до 2030 година.

ВИРТУАЛНИ СВЕТОВЕ

Приходите от виртуалните светове, които обхващат видеоигрите, виртуалната и добавената реалност, ще се увеличават със 17% годишно, като се очаква от около 180 млрд. долара да достигнат 390 млрд. щатски към 2025 г., смятат анализаторите от ARK.

Като една от основните тенденции експертите посочват промяната на моделите за монетизация на видеоигрите към виртуални стоки. Според данните за последните десет години вътрешните за игрите покупки са нараснали от 20% до 75% спрямо общите приходи на гейминг индустрията. Прогнозите са до 2025 година те да достигнат 95%. Видеоигрите се превръщат в трето основно място, след дома и офиса, като средното време за игра ще се увеличи от 1,1 часа на човек на ден до 1,5 часа през следващите пет години.

Към 2022 г. слушалките за обогатена реалност (ОА) в потребителския клас ще бъдат един от основните катализатори на пазара. ARK прогнозира, че към 2030 г. пазарът на ОА може да се разшири от под 1 млрд. долара днес, до 130 милиарда долара.

Според проучването световният геймърски пазар ще се увеличава със 16% годишно през следващите пет години, което означава, че от 175 млрд. долара през 2020 г. ще достигне до 365 млрд. долара до 2025 г. Пазарите на виртуална и добавена реалност се очаква да растат годишно с 50% през следващите пет години и от 3 млрд. долара да достигнат 28 млрд. долара към 2025 г.

ЦИФРОВИ ПОРТФЕЙЛИ

По оценка на ARK цифровите портфейли представляват една възможност, възлизаща на 4,6 трилиона долара. Технологията сериозно прониква в традиционните финансови услуги, а дигиталните портфейли все по-често изпълняват ролята на платформи за търговска дейност отвъд финансовите продукти. Анализаторите от ARK оценяват дигиталните портфейли на между 250 и 1900 долара на потребител, но прогнозират, че до 2025 година ще достигнат до 20 000 долара на потребител. Добър пример е Китай, където обемът на мобилните плащания е нараснал над 15 пъти само за пет години - от 2 трилиона долара през 2015 г. до приблизително 36 трилиона долара, което е три пъти повече от БВП на Китай за 2020 г.

Най-важното предимство на цифровите портфейли е, че при тях цената за придобиване на клиент е много по-ниска от тази, която банките дават. Според анализаторите на ARK ако традиционната финансова институция плаща около 1000 долара за придобиването на един клиент с чекове сметка, цифровите портфейли инвестират само 20 долара. Това е възможно благодарение на всеобхватните екосистеми за разплащания, интелигентните маркетингови стратегии и драматично по-ниските разходни структури.

БИТКОЙН

Цените на биткойна достигнаха рекордно високо ниво, като биткойнът генерира все по-голямо доверие. Според проучването на ARK, ако всички компании от S&P 500 отделят по 1% от своя кеш за биткойн, цената му ще се увеличи приблизително с 40 000 долара. Към ноември 2020 г. при около 60% от наличността на биткойн не беше регистрирано движение в рамките на повече от година. Това е свидетелство за дългосрочния фокус на пазара, смятат анализаторите. Интересно е, че търсенето на биткойни в Google не отговаря на повишаването на цената им. Когато цената на биткойна доближи рекордната си за всички времена стойност, интересът за търсене на биткойни в Google беше на 15% от неговата най-висока стойност за всички времена.

Все по-широкото приложение на биткойна доведе и до налагането на етеруим и децентрализираните финанси.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

2021 е годината на електрическите превозни средства, чиито цени все повече се доближават до цените на колите с ДВГ. Компаниите лидери на пазара работят активно върху батерии, които да позволят по-дълъг пробег на автомобилите при това на по-ниски цени.

Анализаторите от ARK прогнозират, че продажбите на електрически автомобили ще се увеличат двайсеткратно от около 2,2 милиона през 2020 г. до 40 милиона през 2025 г. Производителите на традиционни автомобили постепенно преминават към производството на електромобили и автономни автомобили, но анализаторите се съмняват, че те притежават необходимите софтуерни и електроинженери.

АВТОМАТИЗАЦИЯ

Въпреки широкоразпространеното мнение, че автоматизацията ще накара много хора да останат без работа, от ARK смятат, че по-скоро автоматизацията ще помогне на хората да повишат производителността си и да увеличат заплатите си. Освен това, автоматизацията ще помогне за намаляване на цените, ще донесе по-големи печалби на компаниите и ще стимулира инвестициите. Според организацията автоматизацията ще добави 5% или 1,2 трилиона долара към БВП на САЩ през следващите пет години.

АВТОНОМЕН ТРАНСПОРТ

От ARK смятат, че автономните коли под наем ще доведат до намаляване на цените на транспорта до една десета от средната цена на таксиметровата услуга. Според анализаторите платформите за автономно споделено пътуване ще генерират печалби в размер на над 1 трилиона долара годишно към 2030 г. Освен това производители на автомобили и собственици на автопаркове ще се радват на печалби от порядъка съответно на 250 и 70 милиарда долара.

ДРОНОВЕ

Дроновете се очаква да намалят цената за превоз на стоки и хора сериозно. По-ниските цени на батериите и автономните технологии ще са основен катализатор на развитието им. От ARK вярват, че в не толкова далечно бъдеще дроновете ще доставят пратки, храна и даже хора по-бързо и удобно отвсякога. Дроновете ще променят поведението ни на пазаруване, ще намалят времето за пътуване и ще спасят живот. Според анализаторите, платформите за доставки с дронове ще генерират приходи на стойност около 275 млрд. долара, хардуерни продажби за 50 млрд. долара и приходи от създаване на карти в размер на 12 млрд. долара към 2030 г. ARK прогнозира, че в даден момент през следващите пет години дронове ще доставят над 20% от пратките и значително ще помогнат на възприемането на електронната търговия.

3D ПЕЧАТ

3D печатът спестява време, разходи и намалява отпадъците, като създава революционно нови части за архитектурния процес. Технологията съкращава времето между производството и дизайна и намалява сложността на веригите за доставки. От ARK смятат, че 3D печатът ще революционизира производството и ще расте с годишно темпо от близо 60%, като от 12 млрд. долара през миналата година ще достигне до 120 млрд. долара към 2025 г. По оценка на ARK приходите от хардуер за дронове ще възлизат на около 100 милиарда долара към 2025 г.

Превод и редакция Мариана Апостолова

Снимка на kiquebg от Pixabay

Кои са големите идеи, които управляват света на технологиите днес? На този въпрос се опитват да отговорят анализаторите от ARK Invest в поредния си годишен доклад Big Ideas 2021. Ето ги някои от техните фаворити:

ЗАДЪЛБОЧЕНО ОБУЧЕНИЕ

Най-новото


Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

  • 0
Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

  • 0


Кои са новите функционалности на чатбота Bard

Кои са новите функционалности на чатбота Bard

  • 0

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

  • 0

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК