Уебинар: Отвъд Индустрия 4.0

Четвъртата индустриална революция е в пълен ход, но какви са перспективите, които разкрива следващата еволюционна крачка - Индустрия 5.0?

Иван Гайдаров

Digitalk&A1 Awards Webinars

Отвъд Индустрия 4.0

Дата: 11 февруари 2022 г., 11 часа

Продължителност: 1 час

Събитието ще се излъчва на живо във Facebook.

Ако искате да получите нотификация преди започването на събитието, се запишете тук

Като всички индустриални революции в историята четвъртата, станала известна като Индустрия 4.0, дава съвсем нови хоризонти пред производствения сектор. Концепцията за автоматизация и навлизане на все повече роботизирани елементи, която стои в основата ѝ, освен че повишава основни бизнес показатели като продуктивност, ефективност на използваните ресурси, качество и клиентски опит, също така подпомага създаването на персонализирани продукти, намалява разходите и повишава рентабилността на производствата.

"Предвижда се пазарът в сферата на Индустрия 4.0 да нарасне от 64.9 милиарда долара през 2021 г. до 165.5 милиарда долара през 2026 г. при среден годишен ръст от 20.6%. Ключовите фактори, подхранващи растежа на пазара, включват бързото приемане на изкуствен интелект и Интернет на нещата (IoT) в производствения сектор, нарастващото търсене на промишлени роботи в сектора за производство на фармацевтични и медицински устройства, нарастващите правителствени инвестиции в 3D печат и адитивно производство и приемането на блокчейн технологията в производството. Освен това се очаква засиленото приложение на изкуствен интелект и IoT в медицинските носими устройства да създаде допълнителна възможност за растеж", обобщават глобалните тенденции от B2B изследователската агенция Markets and Markets.

В същото време според последното издание на ежегодното проучване за нивото на автоматизация в българската индустрия и плановете на предприятията в тази сфера, проведено от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA), средният бюджет за автоматизация у нас е на нива от 100 000 лв. Българската индустрия пренасочва фокуса си от дискретната автоматизация на производството към софтуерната. Най-желаната дейност за подобна трансформация са процесите по събиране и обработване на данни, които изместват производствените от лидерската позиция.

На база на резултатите от проучването от PARA обобщават, че през следващата година (2022 - бел. ред) българските предприятия ще се концентрират върху изграждането на дигитални активи, "които могат да варират от създаването на дигитални близнаци и симулиране на производствените процеси, системи за контрол на качеството и проследяване на производството, RPA решения, въвеждане на облачни технологии и Интернет на нещата до големи масиви данни и други цифрови решения".

Но въпреки безоблачните перспективи пред Индустрия 4.0, развитието на концепцията не е застраховано от негативите на тенденции като недостига на чипове и основни компоненти и проблемите във веригите за доставки.

В търсене на пълната картина, която очертава Четвъртата индустриална революция в производствения сектор, и перспективите, които разкрива следващата стъпка в развитието на концепцията - Индустрия 5.0, инициативата Digitalk&A1 Awards посвещава третия си уебинар на темата "Отвъд Индустрия 4.0".

Какво представлява Индустрия 4.0? Какви възможности разкрива и какви предизвикателства поставя пред компаниите? Може ли глобалният недостиг на компоненти да постави прът в колелата на развитието на концепцията и какви други трудности стоят пред автоматизацията на производството? Каква е ролята на 5G I NarrowBand IoT комуникациите за развитието на "умни" фабрики? Какви възможности обещава Индустрия 5.0?

Отговорите очаквайте от Мартин Филев, мениджър проекти "ICT решения" в А1, Георги Трончев, ръководител на Innovation Hub в умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, и Иван Гьоков, управител на компания Белсистемс ООД, в петък, 11 февруари, от 11 ч.

Digitalk&A1 Awards Webinars

Отвъд Индустрия 4.0

Дата: 11 февруари 2022 г., 11 часа

Продължителност: 1 час

Събитието ще се излъчва на живо във Facebook.

Ако искате да получите нотификация преди започването на събитието, се запишете тук

Най-новото


Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

  • 0
Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

  • 0


Кои са новите функционалности на чатбота Bard

Кои са новите функционалности на чатбота Bard

  • 0

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

  • 0

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК