Как силата на блокчейн технологиите трансформира сделките с имоти

Как силата на блокчейн технологиите трансформира сделките с имоти

Наталия Караянева, лектор в конференцията Digitalk 2022, разказва за бъдещето при дигитализацията на имотните сделки и за своя кариерен път на предприемач в Силициевата долина

Мария Динкова
338 прочитания

През последните години станахме свидетели на навлизането на множество технологични решения, които променят традиционното търсене, покупка, продажба и наем на имоти. С бързи темпове пазарът се трансформира с въвеждането на виртуални огледи, смарт договори и платформи, базирани на изкуствен интелект. В центъра на тези промени стои и българският екип на Propy, който революционизира покупката на имоти чрез блокчейн, прави сделки чрез смарт договори и въвежда NFT за недвижими имоти. Доколко дигитализирана е индустрията и какви промени предстоят, разговаряме с Наталия Караянева, изпълнителен директор на базираната в Силициевата долина компанията Propy и участник в конференцията Digitalk 2022.

Какво всъщност е нивото на дигитализация в сферата? Кои технологии имат потенциала да трансформират индустрията през следващите години?

Всички ние живеем в свят - комбинация от реалност и виртуалност. Работим онлайн, пазаруваме онлайн, нетърпеливи сме да получим желаната вещ на момента. Във връзка с това съвсем нормално е следващата стъпка по веригата да бъде покупка на имот изцяло онлайн и само с няколко клика. Затова виждаме, че изкуственият интелект и блокчейн сега навлизат в тази сфера. Именно това е нашата цел и мотивация в Propy, да направим процеса по покупката на имот бърз, безопасен и прозрачен за всички участници. Вярваме, че тази технология - блокчейн и смарт договори - ще направи процеса значително по-лек и по-малко времеемък. Всеки един участник в този процес има интерес - купувачът да придобие жилището бързо, продавачът да получи договорената сума бързо. Именно тук виждаме огромен потенциал за нашата фирма и за всички, които участват в тази иновация.

Как пандемията промени цялата ситуация? Помогна ли за навлизането на повече подобни решения?

Абсолютно, преди пандемията вече имахме електронни подписи, легални в повечето развити държави, включително в Америка. По време на пандемията доста от нещата, които беше прието да се правят лично: например подписването при нотариус, договарянето на сделки за имоти - всичко това беше прието да се прави лично, при срещи. Но по време на пандемията хората започнаха изведнъж, особено тук, в Америка, да използват технологиите на Propy, когато искат да пращат оферти, получават оферти, договарят ценообразуването на имота. Също така доста закони за електронна оторизация бяха приети в рамките на седмици. Наистина последните години, дори преди пандемията, онлайн технологиите бяха приети масово в нашата сфера на недвижимите имоти.

В този смисъл как предвиждате да се извършва една такава сделка за покупка или продажба в бъдеще? Ще може ли до края на десетилетието за минути да се стигне от избора на имот, през оформянето документацията до неговото реално плащане и придобиване?

Абсолютно. Финализирането на сделка с недвижим имот вече е на няколко клика разстояние чрез Propy. След години със сигурност ще видим този процес на покупка като нещо нормално - например плащането на имот да се извършва онлайн през мобилно приложение. Ние сме много щастливи да бъдем първите в света, които комбинират силата на блокчейн с имотите и да правим тези сделки с няколко клика. Така извършихме първите NFT сделки в имоти NFT Properties, създадохме NFT Marketplace. Тези от вас, които са запознати с OpenSea, Propy създаде нещо като OpenSea обаче само за недвижими имоти. И съответно през тези исторически сделки нашите клиенти имаха възможност буквално с няколко клика за няколко минути да станат собственици на имоти абсолютно легално и автоматично.

Вие споменахте, че вашата компания работи на американския пазар, какви обаче са вашите впечатления за европейския? Какви са разликите?

Да, със сигурност пазарите в недвижими имоти имат разлики на различните континенти, но виждаме и фундаментални прилики. Що се касае до недвижимите имоти, винаги има договор за покупко-продажба, а в повечето държави тези договори вече могат да се подписват електронно; винаги има регистрация на имот в държавния регистър; както и винаги има плащане. В повечето държави плащането се извършва онлайн през банка или през криптовалути.

Когато знаем, че плащането и прехвърлянето на имота са най-важни стъпки от сделката, ние всъщност можем да използваме смарт договори. Те следят основните условия по сделката и съответно, ако тези условия са извършени, то тогава придобивката на имот и прехвърлянето на правата може да се извършва през блокчейн автоматично. И това, което ни обединява тук, в Propy, когато строим и програмираме продукт, е той да бъде лесно адаптиран към различни държави. Към момента сме фокусирани върху американския пазар. Но нашите инженери се намират в Европа, в България. Също така, преди да пуснем продукта си в пълния капацитет, ние извършихме сделки в Украйна, България, Испания, Япония. Така че нашата система да бъде адаптивна и гъвкава към разликите във всяка една държава.

Тоест европейският пазар категорично от технологична гледна точка не изостава от последните тенденции? Това ли е заключението, което можем да си направим?

Всъщност има някои неща, в които американският пазар изостава, в други европейският пазар изостава. Например в Америка бързо се приеха закони за електронна оторизация и доста по-бързо бяха приети закони за електронно подписване - специално за сделки с недвижими имоти. За съжаление в повечето държави електронното подписване и нотариалното подписване при сделки за недвижими имоти още не са легитимни. Обаче пък в Европа регистрите са по-напред, т.е. регистрацията на самата сделка и верификацията дали владееш имота или не, в повечето държави в Европа става онлайн. Докато в Америка има 3 хил. регистъра и проверката на историята на имота отнема време, затова тук съществува title insurance - застраховки по прехвърляне на правата.

Не мога еднозначно да кажа кой пазар е по-напред. Определено европейският и американският пазар за недвижими имоти все още искат доста иновации, защото днес можем да купуваме коли онлайн, почти всичко е възможно да се купи през Amazon, но специално за недвижимите имоти все още този процес е много несигурен, отнема доста енергия и нерви за крайния потребител, а това не би трябвало да е така. Случват се страшно много мошенически транзакции, крадат се пари през т.нар. Wire fraud в Америка. В Европа също се крадат права за недвижими имоти чрез хакване на регистри, особено в държавите, където има корупция. Има какво да се желае все още, особено взимайки предвид, че недвижимите имоти са едни от най-ценните активи за всеки човек и затова би трябвало този процес да бъде по-приятен и по-сигурен.

Според вас какво технологично решение може да се предложи, за да се преодолеят тези трудности, които в момента има и за които споменахте?

Много компании работят по най-различни части по тези проблеми. Например нашата компания Propy се фокусира върху автоматизацията на цялата транзакция - т.е. помага за подписването на договори и за ценообразуване на договора. След това от този договор за покупко-продажба извличаме основните условия и през смарт договора автоматизираме цялата покупка. Вече направихме над 4 млрд. сделки като обем на покупки, т.е. хиляди и хиляди сделки през смарт договори сме направили в Америка и както споменах по-рано, десетки транзакции в различни държави. Това е моята лична цел и целта на нашата компания - ние сме около 50 човека, които работим около тази иновация. Вярваме, че тя ще промени живота към по-добро и се надяваме на по-скорошно придобиване на повече клиенти и пазарен дял, така че повече хора да могат да разчитат на подобни лесни покупки. Както знаете, младото поколение се притесняват от владеенето на имот, защото покупката се свързва с много бюрокрация, нерви и затова е важно да продължаваме да правим тази иновация, за да може младото поколение да гради богатството си през инвестиции в имоти, вместо да взима под наем и имотите всъщност да се владеят от институционални фирми и корпорации. Ние доста се вълнуваме от това имотите по света да се владеят от хората.

И нека към края на нашия разговор да обсъдим как стигнахте до Силициевата долина и какво ви мотивира да станете сериен предприемач?

Преместих се в България на 19 години, основах първата си фирма, като бях софтуерен инженер и наех няколко програмисти, с които работихме в малък гараж, правихме апликации и уебсайтове за българи и за български бизнеси. Беше доста вълнуващ момент в началото на моята кариера като предприемач. Когато интересът към недвижимите имоти започна, основах строителна фирма и основната дейност беше да купуваме парцели, да строим имоти, но тъй като бяхме програмисти, също правихме много добри 3D визуализации, нещо като метавселената и виртуалната реалност, към които сега има страшно много интерес. Така видях от първа ръка голяма част от препятствията - понеже основно привличахме купувачи от Великобритания, Русия, Латвия - всъщност обучавахме тези държави да купуват имоти като инвестиция в България и в други държави, като доста променяхме потребителското поведение на тези хора. Трябваше не само да нарисуваме много добри 3D визуализации, но също така трябваше да изпълним и наистина да построим тези имоти в много добро качество, както си ги рисувахме и планирахме.

Правих това около 15 години - строях, продавах имоти в България на чужденци, занимавах се с управление на имоти. И около преди 5 години реших, че тъй като виждам страшно много проблеми, когато чужденци или българи купуват имоти, реших, че е време да обединя уменията си и страстта си към програмирането и недвижимите имоти и се преместих в Долината. Като всъщност вярвах тогава, че евентуално в Америка решенията вече ги има и просто отидох на една конференция за недвижими имоти. И вече на тази конференция, казва се Inman, видях, че всъщност има и доста проблеми на американския пазар и затова се преместих в Менло парк и почнах да градя фирмата. Имам двама съоснователи в България - Деница и Мария - наех програмисти в България и след това наехме и екип в Силициевата долина.

В тази връзка имаше ли и какви бяха основните предизвикателства, с които трябваше да се справите при работата в технологичния сектор, който все още е доминиран от мъжете?

Бих казала, че като цяло да бъдеш предприемач е много трудно. След това преместването в нова държава също има своите предизвикателства. Но когато вярваш в продукта, в себе си, когато екипът вярва в теб и ти вярваш в екипа, предполагам, че няма невъзможни неща. Аз се преместих в Долината без никакви връзки, без никакви познати и дали съм жена или мъж мисля, че това е трудно. Обаче много се радвам, че поех този риск.

Първото предизвикателство при преместването в Америка беше, че разбира се, там всичко беше по-скъпо и затова трябваше да намаля и доста да избирам къде да инвестирам, и основната ми инвестиция беше в програмисти в България. Докато аз и дъщеря ми, като се преместихме, много пестяхме, за да си позволим живеенето в Америка.

Но отговаряйки на втората част на въпроса относно доминирането от мъжете, може би за жените предприемачи, които мислят да основат бизнеса си в Долината, бих предупредила, че наистина според статистиката е трудно да се получи финансиране за жени предприемачи. И дори бих казала, че в България може би по-рядко срещах това недоверие към жените. В Америка това не се демонстрира директно, но просто статистиката и фактите го показват. Независимо обаче дали си мъж или жена получаваш много помощ като въвеждане, запознанства, съвети, менторства и това страшно много ми помогна. Но що се касае за приобщаването, там наистина си има предизвикателствата и просто трябва да предупредя жените, които ще се местят в Америка евентуално, просто трябва да са готови, че ще трябва повече търпение и време.

В заключение какъв съвет бихте дали на всички, които искат да работят в сферата на технологиите, да бъдат предприемачи и да развиват собствен бизнес, независимо къде по света ще се случи това?

Въпреки че споменах за предизвикателствата преди, също искам да спомена колко съм щастлива като предприемач и колко съм горда с нашия екип за постиженията, които имаме, само защото вярвахме в нашата мисия. В Propy, освен че помогнахме на хиляди купувачи по света да купуват имоти, ние сме World Economic Forum Tech Pioneer за тази година. За Propy писаха и правиха репортажи от BBC, CNBC, Forbes, Fortune, Entrеpreneur.com, т.е. страшно много постигнахме като екип. Трябва да сме горди, че български екип успя да направи първите сделки в света чрез блокчейн, първите сделки през смарт договори, първия регистър на блокчейн в света и миналата година първи въведохме NFT за недвижими имоти и всичко това се случи с толкова малък и млад екип от 50 човека в България.

Затова за тези хора, които тепърва ще започнат предприемаческа кариера, съветвам да имат голяма мисия, да комуникират защо го правят. Какво има във вашата лична история, което ви мотивира да промените света? Друго нещо важно е, че всичко е възможно. Аз не вярвах, че толкова бързо ще постигна тези невероятни резултати, премествайки се в Америка без никакви връзки, без никакви контакти, без голямо финансиране, но успяхме да направим това, което вече споменах. И най-важният съвет - бъдете смели, рискувайте, опитвайте. Ако имате идея не се притеснявайте да я споделите, защото някой може да ви я открадне. Има милиони идеи обаче тези, които се реализират, са единици. Затова бъдете смели, направете първа стъпка, пуснете, тествайте продукта си и следвайте мечтата си.

През последните години станахме свидетели на навлизането на множество технологични решения, които променят традиционното търсене, покупка, продажба и наем на имоти. С бързи темпове пазарът се трансформира с въвеждането на виртуални огледи, смарт договори и платформи, базирани на изкуствен интелект. В центъра на тези промени стои и българският екип на Propy, който революционизира покупката на имоти чрез блокчейн, прави сделки чрез смарт договори и въвежда NFT за недвижими имоти. Доколко дигитализирана е индустрията и какви промени предстоят, разговаряме с Наталия Караянева, изпълнителен директор на базираната в Силициевата долина компанията Propy и участник в конференцията Digitalk 2022.

Какво всъщност е нивото на дигитализация в сферата? Кои технологии имат потенциала да трансформират индустрията през следващите години?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК