Оливър Шинделбек, Zeiss: Разработваме технологии, които може да се появят в смартфони след няколко години

Оливър Шинделбек

Оливър Шинделбек, Zeiss: Разработваме технологии, които може да се появят в смартфони след няколко години

Александър Главчев
1626 прочитания

Оливър Шинделбек


Камерите на смартфоните са едни от най-важните техни компоненти за потребителите, като развитието в тази област на практика изхвърли от пазара малките потребителски фотоапарати. Новите смартфони обаче идват не само с камера, която е постоянно в джоба на потребителя, и възможности за бързо споделяне на снимките. Все по-мощните процесори в тези устройства позволяват увеличаване на техните възможности в тази посока чрез т.нар. изчислителна фотография, т.е. използване на интелигентни компютърни алгоритми за получаване на образи, надхвърлящи резултата, получени от сензора и обектива.

На тази тема разговаряме с Оливър Шинделбек, старши мениджър технологии за смартфони в немския лидер областта на оптиката и фината механика Zeiss. Поводът за разговора е партньорство между Zeiss и китайския производител на смартфони Vivo и по-конкретно последният флагман на марката, моделът X80 Pro, който бе официално пуснат на европейския пазар през юни. Vivo X80 идва със специални оптимизации на снимките и видеата, разработени съвместно с германците, като сред тях са възможности за симулация на боке ефектите, получавани при използване на реални популярни фотообективи на Zeiss.

Г-н Шинделбек, така наречената изчислителна фотография продължава да се развива, напоследък задвижвана от изкуствен интелект и други технологии. Как виждате бъдещето в тази посока, смятате ли, че ще навлезе в така наречената сцена на професионалната фотография и филмография?

Много харесвам този въпрос и тук отговорът от моя страна е доста ясен - не, няма да навлезе, защото вече е там. Ако погледнете например филма "Цар Лъв", това е изцяло компютърно генериран филм. В него има само една реално заснета сцена.

Интересно е, че виждаме промяна в това, което се търси в професионалната фотография, в кинематографията, а също и в смартфоните. Що се отнася до смартфоните, когато започнахме да работим в тази сфера преди близо две десетилетия, целта за развитие беше доста ясна - подобряване на качеството на изображенията. Подобно беше и развитието в кинематографията, а също и във фотографията - да се подобри максимално качеството на образа. От няколко години обаче ставаме свидетели на промяна. Сега все по-често изниква въпросът да внесем повече артистични неща в изображенията, за да им придадем характер и някакъв личен привкус.

Връщайки се към кинематографията, през годините ние сме създали наистина, наистина перфектни обективи и заслужихме репутация в Холивуд за тях, защото са наистина перфектни. Според много режисьори тези обективи пасват отлично на научнофантастичния жанр, където се търсят чисти изображения, но за други се търсят оптики с характер, които може да не са толкова "остри", да допускат някои отблясъци, да предлагат хубаво боке и т.н. Следователно развитието от страна на хардуера и естествено, ако става въпрос за смартфоните - и на софтуера, занапред ще включва и това как можем да пренесем подобен привкус.

Току-що представихме някои висококачествени кинематографски обективи, които съвсем нарочно не са перфектни. Те не са твърде остри, имат определени грешки и режисьорите в Холивуд ги обичат, защото не са перфектни.

Това е нещо, върху което имаме силен фокус при работата си с Vivo. Добавихме възможност за симулиране на ефектите на бокето на някои известни обективи на Zeiss.

Разкажете повече за партньорството между Zeiss и Vivo. Какви са вашите изводи?

Партньорството беше обявено през декември 2020 г., т.е. преди около година и половина. Това е стратегическо и дългосрочно партньорство и ние все още сме в самото му начало. Почти всеки ден правим конференции с екипа за разработка в Китай и обменяме информация по проектите за сертифициране и разработка. За мен това беше наистина ново ниво на скорост на развитие. Това мисля, че е основният извод. Имайки толкова компетентен партньор в областта на смартфоните и работейки с такава скорост, позволи създаването на модела Vivo X80 Pro, който вече е на пазара и в Европа и който спокойно може да застане редом със свои имените конкуренти.

Как виждате бъдещето на това партньорство? Възможно ли е наистина да се планира предварително развитието на камерите на смартфоните, имайки предвид бързото развитие на пазара?

Ние в Zeiss провеждаме задълбочена развойна работа, разработваме хардуерни и софтуерни решения, които може да се появят на устройства след няколко години. Вярно е обаче, че на ранния етап някои от тези проекти не знаем дали изобщо ще стигнат до крайни устройства. Това е типична изследователска и развойна работа, която извършваме сега с Vivo, и прави това сътрудничество ни още по-ценно, тъй като можем да се потопим по-дълбоко, да говорим за пътни карти за устройства и технологии в много дългосрочна перспектива.

Това е контрапункт на тези кратките на разработка на устройства. Разполагаме и с много дългосрочни проекти, които гарантират, че в бъдеще ще можем да предлагаме нови стандарти за мобилните устройства в тази индустрия.

Очаквате ли подобно технологично развитие и при професионалните фотоапарати?

Да, това може би донякъде е недостатък за традиционните фотоапарати, било то компактни или системни. Те, бих казал, са доста прости системи. Ако ги сравните със смартфоните, те нямат изчислителната мощност, която разполагаме благодарение на чипове като Snapdragon 8. Нямаме свързаността, с която разполагат смартфоните. И, разбира се, имаме само един сензор и един обектив. В смартфоните имаме три или четири камери и комбинацията на изображенията от тях ни позволява да внасяме ефекти и да използваме изчислителни методи, да използваме изкуствен интелект и да получим най-различни предимства.

В кинематографията е малко по-различно, защото голяма част от тази работа се извършва по време постпродукцията, така че заснемането на филмите все още е горе-долу същата технология. Но последващата обработка е подобна на тази при смартфоните.

Благодарение на смартфоните пазарът на малките базови джобни фотоапарати на практика е мъртъв. Как гледате от Zeiss в тази посока?

Този тип въпроси се задават често. През 1996 г. отдавна започнахме партньорство със Sony и журналистите ни попитаха си задаваха въпроса дали това няма да убие бизнеса ни. Също се случи и когато станахме активни с сферата на смартфони през 2005 г. Можете да пренебрегвате пазара, но ако направите това, той ще ви пренебрегне в бъдеще. Много големи компании така си останаха в миналото.

Едно от нещата, които правим, е да наблюдаваме много внимателно как се развиват технологиите, къде са новите възможности занапред. След това се опитваме да намерим правилните партньори, които да бъдат активни в тези области. Това, което виждаме днес - камерите на смартфоните, това, което имаме сега с Vivo, очевидно означава по-добри от стандартните камери за мобилните устройства и това е развитие, което не спира.

Не знам какво ще видим след пет години, но ще ви гарантирам, че камерите на смартфона поне ще свият изоставането си от системните камери. Дали ще надминат системните камери? Ще видим, става дума за дългосрочен процес и мисля, че с Vivo имаме точно точния партньор, с който да ускорим това развитие.

Смятате ли, че съществува лимит за развитието на камерите в мобилните устройства?

Оптимист съм и мисля, че винаги ще има възможност технологиите да се подобряват и да стават по-добри. Няма да видите огромна стъпка напред от едно устройство към друго. Това е по-скоро еволюция, а не и революция. Въпреки това във всяка индустрия в даден момент ще има някаква революция. Това може да е нова технология, която да промени напълно играта и да вдигне летвата.

Работим с настоящи със съществуващи технологии, като ги оптимизираме, но както казах, ние също участваме в дългосрочни проекти. От тази гледна точка бих казал, че винаги има потенциал за развитие.

Преди няколко години имахте интересен съвместен проект с Nokia (моделът Nokia 9, оборудван с 5 еднакви камери и разчита на софтуерно обединяване на образите от тях)...

Това е много добър пример за това, което се опитах да обясня. Това устройство разполагаше с технология на камерата, която обединява изображението от пет камери в ново изображение. Това е добър пример за нов вид технология, която може да промени играта. Казвам може би, защото никога не се знае дали една нова технология ще бъде успешна и понякога се нуждаете от няколко опита, за да достигнете необходимото ниво на качество. Това устройство се появи твърде рано, но технологията определено е интересна и може би ще видим второ или трето поколение с подобни идеи в бъдеще.

Нуждаем от устройства като това, което току-що споменахте, за да изпробваме идеи. Понякога след изследователската работа в лабораторията, за да се въведе технология, тя трябва да се изпробва на свободния пазар.

Как виждате бъдещето на Zeiss в тази сфера?

Ние винаги търсим да проучваме нови сфери на бизнеса. Винаги гледаме какво се задава в новите технологии, новите приложения. Като традиционно оптична компания ние идваме от производството на лещи, но в днешно време е задължително да не ограничавате вниманието си само върху компонент. Все повече и повече гледаме цялостната система от обектива, през сензора до обработката на изображенията и всички тези изчислителни неща. В бъдеще най-добрата камера няма да бъде тази, която има най-добрите компоненти. Най-добрата камерна система ще бъде тази, която има най-добре пасващите си компоненти.

Това може да означава компромиси между различните технологии, материали, софтуер и хардуер, които да се обединят в правилния пакет. Следователно развитието от наша страна, бъдещето е да бъдем експерт във всички тези области и да комбинираме опита си както от страна на приложението, така и на технологията - да бъдем компетентен партньор. Въпреки че ние не сме тези, които създават смартфони, и вероятно няма да сме и в бъдеще, ще разчитаме на партньори като Vivo, които са експерти в областта на смартфоните. Резултатът ще е съчетание на експертизата на два пазарни лидера.

Камерите на смартфоните са едни от най-важните техни компоненти за потребителите, като развитието в тази област на практика изхвърли от пазара малките потребителски фотоапарати. Новите смартфони обаче идват не само с камера, която е постоянно в джоба на потребителя, и възможности за бързо споделяне на снимките. Все по-мощните процесори в тези устройства позволяват увеличаване на техните възможности в тази посока чрез т.нар. изчислителна фотография, т.е. използване на интелигентни компютърни алгоритми за получаване на образи, надхвърлящи резултата, получени от сензора и обектива.

На тази тема разговаряме с Оливър Шинделбек, старши мениджър технологии за смартфони в немския лидер областта на оптиката и фината механика Zeiss. Поводът за разговора е партньорство между Zeiss и китайския производител на смартфони Vivo и по-конкретно последният флагман на марката, моделът X80 Pro, който бе официално пуснат на европейския пазар през юни. Vivo X80 идва със специални оптимизации на снимките и видеата, разработени съвместно с германците, като сред тях са възможности за симулация на боке ефектите, получавани при използване на реални популярни фотообективи на Zeiss.

Г-н Шинделбек, така наречената изчислителна фотография продължава да се развива, напоследък задвижвана от изкуствен интелект и други технологии. Как виждате бъдещето в тази посока, смятате ли, че ще навлезе в така наречената сцена на професионалната фотография и филмография?

Много харесвам този въпрос и тук отговорът от моя страна е доста ясен - не, няма да навлезе, защото вече е там. Ако погледнете например филма "Цар Лъв", това е изцяло компютърно генериран филм. В него има само една реално заснета сцена.

Най-новото

"Алтерко" ще разработва персонализиран Shelly чип

"Алтерко" ще разработва персонализиран Shelly чип

  • 0
  • 357

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК