Специално издание

Digitalk Report | ESG – Environmental, Social, Governance

Август 2022

Digitalk Report | ESG – Environmental, Social, Governance

Август 2022

PDF

Български стартъп разработва иновативен метод за добив на чиста енергия

Nanoacts разработва наногенератори, които произвеждат ток от всяко движение и са способни да демократизират подхода към енергетиката

Иван Гайдаров

Въпреки огромните инвестиции и сериозния фокус от страна на глобалната научна общност човечеството все още няма технология, която успешно да отстранява въглеродния двуокис от атмосферата. В същото време според научния консенсус, ако не успеем да се преборим с фосилната икономика, базирана на газ, въглища, петрол и други изкопаеми горива, температурата на Земята ще продължава да се увеличава и това ще се превръща във все по-голямо заплаха за човека.

Алтернативите - фотоволтаици, вълни, вятър, слънце и биогаз, на свой ред идват с редица недостатъци. От една страна, първите четири типа източници са непостоянни, а от друга, както те, така и биогазът често се добиват далеч от районите на използване, което изисква допълнителни инвестиции за изграждане на мрежи.

Статията е част от тематичния доклад "Digitalk Report | ESG - Environmental, Social, Governance" на Digitalk от 06/2022 г. Цялото издание можете да намерите в дигиталната библиотека.

В търсене на решение на тези глобални предизвикателства екипът на българския стартъп Nanoacts създава революционна технология за добив на електричество, която не само е напълно природосъобразна, но и си е поставила за цел да демократизира сектора на енергетиката.

Компанията

Стартъпът Nanoacts e създаден през септември 2021 г., но работата по проекта стартира година по-рано - есента на 2020 г., когато Валери Сербезов, CEO на компанията, и бивш негов колега от БАН решават да възстановят работата по експерименти, които правят преди повече от 30 години.

Още в първите години след промените двамата създават високотехнологична компания и бързо получават множество поръчки. Една от тях идва от АЕЦ "Козлодуй", като от централата искат да им бъде изработена система, базирана на ултравиолетов лазер, която да засича радиоактивните натрупвания на персонала. Друга задача е да разработят сензор за определяне на цвят, който може да работи във всякакви условия. Платформата трябва да бъде изградена с помощта на светодиоди, които по това време са дефицитна стока.

По време на изследването на детски храни за определяне на цвят екипът установява, че при вкарването на пипалата на мултимера и тяхното изваждане се генерира електрически ток. В началото учените смятат, че са прихванали смущения от атмосферата, но впоследствие прецизират експеримента, като го провеждат в дестилирана вода заради нейната електрическа проводимост, и се оказва, че действително се получава генерация на ток.

Тогава обаче Валери Сербезов е поканен да работи в Пакистан, където участва в създаването на Институт по оптика и лазерна техника, докато неговият колега започва работа за голяма нефтена компания в Сирия. По този начин компанията се разпада и спира да работи по откритието само за да може 30 години по-късно да възкръсне като Nanoaсts и да се включи в сфера, в която работят много малко европейски организации - създаването на наногенератори.

Валери Сербезов се свързва със свой колега, работещ в производителя на батерии Monbat, с предложение да започнат съвместна разработка на алтернативни енергийни източници. Компанията приема предложението и със съвместно финансиране двете страни започват работа по проекта.

Технологията

Наногенераторите на Nanoacts са базирани на три утвърдени физични закона, които вече се използват за създаването на различни устройства.

"Когато човек облича или съблича дреха от изкуствена материя, от триенето се появява статично електричество. То се нарича трибоелектричество и на негова база има разработени генератори още преди няколко века. Когато използваме нанотехнологии, ние можем да развием площта на тези триещи се повърхности, ефектът да стане изключително голям и да се добива енергия, която да влезе в реална употреба. Колкото по-голяма е площта на триене, толкова повече ток може да се произведе, а нанотехнологиите могат да помогнат много в това отношение", категоричен е главният изпълнителен директор на компанията.

Другият ефект, който използва системата на Nanoacts, е т.нар. пиезоелектричен ефект. Прост пример за такъв са запалките с пиезокристал - при деформация се получава искра с високо напрежение, която запалва газта.

Третият основен физичен ефект, залегнал в технологията, е свързан с термодвойките, при които се използват два метала с различна структура. При промяна на температурата те генерират напрежение. Не на последно място, от Nanoacts разчитат и на електромагнитната индукция на Фарадей.

"Когато използваме нанотехнологични решения и развием използваната повърхност, чрез тези ефекти създаваме т.нар. наногенератори. Докато управлявах свои компании в Германия и Швейцария, успях да регистрирам няколко патента за създаване на наностуктурирани повърхности, което ни помогна с много малко средства много бързо да разработим нашата платформа. Използвайки технологии за 3D принтиране на нанообекти - тънки наноструктурирани слоеве, ние можем да създаваме абсолютно нови материали, които са най-подходящи за използване в наногенератори", разкрива още Валери Сербезов.

За да се прецизира този процес, към организацията са привлечени и компютърни специалисти, които на базата на изкуствен интелект прогнозират свойствата на различните материали още преди те да са изградени.

Демократизация на енергетиката

Като своя основна мисия от Nanoacts посочват демократизацията на енергетиката.

"Затова сме създали на база на нашата платформа два вида наногенератори. Първият е персонален - до един ват, който може да се използва от всеки човек. При кинетично или механично движение се зарежда един суперкондензатор и потребителят може да го използва за зареждане на електроуреди. Тези генератори могат да се прикачат към всякакви животни - разхождате си кучето, а то произвежда електричество. Това може да се прилага и към различни стада домашни животни. С други думи казано, всяко движещо се същество може да произвежда ток", обясняват от компанията и добавят, че се надяват чрез допълнително финансиране да вдигнат мощността на персоналните наногенератори до около 20-30 вата.

Персоналните наногенератори могат да бъдат окрупнени в един голям - до сто вата, и да се превърнат в платформа за индустриални приложения.

Въпреки иновативната технология обаче Nanoacts се сблъсква с предизвикателства, които според Валери Сербезов стоят пред всеки стартъп, който се занимава със създаване на хардуер в България.

"По време на криза е важно да се привлича венчър капитал. У нас вече има такива фондове, но те нямат нужния опит, а и капиталът, с който разполагат, е изключително малък и стига за изход на максимум 4-5 стартъпа. В същото време дали заради мода или заради страх да инвестират в разработката на хардуер, инвестициите масово се насочиха към софтуерни продукти, 90% от които са еднодневки. Те не решават глобални проблеми, тъй като у нас такива не се разглеждат много. Така че инвеститорите трябва да се насочат към разработката и финансирането на смесени продукти - софтуер и хардуер, което има подкрепата и на европейските институции и програми", посочва той.

Въпреки огромните инвестиции и сериозния фокус от страна на глобалната научна общност човечеството все още няма технология, която успешно да отстранява въглеродния двуокис от атмосферата. В същото време според научния консенсус, ако не успеем да се преборим с фосилната икономика, базирана на газ, въглища, петрол и други изкопаеми горива, температурата на Земята ще продължава да се увеличава и това ще се превръща във все по-голямо заплаха за човека.

Алтернативите - фотоволтаици, вълни, вятър, слънце и биогаз, на свой ред идват с редица недостатъци. От една страна, първите четири типа източници са непостоянни, а от друга, както те, така и биогазът често се добиват далеч от районите на използване, което изисква допълнителни инвестиции за изграждане на мрежи.

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК