Блокчейн чертае бъдещето на парите

Блокчейн чертае бъдещето на парите

CBDC носят със себе си няколко предимства – надеждност, финансово включване, намалени разходи и бързина на транзакциите

Иван Гайдаров
709 прочитания

Гарантиране на произхода на стоки, автоматизация на процеси, подобрена идентификация на самоличност, токенизация на физически активи - блокчейн технологията има капацитета да промени към по-добро заобикалящия ни свят. Около това се обединиха участниците в BlackSeaChain, първата конференция в България, изцяло посветена на блокчейн технологията и нейното влияние върху дигиталната трансформация и локалната екосистема. В нея участие взеха гости от Белгия, Великобритания, Германия, Полша, САЩ, Израел, Турция и Швеция, обсъждайки последните тенденции в света на блокчейн и възможностите, които дава технологията.

#Една технология, три типа финансови активи

#CBDC и бъдещето на парите

"С тази конференция си поставяме няколко основни задачи. На първо място, да представим блокчейн общностите не само в България, но и на Балканите, а и в цяла Източна Европа. Искаме да покажем последните водещи блокчейн проекти и развитието на сектора, както и да дадем възможност за обмяна на идеи и създаване на нови бизнес възможности. Надяваме се значението на тази конференция в крайна сметка да се измери в множество успешни истории, стартирали тук", обяви по време на официалното откриване Антон Андонов, CEO на Quanterall.

Калина Тонковска, мениджър бизнес операции в INDUSTRIA Technology, на свой ред хвърли светлина върху влиянието на иновативната технология върху финансовия сектор.

Една технология, три типа финансови активи

Една от сферите, в които блокчейн може да има най-голямо влияние върху ежедневието на потребителите, са финансите. Но въпреки че технологията е иновативна, за първи път терминът "електронни пари" е използван през далечната 1982 г. от Bank of England. През 1995 г. концепцията за дигитална валута е официално представена пред европейската общност, а през 2009 г. на бял свят се появява първата криптовалута - биткойн.

"Това е революция не само на технологиите, но и на свободата, на хората, на собствеността и на възможността човекът да управлява както пожелае собствените си активи. Създаването на биткойн отваря вратата към разработката на различни видове дигитални валути, като те основно се делят на три типа", обяснява Калина Тонковска.

Най-известни и широко разпространени са криптовалутите като биткойн. Към днешна дата има повече от 20 000 различни вида, като общата капитализация на пазара достига почти 1 трлн. долара.

Другата разновидност на дигиталната валута са т.нар. стейбълкойнс (stablecoins). Това е подвид на криптовалутите, предназначен да поддържа стабилна цена във времето, като по този начин избягва най-голямата слабост на обикновените криптовалути - волатилността. Този тип дигитални активи са обвързани със стойността на реални активи, като щатския долар например. Идеята на концепцията за стейбълкойн е да предложи всички предимства на криптовалутите, като същевременно се минимизират възможностите за резки амплитуди в курса. Двата най-често използвани метода за поддържане на стойността са създаването на резервни активи като обезпечение и използването на алгоритмична формула за контролиране на предлагането.

Най-обещаващата посока на развитие за блокчейн във финансовия сектор обаче са дигиталните валути, издавани от централните банки - CBDC.

CBDC и бъдещето на парите

Този тип криптовалути представляват дигитални токени, емитирани от централните банки и фиксирани към стойността на фиатната валута на съответната държава. Много страни разработват CBDC, а някои дори вече са ги внедрили. Те също се делят на три вида - директни, косвени и хибридни. Първият вид CBDC предполага, че централната банка отговаря за емитирането и разпространението до крайните потребители, докато при косвените комерсиалните банки също работят с подобни инструменти, независимо от емитиращата институция. При третия тип - хибридния - централната банка остава собственик на основната технология, но частните финансови институции са отговорни за разпределението.

"Това зависи от конкретното решение, но в крайна сметка при тази система за вашите пари се грижи централна банка и ако можете да докажете собствеността си, можете да разполагате с тях на момента. Случаят не е същият с комерсиалните банки в момента. Когато искате да изтеглите пари в брой, те изискват да се явите лично и да обяснявате защо искате да направите едно или друго действие", акцентира Калина Тонковска.

По думите ѝ CBDC носят със себе си няколко предимства - надеждност, финансово включване, намалени разходи и бързина. "Финансовото включване е много важно предимство, тъй като 1,7 млрд. души по света нямат достъп до финансови институции и доставчици на мобилно банкиране заради липсата на подходяща инфраструктура. В същото време за използването на CBDC е нужен само номер на мобилен телефон, какъвто повечето хора вече имат", допълва тя.

По отношение на редуцирането на разходите, CBDC едновременно премахват таксите за обслужване и нуждата от изграждане на физическа инфраструктура на финансовите институции в по-малките населени места и отдалечените райони. "CBDC имат отношение и към създаването на самите банкноти. Само във Великобритания този пазар възлиза на 5 млрд. годишно. Чрез приемането на CBDC тези пари могат да бъдат пренасочени към други публични сфери", категорична е мениджърът бизнес операции в INDUSTRIA Technology.

Всичко това обаче не означава, че пред налагането на дигиталните валути, емитирани от централни банки, няма предизвикателства. На първо място са проблемите, свързани със сигурността и защитата на данните.

"Физическите пари са единствената форма на финансови средства с източник централните банки, които потребителите фактически използват. Но много от тях започнаха да използват дигитални методи за разплащане. Това означава, че голяма част от нашите пари са в ръцете на частни доставчици на финансови услуги, което води до това, че често нямаме нужната сигурност, тъй като те преминават през много различни платформи", смята Калина Тонковска и добавя: "Неприемането от страна на банките също е възможно, защото CBDC дава възможност на клиентите да изтеглят своите средства моментално - нещо, което обичайните инструменти, използвани сега, не позволяват. Това може да доведе до икономически кризи. От друга страна, въвеждането на CBDC може да доведе до ликвидна криза в развиващите се страни. Ако в една подобна държава избухне война и цената на нейната валута падне драстично, тя може да бъде изкупена от някого, което допълнително ще влоши ситуацията."

Дали наистина в концепцията за CBDC се крие бъдещето на парите все още не е ясно с оглед на множеството въпросителни, особено тези по отношение на сигурността. Но е ясно, че блокчейн технологията ще продължи да променя по един или друг начин света около нас. Как точно? Предстои да разберем.

Гарантиране на произхода на стоки, автоматизация на процеси, подобрена идентификация на самоличност, токенизация на физически активи - блокчейн технологията има капацитета да промени към по-добро заобикалящия ни свят. Около това се обединиха участниците в BlackSeaChain, първата конференция в България, изцяло посветена на блокчейн технологията и нейното влияние върху дигиталната трансформация и локалната екосистема. В нея участие взеха гости от Белгия, Великобритания, Германия, Полша, САЩ, Израел, Турция и Швеция, обсъждайки последните тенденции в света на блокчейн и възможностите, които дава технологията.

#Една технология, три типа финансови активи

Как да защитим работата на модерната фабрика
Съдържание от КОНТРАКС
Интелигентното видеонаблюдение влиза в умните фабрики
Съдържание от Коника Минолта Бизнес Солюшънс България
ERP системите в сърцето на умната фабрика
Съдържание от Тим ВИЖЪН България

Най-новото
ChatGPT изправя Google и Meta на нокти

ChatGPT изправя Google и Meta на нокти

  • 1
  • 178


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК