Pixabay.com
Akela999

Как центровете за данни да постигнат повече устойчивост

Те отговарят за до 3,7% от глобалните въглеродни емисии, изпреварвайки въздухоплавателната индустрия

Мария Динкова
645 прочитания

Pixabay.com

© Akela999


Търсенето на центрове за данни продължава да се увеличава през последните години, но паралелно с това нараства и тяхното влияние върху околната среда. Именно и затова експертите призовават да се подобри отчитането на тяхното въздействие върху природата, за да се минимализира екологичният им отпечатък.

Центровете за данни отговарят за до 3,7% от глобалните въглеродни емисии, изпреварвайки световната въздухоплавателна индустрия (2,4%). И макар намаляването им да е важна стъпка към устойчивостта, тя определено не е единствената, която трябва да се предприеме.

Според новия доклад Energy, Water, Carbon: A New Trinity for Measuring Data Centre Sustainability на Cushman & Wakefield, за да се види цялостната картина за въздействието на центрове за данни върху околната среда, трябва да се отчита не само потреблението на енергия, но също така консумацията на вода и въглеродните емисии.

Енергийна ефективност

Чрез коефициента за ефективно потребление на енергия (Power usage efficiency, PUE) традиционно се измерва устойчивостта на центровете за данни. Той се изчислява, като общата мощност на съоръжението се раздели на енергията, използвана от ИТ оборудване.

През последните години отчитането на коефициента PUE води до значителни подобрения, като средните стойности за индустрията бележат спад около 2,5 през 2007 г. до 1,5 днес. Въпреки това ясно се виждат ограниченията на този тип показател, тъй като той не може да обхване цялата картина и пълното въздействие на центровете за данни.

Затова според експертите е необходимо да се въведат допълнителни метрики като ефективно използване на вода (water usage efficiency, WUE) и ефективност на използване на въглерода (carbon usage effectiveness, CUE). В комбинация тези три коефициента имат потенциала да осигурят по-точно измерване на устойчивостта и значително да подпомогнат индустрията в постигането на по-екологична и природосъобразна дейност.

Водна ефективност

Световният фонд за природата установява, че с настоящите темпове на глобална консумация на вода две трети от населението може да бъде изправено пред недостиг на ценния ресурс до 2025 г. Като големи потребители на вода собствениците, операторите и наемателите на центрове за данни имат задължение да подобрят своята ефективност в това отношение, категорични са авторите на доклада.

Така на помощ идва коефициентът WUE, който проследява колко вода е използвана за охлаждане и други оперативни нужди. Той се изчислява, като общото потребление в литри се раздели на енергията, използвана от ИТ оборудването. С други думи, центровете за данни с WUE от 0,2 литра на киловатчас или по-малко използват не повече от чаша вода за всеки киловатчас работа на сървърите.

Инициативи като събиране на дъждовната вода и системи за рециклиране се използват като възможност за намаляване на потреблението. Но определено има нужда от още усилия в тази насока. Google и Microsoft, например съобщават, че са използвали съответно 15,8 млрд. и 3,6 млрд. литра вода през финансовата 2018 г., което представлява увеличение с 11,4 млрд. и 1,9 млрд. литра през финансовата 2017 г.

Въглеродни емисии

От охладителни системи до ИТ оборудването, електрическите генератори и осветлението центровете за данни консумират много енергия и произвеждат големи количества въглерод. Затова коефициентът CUE е фокусиран върху измерването на въглеродните емисии от центровете за данни. Той представлява съотношение между общите СО2 емисии, произведени от цялостната енергийна консумация на центровете за данни, към енергията, използвана от ИТ оборудване.

Макар PUE да определя енергийната ефективност, този показател не взима под внимание положителното влияние на използването на възобновяеми източници. Именно и затова е необходимо да се отчете стойността на CUE, тъй като тази метрика мотивира операторите да увеличат използването на възобновяеми източници, като същевременно се включат аспекти като дизайн на сградата, вложени материали, системи за охлаждане, географска локация и т.н.

Например центрове за данни, изградени в по-студен климат, имат естествено предимство, тъй като могат да вкарват студен въздух отвън. По този начин се премахва излишната топлина в системите и се намалява нуждата от традиционните решения за охлаждане на машините. От друга страна, при по-топъл климат излишната топлина може да се предостави на съседни компании или бизнеси. Именно такъв подход прилага центърът за данни Tier IV в Нова Зеландия, построен до хотел, към който се пренасочва допълнителната топлина.

Съвместни усилия

Когато става дума за постигане на устойчиво развитие, едно е сигурно - бизнесът трябва да работи заедно. В този ред на мисли цялата индустрия и всички в нея трябва да си сътрудничат за въвеждането на нови общи стандарти. "Работата с наемателите може да гарантира, че те оптимално управляват своите операции и подобряват ефективността си, тъй като един център за данни може да бъде само толкова зелен, колкото е неговият най-малко екологичен наемател", пишат още авторите на доклада.

А в крайна сметка въвеждането на по-добри политики за устойчивост не само може да помогне на планетата, но също така да спести разходи и да подобри фирмените резултати. Добър пример в това отношение дава и Fujitsu, които намаляват енергийната си консумация с 48% в два от своите центрове за данни в Австралия, като оптимизират движението на въздуха и променят охладителните системи. По този начин те успяват да спестят 230 хил. долара от годишното потребление на енергия.

Търсенето на центрове за данни продължава да се увеличава през последните години, но паралелно с това нараства и тяхното влияние върху околната среда. Именно и затова експертите призовават да се подобри отчитането на тяхното въздействие върху природата, за да се минимализира екологичният им отпечатък.

Центровете за данни отговарят за до 3,7% от глобалните въглеродни емисии, изпреварвайки световната въздухоплавателна индустрия (2,4%). И макар намаляването им да е важна стъпка към устойчивостта, тя определено не е единствената, която трябва да се предприеме.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото
84% от компаниите - жертва на кибератаки

84% от компаниите - жертва на кибератаки

  • 0
  • 168


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК