Трансформацията на устойчивото развитие е приоритет за 60% от бизнеса

Такахито Токита, главен изпълнителен директор на Fujitsu

Трансформацията на устойчивото развитие е приоритет за 60% от бизнеса

По данни на Fujitsu това ще бъде основна цел на компаниите до края на десетилетието

Мария Динкова
942 прочитания

Такахито Токита, главен изпълнителен директор на Fujitsu


Основната тема за компаниите през следващите 10 години ще бъде как да трансформират устойчивото развитие чрез дигиталните иновации. Тази тенденция ясно се вижда в резултатите от проведеното от Fujitsu изследване сред 1800 бизнес лидери от 9 държави.

Почти две трети от анкетираните посочват, че трансформацията на устойчивостта ще бъде техен приоритет. Освен това 67% отбелязват, че дигитализацията ще им помогне да постигнат това, а 60% вече планират да увеличат инвестициите си в данни и цифрови технологии.

"Глобалната общност се опитва да постигне целите за устойчиво развитие на ООН до 2030 г. И сега, след като остават по-малко от 10 години, е времето всички да се изправят пред проблемите, с които се сблъсква планетата ни", отбеляза главният изпълнителен директор на Fujitsu Такахито Токита по време на глобалното ежегодно събитие Fujitsu ActivateNow 2022. "Първата стъпка е да трансформираме своите собствени дейности, за да гарантираме, че имаме положително въздействие върху околната среда, икономиката и обществото като цяло." По думите на експерта именно това включва трансформацията на устойчивото развитие.

Предизвикателствата

Проучването разкрива и кои са предизвикателствата пред постигането на тази цел:

  • 38% от анкетираните посочват липсата на съгласие от страна на мениджмънта за визията за устойчивост и ангажимент към дейностите за подобряване на устойчивостта
  • 35% отбелязват вътрешната съпротива и подозрение към подобни инициативи
  • 30% коментират сложността и всеобхватността на необходимата трансформация.

Като цяло в краткосрочен план постигането на финансовите цели за увеличаване на приходите и печалбите може да се разминава с постигането на нефинансови ползи за средата и обществото. Затова според експертите от Fujitsu е важно ясно да се дефинират както финансовите, така и нефинансовите ключови показатели за ефективност (KPI).

Данните от проучването обаче разкриват, че водещите фирми, които вече прилагат трансформацията на устойчивото развитие, отчитат по-висока стойност за служителите, акционерите, потребителите, околната среда и обществото в допълнение към финансовите показатели като приходи, печалби и пазарна капитализация.

В основата са технологиите

Според Пол Петерсън, ръководител за региона Европа във Fujitsu, технологичните решения трябва да се разглеждат като средство за постигане на устойчивост за планетата и бизнеса. По негови наблюдения все повече служители не търсят просто работа и заплата, а искат да споделят приоритетите на компанията, за която работят. "На фона на трудностите, с които се сблъсква Европа, мисля, че все повече организации ще тръгнат в тази посока", допълва Петерсън.

В този ред на мисли водещите технологии на бъдещето ще продължат да бъдат квантовите изчисления, мрежовите технологии, изкуственият интелект, сигурността на данните и конвергиращите технологии. Върху тяхната основа Fujitsu разработва и своите четири технологични визии, които ще определят следващите 10 години:

  • Безграничен свят - физическото и дигиталното изживяване на потребителите все повече ще се преплитат, като паралелната еволюция на т.нар. Интернет на изживяването (включващ метавселената, VR, AR) и Интернет на нещата (позволяващ разработката на сложни дигитални близнаци) ще доведе до създаването на безграничен свят. Например от дигиталното пространство хората ще могат да вършат работата си във физическия свят - като логистика, медицинска грижа, използване на роботи и т.н.
  • Динамична устойчивост - несигурността, свързана с бъдещето, ще може да бъде дигитално "репетирана" с цел изграждане на устойчивост в обществото и бизнеса. В тази връзка на помощ идва технологията на дигиталните близнаци, чрез която могат виртуално да се разиграят различни трудно прогнозируеми ситуации и сценарии. Например с данни в реално време могат да се идентифицират признаци за потенциални проблеми и бързо да се пренасочат ресурси, за да се предотвратят проблеми или поне да се намали тяхното въздействие.
  • Революция на откритията - иновациите ще се ускорят от използването на данни, за да се създаде модел на работа, базиран на креативното сътрудничество между хората и технологиите. В случая на помощ идват възможностите на изчисленията като услуга, дълбочинното обучение и изкуственият интелект.
  • Доверие във всичко - на фона на увеличаващия се брой кибератаки е ключово да се гарантира сигурността при използването на данните, системи и устройствата, които са свързани в мрежа. Според експертите от Fujitsu отговорът е в технологиите, позволяващи разпределено доверие. Те ще свържат хората, нещата и услугите безопасно, подкрепяйки създаването на едно възстановяващо се общество.

По думите на Токита с новите рискове като инфлацията и усиленото геополитическо напрежение, нестабилността по света се увеличава и е трудно да се отрече, че бъдещето става все по-непредсказуемо. Затова той даде конкретни примери как тази несигурност може да бъде преодоляна с помощта на технологиите. Fujitsu и японският химически производител Teijin заедно реализират проект за кръгова икономика. В тази връзка те създават платформа за измерване на емисиите от парникови газове от сурови материали, а чрез блокчейн технология проследяват данните за въздействието върху околната среда по цялата верига на стойност.

Друг интересен пример е инициативата на Fujitsu и шведската компания за решения за дигитална реалност Hexagon, насочена към градското развитие чрез използване на данни в реално време. Двете организации си сътрудничат в разработката на смарт решение за мониторинг, което събира данни от колела, е-скутери, коли и други сензори в града, а впоследствие на база на получената информация се създава дигитален близнак. Мюнхен вече успешно е реализирал пилотен проект за доказване на концепцията при управлението на споделената мобилност. Чрез динамичен дигитален близнак на града властите създават цялостна картина, която им позволява да тестват нови процеси виртуално, преди да ги приложат на практика.

Основната тема за компаниите през следващите 10 години ще бъде как да трансформират устойчивото развитие чрез дигиталните иновации. Тази тенденция ясно се вижда в резултатите от проведеното от Fujitsu изследване сред 1800 бизнес лидери от 9 държави.

Почти две трети от анкетираните посочват, че трансформацията на устойчивостта ще бъде техен приоритет. Освен това 67% отбелязват, че дигитализацията ще им помогне да постигнат това, а 60% вече планират да увеличат инвестициите си в данни и цифрови технологии.

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК