Специално издание

Digitalk Report | Тенденции в дигиталните технологии

Май 2023

Digitalk Report | Тенденции в дигиталните технологии

Май 2023

PDF

Shutterstock

Технологиите, които определят бъдещето на дигиталната трансформация

Вижте кои технологични области ще получат най-сериозни инвестиции през 2023

Деница Дженева

Shutterstock


Икономическата несигурност не пречи на ИТ поделенията в компаниите да поддържат и дори да увеличат бюджетите си през тази година. Според проучването State of the CIO 2023, проведено от Foundry, 91% от ИТ мениджърите планират да продължат да инвестират в технологии същите или по-големи средства. Усилията им са насочени към анализ на данни, изкуствен интелект, управление на риска, облачни решения и блокчейн, показва анализът. Бюджети са предвидени и за преминаване от старите legacy среди към по-модерни.

Големият победител е изкуственият интелект

Голямата тема естествено е изкуствен интелект. Отдавна на пазара не е имало технология, за която анализаторите да прогнозират среден годишен ръст над 20 процента през следващите 7 години. По данни на Fortune Business Insights глобалният пазар на AI през миналата година е оценен на $428 млрд. и се очаква през тази година да достигне $515,31 млрд. Анализаторите прогнозират, че през 2030 пазарът ще надхвърли 2 трилиона долара, което означава 21,6% среден годишен темп на растеж.

Ръстът на пазара се дължи основно на засиленото приложение на изкуствения интелект, големия брой сключени партньорства и колаборации, появата на голям брой малки и средни компании, разработващи различни AI решения, промяната в сложността на структурата на бизнеса и търсенето на хиперперсонализирани услуги. Пандемията от COVID-19 също оказа съществено влияние, основно по отношение на преминаването на режим на дистанционна работа и по-активно използване в сектора на здравеопазването. Според Gartner след ковид кризата 24% от компаниите са избрали да увеличат бюджетите си в изкуствен интелект, а 42 на сто са запазили нивата му от предпандемичните години.

Истинският пробив обаче дойде с масовото навлизане на ChatGPT. Според OpenAI само през първите пет дни от пускането на инструмента през ноември 2022 вече е набрал над 1 млн. потребители. С ChatGPT може да се генерира съдържание, което силно наподобява създаденото от човек - от текстове, през музика, решаване на математически задачи до писане на код. И въпреки че на другите инструменти им отне повече време да достигнат крайъгълния камък от 1 млн. потребители, в момента няколко платформи предлагат работещи варианти на AI като AWS Chatbots, SageMaker, OpenAI Codex и Azure AI.

Сред по-интересните приложения на изкуствения интелект са редица AI-базирани чатботове като Ernie bot и Wenxin Yayian на Baidu, първият от които работи на английски, а вторият - на китайски език. Благодарение на тях акциите на компанията са се увеличили с повече от 13% на борсата в Хонконг. През октомври пък Ericcson Canada в партньорство с местни университети стартира проект за подобряване на устойчивостта на 5G мрежата с използването на изкуствен интелект.

Опасения за киберсигурността

Редица експерти алармираха, че масовото навлизане на изкуствения интелект ще доведе до по-сериозни заплахи за киберсигурността. Наскоро Петко Петков, директор "Услуги по управление на риска", "Pricewaterhouse Coopers България", коментира в интервю за Digitalk, че "при навлизането на всяка технология първо се открива как може да се използва по зловреден начин и чак тогава разбираме как да го използваме правилно".

"Сега хакерските атаки могат да завършат неприятно, защото ти имаш достъп до malware encryption софтуер. Не е нужно да си го купиш от някъде, да инвестираш пари. Можеш да питаш ChatGPT", коментира експертът.

Според изпълнителния вицепрезидент за сигурността в Cisco Джеету Пател, цитиран от CIO, AI ще позволи прилагането на по-сложни схеми за скам, включително кражба на идентичност и "дълбочинни" измами.

И докато AI ще държи професионалистите по сигурността нащрек, Санджей Макуан от Vonage казва, че технологията може до известна степен да бъде част от решението.

"Развълнуван съм да видя значително приемане на автоматизация с AI във всички корпоративни работни потоци и процеси, казва Макуан. Например "ask-IT" и "ask-security" чатботове, които могат да отговорят и напътстват служителите да изпълнят много от рутинните си нужди от ИТ и сигурност с лекота и точност."

Чатботове най-накрая допринасят истински за потребителското преживяване

"Чатът е ранно решение за езикови модели на AI, но ще се разшири до приложения за съдържание и маркетинг", коментира Евън Хюстън, главен дигитален директор в Saatva. "SEO днес все още до голяма степен се основава на човешки анализ на ключови думи. AI ще напредне достатъчно, за да автоматизира този процес. До края на 2023 г. ще се появят нови моделни приложения на AI език отвъд чата, променяйки нашия подход към онлайн съдържанието."

Според специалисти скоро чатботовете ще започнат да използват нови модели, за да отговорят на въпроси, които изискват данни от финансови системи, CRM, платформи за поддръжка и различни други вътрешни решения. Така ще отпадне необходимостта от ръчно изградени семантични модели или нуждата изрично да се посочи откъде трябва да бъдат извлечени данните или как да бъдат обединени с други данни.

Блокчейн работи за финансовата сфера отвъд криптовалутите

Финансовите продукти на базата на блокчейн са друга област, която ще набере скорост в близко бъдеще, казва Евгени Фил, главен технически директор в EOS Data Analytics. "Има много предизвикателства в традиционната финансова система, които я правят тромава за крайните потребители", казва Фил. Като пречки той отбелязва централизацията, дългите процедури за опознаване на клиента и за борба с прането на пари и високите такси.

В основата на блокчейн е децентрализацията, която според специалиста може да даде сериозен тласък на финансовите технологии. "Децентрализирани финансови услуги като предоставяне на ликвидност - с всички KYC/AML, ще могат да се извършват почти мигновено в блокчейн и с по-ниски такси", допълва Фил.

ИТ лидерите прогнозират, че блокчейн ще се намеси и в други области като киберсигурността и телекомуникациите. Според доклад на Pragma Market Research глобалният блокчейн на телекомуникационния пазар ще достигне 16,48 милиарда долара до 2030 г., нараствайки с 62,8% годишно за периода от 2020 до 2030 г. "Пазарът се движи от нарастващите опасения за сигурността, голямото търсене на управление на измами, внедряването на 5G и нарастващия брой блокчейн консорциуми", се казва още в доклада.

Устойчивите технологии се превръщат във все по-голям приоритет

Устойчивостта се премества на едно от първите по значение места за ИТ лидерите, както и за техните колеги и клиенти през 2023 г. Това е област, в която водещи организации въвеждат нови начини да се справят добре, като правят добро. "Инвестициите в устойчиви технологии също имат потенциала да създадат по-голяма оперативна устойчивост и финансови резултати, като същевременно предоставят нови пътища за растеж", се казва в доклад на Gartner за стратегическите технологични тенденции за 2023 г.

"Най-големият двигател в индустрията тази година вероятно изобщо не е технологията", коментира Питър Зорнио, технически директор в Emerson. Според него "в пресечната точка на начините, по които винаги са се правили нещата с визията за утрешния ден на базата на технологии, тази нова архитектура ще създаде автоматизация, която демократизира данните, така че компаниите да могат да оптимизират своите бизнес и устойчивост".

Огромна роля за устойчивостта през тази година ще изиграе и технологията, позволяваща подобренията в съхранението на възобновяема енергия като потенциален двигател в процес на създаване. Вече има редица играчи, които са на път да направят огромен скок напред в размера и капацитета на батериите, което ще се отрази на всички индустрии.

IoT узрява и обединява

Последните няколко години донесоха скок на IoT приложения. "Виждаме влиянието на Интернет на нещата в различни индустрии", казва Преетхи Джанардханан, главен продуктов мениджър в RapidFinance. "Търговците на дребно все повече използват IoT, за да автоматизират пазаруването и да го направят по-ефективно. Интернет на нещата позволява на мениджърите на веригата за доставки да получат добра цялостна картина на процеса и сроковете. И тъй като сигурността и предотвратяването на измами стават все по-критични, IoT устройствата позволяват на банките и финтех компаниите да идентифицират клиента с по-голяма точност и увереност", допълва той.

Настоящото икономическо забавяне накара изследователската фирма IoT Analytics да намали прогнозите си за растеж на пазара с 5%, но въпреки това изчислява, че корпоративните разходи ще нараснат с 19 на сто през 2023 г. Фирмата също така отбеляза, че IoT проектите проявяват устойчивост на фона на съкращения на технологични служители. "Много IoT проекти биха могли да получат тласък от притока на висококвалифицирани софтуерни инженери, които са жертви на стартиране и технически съкращения. Дългосрочният потенциал за растеж на корпоративния пазар на IoT е устойчив и се очаква да достигне 484 милиарда долара през 2027 г.", коментират анализаторите.

Икономическата несигурност не пречи на ИТ поделенията в компаниите да поддържат и дори да увеличат бюджетите си през тази година. Според проучването State of the CIO 2023, проведено от Foundry, 91% от ИТ мениджърите планират да продължат да инвестират в технологии същите или по-големи средства. Усилията им са насочени към анализ на данни, изкуствен интелект, управление на риска, облачни решения и блокчейн, показва анализът. Бюджети са предвидени и за преминаване от старите legacy среди към по-модерни.

Големият победител е изкуственият интелект

Най-новото


Пощите ще доставят електронни и телемедицински услуги

Пощите ще доставят електронни и телемедицински услуги

  • 0

AMD Zen 5 обещава 15% повече производителност

AMD Zen 5 обещава 15% повече производителност

  • 0Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК